Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1491
View
26
Reply

Kursus Kahwin. Apa yang dibincangkan?

[Copy link]

Author: BOHadaUmph       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-1-2018 08:07 PM | Show all posts |Read mode
Pertama sekali, BOH belum kahwin. dan takda pasangan pon.
Tapi akhir2 ni aku tsangatlah sedih tengok perkahwinan yang sekerat jalan, walaupun sudah lama sebenarnya wujud masalah cerai berai dalam kalangan masyarakat. kdg2 nak kata main2 pun ada jugak.(macam kes kahwin 1 jam terus cerai bini)

jadi, BOH curious nak tahu apa yang dibincangkan dalam kursus kahwin. Nak tau korang belajar benda sama ke atau benda berlainan. tah2 ada banyak lagi benda yg korang x tau.

So korang tepeklah kat sini antara isi kandungan yang korang belajar masa pergi kursus kahwin dulu.  Nak explain sikit2 benda2 yg korang belajar pon boleh je.
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasanya tanggung jawab suami isteri
Rukun nikah n.huraiannya
Pastu x ingat le.pulok
Pegi tahun 2010 dolu..hihi
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 07:38 AM | Show all posts
banyak pasal tanggungjawab suami dan isteri. tanggungjawab dari segala segi.
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 03:29 PM | Show all posts
Thread nee memang tidak ada yang lebih ariff utk beri kata dua selain.....singlemum3

Pengalamannya merentasi 3 text modules  kursus rumahtangga....




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2018 04:24 PM | Show all posts
maannaakautahu replied at 23-1-2018 03:29 PM
Thread nee memang tidak ada yang lebih ariff utk beri kata dua selain.....singlemum3

Pengalamanny ...

x faham..

Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
cerai tak cerai ni bukan ada kaitan dengan kursus kawen pun
kalau dah tak serasi
ilmu banyak mana pun semua tak berguna
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
cerai tak cerai ni bukan ada kaitan dengan kursus kawen pun
kalau dah tak serasi
ilmu banyak mana pun semua tak berguna
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2018 06:59 PM | Show all posts
onexox97 replied at 23-1-2018 05:50 PM
cerai tak cerai ni bukan ada kaitan dengan kursus kawen pun
kalau dah tak serasi
ilmu banyak mana ...

betul, perceraian xleh dielakkan kalau dua2 party dah xboleh berbaik semula.

Tapi cerai bukan titik terakhir jalan hidup mereka dan terus buka chapter baru..

  • Persoalan hak jika bercerai.
  • Jika sudah bercerai tapi suami enggan bayar nafkah anak, apa perlu buat?
  • isteri kikis duit suami selepas itu tinggalkan.
  • Kes dera.
  • Jenis2 perceraian. perjanjian taklik(yang lebih untuk mempertahankan hak wanita). serious. banyak kes poligami yg buat isteri bermasam muka. kalau xnak poligami kan ada perjanjian taklik. diorg x tau ke?

  • perkara berkaitan anak2 semasa bersama.
  • cara betul curah kasih sayang utk anak2. cara didik.
  • cara terapkan nilai dalam diri anak supaya x goyang dek kene usik kawan.
  • anak terlampau aktif etc

ada diliputi dalam kursus tak? atau seseorang kene bangun dan tanya bende2 ni? kalau x tanya alamatnya semua org dlm kursus tu x tau.

Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 07:58 AM From the mobile phone | Show all posts
BOHadaUmph replied at 23-1-2018 06:59 PM
betul, perceraian xleh dielakkan kalau dua2 party dah xboleh berbaik semula.

Tapi cerai bukan t ...

kenapa nak buat taklik pulak kalau laki nak poligami, poligami tu kan harus, xda la haram, awal2 buat taklik pastu suami kawen lagi nangis bucu katil sedangkan suami bertanggungjawab

dalam dunia mana ada suami sempurna begitu jugak isteri tapi ini tidak menidakkan bolehnya mereka berpoligami

ilmu2 yg tt tanya tu memang ada dalam kursus kawen
tapi memang tak cukup masa la dua hari nak cover semua topik tu, dari semasa ke semasa kita kena lah lengkapkan ilmu untuk menjadi manusia berguna dan melayari rumahtangga dengan bahagia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 24-1-2018 01:30 PM | Show all posts
onexox97 replied at 24-1-2018 07:58 AM
kenapa nak buat taklik pulak kalau laki nak poligami, poligami tu kan harus, xda la haram, awal2 b ...

XOX sendiri kata hukumnya harus.
https://www.slideshare.net/khair ... natharusmakruhharam
http://andayangbaru.blogspot.my/ ... s-makruh-haram.html
http://www.pancing.net/threads/d ... makruh-harus.12185/

5) Harus : (tiada perintah) tidak perintah buat dan tidak perintah tinggal dan buat tidak dapat pahala dan tinggal tidak dapat dosa.. cth : makan,minum,tido dsbgnya.

BOH tak cakap semua patut BUAT taklik. Tapi semua patut TAHU taklik. Jadi perempuan yg sudah tetap pendiriannya tidak mahu diduakan boleh tau benda ini wujud. sudah nama akad(perjanjian) nikah. maknanya kedua2 pihak kene bersetuju dengan cara hidup yang mereka akan jalani bersama. Dan setahu BOH kalau ada janji taklik yang dilanggar, dia tidak cerai serta merta tapi kena pergi mahkamah dan disahkan dahulu. http://www.esyariah.gov.my/Misc/ ... roupId=175#topfocus
Walaupun takde taklik, ramai je wanita yang berkeras nak cerai. Mulalah tuding menuding, buka aib sebagainya. Sangat2 messy. Jadi bagi mereka yang berkeras hati tu, bukankah bende ni memudahkan proses?

