Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123
Return to list New
1991
View
52
Reply

Susah hamil. Need advice pls

[Copy link]

Author: Hailee0089       Show all posts   Read mode

Post time 15-1-2018 11:53 PM | Show all posts
maannaakautahu replied at 15-1-2018 11:48 PM
hang berus dgn berus dawai cukup cukup si penmerah tuh darleng...
Cakap world.. ...

...sharing is caring...nie motto FD dari dulu sampai skarang...

cuma hang nee sekarang semenjak dah dapat naik pangkat assistant director....Jalan mendongak jerk kan????

ok hang dah boleh hilang semula...nanti lagi sebulan masuk balik.....



...weiii...aku masih tukang angkat bedpan la...but seriously...makin sibuk with multiple projects and back to back meetings...

...nie pon sambil2 buat appraisal budak2 aku singgah sini nak layan syiokkk...


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru 3 kali haid..awal lagi tu untuk cakap susah hamil.
Dah setahun baru on memang la rasa lama.

Bersabar, usaha dan tawakal.

One more, u overweight/obese x?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 12:23 AM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 16-1-2018 12:26 AM

Assalamualaikum
Tahniah Puan.

okay - baru setahun 10 bulan, that means 12 plus  10    22 months

tapi anda baru menikmati intimasi sejak beberapa bulan

okay , kalau ikut statistik - bagi pasangan yg melakukan hubungan  intimasi atau jimak tanpa ada  langkah cegah hamil , 80 %  pasangan dikatakan dah berjaya hamil pada 12 bulan pertama  hubungan intim ( unprotected sexual intercourse) . selebihnya pada tahun kedua.

so saya bukan doktor  tapi nak tanya lelebih sila taya Dr Ipes, kot rasanya.

so pada saya , dont worry  anda baru  saja lagi meniti usia perkahwinan , kalau ikut penceritaan anda pun.

so dont worry and elakkan stress
kekadang pasangan berkahwin ni bila nak anak depa stress so stress is counter productive.

so yg penting ni  ialah be happy , jalani gaya hidup sihat and doa.

dan exercise  terutamanya bahgn peha dan kaki seba kalau hami u nak support  yg bagus dari otot badan bawah.

then apa yg anda perlu ialah folic acids - u boleh dapat dari sayuran hijau , segar dan supplement - sebab tu kena pi informative counselling kat meana pakar sakit puan , merancang kehamilan

apa lagi ye - sila baca  dan beli buku tentang perkembangan kekanak

apa lagi ye ...sila fahami  kitar haid anda. kita subur ovulasi , body tem if you want.


selamat maju jaya

semoga dimudahkan semua dan dikuriakan anak yg soleh.

i wish you well. Allah akan kurniakan rezeki when you are ready.

so in the mean time rezeki kelapangan masa etc juga satu bentuk rezeki.


Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 01:22 AM From the mobile phone | Show all posts
blackmore replied at 15-1-2018 11:29 PM
...IVF is not as simple as we think...walaupon kita ada jutaan ringgit...tak semestinya our attemp ...

Yup, of course I know
Salah Satu usaha juga kalau nak anak
Dapat tak dapat Tu bukan urusan Kita
Almighty yg beri
Physical emotional changes what not ....I knew I knew
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Hailee0089 replied at 15-1-2018 11:06 PM
Yeker.. takpe kita usaha lagi ya.. jangan putus asa..

Ye tt, rilek2 je. Kalau dah lebih setahun mncub xlekat juga, tt pegi lanjumpa doctor check apa yg patut
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 12:55 PM | Show all posts
My style dulu
jangan stress
period kena teratur.
on setiap kali waktu subur (refer calendar)
makan folic asid
I consume Harum Malam (diff act to diff person)
Lepas pancut air mani wife jangan bangun for 5 min kononnya let the sperms swim.
eat healthy

goodluck. Yang penting jangan stress fikir sangat tentang pregnant. Sebab bila fikir sgt nnt stress jugakk.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 12:57 PM | Show all posts
Hailee0089 replied at 15-1-2018 01:22 PM
Hehe tu la sy pun rse still early tapi biasa la dok teringin sgt nak anak. Pastu kwn2 plak dok upd ...

For me shaklee punya GLA apa ntah for hormon tu sangat bagus. Masa tu i tak datang period for few months sebab minum teh org kampung hahah then makan GLA yeahhh datang balik. Lepas kahwin pon consume juga.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2018 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ainothman replied at 16-1-2018 12:55 PM
My style dulu
jangan stress
period kena teratur.

Thank you for the tips!!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-1-2018 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
ainothman replied at 16-1-2018 12:57 PM
For me shaklee punya GLA apa ntah for hormon tu sangat bagus. Masa tu i tak datang period for few  ...

Alhamdulillah setakat ni period datang on time. Ataupun lambat or cepat sehari due mcm tu. Nk try consume acid folic shaklee tu. Dah siap beli tapi mcm was was plak nk makan. Ahaha. Acid folic kat farmacy better ke atau kite request from clnic?
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 02:00 PM | Show all posts
Hailee0089 replied at 16-1-2018 01:28 PM
Alhamdulillah setakat ni period datang on time. Ataupun lambat or cepat sehari due mcm tu. Nk try  ...

sama je babe. I ols beli kat farmasi. RM10 dapat sekotak.
Reply

Use magic Report

Post time 16-1-2018 11:11 PM From the mobile phone | Show all posts
baru nak komen mcm yg dh org komen..kata kaya..kalau x sabar p hosp specialist..hg punya risau x peknen td aku ingat dah 10taun ka apa
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 10:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Relax la tt..tu sume Allah yg tentukan..just usaha,doa n tawakal k? Buat mase skang ni happy2 kan diri..jln puas2 dgn hubby..buat activity togeder2..
Mcm iols ni, 4taon kawen br ade isi..padahal x merancang pon..mula2 mmgla down sbb mulut2 org..tp hubby byk bg kata2 semangat..
Reply

Use magic Report

Post time 18-1-2018 06:03 AM | Show all posts
Hailee0089 replied at 16-1-2018 01:28 PM
Alhamdulillah setakat ni period datang on time. Ataupun lambat or cepat sehari due mcm tu. Nk try  ...

sorry mencelah Puan,

saya sangat suggest  kalau Puan nak advice yg berwibawa dalam hal kaunseling pra hamil , silalah jumpa pakar , kalau private satu sesi  je , cakap nak buat appointent untuk INFORMATIVE counselling on preparation before pregnancy

kalau berkenaan prescription ni , folic acids ni pi lah kat ahli pharmacy , tapi saya advice jumpa pakar perbidanan dulu.



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.076285s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list