Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6751
View
97
Reply

Ibu Mertuaku, petua&tips utk menangi hati

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 12-7-2018 10:31 AM | Show all posts
My colleague pernah pesan,

1) Jangan biasa bagi duit kat mertua, tapi belikan hadiah dan buah tangan.
Reason dia sbb duit ni nampak jumlah dia dan kita tak tahu nilai RM100 tu sikit ke banyak bagi sesetengah orang. Lagi pun bagi duit nih biar suami yg beri pada mak dia.

2) Kalau beli hadiah, barang kat mertua dan mak sendiri make sure beli sama. Paling tidak at least sama brand.
Contoh kalau kita beli handbag kat mak kita jenama Coach, kena beli kat mak mertua pun jenama sama.

3) At least kena rajin basuh pinggan di rumah mertua.
Tak pandai masak, takpe.
Tak nak kemas rumah pun takpe, tapi kena tunjuk rajin basuh pinggan.

4) Jangan sesekali burukan anak-anak dia termasuk suami kita.
Reason, walau seburuk mana anak dia, itu tetap anak dia.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-7-2018 03:10 PM | Show all posts
Kena pandai amik hati and be humble always

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2018 10:48 AM | Show all posts
kenapa kena menangi hati? Cukup lah sekadar saling hormat menghormati. Bukan pertandingan pun nak menangi hati mertua ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2018 09:45 AM | Show all posts
Mil iolss mmg suke masak..kdg2 mase die masak, i try la jugak tnye mcm mne nk buat..ala sekadar nk amek hati jea pun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 11:54 AM | Show all posts
penat la amek hati mak mertua.  last2 iols buat bodo sajork. suruh laki iols je balik.

emo tauu asek kene compare dengan sorg biras tu. iols tau laaa dia keje gomen iols keje swasta jeeeeeeee.

kenapa xnk compare saiz badan ke, education ke pfft so bye ibu kekekeke

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-10-2018 12:58 PM | Show all posts
iols rasa bertuah sebab mak mentua memang baik sangat setakat ni. bersyukur sangat

kalo raya tu selalu la beli baju raya dan bagi duit raya dekat parents in law. kalo balik kampung, masak sama2, sambil masak tu borak2 cerita macam2 walau dia yang banyak masak sebenarnya. saya tukang kacau2 n tukang potong2 je..

yang penting kena hormat dia macam mana kita hormat mak kita sendiri. kalau ada rasa tak puas hati, biasa la kan, mesti ada seciput sana sini yang tak puas hati, just abaikan dan senyap je. jangan buat suami kita memilih salah satu antara dua...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 11:47 AM | Show all posts
Ada tips mak mertua dirumah kita pulak? aku sgt2 perlukan. mak mertua aku mmg nampak penyayang dgn anak menantu dia tp lately mcm mak mertua aku byk campur hal rumahtangga aku sbb dia kerap dtg rumah ktorg. stay rumah ktorg sampai sebulan dua lps tu balik kpg 2 3 minggu dtg balik KL so most of masa dorg byk dirumah kami dan memerhati gerak geri kami laki bini.

cthnya mcm haritu, dia ada tegur aku psl aku kena support suami aku. kebetulan masa tu laki aku tgh sengkek, dorg ada kat rumah dorg tanya laki aku, aku tau tak laki aku tgh takde duit? malam tu jugak dorg terus bagitau aku, aku kena support laki aku.  aku terfikir support mcm mana lagi? rumah aku share dgn laki aku, bil elektrik air aku bayar, kdg2 brg dapur rumah aku pun beli. then brg2 dalam rumah aku pun, mak mertua aku dah alih2 katanya byk sgt la, tak sesuai la sdgkan tu rumah aku laki bini. & ada la few things yg aku mcm terpaksa pendam dlm hati. huhuhuhu

apa patut aku buat?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2018 03:09 PM | Show all posts
Tq kakak tambah kredit. bulan 3 haritu puji melambung MIL baik & rapat dgn I dalam thread ni tp hari mkn hari, tiba2 mcm MIL i ni ada 2 karakter berbeza pulak
Reply

Use magic Report

Post time 9-4-2019 11:58 AM From the mobile phone | Show all posts
Rajin2 la ambik hati. Mak mertua kan mcm mak kita gk
Reply

