Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
482
View
17
Reply

[Tempatan] Di Malaysia, menang bola, pingat emas terbanyak pun rakyat dapat cuti

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-1-2018 11:53 AM | Show all posts |Read mode
CYBERJAYA: Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengkritik orang Melayu yang mempunyai kebolehan setanding orang Eropah, Cina dan Jepun tetapi mengamalkan budaya yang menghalang kemajuan.

Beliau membidas sikap orang Melayu yang tiada komitmen yang tinggi sewaktu melakukan pekerjaan tetapi mahukan gaji yang tinggi dan sering mengambil cuti.

Kita suka kerja kurang tetapi gaji lebih. Kalau lihat sekarang ini, cuti di Malaysia cukup banyak. Kadangkala ambil cuti pada Jumaat dan Isnin untuk cuti selama 4 hari.

Saya tidak bersetuju. Walaupun hari Sabtu kena kerja. Menang bola sepak pun mahu cuti, katanya di sesi dialog Bicara Wawasan 2020 hari ini.

Dr Mahathir, yang menerima jolokan Bapa Pemodenan Malaysia, terkenal dengan kritikan terhadap bangsa Melayu sepanjang 22 tahun pemerintahannya (1981-2003). Beliau dalam bukunya, The Malay Dilemma, membedah kegagalan bangsa Melayu dalam ekonomi.

Di program hari ini, Dr Mahathir yang menubuhkan PPBM dan menyertai Pakatan Harapan pada 2017, turut mengkritik sikap orang Melayu yang kurang tekun bekerja, kurang amanah dan suka mencari jalan mudah.

Kalau kita sedang kejar orang di depan, tentulah kita kena lari lebih laju bukannya lebih perlahan dari orang depan.

Bukan kerana kita tidak boleh, tetapi tidak mahu, tambahnya.

Beliau berkata orang Melayu harus mencontohi budaya orang Jepun yang rajin bekerja dan malu dengan mutu kerja yang tidak memuaskan.

Semasa saya jadi menteri pelajaran, saya dapati ada kakitangan yang balik seawal jam 3.00 petang. Saya tanya ketua setiausaha, kenapa kakitangan balik jam 3.00 petang?. Jawapan yang diberikan adalah untuk elakkan kesesakan trafik.

Kita seharusya mesti menyampaikan sesuatu perkara itu dengan baik supaya tidak merasa malu, dan dengan itu kita boleh merasa bangga, katanya.

Dr Mahathir, yang kini menerajui Pakatan Harapan menuju pilihan raya umum ke-14 yang akan diadakan tidak lama lagi, berikar akan menggubal sukatan matapelajaran di sekolah agar menerapkan lebih banyak nilai yang boleh mengubah bangsa Melayu.

Kalau PH menang, saya nak pegang leher menteri pendidikan. Saya hendak masukkan dalam kurikulumpelajaran yang boleh memberi kejayaan, seperti mana nilai yang ada dalam Al-Quran, katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 11:57 AM | Show all posts
memang aku malu dengan ofis mate dari negara luar bila Najib announce cuti sebab menang juara pingat Sukan SEA.....

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:45 PM | Show all posts
So jgn bg PH menang

da selesa gini nak cilok ngulaw cotih balik awal

skang pon sonang

esok PH amek alih gomen mampuih den



-usop bin sontorian
pra pej tanah k****g
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Hello Mahathir, uol tak hengat zaman Malaysia menang Piala Thomas tahun 1992 dulu camna uol bagi satu Malaysia cuti?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:48 PM From the mobile phone | Show all posts
malaysia dapat no 4 commonwealth games pun pm time tu bg cuti ari tu...

tahun 2001, abis sukan sea pun pm time tu bg cuti...


sapa tah pm time tu

lupa plak
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:49 PM | Show all posts

Malaysia patut kerja 5 hari sahaja - bila mana kerja cuma 5 hari seminggu maka cuti cuti tak penting itu dimansuhkan sahaja.

Cuti banyak banyak buat apa kalau poket kosong kan?
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Malaysia mng bola SEA Game thn 1991 tak slah...cuti umum jugak...
Org besar korup besar...org kecik korup kecik...dari rakyat sampai ke pimpinan pun korup
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
whitemagic replied at 14-1-2018 04:48 PM
malaysia dapat no 4 commonwealth games pun pm time tu bg cuti ari tu...

tahun 2001, abis sukan se ...

Kaaaaaaan?!!!
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Ternyata Mahathir mudah lupa.

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 04:57 PM | Show all posts

Patutlah orang kerja govt malas malas dan  terhegeh hegeh. Dah lah dpt cuti banyak time office hour pun mengular. pukul 10 pagi, 12thari, 3 ptg etc
Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 05:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Decaffeinated replied at 14-1-2018 11:57 AM
memang aku malu dengan ofis mate dari negara luar bila Najib announce cuti sebab menang juara pingat ...

kalau kerja MNC memang mcm ni. terasa pelik bila announce site2 kat Johor cuti sebab menang piala AFC. tapi utk penduduk Johor, bangga
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:03 PM | Show all posts
Decaffeinated replied at 14-1-2018 11:57 AM
memang aku malu dengan ofis mate dari negara luar bila Najib announce cuti sebab menang juara pingat ...

Jangan malu ....seharusnya bangga ... sebab .. Bukankah kita nak merayakan kegemilangan dan kejayaan Malaysia sebagai Kuasa Sukan Dunia ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
ingt smua org kjer 5 hri smggu ke?? Ada yg kjer 6 hari smggu. Byk ckp la ko tun.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:15 PM | Show all posts
Ada kebenarannya. Sbb aku rasa mcm ralat sangat menang sukan SEA jer pon, boleh cuti. Belum lagi kalau mcm US, selalu menang Olimpik, kejohanan dunia bagai. Kalau diorg nak ikut Malaysia, entah2 tak cukup 365 hari sethn utk declare cuti.
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Hehehee...itu laa istimewanya Malaysia
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 01:31 PM | Show all posts
kat kelantanistan lagi power..bola masuk final baru..dah cuti...menang kalah tak tau pun...ade perhimpunan harom pun cuti...classssssss cam sial
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 02:05 PM | Show all posts
keje keras cam org jepun...lepas tu bunuh diri sebab stress n penat berkerja.....apa la pak madey nie.... Engineer kilang lame aku..die punya keje keras kt Jepun sampai bile hujan,,,die rase mcm pelik..sebab lama x nmpk hujan

hari2 dok dlm bilik....blk malam x tau ape jd kat luar
Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 02:20 PM | Show all posts
kerja untuk hidup.. bukan hidup utk kerja.
hidup utk kerja tu hamba/robot
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048734s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list