Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7244
View
79
Reply

Hanya Dengan RM150, Anda Boleh Beli Lauk Sebulan Untuk Satu Famili. Jimat!!

[Copy link]

Author: Cari-Amiey       Show all posts   Read mode

Post time 22-1-2018 09:45 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 21-1-2018 04:47 PM
Eh x de apelah. Sbb kdg2 mcm x logik kan.esp pd org yg biasa ke dapur. dulu sy nk goreng kangkung  ...

samalah....tapi i google sb nk tgk cara orang masak..lain orang, lain caranya....i google resepi ayam masak kicap, ada mcm2 cara yg tunjuk.....hihihii...last2 try semua nya..tengok mana yang masuk dengan tekak sendiri...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 09:46 AM | Show all posts
chinta89 replied at 21-1-2018 04:26 PM
ye btl tu. iols dpt rasakan tekstur dia dh lain, rasa dia dh lain.

nt ade org komen ala ikan ko ...

i punya lidah sensitif sikit....even orang buat kek pakai butter murah or butter mahal pun i boleh beza....huhuhuu..i memang cerewet bab makan
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 09:48 AM | Show all posts
kot2 ada yang xtau mcm i smalam...i br tau malam td rupanya nk buang kulit sotong & bilas sotong pki garam....all the time..i gigih buang kulit pki jari jemari halus..
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 10:38 AM From the mobile phone | Show all posts
msdummy.2018 replied at 22-1-2018 09:48 AM
kot2 ada yang xtau mcm i smalam...i br tau malam td rupanya nk buang kulit sotong & bilas sotong pki ...

X faham, explain skit
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 10:46 AM | Show all posts
Edited by msdummy.2018 at 22-1-2018 10:52 AM

malam td i tgk rancangan masak2 by chef ismail....dia masak sambal itam sotong...i tgk dia buat scrub garam kat sotong tuh...sambil2 tuh kulit sotong tuh tercabut sndr....pas tuh...dah siap, basuh jugak sotong dengan air garam+selawat....

sebab selama nie i cabut mcm tuh jer kulit sotong....(i cabut kulit sotong tuh hanya bila nk masak sotong celup tepung)

i know that some people they remove the skin because of "clean" reason

i guna word scrub tuh supaya you ols boleh imagine mcm mana dia buat.....
maybe the proper sentence is "gosok/lumur sotong dengan garam"

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 10:57 AM | Show all posts
Makanan basah simpan seminggu lebih ok lagi, lama2 simpan dah x fresh dah
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 11:52 AM | Show all posts
simpan lam plastik ikea..
container memerlukan ruang yg luas
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 12:31 PM | Show all posts
carly ingtkan  rm150 tu termasuk sayur bagai,  rm150 mmg la dapat ikan daging semua... mcm ikan selar, paling murah rm12.90 sekilo... ikan pari rm16@17, udang sotong jangan cerita... rm25 paling murah itu pun dh x de gred... dan bg keluarga nak membesar mcm family carly ni... bahan mentah dlm gambar tu cukup untuk seminggu stgh aje (itu paling lama)....  skg ni kalau pandai, pg la cari kt pasar borong atau pun pasaraya yg buat sale... atau baru nk buka mcm nsk kota damansara bebaru ni... tp kn bersesak2 la...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2018 10:25 PM | Show all posts
carly_lah replied at 23-1-2018 12:31 PM
carly ingtkan  rm150 tu termasuk sayur bagai,  rm150 mmg la dapat ikan daging semua... mcm ikan sela ...

Cuba pegi kat pasar tani atau pasar pudu time2 dorang dah nak tutup. confirm dorang bg discount kawkaw. Hari tu admin beli sotong kecik 2kg baru rm7. Udang 3 pinggan RM6 jah. fresh lagi.. hihi
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2018 10:28 PM | Show all posts
azl1561 replied at 22-1-2018 10:57 AM
Makanan basah simpan seminggu lebih ok lagi, lama2 simpan dah x fresh dah

boleh tapi peti sejuk kena betul2 boleh beku. Takpun beli 2 minggu sekali pun ok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2018 10:29 PM | Show all posts
bbalik replied at 23-1-2018 11:52 AM
simpan lam plastik ikea..
container memerlukan ruang yg luas

Kan.. boleh  jugak. Admin pakai yang Daiso jaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-1-2018 10:31 PM | Show all posts
siputsedut replied at 18-1-2018 02:02 PM
Aku baru start buat frozen food(dah siap masak) weekly start thn baru aritu...rasa jimat jugak kalau ...

Untuk berapa orang makan tu? Banyak nya RM100 seminggu
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
teringin nak buat stock mcm ni..tapi peti ais kecik. apekan daya
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 09:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Cari-Amiey replied at 23-1-2018 10:31 PM
Untuk berapa orang makan tu? Banyak nya RM100 seminggu

Dewasa 2 org...anak2 preschooler n kindy dua orang...tah la sis..maybe sbb selalu beli seafood udang sotong ikan kot...rasanya kalau tak beli seafood boleh cut lg kot sbb ayam murah je...tp sayur pon mahal jgk..ambik itu ini seplastik dah rm20...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
vanilla_vell replied at 24-1-2018 12:47 AM
teringin nak buat stock mcm ni..tapi peti ais kecik. apekan daya

Buh dlm plastik la sis...boleh save ruang...
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Murahnya 150 sebulan..
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
bbalik replied at 23-1-2018 11:52 AM
simpan lam plastik ikea..
container memerlukan ruang yg luas

Plastic tu blh recycle ke?
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 06:04 PM | Show all posts
Cari-Amiey replied at 23-1-2018 10:25 PM
Cuba pegi kat pasar tani atau pasar pudu time2 dorang dah nak tutup. confirm dorang bg discount ka ...

jauh sgt dari rumah tu... kalau dekat dgn rumah, pg pasar hari2...
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 05:06 AM From the mobile phone | Show all posts
siputsedut replied at 24-1-2018 09:21 AM
Buh dlm plastik la sis...boleh save ruang...

memang sekarang boh dalam plastik.pastubaru masuk tipuware
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 08:31 AM | Show all posts

boleh..
basuh je
boleh recycle smpai zipper dia loose

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.115776s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list