Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1479
View
36
Reply

House Planning

[Copy link]

Author: muya2    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 19-1-2018 10:51 AM | Show all posts
muya2 replied at 17-1-2018 01:50 PM
tq aurorae..tabik org yg ada ank ramai n blh handle. Sy br 2 rs nk pitam dh hahaha.
suami paham s ...

Sediakan banyak finger food dalam balang (biskut etc) atau fridge (buah2 potong) supaya anak2 yang besar sikit boleh  cari sendiri kalau lapar.     Saya dulu takde bilik spare untuk  anak buat sepah, tapi saya pasang kolam mandi plastik kanak2 di ruang tamu dan biar si kecik menyepah sepuas-puasnnya dalam tu.   Kalau nak ramas biskut sampai lunyai pun buatlah semuanya kat situ.   Saya sediakan satu lagi  yang kecil sikit kat rumah baby sitter sebab asyik kena komplen anak suka ramas biskut  dan sepahkan.

Masa anak2 kecil belum sekolah ni, sebenarnya belum betul2 sibuk lagi.  Tunggulah bila anak2 dah masuk umur sekolah.  Kalau sekarang boleh angkut keluar anak2 mata masih terpejam.  Dah sekolah nanti pukul 6 pagi dah kena ready beruniform dan bersarapan, kalau tak tertinggal la jawapanya.    Kalau boleh masa ni usahakanlah duduk bersama suami, jadi boleh sama2 uruskan anak.   


Rumah bersepah, kain baju tak basuh lagi semua tu boleh tangguh.  Tapi masa bermain dan bermanja dengan anak2 yang terabai  sebab ibu stress nak berkemas, takkan dapat diulang kembali.
Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 09:07 PM | Show all posts

Kawen dgn laki miskin siapa suruh???..Kan dah kena kuar bekerja kena jadi hamba Abadi laki???....pastuh nak komplen penat??

Hadap ler.





Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 09:10 PM | Show all posts
Hana replied at 18-1-2018 10:51 AM
i dah lama pitam.
tu pasal i tak tambah anak.

Anak tiri hang dah berapa  orang sekarang ana oiii???






Reply

Use magic Report

Post time 19-1-2018 09:13 PM | Show all posts
aurorae replied at 19-1-2018 10:51 AM
Sediakan banyak finger food dalam balang (biskut etc) atau fridge (buah2 potong) supaya anak2 yang ...

Anak hang yg suka meramas nee jantan ke tino arorea???

Hang be careful...manak worry jerk kalau lelaki nanti Besar sikit kat sekolah menengah ada masalah..asik nak meramas buah dada Anak orang lak...


Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2018 12:33 AM | Show all posts
agak2 patutkah tangkap semua budak2 humban kat  rumah suami
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2018 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
maannaakautahu replied at 19-1-2018 09:07 PM
Kawen dgn laki miskin siapa suruh???..Kan dah kena kuar bekerja kena jadi hamba Abadi laki???....p ...

sebuk je sape ckp dgn kau
Reply

Use magic Report

Post time 20-1-2018 11:29 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

TT, org lain dah bg suggestions.  Akak tambah sikit la ye... santapan rohani gitu.  
https://mamamunie.wordpress.com/ ... nti-muhammad-s-a-w/
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2018 02:26 PM | Show all posts
maannaakautahu replied at 19-1-2018 09:10 PM
Anak tiri hang dah berapa  orang sekarang ana oiii???

masih hidup lagi? ingatkan dah mampus.

Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2018 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
muya2 replied at 17-1-2018 02:02 PM
kena start arini balik rumah tapau mknn je.
kalo x larat mmg biar je rumah bersepah..kita je pun  ...

Baju tu include kan dalam weekly maid punya kerja or hantar dobi

Dulu I tend to push myself sbb konon nak supermom kejadah. But then I realise, if im happy then my family is happy kahkah. So I have to sacrifice either la duit/masa/sanity. U pilih la mana yg sanggup

I tak suka masak so I opt for simple meal (pasta selalunya). Kalau teringin makan nasi berlauk I tapau or makan kedai kehkeh. Kalau ada masa I pre prep bawang and cili so kalau nak goreng mee senang. Tp selalu I beli.

Rumah I suka kemas so I dont mind kemas rumah maybe sbb suka kemas rumah. Baju I suka basuh but ironing and all dobi

In short. I buat benda I suka je. Lain I source out help haha. I choose my sanity kehkeh
Reply

Use magic Report

Post time 21-1-2018 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh lagi satu. I believe in schedule. Jadi I dah ada rutin bgn terus prepare barang anak etc etc. Ada flow. Anak pon tau lepas bgn what she should do. Maybe u can try. it keep things in order
Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 11:01 AM | Show all posts
TT, kita macam ada persamaan juga ni,,,bezanya dari i dari awal perkahwinan dah PJJ so dah 6 tahun la bergelar pasangan PJJ..anak 2 orang juga seorang dah umur 6 tahun seorang lagi 1 tahun 9 bulan.

Rutin harian, awal pagi bangun dalam pukul 5.30 pagi, kemas rumah apa yang patut,then siap2 anak ke pra sekolah yang sulung dan yang kecik barang2 ke babysitter. Selalu ank yang sulung bfast conrflakes / roti bakar ja.Sekolah anak pilih di laluan ke ofis dan bs anak memang cari dekat dengan ofis. Jarak antara ofis ke rumah dalam 25km. Anak yang sulung memang dari dah cerdik ajar dia berdikari sikit,,balik sekolah naik van ke transit..transit di rumah mak sedara.