Jadi ini tidak bermakna menidakkan poligami secara total. Nak poligami boleh, ramai juga perempuan yang sanggup hidup bermadu. Tapi kalau sudah melamar perempuan yang tak sanggup, janganlah dipaksanya dia. Jadi taklik ni boleh memelihara hasrat mereka. Kalau2 rasa mungkin boleh tempuh tapi nak jugak ada perjanjian taklik ni, pergi tanya yang lebih arif macam mana nak tulis dalam perjanjian tu. Mungkin boleh kata dlm perjanjian beri masa beberapa tempoh untuk si isteri fikir, kalau sudah masak2 tidak mahu, boleh kemukakan di mahkamah ke.


BOH bukannya arif dalam hal2 macam ni sbb tu BOH buka forum ni untuk jadi perbincangan. Apa benda yang korang tahu mungkin orang lain tak tahu. Begitu juga sebaliknya. Memang tak cukup masa untuk cover semua topik dalam masa suntuk. Manalah tahu mungkin senarai apa yang korang belajar kat sini boleh membantu orang lain nak bertanyakan soalan masa kursus nanti ke? Macam mana kita nak tanya apa2 soalan kalau kita sendiri tak tahu apa nak ditanyakan. Jadi forum ni boleh buka mata orang lain tentang bende yang tidak diliputi dalam kursus diorg. kalau ada apa2 yg tertarik perhatian boleh ditanyakan.

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 01:36 PM | Show all posts
pergi dulu la baru tau
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 01:48 PM | Show all posts

SM3 dah pi kursus sampai 3 kali pusingan.........pun hanyut jugak bahteranya....




Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 02:07 PM | Show all posts
onexox97 replied at 24-1-2018 07:58 AM
kenapa nak buat taklik pulak kalau laki nak poligami, poligami tu kan harus, xda la haram, awal2 b ...

kenapa tak boleh buat taklik, dik? Kan diharuskan, hukumnya buat atau tidak, tak dapat pahala atau dosa. Suami & akak ada buat taklik, sama2 setuju.
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 02:30 PM | Show all posts
BOHadaUmph replied at 24-1-2018 01:30 PM
XOX sendiri kata hukumnya harus.
https://www.slideshare.net/khairanisalim/wajibsunatharusmakruhha ...

kan taklik  dah belajar dalam pendidikan islam masa sekolah dulu

bab nikah kawen semua diajar dah
kursus kawen tu dua hari je
tu pun yg pergi tu tak dngar mana sebab sibuk mikir nak kawen
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 02:31 PM | Show all posts
kaksarah66 replied at 25-1-2018 02:07 PM
kenapa tak boleh buat taklik, dik? Kan diharuskan, hukumnya buat atau tidak, tak dapat pahala atau ...

saya tak kata tak boleh

saya tanya kenapa nak buat takklik atas sesuatu yang halal dan tidak memudaratkan

biasanya taklik ni adalah untukk perkara yg memudaratkan
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 03:24 PM | Show all posts
mannaakautahu replied at 25-1-2018 01:48 PM
SM3 dah pi kursus sampai 3 kali pusingan.........pun hanyut jugak bahteranya....

{:1_5 ...

bodoh bengapnya mannak
opss lupa mannak bukan warganegara msia nan permai

once dah ada sijil kahwin, tak payahlah amik kursus kahwin lagi bengap
kahwin lah 10x pun... janji cara nya betul, dan mengikut procedure kahwin nikah di msia
jabatan agama islam singapore tak ajar ke mannak
atau hang dah kena banned tak boleh kahwin langsung sebab mati pucuk gagal total??
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 03:32 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 25-1-2018 03:24 PM
bodoh bengapnya mannak
opss lupa mannak bukan warganegara msia nan permai



During which part of your marriage yg hang dapat redho suami buat survey totey forummers iris??


Is it a trade off laki hang has given you( the redho) .....kerana hang  menyara hidupnya??


Tell me.....











Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 03:52 PM | Show all posts
mannaakautahu replied at 25-1-2018 03:32 PM
During which part of your marriage yg hang dapat redho sua ...

survey kemaluan hang ke? seluruh forum tau kemaluan hang gagal berfungsi
tak perlu check, tak perlu survey
GAGAL TOTAL!!

.








Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 04:09 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 25-1-2018 03:52 PM
survey kemaluan hang ke? seluruh forum tau kemaluan hang gagal berfungsi
tak perlu check, tak per ...

Jalang hang atas redho suami selama mana hang kawen dgn Dia....pengakuan hang sendirik ngaku serik kena sara hidup dia..jantan satu Sen takdok...your own words on 14/6 /2017...itu Semua orang tahu......nak kaberline apa lak hang nee iris oiiii???


Tred istei curang kat sebelah hang dah mencemar duli belum????



Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 10:02 PM From the mobile phone | Show all posts
MyNameIsIris replied at 25-1-2018 03:52 PM
survey kemaluan hang ke? seluruh forum tau kemaluan hang gagal berfungsi
tak perlu check, tak per ...



sokong is 100%
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107499s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list