Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2507
View
48
Reply

Rasa diri ni tak guna sebabkan parents

[Copy link]

Author: tinacuak       Show all posts   Read mode

Author
Post time 27-1-2018 06:49 PM | Show all posts |Read mode
la ni aku rasa stress sangat. tak tau rasa ni ada sebab apa. nak kata period nak mai, tak, sebab lambat lagi. nak kata makan x cukup, pun tak, sebab terlebih makan je.

aku rasa stress dengan life ni. risau macam-macam. stress dengan ayat-ayat mak abah aku yang aku tau aku tak boleh nak jadikan kenyataan. sebenarnya aku terasa gila dengan ayat-ayat mak abah aku.

mak aku dok jahit baju tiba-tiba mak kata kesian hang. baju besaq sangat. time tu aku rasa sangat kecik walaupun aku besar secara fizikal. aku rasa mak malu ada anak gemuk macam aku.
bukan aku tak kurus, macam-macam aku dah buat untuk nak kurus. cuma aku tak boleh tak makan sebab aku kadang masak kat rumah untuk mak abah aku sebab mak aku tak larat sangat nak masak. aku masak ikut selera mak abah. tapi dah aku masak takkan lah aku tak makan kan. terpaksa kena makan sebab aku nak masak makanan sesuai dengan aku mak abah aku xdak selera nanti nak makan. nak masak ikut diet aku, memang aku tak mampu nak masak untuk 3 orang punya selera. tak larat.

tapi mak abah aku tak tau semua tu. aku citer benda ni kat kakak aku. dia pun kesian dengan aku. mak abah aku tak faham aku. mak abah aku tak boleh terima aku sebagai anak depa ka? aku tak kisah kalau orang luaq hina aku gemuk ka apa, tapi aku jadi kisah sangat bila mak abah aku dok selalu ingatkan supaya kurus. depa macam malu ada anak macam aku. depa kata depa kesian dengan aku sebab takut aku rasa rendah diri dengan badan aku. tapi depa tak tau yang kata-kata depa tu yang buat aku rasa rendah diri sangat. aku tau mak abah aku nak aku kurus. tapi tak boleh ka mak abah bagi aku rasa diri ni dihargai. ya Allah kenapa aku ada rasa macam ni kat mak abah aku. aku tak kata gemuk tu okay. tak. aku tau gemuk ni tak sihat. tapi aku nak sangat mak abah aku support aku untuk bagi jadi kurus. sebab kata-kata mak abah aku tulah buat aku rasa gemuk ni tak guna. hidup tak guna sangat. Allahu.

tu belum masuk abah aku punya ayat. tak habis-habis kata seronoknya kalau hang dapat kerja sekian-sekian. stress gila. kenapa dengan hidup aku sekarang? abah tak bangga ka dengan kehidupan aku sekarang? aku dah cakap banyak kali kat mak abah aku ada masalah nak kerja dengan orang sebab aku takut terima arahan. aku cepat panik dan jenis tak berapa faham orang cakap. pokoknya aku ada penyakit darah gemuruh. tapi mak abah tak faham. mak abah letakkan salah 100% kat aku.

aku nak mak abah aku bangga dengan aku je. bukan nak suruh jaja kat family orang lain tentang kelebihan aku ada. cukup aku nak mak abah sendiri bangga dengan aku as anak depa. sebab hidup aku tak habis-habis nak banggakan mak abah aku. tapi bila mak abah aku sendiri keluar ayat macam tak bangga dengan aku, apa lagi aku patut buat?

aku rasa diri aku tak guna sangat. aku nak support dari mak abah aku dalam apa jua aku buat. aku stress ya Allah.


Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 07:28 PM | Show all posts
Edited by aurorae at 27-1-2018 07:31 PM

Adik umur berapa?   
dik, mak ayah manalah yang tak nak yang terbaik untuk anak2.    Lebih2 lagi kalau anak2  yang dah masuk umur  30an tapi masih duduk bawah ketiak mak ayah ...  pasti berganda2 risaunya.

Adik ada pendapatan atau kerja sendiri ke?  Kalau tak boleh kerja bawah orang,   buatlah apa2 kerja walau setakat jahit baju atau jual goreng pisang, asalkan ada buat sesuatu dan  ada duit at least untuk diri sendiri,  kalau pun tak boleh untuk mak ayah.  

Kalau sebab makanan jadi gemuk, banyakkan lah exercise.  Pergi jalan kaki  1km sehari,  dan naikkan ke 3 km bila dah makin bertenaga.  Jalan je, tak payah lari.  