Balik opis pukul 530 petang biasanya tapau dulu makanan (sejenis yang jarang masak sebab makan seorang ja + anak kecik) . Dalam pukul 6.30 -7.00ptg sampai rumah..kalau x sempat tapau, satu taman tempat tinggal tu memang ada jiran-jiran yang buat bisnes delivery makanan . Untuk anak2 ada prepare processed food la kalau diorg nak mcm fries/nugget/roti burger etc.. tapi kalau tengok mood anak ok atau hari anak sulung xde kelas mengaji, makan kat luar je.. then malam pukul 8.00 hantar si kakak mengaji..lepas balik mengaji tu relaks2 dengan anak2 then pukul 1030 biasanya dah masuk bilik tdur. rutin ni anak2 pun dah faham,so memang xde la perangai2 tdo lambat

kemas/cuci habuk/mop lantai secara besaran2 selalu panggil orang cuci sebulan sekali.. mop biasa2 tu weekend yang husband balik baru buat termasuk cuci toilet. Baju kerja time anak sorang dulu, upah mak sedara gosok, untuk seminggu,,tiap2 minggu..now anak2 dah besar2 buat sendiri saja.

cuci baju every wednesday, friday n sunday,,memang gitew..sebab hari2 lain tu time melipat baju..lipat baju sambil tengok tv sambil teman anak buat homework or just layan diorg sj.
beri barang dapur setiap sekali sebulan dan barang basah, 2 minggu sekali hari jumaat minggu yang husband balik sahaja.

Alhamdulillah sebenarnya takde rasa stress, sb selalu feeling tanggungjawab tu kurang,.,x perlu sedia sarapan/dinner since makan sorang kan..orang kata macam x payah jaga keperluan suami tu hah,,settle diri sendiri ja...baju pun cuci baju sendiri and anak2 ja.,bebanan tu kurang banyak laaa,,
time weekend yang husband tak balik memang outing day dengan anak2..

but kalau time husband balik which 2 minggu sekali, memang rutin berubah sket la tp xpe la husband banyak tolong..apa2 pun setakat ni berPJJ rasa ok,,cuma bila time anak2 tak sihat je la macam kelam kabut n rasa nk husband ada di sisi,,
Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 02:15 PM | Show all posts
Hana replied at 21-1-2018 02:26 PM
masih hidup lagi? ingatkan dah mampus.

Takmolah marah marah HANA.....berbaik dgn anak anak tiri hang Bukan satu dosa pun..malahan pahala besar ooo...
Hang pun satu...laki hang mampu utk nak Anak lebih..tapi hang sebaik dapat Dua Anak..Dah cepat cepat jahit/ simen  tempat Peranakan hang...Dah tuh bila laki kawen lagik utk dapat anak ..Awat nak meroyanis????

Kan???

Hang Tak payah jawab Nee hana...sebab manak memang ada banyak lagik nak bazooka Panaka kan  hang


Reply

Use magic Report

Post time 23-1-2018 02:18 PM | Show all posts
NurAlia14 replied at 20-1-2018 11:38 AM
sebuk je sape ckp dgn kau

The fact that hang dah berlaki tapi masih nak ngadu kat dalam forum...reflects so much about your line of communication with your laki Kan?

Too bad...so sad....


Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 08:40 AM | Show all posts
cycra replied at 22-1-2018 11:01 AM
TT, kita macam ada persamaan juga ni,,,bezanya dari i dari awal perkahwinan dah PJJ so dah 6 tahun l ...



well done uols. apa2 yg kita buat perlu ada schedule & well organized baru hidup terurus.

aku walaupon single, pon tetap ada schedule aku gak to follow.
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
I xpjj dgn husband..tp husband keje jauh n selalu blk lambat..apa i buat..i pindah duduk dkt dgn opis..anak anta taska n sekolah yg dkt dgn opis jgk..dlm 5-10 min je amik ms nk anta/amik..sy kemas rumah..msk malam n bfast bsh baju hari2  ya lepas keje..hari sabtu ahad br lipat baju mop lantai tukar cadar..tp duk dkt dgn opis utk org ada anak sgt2 jimat semua nya..masa duit n tenaga..selain keje2 umah n masak..i ajar sdiri anak i tusyen..i set kan hari isnin-rabu dia ngaji muqadam..khamis-jumaat tusyen dgn i mlm..weeknd..rehat..maybe skrg sb u ada anak bfeed..sb tu selalu ngantuk n letih..anak2 i da beso..9 & 5thn..so aci ke cdgn ni? Hihi
Reply

Use magic Report

Post time 25-1-2018 05:37 PM | Show all posts
sitisitu25 replied at 24-1-2018 11:32 PM
I xpjj dgn husband..tp husband keje jauh n selalu blk lambat..apa i buat..i pindah duduk dkt dgn opi ...

Hang Nee bermadu Kan sitikus?


Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
cycra replied at 22-1-2018 11:01 AM
TT, kita macam ada persamaan juga ni,,,bezanya dari i dari awal perkahwinan dah PJJ so dah 6 tahun l ...

Bestnya baca
Organized sangat

Tahniah cycra
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.108690s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list