Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1893
View
21
Reply

KELIRU DENGAN SIKAP MIL

[Copy link]

Author: SCORPIOSHAH1234       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-1-2018 12:19 PM | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum,sayaingin meminta pendapat. Permulaannya begini.sebulan selepas majlis perkahwinansaya dan suami di sebelah pihak lelaki,mil saya diserang stroke sebalah badankaki dan tangan sahaja.  Saya tinggal dikedah, manakala suami di perak. Kami berdua telah membuat keputusan untuk pjj(perkahwinan jarak jauh). Hal ini kerana mil saya lebih memerlukan suami saya,berbanding 2 org anak lelaki iaitu adik kepada suami saya yang belum berkahwinjuga turut tinggal bersama mereka.mil saya bernikah lain selepas kematian suamibeberapa tahun yang lalu.usia perkahwinan mereka hampir 10 tahun. Bapa mertuatinggal dirumahnya sendiri dan tidak menjaga mil saya.apa yang pelik,mil sayalebih mememerlukan suami saya berbanding suaminya sendiri. Suami saya anaksulung. Memang sebelum ini saya da menyatakan hasrat untuk tinggal denganmereka sekali di perak. Tapi apa yang saya tengok,walaupun saya balik sebulan 2kali di perak, mil saya seolah-olah cemburu bila saya dan suami ingin keluarbersama pada waktu yang lama.. Dia pasti akan mesej atau sering bertanya bilanak balik rumah. Padahal ketika itu anak-anak lelaki yang lain ada di rumah.Saya tak tahu kenapa mil cemburu dengan saya. Sedangkan suami saya seringbawanya berjalan ketika cuti kerja. Baru-baru ini saya pergi ke kuala lumpurtidak rasa privacy kerana mil sering mesej suami saya setiap masa. Kemanasahaja kami pergi mesti mil  mesejselalu. Mil sekarang dah beransur pulih, jalan pakai tongkat. Ada masa diamasak sendiri di dapur dengan bantuan suami saya. Saya berkali-kali nasihat miluntuk tidak masukkan ajinomoto ke dalam masakan, tapi mil tetap berkeras. Sayadah berkali-kali nasihat untuk pantang makanan.tapi tetap degil juga. Lagi satumil kalau boleh nak dia ja yang masak,kadang-kadang sering berbangga dirimengatakan masakan dia sedap. Saya tidak berpeluang untuk masak. Bulan depangenaplah 2 tahun kami berkahwin dan belum dikurniakan zuriat. Suami saya takdapat nak buat apa-apa boleh dikatakan semua nak kena ikut cakap mil. Sedangkansuami saya dah berkahwin,mil tetap nak control suami saya. Berkali-kali sayamenyatkan hasrat pada suami untuk tinggal bersama seperti pasangan lain, suamisaya seolah-olah xboleh nak buat keputusan. Walaupun mil saya ada suami dananak-anak yang lain yang belum berkahwin. Pada pendapat semua, perlu ka sayatinggal bersama dengan mereka dalam situasi macam ini?? Atau berterusan pjj mcmne sehingga mil saya sembuh?  Mil sayaseorang yang sangat-sangat cerewet, boleh katakan setiapa masa ada sahaja bendayang tak kena, sebelum mil sakit memamg mil seorang yang cerewet sangat-sangat.

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 12:23 PM | Show all posts
takde apa nak nasihat.. cuma ucapkan good luck aja la..
lagi-lagi dapat laki yang tak mampu macam laki tt tu..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 12:28 PM | Show all posts
- suami awk tu anak kesayangan mil
- tak perlu la tinggal sekali, kang lagi la awak sakit hati..lama2 gaduh pula dgn mil
- bila mil dah sembuh nti, pujuk suami tinggal berasingan dgn mil
- mil dah tua, umor pun taktau berapa yg tinggal...bagila dia peluang
- sabar je la...Allah SWT itu maha adil  
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
nasihat saya sama dengan nasihat yg saya terima
hold dulu mengandung
nanti tt jaga anak sorang2 bukan suami awak boleh jaga pun dah dia duk jaga hati mak dia je
suami awk sangat2 disayangi oleh mil awk
awk takpayah la rebut, berkongsi je la
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 12:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabar byk2 lah ya..tu ja.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:02 PM | Show all posts
bertabahlah TT, sabar  selagi mampu..ada org rezeki tak sama, ada yg dpt MIL ok, ada yg tidak..ni dah bahagian TT, lagipun klu takde MIL tu suami TT pun tak wujud kat dunia ni.. cuba la bincang dgn suami mcm mana nak handle situasi ni, suami TT pun serba salah , yg ni mak, yg ni isteri.. tapi TT kena faham, apa2 pun suami TT kena lebihkan mak dia dulu dari TT.. lagi2 dia anak sulung pulak tu..

yang peliknya kenapa suami MIL tu boleh pulak duduk asing ya? sepatutnya masa ni lah suami dia kena jaga dan bagi perhatian kat dia, klu tak apa gunanya kahwin lagi ..serupa jah mcm tak berlaki.. tu dah silap besar dah tu, suami apa mcm tu.  