Makcik dulu pernah  overweight,  anak2 kecik lagi, ada baby, ada yang sekolah.     Tapi makcik usahakan juga pergi jogging pagi2  lepas siapkan anak2 ke sekolah.  Minta suami jaga baby sekejap,  dapat  jogging 30 minit tiap  pagi pun dah bersyukur sangat.  Lepas tu bersiap pergi kerja pula.   Kalau nak seribu daya.   



Tolong jangan jadi beban pada mak ayah yang makin tua dan bila2 boleh pergi dari dunia  ni.
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 07:53 PM | Show all posts
dik lg mak ayah tua lg perangai budak2 dik. jd banyakkan sabar.

dik xkena lg ada mak ayah baru jumpa 3 jam dah hilang ingatan siap ngadu kt jiran anak xdtg jenguk hantar makanan walhal kt meja makan ada sedulang makanan x terusik.

ni nama nya nyanyuk short term memory. kena cmtu lg haru biru. bersyukur ada mak ayah dik
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 07:58 PM | Show all posts
kau gemuk kau kuruskan jelah badan kau dik. pe susah. kau masak makanan tu untuk mak ayah kan? ke untuk perut kau sekali?

ramai je chef kurus dik. hidup kalau nak gemuk tetap gemuk. hidup kalau nak kurus susah camne pasti kurus.

life is about choice and decision. kau ngadu kt sini tiada siapa mampu kuruskan lemak2 kau tu dik. sila bersenam jangan makan produk khinzir dengan harapan badan kau kurus. jangan terpedaya dakyah2 marketing khinzir makan boleh kurus.

doctor dh ckp nak kurus senam , makanan kena jaga. kau pula balun satu tempayan nasi hari2 mana tak bulat dik? jadi kuatkan diri senam.

senam jalan 4 km setiap pagi non stop.  selama 3 minggu. lepas tu joging paling slow sampai dapat rentak.

kat  sini fasa bukan bakar lemak. sini fasa fitness. fasa fitness bina otot degupan jantung irama balada bagi kau mudah joging . kalau kau terus joging jantung kau akan culture shock dan boleh kena serangan malaria dan lepas tu kau give up.

nak  bakar lemak ada fasa2 yang kau kena displin patuh. lemak kau tepu bertahun bukan kerja seminggu terbakar dik. jadi gandakan usaha rajinkan diri.

its about attitude. attitude suka bg alasan suka sentap lepas tu dah sentap makan nasi berpinggan pinggang. akak pernah lalui semua tu. berkat gagal kurus akak berjaya kurus. dont give up.  hookey
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Susahlah kalau hidup banyak alasan ni..u sendiri yang kena berubah..cakap banyak pun tak guna dik..nak bagi nasihat porumer kat atas dah bagi..

All the best la ye..
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 27-1-2018 09:44 PM

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

TT, hai.  Meh sini peluk.  Mesti awak ni baya2 one of my kids.  Acik rasa ur parents berniat baik... cuma cara mereka tu tk kena dgn awak.  Jgn kecil hati sgt dgn mereka ye.  Malah jdkanlah kata2 dn tindak-tanduk mereka tu sebagai semangat.  Kurangkan mkn.  Pi exercise.  Kalo tk suka jogging, cari kt youtube.  Mcm2 video exercise ada.  Pilih le mana satu.  Kalo minat kemas rumah... sental la rumah tu luar dlm not less than 20 minutes sehari.  Tgn gerak mcm dlm cerita karate kid tu.  Dia berdiri je tp awak mencangkunglah sambil jln itik.  Acik serius ni.  Tkpun... u do like what my daughter does.   
Dia naik tangga smpai tingkat 8 every morning to keep fit n ceria.  

TT, apa2 usaha yg kita buat tidak akan berjaya tanpa izin Allah.  Maka, selepas solat tu doalah minta Allah ampunkn dosa2 kedua ibubapa dan jadikan awak sebagai anak yg solehah.  Minta Allah jdkan awak seorg yg rajin dan kuat semangat.  Ingat ye... betulkan niat.  Niat nk kurus utk kesihatan.  Bukan utk melaram baju ketat2 bila dah kurus.  Awak yakin boleh!  Fikirkan boleh!  U can do it, girl!  
Reply

