Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
7270
View
79
Reply

Hanya Dengan RM150, Anda Boleh Beli Lauk Sebulan Untuk Satu Famili. Jimat!!

[Copy link]

Author: Cari-Amiey       Show all posts   Read mode

Post time 3-5-2018 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Meols monthly abis RM200-300 bahan basah untuk 3 beranak. Simpan lauk2 ikut nak masak. Asing siap2. Meols ada freezer so space besar bole letak. Kira 1 tupperware masak satu tue terus. Sayur jea x bole beli sekaligus. Nak masak baru beli. Hehehe selalu RM200-300 tue beli sotong sekilo, daging sekilo, udang sekilo dua tengok kalo ari tue murah. Ikan beberapa jenis and ayam 2-3 ekor. So far x de bau. Balik dari pasar terus sort masuk dalam tupperware and masuk dalam freezer. For me jimat la sebab pasar borong jauh. Hehehe yg ada tesco jea. X banyak choice lauk.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2018 04:07 PM | Show all posts
zu_nia replied at 3-5-2018 12:27 AM
Meols monthly abis RM200-300 bahan basah untuk 3 beranak. Simpan lauk2 ikut nak masak. Asing siap2.  ...

xbasuh dulu ke sblm simpan dlm freezer

Reply

Use magic Report

Post time 28-5-2018 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 28-5-2018 04:07 PM
xbasuh dulu ke sblm simpan dlm freezer

Ada makcik2 penah share tips nak segar jangan basuh lauk2 tue dulu. Nanti hilang ke freshan nya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2018 12:59 AM From the mobile phone | Show all posts
zu_nia replied at 28-5-2018 11:03 PM
Ada makcik2 penah share tips nak segar jangan basuh lauk2 tue dulu. Nanti hilang ke freshan nya.

Xke jd cpt busuk

Reply

Use magic Report

Post time 29-5-2018 06:15 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 29-5-2018 12:59 AM
Xke jd cpt busuk

So far x busuk. Alhamdulillah ok jea sebulan.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2018 10:33 AM | Show all posts
sekarang kan ada bahan mentah delivery.
hantar office ke office.
siap tolong potong & cuci lagik.

selalunya by pakej
pakej A rm50
-ayam sekor
-sotong 500g
-udang 500g
-cencaru 3ekor



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2018 10:42 AM | Show all posts
bellaa replied at 11-9-2018 10:33 AM
sekarang kan ada bahan mentah delivery.
hantar office ke office.
siap tolong potong & cuci lagik. ...

sounds cheap. mommy suke. but then x de lak kt temerloh bende ni.
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2018 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 15-9-2018 10:42 AM
sounds cheap. mommy suke. but then x de lak kt temerloh bende ni.

Murah & praktikal kan.. kena inform org temerloh buat bahan mentah COD, Asap. Mesti byk sambutan.
Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 01:31 PM | Show all posts
selalu buat untuk seminggu je simpan macam ni
Reply

Use magic Report

Post time 29-10-2018 12:49 PM | Show all posts
terima kasih ke atas info yang diberikan, barulah boleh ada masa untuk sakit kepala
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2018 12:25 PM | Show all posts
dapat lg ke rm150 ke rm200 untuk sebulan tu

kalau family kecik dapatlah kot, yg makan berdua je, kalau ramai belanja seminggu je tu

tapi tips yg ikan rendam air tu mmg ye, elok bulat seketul banding simpan takde rendam, tapi nak tunggu air tu cair dari awal subuh bawak ke maghrib pun tak cair sepenuhnya
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2018 01:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Acik beli stock utk seminggu je buat camtu. Freezer tak besar
Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2018 11:52 AM | Show all posts
Tips saya utk ikan yg dah lama sket dlm peti ais uolls buat je masak ikan goreng berempah
Memang sedap....
Taklah rasa ikan tu dah lama...
Itu je masakan yg paling sesuai...
Confirm nasi makan 2 pinggan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-1-2019 10:35 AM | Show all posts
tq sharing
Reply

Use magic Report

Post time 8-1-2019 12:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu buat mcm ni. tapi utk stock 7-10 hari. Peti ais kecik. So balik pasar. basuh semua ikan, ayam, udang. Daging je tak basuh. pack dalam plastik kecik utk sekali makan. n masukkan dalam tipuware besar.

Mudah pengurusan. Mcm udang iols selalu buat rencah untuk sayur. So akan pack 4-5 ekor satu pack.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
I punya belanja dapur 150 sebulan xmasuk makan kat tempat keje insaf berasa
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2019 10:05 AM | Show all posts
bagusnya... saya pun xtau pasal bekukan ikan/seafood dalam air. mak saya pun x buat mcm tu, tapi stok beli utk seminggu jela. maybe sbb tu okay je...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2019 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
vanilla_vell replied at 24-1-2018 12:47 AM
teringin nak buat stock mcm ni..tapi peti ais kecik. apekan daya

Guna plastik je has senang...peti ais umah haku kecik gak+ beli brg basah tuk stok 2 minggu nyer bungkus guna plastik je pastu susun elok2
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 07:57 PM | Show all posts
mama bab2 ikan ni pun susah jugak nk masak kalau dah frozen.. mama ok, tp hsbn x suka.. dia mmg boleh detect ikan frozen ke ape.. jd ikan kalau dah frozen, mmg boleh goreng  je lah... daging, ayam ok jek..
Reply

Use magic Report

Post time 5-8-2019 07:57 PM | Show all posts
cuma mama pun baru tau pasal simpan ikan dalam air hehehe
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.094928s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list