CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

123Next
Return to list New
View: 6573|Reply: 42

Cari kerja atau sambung bisnes?

  [Copy link]
Post time 30-1-2018 09:00 PM | Show all posts |Read mode
Hai. Dipendekkan cerita, alhamdulillah saya bru je menamatkan pengajian ijazah saya sebulan lalu. Sewaktu saya belajar dulu, sy ada buat side income online business. Mula2 tu untung rm60 je sebulan. Lama kelamaan saya mula dapat untung hampir seribu sebulan dan sekarang alhamdulillah dalam sehari paling tidak saya dapat untung rm40 hingga rm150.

Saya bercadang nak teruskan online business saya dan buat business sendiri. Tapi untuk sekarang wang simpanan saya hanya ada rm15k hasil untung online business saya selama setahun. Saya tak tahu nak mulakan business apa dengan modal rm15k tu. Saya ada terfikir nak buat business lain tapi modalnya agak besar.

Sekarang saya dalam dilema sama ada nak cari kerja makan gaji dan tinggalkan online bisnes saya atau saya fokus pd online business sy shj. Skrg sy tinggal dengan family. Saya ada buat kira2 kalau sy cari kerja, ditolak dengan sewa bilik, kos pengangkutan dan belanja harian, gaji saya terima hampir sama dengan keuntungan bulanan online business sy setakat ni. Saya tak dapat nk buat online business kalau dah kerja sebab selalunya saya akan lost customer kalau reply mesej mereka agak lambat. Takkan saya nak main handphone pula di tempat kerja nnt dan saya perlu poskan barang juga. Kalau dah kerja macamana nak pos sebab clash dgan office hours.

Saya dibesarkan dalam keluarga yang semuanya makan gaji. Ibu bapa saya juga orang yang sangat konservatif dan play safe. Bila saya menyuarakan pendapat untuk bina syarikat dan businesses sendiri mereka mempersoalkan risiko kerugian lebih daripada mereka memberi sokongan.

Saya pernah buat industrial training selama 6 bulan di salah sebuah syarikat ternama di KL. Sepanjang 6 bulan tu macam2 isu di pejabat sy lihat berlaku. Sampaikan status saya yg sebagai budak intern pun terheret sama dalam politik di tempat kerja. Saya boleh lihat ramai pekerja yg tertekan dan ramai yg menyuarakan rasa nak berhenti tapi takut tak dapat kerja lain dan mereka ada keluarga untuk disara. Saya kalau boleh tak mahu juga kerja makan gaji dengan rasa tertekan. Dalam masa yg sama untuk mulakan perniagaan juga saya ada rasa takut2. Minta pandangan. Terima kasih.
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 30-1-2018 09:31 PM | Show all posts
Edited by nuryakmal at 30-1-2018 09:33 PM

dude, if u can study and do business as well then why couldnt u work and do business as well again? make enough money for business  connection while working, then if u feel u can leave your job and start a business then do it sekarang ni whatsaap web da ada. and u can dictate bila nak buat posting i. e during weekends or after hours. sekarang ni pun banyak postal company ada yg bukak after working hours. nak seribu daya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2018 10:01 PM | Show all posts
nuryakmal replied at 30-1-2018 09:31 PM
dude, if u can study and do business as well then why couldnt u work and do business as well again?  ...

I'm not a dude btw

dah pernah try masa intern dulu cuba buat online business dalam office. But end up dalam sebulan I dapat on average rm100 - rm200 je untung, sebabnya :

1. Customer nak postage on the same day
2. Customer nak fast reply especially yg jenis banyak tanya

Waktu study boleh la jadual kelas saya fleksibel. Habis kelas pukul 4, masih sempat buat postage. Paling tidak boleh minta tolong roomate tlg poskan kalau tak sempat. Sekarang semua bergantung pd saya.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2018 10:01 PM | Show all posts
nuryakmal replied at 30-1-2018 09:31 PM
dude, if u can study and do business as well then why couldnt u work and do business as well again?  ...

I'm not a dude btw

dah pernah try masa intern dulu cuba buat online business dalam office. But end up dalam sebulan I dapat on average rm100 - rm200 je untung, sebabnya :

1. Customer nak postage on the same day
2. Customer nak fast reply especially yg jenis banyak tanya

Waktu study boleh la jadual kelas saya fleksibel. Habis kelas pukul 4, masih sempat buat postage. Paling tidak boleh minta tolong roomate tlg poskan kalau tak sempat. Sekarang semua bergantung pd saya.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 10:06 PM | Show all posts
dulu buat intern tu untuk course apa? job apa sis?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2018 10:10 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 30-1-2018 10:06 PM
dulu buat intern tu untuk course apa? job apa sis?

Accountancy. sbg assistant waktu intern dulu
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruskan bisnes online tp start small...