Use magic Report

Post time 27-1-2018 11:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak kurus.. Jgn makan nasi/gula/santan/minyak.. U beli quaker oat.. U makan tu je.. Kalau ada buah epal lg bagus.. Cuba bertahan selama sebulan.. Nanti bila dah nampak result u akan lbh bermotivasi utk maintain sampai 4-6 bulan or setahun. Kalau nk fast result u buat la exercise kt rumah mcm skipping, sit up or buat kerja rumah pon byk bakar kalori.. Kalo u masak utk parents u jgn makan la.. Tahan diri tu.. InsyaAllah xde yg mustahil dik dlm dunia ni asal ada kemahuan. Ingat masalah adik ni kecik je kalau banding dgn masalah ibu tunggal kematian suami nk besarkan 5 org anak kecil.. Jgn beri alasan, bertindak skrg..
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 12:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Masi blm trlmbt utk kurus dik.. usahakn la..xpyh nk stress2 sangat la

Kadang2 kita stress sgt pun sbb sikap kita sendiri, cuba ambil positif ckp2 mak abah tu.. jdkn galakan utk kurus.. kita ni tak bole byk alasan sgt

Ni adik ckp tak bole keja bawa org so ada keja sendiri ke apa?? Klu keja sndiri buat elok2. Klu mak abh tak bangga pun takapa yg penting adik menyenangkan dorang.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Dik, fizikal adik yang gemukla punca besar adik cepat sentap dan kurang keyakinan diri. Nak dok bwk tiak makpak smpi bila? Kerja kena tegur kena marah kena arah tu beselah...
Jadi sila kuatkan semangat untuk kurus,jaga makan dan balancekan hormon balik supaya lebih cergas dan berkeyakinan tinggi.
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 12:19 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 27-1-2018 07:58 PM
kau gemuk kau kuruskan jelah badan kau dik. pe susah. kau masak makanan tu untuk mak ayah kan? ke un ...

Betul sgt kata kau tu cili.....
nak kuruskan bdn kena cekal.....susah nak lawan lemak yg dah bertapak ni...

akak nak kuruskan badan, tapi nk segera...
bdn akak dah 56.5kg kau....dah rasa mcm hakak dugong dah...
akak pun tengok kat online, product apa lah yg blh kuruskn bdn cara tak penat...sbb malas nak exercise...tapi bkn kena mkn ek...
cari punya cari, jumpalah "sauna suit"  ...kat situ kata atlit pun pakai, bg cepat turun berat badan, cepat berpeluh,  buang toksin segala mala....
perghhh....dengan semangatnya akak tunggu abam posmen dtg cili padi oiii....
sekali tu...sampai je brg...rupanya dia bagi akak baju hujan....apa kejadahnya nak pakai baju hujan dlm rumah?...kat luar rumah lagi le tak kan....

Adohai.....
cerita pasal berat badan ni, blh kemurungan....
tapi skrg dah turun 2kg dah....berkat mkn sehari sekali je....
mkn waktu pagi, amik heavy meal, pastu mlm jgn mkn dah...tengok je org mkn sambil kuis kuis lauk......

TT kena kuatkan semangat....
buat satu satu dulu...memula kuruskan size badan, bila dah kurus, baru ada keyakinan diri, pastu blh le mintak kerja & bercampur dengan kwn kwn....
Klu tt tak ubah dari skrg, memang sampai bebila lah akan dgr sindiran dari parents tu....
Dorang ckp mcm tu sbb nak reverse psikologi....nak bagi tt kuat semangat utk berubah...bkn nak perlekehkan tt...
Tapi dah tt amik dgn cara negatif, jadi negatif lah kesudahannya....




Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 07:07 AM | Show all posts
Genkidesuka replied at 27-1-2018 09:43 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

TT, hai.  Meh sini peluk.  Mesti awak ni baya2 one of my k ...

Salam......

Nak jugak ummi..............









Peluknya..............


Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 07:12 AM | Show all posts
naina replied at 28-1-2018 12:17 AM
Dik, fizikal adik yang gemukla punca besar adik cepat sentap dan kurang keyakinan diri. Nak dok bwk  ...

Oprah Winfrey kenal tak???

One of the most accomplished personalities....

Nak manak sambung lagi????
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 07:13 AM | Show all posts
estrelle replied at 27-1-2018 08:04 PM
Susahlah kalau hidup banyak alasan ni..u sendiri yang kena berubah..cakap banyak pun tak guna dik..n ...

Cakap banyak, tembak Tak kena Kan,Kan,Kan???


Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 07:20 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 28-1-2018 12:19 AM
Betul sgt kata kau tu cili.....
nak kuruskan bdn kena cekal.....susah nak lawan lemak yg dah bert ...

Hang waste current menaip menonggeng berjela jela jazz......

