Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1593
View
36
Reply

House Planning

[Copy link]

Author: muya2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-1-2018 10:55 AM | Show all posts |Read mode
Salam..

Cuma nak tukar2 pengalaman semua especially ibu tunggal or wife & ibu2 pjj ni. Saya dan suami pjj nak dekat 2 tahun. kami ada 2 ank, 1 tahun dan 4 tahun. Ms awal2 pjj tak ada problem sebab ada pembantu. Skrg pembantu dah balik kmpg dan ank2 saya hntr ke pengasuh. Macam mn uolls semua arrange ms dgn bekerja and balik rumah dgn ank2 n kerja di rumah? Ank yg 1 tahun msh menyusu badan jd balik rumah dgn ank2, kerja rumah jd rs agak stress sgt skrg. Rs sgt penat sampai limit dah rs.

Suami balik 2 minggu sekali. Kalau dia balik mmg dia byk membantu kerja rumah. Hari bekerja nk msj dia agk susah sbb line agk susah dapat dan dia kerja di site jd agak bz.. cuma tiap malam suami ada video call ank2 dan kalau mengadu penat dia cuma cakap sorry. Suami banyak kali cari kerja berdekatan rumah cuma tak ada rezeki lagi setakat ini.

Jadi nk tanya ibu2 or isteri2 semua macam mana uolls handle stress, ank2, kerja rumah seorang diri?

Thanks a lot.


Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
xpjj pn pnt
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 11:58 AM | Show all posts
untuk kerja rumah tu, boleh je hire orang datang kemas..
dua or tiga hari sekali dah memadai kot..
takkan rumah kotor sangat sampai kena kemas hari-hari..
kalau sepah sebab mainan anak tu, maybe u dah boleh asuh yang anak 4 tahun tu kemas mainan sendiri lepas main..
masak-masak, takat makan sorang beli je la..
or learn masak yang simple and cepat..

kawan i pulak suka pjj dengan laki..
bila laki ada dia stress sebab hari-hari kena kemas rumah masak etc..
bila laki balik kerja, dia relax coz banyak me time..
anak dah diajar jangan sepah mainan..
siap ada masa nak baking lagi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2018 12:09 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 17-1-2018 11:58 AM
untuk kerja rumah tu, boleh je hire orang datang kemas..
dua or tiga hari sekali dah memadai kot..
...

Ada ms suami ad byk membantu jg ank yg first..ada ms mmg rs rimas dia ad hahaha.
Mungkin sbb penat sgt kot so agak stress 2 3 hari ni.
Btw tq..maybe kena urus ms btl lpas ni.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2018 12:10 PM | Show all posts

tu la..ank2 melekat je susah nk wat kerja rumah selalu.
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 12:33 PM | Show all posts
iols is tak pandai nk nasihat sbb laki ada je kat umah..
kalau rasa masak tu mcm memenatkan try la buat frozen food masak seminggu sekali, and lepas tu frozen bebenyak ikut banyak mana nk makan time frozen tu..

if lipat baju ke ape.. hire pembantu.. mane pembantu datang seminggu sekali kemas umah and lipat baju ke..
mintak ler husbnd bayar kan sket utk pembantu..

tapi iols paham.. anak uols bf kekadang mmg letih..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2018 12:49 PM | Show all posts
gujiwa replied at 17-1-2018 12:33 PM
iols is tak pandai nk nasihat sbb laki ada je kat umah..
kalau rasa masak tu mcm memenatkan try la ...

tq u..byk kali gak ckp ngn hubby dh x nk bf ank tp sbb ank sian plak
akan cuba prakikkan frozen tu..
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 12:57 PM | Show all posts
Edited by Hana at 17-1-2018 01:06 PM

4thn makan nasi beria tak? kalau ye, bungkuskan makanan aje/beli kat kedai.
utk awak - takyah makan. makan seblum balik ofis.
kain baju kotor - buat mana dan atau masa bby tido.
persiapan utk baby sitter & tadika - buat masa bby tido.
bersyukurla sbb anak belum masuk sekolah & baju belum kotor kena berus tiap2 hari.

maaflah. mmg kena korbankan masa tdo.
itu aje. korbankan masa tdo. lebihkan masa bekerja dirumah.


kalau orang ada 3 orang anak ke atas, sama ada dia ada maid or suami dia bantu dgn tengok 2 orang anak2 yang besar. tgk tu dari keje2 sekolah & kemas bag (check balik).
ibu bersama baby. baby tdo, dia tido tapi dia akan bangun awal besok pagi utk buat keje2 rumah (pun seblum baby bangun)
-hasil interview ai dgn orang2 ofismates.


tapi ai agak, misti ada orang perempuan yang kategori supermom.
bekerja 20jam (ofis + rumah), tdo hanya 4jam. Tdo kul 12tgh malam. Bangun balik kul 4am.

@penmerah u bila nak korbankan masa tdo tu?


Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 01:01 PM | Show all posts
masa anak2 kecil dulu, tak pjj tapi husband selalu outstation,  takde kat rumah sehingga 2 ke 3 minggu.  Sebenarnya bagi saya husband takde lagi less stress dari husband ada.  Sebab bila husband takde, saya cuma perlu masak atau sediakan makanan ikut selera anak2 je, jadi kerja saya bertambah senang dan simple.  Kalau husband ada, kena sediakan dinner  lengkap.  Penat tau.

Kadang2 sebelum balik rumah, dalam seminggu tu adala 2 -3 kali, saya bawa anak2 dulu ke food court, makan2 rehat2 dulu.  Tukar2 selera.  Tapi kalau husband ada kat rumah, memang tak buat la benda2 cam tu.

Masa husband takde kat rumah, kalau anak bungsu nak menyusu  petang2 lepas balik kerja tu, memang saya akan susukan dengan senang hati tanpa gangguan, anak2 lain kalau lapar saya buatkan dulu makanan yang mudah macam cereal atau oats. Kalau husband ada, berganti2 masa antara menyusu anak dan sediakan dinner.

Saya tak pernah ada maid, anak2 letak kat nursery @ pengasuh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Ai setuju utk pendapat yg beli makanan sesiap utk anak 4 tahun Dan diri sendiri
Kalau masak Dan frozen,.... Tetap juga TT kene ambil masa utk masak banyak Dan kerja pencucian lepas masak. Penat Tu...ADA masa ke?
Baiklah beli je hari2
Boleh beli dryer siap2 Dan seriakan almari besar with many hangers. Sangkut aje pada hanger baju2 Tu takyah lipat. Ni kalau Mata tak semak la
Utk kemas rumah, panggil weekly maid.
Sediakan Satu bilik khas utk anak sepahkan mainan. Bilik Tu kalau malas kemas, tutup aje pintu... Mata pun tak semak . Lagipun budak2 Kan hari2 sepah mainan...banyak ke tenaga nak kemas hati2?
Pada ai.... Masa habis banyak sbb memasak Dan kemas dapur. So kene carik solution <----- beli mknn kat luar gamaknya

Utk perkara kurang waktu tidur bak kata @Hana ... Ai takde solution boleh Tanya pakar seperti Hana camne dia berjaya menjadik zombie sbb ai Okey je browse forums sesambil berbaringan Di atas katil nih
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 01:40 PM | Show all posts
hadap jek la
setiap org tak sama...

kita rushing nak balik umah naik motor terkejar2..
org depan kita bawak motor boleh suwit2 makan angin even dlm kesesakan pun ..bawak kereta boleh layan henset mcm tak mo balik umah nak tido dlm kereta...

paham tak?hehe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2018 01:46 PM | Show all posts
Hana replied at 17-1-2018 12:57 PM
4thn makan nasi beria tak? kalau ye, bungkuskan makanan aje/beli kat kedai.
utk awak - takyah makan ...

Tq hana..mungkin badan letih kot tu mcm stress sikit 2 3 hari ni hahaha.
ank2 still bangun mlm menyusu. tp skrg mmg cuba tidokan ank seawal yg blh jd dpt la sy rehat lebih sikit.
akan cuba ikut mn yg blh..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2018 01:50 PM | Show all posts
aurorae replied at 17-1-2018 01:01 PM
masa anak2 kecil dulu, tak pjj tapi husband selalu outstation,  takde kat rumah sehingga 2 ke 3 ming ...

tq aurorae..tabik org yg ada ank ramai n blh handle. Sy br 2 rs nk pitam dh hahaha.
suami paham sy letih jd kalau dia balik mmg x pernah dia srh masak tp kdg2 ada ms kita yg segan x masak utk suami..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-1-2018 02:02 PM | Show all posts
penmerah replied at 17-1-2018 01:25 PM
Ai setuju utk pendapat yg beli makanan sesiap utk anak 4 tahun Dan diri sendiri
Kalau masak Dan fro ...

kena start arini balik rumah tapau mknn je.
kalo x larat mmg biar je rumah bersepah..kita je pun ddk hahaha.
nk gosok baju tu slalu azab..br hbis sehelai,ank dh nangis.
jd supermom lpas ni

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 02:47 PM | Show all posts
kerja yang kita minat...bila kita lakukannya....kita tak akan rasa penat...tetapi...bila benda yang terpaksa kita lakukan....pasti kita akan terasa penat..
setiap org diberikan masa 24 jam sehari....so terpulanglah....bagaimana kita menguruskannya.....walaupun bukan pjj...belum tentu suami membantu menguruskan rumah setiap hari. buatlah perancangan......ada benda yg perlu diselesaikan setiap hari, ada mingguan dan ada bulanan....contohnya kemas rumah....yang sepatutnya boleh di buat secara mingguan....kita lakukan setiap hari....dengan alasan...sakit mata, tak cantik, tak kemas, bersepah.....so....bila kita lakukan benda yang kerap...tetapi impact yang rendah...kita akan rasa tertekan.

lakukan tugas ikut masa...yang sesuai dan dilakukan serentak bersama ahli keluarga yg lain...cthnya time makan malam pukul 7mlm...so selepas pukul 8mlm dah tiada kerja yg berkaitan makan malam.


Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 10:51 AM | Show all posts
muya2 replied at 17-1-2018 01:50 PM
tq aurorae..tabik org yg ada ank ramai n blh handle. Sy br 2 rs nk pitam dh hahaha.
suami paham s ...

i dah lama pitam.
tu pasal i tak tambah anak.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 10:52 AM | Show all posts
penmerah replied at 17-1-2018 01:25 PM
Ai setuju utk pendapat yg beli makanan sesiap utk anak 4 tahun Dan diri sendiri
Kalau masak Dan fro ...

i lom kategori berjaya lah. anak ai 2 orang aje. itu bilangan tutup mata aje bagi masyarkat melayu.
kalau anak ramai, 3 ke atas tanpa maid & bekerja, itu kategori berjaya.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 02:06 PM | Show all posts
pawie replied at 17-1-2018 02:47 PM
kerja yang kita minat...bila kita lakukannya....kita tak akan rasa penat...tetapi...bila benda yang  ...

Minat tu penting, bila dah minat menjahit, berjam2 menjahit pun tak terasa penat malah rasa puas pula. Akak tak minat masak tapi tetap memasak sebab nanti anak & suami nak makan apa pulak kan. Akak masak yang ringkas2, yang senang, yang kena dengan selera kami.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 02:18 PM | Show all posts
Edited by kaksarah66 at 18-1-2018 02:28 PM

Masa anak2 kecil dulu, hampir semua kerja rumah akak buat sendiri kecuali iron baju kerja suami. Sambil dia iron baju dia, akka selit sekali minta dia iron baju sekolah anak pulak. Sebab dia malas nak iron baju sekolah anak, dia ajar anak2 iron baju. Itu aje kerja dia buat kalau tak tolong jaga baby masa akak masak atau mencuci pinggan mangkuk.

Dulu akak kerja, aka dah siapkan menu sarapan & makan hari2. Tampal timetable kat dinding dapur, nak masak tengok hari apa, tau la menu apa. Semua orang dah tau, jadi kalau masa hari lauk tak menepati selera, ada yang awal2 bagi tau tak nak makan. Bila masak pulak, bawang, cili kering akak dah siap blend untuk 2 minggu, akak siap buat pes terus. Kalau sekarang ini, pes cop Brahim yang jual tu pun dah ada tapi buat sendiri lagi baik. Jadi bila nak masak, pes tu dah separuh masak jadi tinggal tambah ayam ke, ikan ke, daging ke. Ayam akak dah siap cuci dan bahagi2 untuk 2-3 kali masak, daging akak siap2 hiris dan simpan dalam bekas kecik2, satu bekas utk sekali masak, kalau ikan pun sama mintak orang kat pasar siap2 siangkan sekali.
Kemas rumah macam menyapu, mop, lap tingkap bukan kena buat hari2, seminggu sekali pun dah. Anak2 akak dah siap bagi giliran bantu akak di dapur, tak kisah anak lelaki atau perempuan semua sama je. Kalau anak adik kecik2, sepah rumah mainan buat satu bilik khas untuk main kat situ. Nak sepah pun takpe, akak pun malas nak masuk bilik sepah. Kena ajar anak dari kecil, makan tak boleh depan TV, atas sofa. Makan cuma bila kita duduk di meja makan sahaja. Jadi, kalau bersepah pun cuma kat area meja makan aje.

Oh lupa, bagi akak benda paling penting dalam rumah ialah sebuah peti ais yang besar. Sebab akak sediakan bahan memasak seminggu sekali, pergi pasar 2 minggu sekali, jadi akak perlukan peti ais untuk simpan stok makanan. Sayur beli untuk 2-3 hari tapi sayur kegemaran akak sayur tak berdaun sebab boleh simpan lama macam kobis, cauliflower, brokoli, carrot, eggplant etc.

Rasa macam lebih banyak cerita pasal masak pulak. Bab kemas ni bagi akak, kalau kita dah disiplinkan anak & suami jangan bersepah rumah, senang kerja. Bab cuci baju, mesin basuh ada, dryer pun ada. Buat satu jadual, petang balik kerja lepas maghrib start mesin basuh. Habis makan malam, siap kemas dapur boleh terus sidai baju (kalau tak ada dryer). Baju, seluar sidai pakai hanger je, senang terus angkat gantung kat bilik dobi. Waktu iron baju orang kata siang hari yang baiknya tapi sebab siang kerja, akak biasa iron baju malam. Tidur tak cukup tu biasa bagi mak yang kerja dan ada anak kecil/sekolah. Kalau mampu, sediakan 3-4 pasang baju sekolah anak. Sabtu ahad tak kerja memang hari busy bagi akak dulu. Pagi lepas buat breakfast dah bersilat siapkan bahan memasak, lepas lunch baru boleh luruskan kaki sekejap, lepas siapkan minum petang akak iron baju pulak, pukul 11 malam tidur. Yang mana tak siap, sambung hari ahad.

Ngelat nak bagi tau, dulu cuci rumah akak panggil cleaner datang seminggu sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Cari bibik aje la..
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
4.558822s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list