Beliee me...sbb i dah berpengalaman gagal bisnes banyak kali..tp u dah experience dah cukup baguz...start small lama2 u akan besar...

Atau 2nd choice..kerja tp ambil staff ..ambil staff reply wasap2 n hantar postage..ajar je dia..
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 10:19 PM | Show all posts
Margarita replied at 30-1-2018 10:10 PM
Accountancy. sbg assistant waktu intern dulu

oh. background akauntan ada blh je niaga. dgree ye? xnak ambil acca?


akak dulu nak ambil acca, sangkut last paper, paper muet akak sangkut




Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 30-1-2018 10:25 PM | Show all posts
megan_pox replied at 30-1-2018 10:12 PM
Teruskan bisnes online tp start small...

Beliee me...sbb i dah berpengalaman gagal bisnes banyak  ...

Lepas banyak bisnes gagal, sekarang bisnes sis bangkit ya? Saya pun takut gagal especially bila my parent keep mention what if I lose all the money yg I invest utk business yg I nk buat tu nanti ? Daripada saya rasa semangat dan passion untuk buat business sendiri, buat saya jadi takut pula. Tapi mmg saya sedar, setiap perniagaan ada risiko.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 30-1-2018 10:27 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 30-1-2018 10:19 PM
oh. background akauntan ada blh je niaga. dgree ye? xnak ambil acca?

Ya degree. Tu lah. Kalau saya nak makan gaji, saya memang plan nak ambil ACCA. Tapi kalau saya nak sambung bisnes utk apa saya ambil ACCA tu
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2018 02:57 PM | Show all posts
teruskan aje bisnes
sbb jika kita ada potensi jgn sia siakan
cth lihat cth artis2 jika ada bakat menyanyi berlakon dan mengetop  teruskan menyanyi jgn stop apabila berada di puncak kejayaan. jika stop lama nak kembali agak susah juga
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2018 04:31 PM | Show all posts
teruskan biznez tu jgn stop.. zmn skrg ni mmg kena buat 2 keje and since u dah ada platform yg bagus... just teruskan,

Pasal customer whatsapp u tu.. cuba sediakan FAQ pasal soalan2 customer yg biasa diajukan dekat u and letak kat ig utk customer refer and guna sbgi template bila customer whatsapp..
so xde la u nk reply berjela2 and u also bg dorg mcm2 info at the same time..

pasal delivery tu.. skrg post office ada yang bukak after office hour contoh mcm pos office mid valley.. cuba cari pos office yg boleh cater after office hour dkt area u

stock tu siapkan pack awal2...

good luck sis!

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2018 12:45 AM | Show all posts
ninja boy replied at 31-1-2018 02:57 PM
teruskan aje bisnes
sbb jika kita ada potensi jgn sia siakan
cth lihat cth artis2 jika ada bakat m ...

terima kasih atas pandangan
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 1-2-2018 12:46 AM | Show all posts
cikrosienona replied at 31-1-2018 04:31 PM
teruskan biznez tu jgn stop.. zmn skrg ni mmg kena buat 2 keje and since u dah ada platform yg bagus ...

I masih tak yakin online business ni boleh dapat sales seperti skrg kalau dah kerja nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2018 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt meniaga apa?  
Reply

Use magic Report

Post time 1-2-2018 03:02 PM | Show all posts
Margarita replied at 30-1-2018 10:01 PM
I'm not a dude btw

dah pernah try masa intern dulu cuba buat online business dalam office. B ...

adik jual apa ya on line 15k banyak tu???
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 1-2-2018 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Dari tulisan adik cam, adik actually dah buat decision pun. Follow your heart, do whatever makes you happy & content. Buat sungguh2. Cuma, jangan guna habis 11k tu.
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2018 09:06 AM | Show all posts
saya rasa.....awak kerja dulu  sebabnya....
1. cari pengalaman....cari contact....cari peluang....timba ilmu..
2. pada masa yang sama...still boleh uruskan business on line
3. bila....dah sampai masanya.....dan nampak sejelas jelasnnya...bidang yang hendak diceburi...maka fokus pada satu kerja sahaja.....pada masa itu...itu pilihan yang terbaik berpandukan pengalaman,ilmu, bidang yang awak ceburi.....
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-2-2018 12:11 AM | Show all posts
adila39 replied at 1-2-2018 03:02 PM
adik jual apa ya on line 15k banyak tu???

15k setahun kak. Bukan sebulan.
Jual biasa2 je kt IG

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 5-2-2018 12:13 AM | Show all posts
ayorsuam replied at 1-2-2018 07:05 PM
Dari tulisan adik cam, adik actually dah buat decision pun. Follow your heart, do whatever makes you ...

Terima kasih atas pandangan. Ya, sy sedang mencari kekuatan dan ilmu untuk venture into business.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

1-2-2023 01:53 PM GMT+8 , Processed in 0.115718 second(s), 42 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list