TT nee ngengada jerk....stress stress stress...kalau TUHAN cabut nyawa Mak Ayah nya baru hilang stress Dia Kan???

Manusia paling bangang Abadi jerk nak ambik hati dgn Mak Ayah nee.......




Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 07:27 AM | Show all posts
RatuDunia94 replied at 27-1-2018 11:10 PM
Nak kurus.. Jgn makan nasi/gula/santan/minyak.. U beli quaker oat.. U makan tu je.. Kalau ada buah e ...

kalau dah size tong dram Baru nak start.....will take rather Long time unless you start doing something very drastic...
Contoh terpantas..do a procedure call lap band......


Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
mannaakautahu replied at 28-1-2018 07:20 AM
Hang waste current menaip menonggeng berjela jela jazz......

TT nee ngengada jerk....stress str ...

Aaah....

TT rasa dia dah berkorban byk dah utk mak ayah dia....tapi mak ayah dia bkn nk melantak je mcm dia....org tua bkn mkn sgt pun...dorang nk gak tgok dia cantik, bergaya, ada keyakinan diri & blh pakai cantik cantik bkn asyik balut bdn dgn baju kelawar size 4XL...

Masalah tt ni....dia kata dia masak utk parents dia...nak jaga mak pak dia...tapi dia pagi ptg siang mlm dok dapur cuba mcm mcm resepi....pastu bila mak pak dia tak mkn, dia lah yg jadi Majlis perbandaran........

Kau tau manak....tt tu bg alasan masakkn parents dia sbb nak lari dari pblm ...dia tanak kerja sebenarnya....dia tanak guna otak belah kiri, apa tu...EQ, EQ....malas nak
pikir pikir ni...malas nk campur org kat offis....baik tgok senduk & piyuk....klu dok dapur, masak tak sedap pun, blh mkn sendiri...tak tension pun....klu kerja kan kena bgun pagi, kena tepati masa, kena berpikir, kena bercampur dgn colleague...

Sbb tu lah tt bg alasan dia ada masalah panic....tapi mak pak dia tak paham....kau nmpak tak?...hujung hujung mak pak dia jugak yg dia konarkan....

Selamat berhujung minggu manakkkkk....

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 07:56 AM | Show all posts
Parents mana la tak risau kan anak dik. Serba serbi dorang risau. Masa depa ada depan mata ni mmg serba serbi rasa rimas, tapi bila dah tak ada nnt baru kita tau, takkan ada manusia di bumi ini akan risau dan ambil berat kat kita mcm our parents. Jgn berangan adik akan dpt itu semua dari org lain, even adik nnt berkahwin dgn lelaki terbaik di dunia pon tak kan dpt menandingi your parents dik.

Kurus dik. Nak seribu daya, tak nak seribu alasan. Why not start slow2 start dgn kurang kan portion nasik dari sebeban ke sengenggam. Bykkan sayur & minum air masak 3 liter sehari. All the best to you dear.

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 08:32 AM | Show all posts
jazaa100 replied at 28-1-2018 07:50 AM
Aaah....

TT rasa dia dah berkorban byk dah utk mak ayah dia....tapi mak ayah dia bkn nk melanta ...

Majlis perbandaran......
It took me a good 5 minutes to figure out apa jadah term yg hang gunakan nee....

Sehalus halus tulus mulus bahasa dari perkataan asal ........garbage bin....

Anyway.....susah2...kalau TT asik bengang sangat dgn Mak Pak dia....the best way to overcome  is through food yg dia masakkan utk derang.....

WAP kan atau di Kang Kang Kan aja Pada setiap masakan dan sebelum disediakan pada Mak paknya......

For a good cause....supaya Mak paknya jadik tongong jerk...




Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 08:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Hsemate aku camni la..badan dh la rangka besar,tambah pulak gemuks.ari2 ckp nk diet, tp mkn mcm membela jin
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Dik masak je la utk mak abah..tp dik jgn la melantak sama...portion control...nasik amik segenggam ke...kalau mak abah suka mkm santan2...dik makan isinya aje..kuah jgn ambik...pastu mkn sayur byk2..separuh pinggan letak sayur..suku nasik..suku protein(ayam or ikan)...dik download my fitness pal tu...utk calculate brp jumlah calorie adik makan sehari...slow but steady...hari2 buat la homework out...byk apps dik boleh tlg buat home work out..freeletics ..tabata..xpon tgk je video kt youtube...

Psl kerja tu no comment sbb adik x elaborate...tp pernah ke adik cerita dkt parents mslh adik?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.106524s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list