JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
500
View
9
Reply

Teknologi Ini Buatkan Pelajar Dah Tak Boleh Ponteng Kuliah. Boleh Percaya Ke?

[Copy link]

Author: Cari-Zidni       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-1-2018 11:08 AM | Show all posts |Read mode




Kes ponteng kelas bukan sahaja berlaku di sekolah, tetapi di institusi pengajian tinggi pun boleh tahan serius kes tersebut. Kalau dah kaki kelentong dan ponteng tu, belajarlah kat mana-mana pun, mesti terbawa-bawa gejala tersebut melainkan timbul kesedaran dalam diri pelajar itu sendiri.

Menariknya, seorang pengguna twitter bernama Syahira Radzi menaikkan gambar pelajar-pelajar di Universiti Teknologi Petronas yang mana dikehendaki mengimbas kod QR sebagai kedatangan ketika berada di dalam dewan kuliah.


Seiring dengan teknologi yang semakin canggih, sistem sebegitu dapat meminimumkan penggunaan kertas dan ramai netizen yang berpendapat ia juga dapat mengatasi pelajar yang suka ponteng kuliah.





Biasalah, teknologi yang canggih tidak semestinya membuatkan netizen teruja.


Ada yang tak suka sebab susah nak ponteng kuliah dan leceh kerana perlu mengimbas kod QR setiap kali tamat kelas.







Betul tu, secanggih mana pun teknologi, akal pelajar adakalanya lebih bijak dan sentiasa kreatif mencari alasan dan cara untuk ponteng kelas.


Senang cerita, bagi pelajar yang mahu ponteng, kirimkan saja telefon pintar itu kepada rakan sekelas untuk mengimbas kod QR.






Setuju sangat dengan komen netizen ni, sebenarnya tidak perlu pun pensyarah menanda kedatangan pelajar sekiranya pelajar-pelajar mempunyai adab dan menghargai ilmu yang dicurahkan.



Ia lebih berkat dan pelajar-pelajar akan lebih berjaya dalam pelajaran.








Apa pun, tujuannya bukanlah nak elak kes pelajar ponteng tetapi nak mengdhadkan penggunaan kertas di institusi pengajian tinggi sahaja. Nampaknya pelajar-pelajar melihat penggunaan kod QR di bilik kuliah lebih kepada kesukaran mereka untuk ponteng kelas.


Siapa pernah ponteng kelas dan minta kawan sekelas yang tolong tanda kedatangan? Mesti ramai yang mengaku ni. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2018 12:17 PM | Show all posts
Ok  jer kalau nak pilih cara tu.  Biasalah bila terpaksa gunakan alatan sebegitu mulalah banyak bunyi.  Pemnbayaran bila beli barangan pun mula guna Qpay sekarang ni macam di overc.
Reply

Use magic Report

Post time 29-1-2018 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Zmn iols study dulu lecturer akan sebut nama sorang2.. Ko rasa boleh ke nk poteng?
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 08:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Menarik juga
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 09:32 AM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 29-1-2018 07:26 PM
Zmn iols study dulu lecturer akan sebut nama sorang2.. Ko rasa boleh ke nk poteng?

berapa ramai student dalam satu kelas tu?
jenuh laaa nak sebut satu2 nama


ktorang pun pernah la sekali lecturer sebut nama sorang2
tapi ktorang tak ramai sangat masa tu, dalam 80++ jugak la
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94 replied at 29-1-2018 07:26 PM
Zmn iols study dulu lecturer akan sebut nama sorang2.. Ko rasa boleh ke nk poteng?

Masa tutorial memang tak lah nak ponteng tapi klu kelas pagi, ponteng gak....

Klu class kat lecture theatre mana lecturer nak panggil nama sorang sorang sbb combine class kan....kekdg lecturer perli, org tak ramai tapi attendant  list penuh je signature...
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 30-1-2018 09:32 AM
berapa ramai student dalam satu kelas tu?
jenuh laaa nak sebut satu2 nama


Masa i dulu yg mengajar tu dekan.heols gigih okay baca satu2 nama.salute sgt.
Reply

Use magic Report

Post time 30-1-2018 12:50 PM | Show all posts
klu kamera rosak,
masak la student tu.

Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2018 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
kechikchomel replied at 30-1-2018 09:32 AM
berapa ramai student dalam satu kelas tu?
jenuh laaa nak sebut satu2 nama


Kalau subjek fakulti or pusat pengajian jarang la sebut sorang.. Tp kalau kalau subjek kursus pengajian mmg sebut sorang2 la sbb dlm 30++ jah.. Besenya yg suka sebut sorang2 ni yg taraf profesor yg dh senior2.. Very strict!
Reply

Use magic Report

Post time 31-1-2018 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
jazaa100 replied at 30-1-2018 10:20 AM
Masa tutorial memang tak lah nak ponteng tapi klu kelas pagi, ponteng gak....

Klu class kat lec ...

Besenya yg sebut sorang2 ni subjek kursus pengajian. Pensyarah yg level2 senior Professor..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053018s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list