Try la suruh suami tu slow talk dgn mak dia psl pak tirinya tuh.. apa2 pun semoga TT berjaya cari jln penyelesaian.. dan yg penting takde perasaan yg bakal terguris.. kata kuncinya disini adalah SABAR.. tiap  masalah ada jln selesai..
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:42 PM | Show all posts
mother in law = makcik bawang
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
kalo ko tau die anak yg cm tu msti ko xkawen dgn die kan..ke cm ner huhu
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 04:28 PM | Show all posts
Satu je la i nak share. My FIL pon pernah kene stroke 6 thn lepas. My Mil bgtau, walaupon dia dah ok now, boleh teruskan aktiviti mcm biasa, tp mmg ada perangai pelik yg muncul. Cth cakap/membebel tak berhenti, kekadang merapu. Degil tak pantang makan & tak nak makan ubat, baran yg tak boleh control. My MIL kata wayar kat otak dah putus, thats why FIL mcm ni.

To TT, i doakan semoga dipermudahkan utk u & suami
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2018 05:20 PM | Show all posts
emily.topaz replied at 15-1-2018 04:28 PM
Satu je la i nak share. My FIL pon pernah kene stroke 6 thn lepas. My Mil bgtau, walaupon dia dah ok ...

Terima kasih sis..doakan saya ya
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2018 05:23 PM | Show all posts
NurAlia14 replied at 15-1-2018 03:26 PM
kalo ko tau die anak yg cm tu msti ko xkawen dgn die kan..ke cm ner huhu

Alhamdulillah setakat ne tak pernah terlintas langsung nak berfikir sampai kesitu sis.. saya redha ne takdir yg Allah tentukan utk saya..terima kasih sis..doakan saya ya utk terus kuat dan bersabar
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-1-2018 05:31 PM | Show all posts
myakayina replied at 15-1-2018 01:02 PM
bertabahlah TT, sabar  selagi mampu..ada org rezeki tak sama, ada yg dpt MIL ok, ada yg tidak..ni da ...

terima kasih sis atas nasihat... betul kan sis,setiap org rezeki lain2..semua ne Allah yang tentukan..Inshaallah saya akan kuat.

Bab bapa tiri tu saya pun xpaham dengan diaorang.ada masa suami saya bersuara,tapi mil saya tetap mempertahankan suaminya.. Alasan xmampu jaga tapi kudrat bapa tiri tu kuat lagi. Alasan xmunasabah. Nak dijadikan cerita bln september 2017 bapa tiri kahwin lain,alasan dia xda sapa jaga makan minum dirumahnya katanya padahal anak dia dengan arwah bini dia dulu tinggal sekali dengannya.tapi tu lah org kata kuasa Allah kan last2 bini baru dia bertahan tinggal dengan dia 4hari ja,last2 bini dia lari xkembali kepada dia dah.. lepastu baru la menyesal, siap kata kat mil lagi xmau kahwin lain dah.menyesal katanya.

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 05:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah terkawen, makanya kene hadap jugalah
Ai takde nasihat yg sesuai kecuali bersabar, berdoa Dan berbincang byk2

Kalau ai lah kan... Mmg ai tamo kawen kalau tahu tok Laki clingy gini
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Sabar la tt. Semoga dipermudahkan utk tt..
Kalau boleh takyah la duduk sekali dengan MIL sbb anak yg lain ada jgkan... Nant makan hati hari2

Husband tt kena mainkn peranan sbg suami dan anak... Dia kena sedar juga yg dia da ada bini.

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Susah laaa stay together with org yg sangat cerewet ni lagi2 mil..mungkin bertambah2 cerewet bila sakit..mabey her relationship wif hubby ada sikit goyang, dats why duduk asing2 & therefore need TTs hubby as sumber kekuatannya
Bertabahlah yaa...buat solat Istiqarah sblm membuat apa2 keputusan
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 02:18 PM | Show all posts
Oroi8887 replied at 15-1-2018 09:13 PM
Sabar la tt. Semoga dipermudahkan utk tt..
Kalau boleh takyah la duduk sekali dengan MIL sbb anak  ...

setuju pendapat awk

Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
noni165 replied at 26-1-2018 02:18 PM
setuju pendapat awk

Hehe.. apa cerita tt ni skg agaknya ek
Reply

Use magic Report

Post time 26-1-2018 03:23 PM | Show all posts
nasihat saya...jangan buat  musuh dengan mil....
kerana....kuasa emak sangat tinggi kepada seorang lelaki....jika ibu kata ceraikan isteri....maka wajib ceraikannya.....sebab ibu tidak boleh dicari pengganti....tetapi isteri boleh dicari pengganti

awak dua dua wanita......mempunyai perasaan cemburu. dan sensitif......yang pasti...jika tidak ditangganinya dengan baik...pasti awak akan tersepit.
jalan terbaik.....menjadi penasihat terbaik dan berhikmah disisi suami.....kalau mil kata A...suami kata B....just follow B....but accept A. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 6-3-2018 11:03 AM | Show all posts
banyak rezeki akan datang bila kita jaga parents.. insyaallah.
pasal hal2 lain berkenaan mereka, baik menantu diam je... buat bodo hahahhaa
Reply

Use magic Report

Post time 7-3-2018 11:47 AM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 15-1-2018 01:42 PM
mother in law = makcik bawang

Gelak haku baca nih hahaha
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.088496s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list