Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7257
View
79
Reply

Hanya Dengan RM150, Anda Boleh Beli Lauk Sebulan Untuk Satu Famili. Jimat!!

[Copy link]

Author: Cari-Amiey       Show all posts   Read mode

Post time 25-1-2018 09:16 AM | Show all posts

i simpan sayur dalam plastik IKEA..thnlah seminggu...tp biasanya xsmpn sminggu pun....siang, basuh & toskan kering btol2...then bila nk masak tinggal campak2 jer.....plastik tuh make sure dh basuh+kering before guna (tuk cleaning purposelah)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 10:07 AM | Show all posts
Lamanya sebulan. Tapi yelah, kalau family boleh lah ek. Lain orang lain cara dia.

I pulak mak ajar dari kecik makan bahan2 segar (terutamanya makanan laut), so bahan basah ni paling lama pun untuk seminggu jela. Beli barang dapur tiap2 hujung minggu jela. Balik jogging pergi pasar awal pagi, waaaaa semua fresh sampai rambang mata. Cuma sayur jela beli 2 hari sekali. Sebab memang masak bekal bawa pergi kerja. Kalau nak masak untuk esok memang malam tu dah keluarkan dari esbok.

Lagipun antara sebab beli barang basah ni hujung minggu sebab kalau beli hari biasa lepas balik kerja jela ada masa, masa tu semua dah layu tak segar. Tak berkenanlah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 05:47 PM | Show all posts
satu lagi nk mudah orang bekerja masak...i slalu blend bwg mearh, putih, ikan bilis dh siap kopek..nti nk masak pun senang....yg nie i masuk dlm freezer...kalo nak letak peti biasa....biasanya i blend ckp tuk2-3hr jer...i pakai hand blender mudah sb boleh buat dlm kuantiti sikit (1-2 person)

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-1-2018 10:17 AM From the mobile phone | Show all posts
buat apa nak beli bulk frozenkan mcm ni.  beli je la otw balik keje sebelum ambik anak. sama je kalau beli sikit2 pun.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 02:33 PM | Show all posts
chinta89 replied at 18-1-2018 03:14 PM
entah, x suke jenis yg mcm ni.

kalau dgg ok la. kalau ikan ke ape semua tu, takdenya nk beli mcm  ...

betul tu.. kalau ikan.. ada beza betullah yg simpan lama dgn yg beli baru. walaupun yg beli baru tu pun dah hauk. still better then dr dlm freeze. why aaa...
Reply

Use magic Report

Post time 15-2-2018 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
bagus family ni ada mcm2 lauk dlm peti
kalau aku nak masak je baru beli utk 2-3 hari
itu pun lauk ayam dgn telur je
ikan rasanya dua minggu sekali je makan
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
nak tanya..kalo kita simpan makanan sejuk beku dlm bekas biasa camni, tak kena kanser ke lol

kan dia ada bpa
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 09:15 PM | Show all posts
pernah cuba tp cuba utk seminggu pon tak tahanlah.. mcm tak segar ja.. ada beli ayam buat mcm ni dah tak elok.. me kalo mknan yg bahan mentah kalo simpan lama masak badan boleh gatal2. mcm ayam.. jadi tak efektif juga mcm ni... ikan tu rasa tak fresh lgsg kalo lama dlm peti... rasanya masih okeylah.. me tak beli ikan mahal dah skrg.. kembung tu merasa kalau balik kg je... kat rumah sewa beli ikan murah je.. utk makan sorg apalah sgt
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 09:08 AM | Show all posts
udang kalau biar lama lama, nanti jadi kecut.
sotong pun sama.

walaupun i masak hari hari, tapi tak rajin nak simpan stok banyak banyak.
tapi yang selalu ada dalam peti ais ialah ayam
ayam je yang cuci siap siap, simpan dalam plastik asing asing untuk setiap kali masakan.
seekor ayam boleh bahagi 3 bahagian untuk 3 kali masak.
sebab yang biasa makan pun dua orang dewasa je.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2018 11:29 AM | Show all posts
biozipstar replied at 13-2-2018 02:33 PM
betul tu.. kalau ikan.. ada beza betullah yg simpan lama dgn yg beli baru. walaupun yg beli baru t ...

mmg takkan sama ke'fresh'annya itu..

that y i x suke beli byk2 ikan pahtu buat cara mcm ni. nk tgu ikan tu dinyahbeku dh satu hal.
Reply

