CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 6717|Reply: 31

USUS PECAH!!! SEBAB???? MAKANNN......

[Copy link]
Post time 24-1-2018 04:20 PM | Show all posts |Read mode
MINGGU LEPAS SAYA DIKEJUTKAN DENGAN BERITA KAWAN PAKCIK SAYA MENINGGAL SEBAB USUS PECAH. BILA PAKCIK SAYA TNYA OFFICEMATE DIA. ARWAH NIE DULU2 SELALU MAKAN APA, DIA KATA PAGI MAGGIE, PTG MAGGIE. MEMANG HANTU MAGGIE......

YA ALLAH YEKE???

AKU DAH LA SUKA MAKAN MAGGIEEEE
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-1-2018 09:43 AM | Show all posts
ye ke weii mkn megi leh jd cmtu,

brpa kli dia makan sehari
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 12:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeke bunga?? Alamak kena kurgkn maggi ler nmpknya
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2018 12:33 PM | Show all posts
manehnya replied at 25-1-2018 09:43 AM
ye ke weii mkn megi leh jd cmtu,

brpa kli dia makan sehari

pakcik saya ckp, die memang pengemar maggie, mungkin selalu la kot, sebab saya pun dalam seminggu 3/4 kali gak makan maggie. tak tau la nak ckp addicted ke ape, asyk ingt maggie je
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-1-2018 12:34 PM | Show all posts
Oroi8887 replied at 25-1-2018 12:31 PM
Yeke bunga?? Alamak kena kurgkn maggi ler nmpknya

aah, sbb dr gaya pemakanan dia, maggie mungkin puncanye
Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 12:57 AM | Show all posts
ish takde lah
tak pernah sangkut paut
(sy pon suka makan megi)
tetapi, yg ada kaitan adalaha tabiat mkn yg buruk dan tak memnentu, kerana ini boleh menyebabkan ulcer

kita tahu, mereka yg terpaksa mkn megi adalah kerana tak sempat, dan mkn bila ada masa free je atas sebab kesibukan.

byk lagi penyebab usu tembus (colonic perforation), eg diverticular disease, colonic cancer, colonic obstruction, trauma, iatrogenic (ie sbb procedure), toxic megacolon, volvulus, ischaemia (urat darah usu tersumbat), infarction (sedikit dari usus mati sebab saluran darah utknya tersumbat)
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-1-2018 09:04 AM | Show all posts
ipes2 replied at 28-1-2018 12:57 AM
ish takde lah
tak pernah sangkut paut
(sy pon suka makan megi)

wah good info, thanks
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2018 02:06 PM | Show all posts
kalau tgk citer Korea...
yg kurang berkemampuan tu mmg mkn ramen (sama mcm megi) je la hari2...
mcm x menasabah tu punca kematian...
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 2-2-2018 06:47 PM | Show all posts
monreyes replied at 2-2-2018 02:06 PM
kalau tgk citer Korea...
yg kurang berkemampuan tu mmg mkn ramen (sama mcm megi) je la hari2...
mc ...

awak kan mon, sikit2 relate dgn citer korea; pecah perut pon relate dgn citer korea jugak. agaknye umah awak penuh dgn dvd citer korea je. apa kenama hero citer mermaid ke deep blue sea ke apa tu. sure byk pix dia bertepek kat rumah mon
Reply

Use magic Report

Post time 2-2-2018 07:09 PM From the mobile phone | Show all posts
My god... Scarynya! Sy pun makan maggie jugak tapi xdelah tiap2 hari. Dalam seminggu adalah sekali kadang2 sebulan dua kali. Setiap kali lepas makan maggie mesti imagine macam mana badan nk kumuhkan segala chemicals tu siap minum air kosong banyak2 nak aid digestion
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 09:35 AM | Show all posts
ipes2 replied at 2-2-2018 06:47 PM
awak kan mon, sikit2 relate dgn citer korea; pecah perut pon relate dgn citer korea jugak. agaknye ...

folo ke..citer mermaid tu...
oppa lee min ho nama dia...

Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 09:41 AM | Show all posts
Aerhys replied at 2-2-2018 07:09 PM
My god... Scarynya! Sy pun makan maggie jugak tapi xdelah tiap2 hari. Dalam seminggu adalah sekali k ...

bila mrk kata megi tu byk wax susah hadam...
ai akan rebus asing...then tapis megi buang air...
pas tu baru tumis bawang dll...
taruk air lain...
feeling tu macam kureng sikit lah...
ai beli sebungkus je sebulan sekali...pas tu sorok...
my doter yg 12 thn tu kalau x dapat mau menggelupur....
menyampah btol ..
mkn megi laju jee....
ai kat U dulu pun jarang2 mkn megi....
x feel langsung rebus megi dgn air panas...



Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 11:34 AM | Show all posts
sy ni zaman belajar boleh dikatakan 2kali sehari makan maggi.. tpi sy bilas balik minum air mineral yang banyak
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 04:58 PM | Show all posts
monreyes replied at 5-2-2018 09:41 AM
bila mrk kata megi tu byk wax susah hadam...
ai akan rebus asing...then tapis megi buang air...
...

ade wax konon!!
mana nak lepas piawaian
maggi tu Nestle punya la, major company
yg takde kelulusan dan takde ingredients ni yg kita kena risau tau.. kopok itu itu enatah apa depa taruk dlm tu
eh dinner sy semlm pon maggi.. taruk air panas 5 minit tunggu kembang ha ha

balik rumah mkn lak nasik sikit, guna lauk masak merah yg 8 hari lepas, kawan kasik
sini sejuk, letak nasik atas meja 4 5 hari pon tak basi
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 04:59 PM | Show all posts
maggicelup replied at 5-2-2018 11:34 AM
sy ni zaman belajar boleh dikatakan 2kali sehari makan maggi.. tpi sy bilas balik minum air mineral  ...

dah nama pon maggicelup, kan?
ohh bilas balik, kunun nya boleh detox la ye, ha ha
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 05:00 PM | Show all posts
monreyes replied at 5-2-2018 09:35 AM
folo ke..citer mermaid tu...
oppa lee min ho nama dia...

taklah mon..love story
dah gugel lee min ho tu..huih, hensem nyeh
mcm pompuan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 5-2-2018 05:03 PM | Show all posts
ipes2 replied at 5-2-2018 04:58 PM
ade wax konon!!
mana nak lepas piawaian
maggi tu Nestle punya la, major company

betul ke xde wax...
saya mmg beli brand megi je...
kalau lah anak sy tau...
Reply

Use magic Report

Post time 5-2-2018 05:19 PM | Show all posts
monreyes replied at 5-2-2018 05:03 PM
betul ke xde wax...
saya mmg beli brand megi je...
kalau lah anak sy tau...

glazing agents dia tu kan dia ckp apa dia
carbo semuanya

tapi maggi dikenali sebagai makanan tak berkhasiat
takde apa2 yg bernas dalam tu
mcm most cereals jelah:
(cereals tu, kebanyakan nya, sgt tinggi gula dan garamnya)
(cereals tu, kebanyakannya, adalah lebih berkhasiat mon makan coversnya, ie kotaknya, dari memakan cereals itu sendiri)
(tetapi, walaupun kurang khasiat, bolehlah utk penuhkan perut dan hilang rasa lapar, dan bolehlah tinggikan pengambilan susu)
(jika cereals atau maggi itu berkhaisat, tentulah harganya mahal)
Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2018 09:41 AM | Show all posts
Maggie ni owned by Nestle, dulu thn 2015 penah kene banned & di saman di India & African country
due to MSG..

Selain, makan utk kenyang..kita sebenarnya
Kita makan utk feed our cells & gut bacteria..Thats y org ckp, we are what we eat..

So kalau kita makan bahan asing which is not nature, our bacteria may not have enzymes to digest this  synthetic food..
This can be toxic to our cells..either converted to fat cells or be use to build up our cell regenerate mcm Gut lining, hanya hidup ~ 2 hari & bina smula..tp kalau cell di bina drp bahan yg tak bagus, hasilnya kita mudah di serang penyakit..

Bg sy, mkn bila darurat..OK..
Tp kalau hari2  darurat..kene pikir cara lain utk elakkan mkn meggie  saja..mkn nasi kepal putih saja lebih baik drp meggie..



Reply

Use magic Report

Post time 7-2-2018 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 5-2-2018 05:19 PM
glazing agents dia tu kan dia ckp apa dia
carbo semuanya


Doc. Perut sy suke krem krem kalo minum susu / makan produk tenusu mcm aiskrim.

Kenapa yer??

Minum kopi pon xleh
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Kesihatan


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-8-2022 08:40 PM GMT+8 , Processed in 1.458646 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list