Use magic Report

Post time 5-4-2018 12:10 PM | Show all posts
seafood memang sangat sensitif kalau simpan lama2 memang tak sedap.iols plak kalau lebih 2 3 hari memang goreng je la jawabnya. da penah try buat sup ikan xsedap n mcm xberapa lalu nak makan. solutionnya kalau masak berempah ok la utk barang basah simpan lama ni.

even ayam pun iols beli yg sejuk beku sebab husband iols super sensitif dengan ayam. so, iols beli ayam azzain je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:37 PM | Show all posts
chinta89 replied at 18-1-2018 03:14 PM
entah, x suke jenis yg mcm ni.

kalau dgg ok la. kalau ikan ke ape semua tu, takdenya nk beli mcm  ...

Dia bagitau macam tu pasal sotong dan udang tu dia simpan masuk air sekali...
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:39 PM | Show all posts
Iols tak buat untuk sebulan..buat mingguan..tapi time rajin la. Time malas..terus masuk semua dalam peti ais..lepas tu mula datang masalah bila nak masak..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:41 PM | Show all posts
carly_lah replied at 23-1-2018 12:31 PM
carly ingtkan  rm150 tu termasuk sayur bagai,  rm150 mmg la dapat ikan daging semua... mcm ikan sela ...

Betul la..yang dia tunjuk cuma 25 bekas je..kalau masak 3 kali sehari..mana nak cukup kan? Tambah2 anak ramai. Sekor ayam masak boleh habis satu round..
Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:50 PM | Show all posts
julia5094 replied at 6-4-2018 01:41 PM
Betul la..yang dia tunjuk cuma 25 bekas je..kalau masak 3 kali sehari..mana nak cukup kan? Tambah2 ...

carly bagi senarai lauk pauk kat nsk tadi...

ikan sardin putih RM8.90 1kg
ikan sardin hitam rm9.90
ikan selar rm16.90
ayam rm5.90 (sekor dlm rm11)
daging beku rm13.50
sotong rm24.90

ini pun dh rm85.... itu stok lauk carly utk seminggu...  x masuk sayur, bawang, beras etc.... rm85*4 dah rm340.00... itu cuma 6 senarai aje, x masuk lg udang dan ikan2 lain... pengsan laki carly mencari duit.... .... nak sara bini dia yg sorang ni dgn 4 org anaknya....



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 01:55 PM | Show all posts
Cara macam ni memang seseuai la untuk family yang memang dalam bajet yang terhad. So diorang set aside siap2 la untuk perbelanjaan makanan basah tu. Kalau tak buat macam tu kemungkinan duit tu akan pg kat tempat lain. Bagi yang ada duit terlebih tak tau nak buat apa tu. Beli hari2 pun boleh...hi..hi..

Iols dulu pun macam tu jugak...masa anak tiga orang yang atas masih kecik. Kena hantar nursery dekat 1K masa tu. Gaji pun ciput je sbb baru kerja kan. So segala pampers, susu, apa saja kegunaan bulanan anak2..iols akan kira siap2 berapa penggunaan dalam sebulan. Jadi awal bulan tu memang akan beli siap2 untuk kegunaan sebulan.  Tapi makanan basah tetap beli secara mingguan la. Kalau beli siap2..bila masa iols nak g shopping..terapi tau..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-4-2018 02:05 PM | Show all posts
carly_lah replied at 6-4-2018 01:50 PM
carly bagi senarai lauk pauk kat nsk tadi...

ikan sardin putih RM8.90 1kg

Ha..tu la pasal carly kan...memang pening shuben kita nak cari duit..ha..ha...tapi dia jugak yang nak makan kan..kih..kih..
Reply

Use magic Report

Post time 26-4-2018 04:48 PM | Show all posts
meollss kalu bab barang basah ni memang bli 2mgu skali..kalu bli skali lambak cam xsegar lak lagi2 ikan2 kat pasaraya skang banyak yang mata da merah..kalu meollss pergi kat pasar tani @ pasar malam yang ada jual ikan boleh la nak beli skali banyak sbab memang deyollss ni peraih ikan konfem leh simpan stok banyak2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2018 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Tu la cara sya simpan brg basah
Simpan dlm bekas trtutup..mmg bajet byk mana. Tp mmg pastikan peti sejuk penuh..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-5-2018 03:36 PM | Show all posts
bab masak bawang dah blendeer ni mcm tak puas hati plak tak masak bawang sebijik2 .
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.114241s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list