Use magic Report

Post time 10-4-2019 11:45 AM | Show all posts
Jangan melawan cakap dan hormat MIL mcm mak sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 12-4-2019 07:57 AM | Show all posts
Achik ni pernahlah duduk serumah gan mak metua achik  dekat setahun gak la..masa tu baru nak hidup..depa suruh dok sekali..achik ikut ja...

kita gan mak metua ni mmg lah some people rasa tak selesa..some people lucky to have mak metua yg macam mak sendiri....mak metua achik ni kira garang gan anak2 dia...sebb mak metua achik anak sulung ..mmg keras kapla...

achik punya style adik2 ya...buat muka selamba ja...kena marah tegur pun muka tembok ja achik tunjuk...dengar jela dia berleter masuk telinga kiri kuaq telinga kanan..hahhahaha...lama2 dia pun masak gan achik punya perangai...

achik ni sorang menantu pompuan...jadi kadang2 kena jadi pendengar yang baik gak lah....walaupun kita penat balik keje ka..dia nak complen pasai anak2 dia , pasai pak metua ka...pasai adik bradik dia..achik layan je...time off achik kemas umah bagai...bukan nak ambik hati but itu tanggungjawab kita sebagai anak...jgn merungut..( dalam hati tak pa lah hahahha org x dgr)...so far..dah lebih 20tahun ni hidup gan anak dia...tak ada pape masalah berat..masalah2 lain tu sapu bawah karpet je la...kalau dok fikir kang kurus makan hati hahahhaha

La ni..dia tetap garang gak even with her cucu semualah...and achik?..tetap gan muka tembok achik ler....hhahahaha....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-4-2019 08:21 AM From the mobile phone | Show all posts
@bianglala maaf menyusahkan lagi. Mohon transfer back to tip n pantang larang. Thank you so much.

Comments

okie dokie  Post time 13-4-2019 09:06 AM
Reply

Use magic Report

Post time 14-4-2019 12:11 AM | Show all posts
mil saya anak ada 8 orang..
suami saya anak ke 4 tapi mil selalu bergantung dan husband...
kekadang rasa xpuas hati gak sbb asik cari husband kita jer sedangkan dia ada jer anak yg duduk berdekatan dgn dia..
mil saya gak suka citer pasal anak menantu, sedara mara dia sampai xlarat nak layan..

apa yg saya buat, klu blk kg, saya buat bodoh jer...
klu mil bercerita, kekadang tu layan ibarat masuk tinger kanan kua tinger kiri..
klu nak  buat sesuatu, syg srh husband jer rancang..saya follow jer..sbb kekadang idea yg sy bagi mil xberkenan sgt..
klu husband ajak balik secara kecemasan (bkn hal kesihatan) kekadang sy suruh jer husband blk sorang..srh husband ckp kt mil saya kje dan cuti xbanyak/payah dpt cuti..
klu blk kg husband, slalunya sy akan biarkan husband yg keluarkan belanja semuanya...sy akan tong2 bila sy rasa perlu..
saya kje ikut syif, memang stress klu asik pikir pasal org jer...so solution dia sy buat hal sendirik jer..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-4-2019 12:32 AM From the mobile phone | Show all posts
mijot replied at 14-4-2019 12:11 AM
mil saya anak ada 8 orang..
suami saya anak ke 4 tapi mil selalu bergantung dan husband...
kekadan ...

Mijot ni bkn dulu aktif kt bod pelancongan ke? Lama x nampak ur ID. Dah kawin awk ye
Reply

Use magic Report

Post time 20-4-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols dah 7 tahun kawen. Hubungan mmg suam2 kuku dgn mak mertua sbb iols Bukan menantu pilihan, berbeza budaya, adat n kaum. Mertua org bumiputera Sarawak. Dia Ada calon lain, orang sekampung utk suami. Tu yg frust iols kawen dgn anak dia. Tapi nk buat camne Kan. ALLAH dah tentukan.

Iols waktu awal2 kawen, mmg depress sbb tinggal umah mertua. Pregnant anak 1st Pon depress sbb semua iols buat semua dia bangkang sampai anak iols lahir macam2 penyakit dapat sbb kesan iols depress waktu pregnant.

So semenjak Tu, iols jauhkan diri, jaga Hati sendiri, jaga mak Pak iols je.

Iols memula kawen sangat rajin amik hati mertua, macam2 dah buat. Dari A to Z. Tapi still dia xterima.

Jadi orang xsuka, buat APA nak amik hati bagai Kan.

So iols sekadar hormat jela. Xpernah call Pon Tanya khabar. Balik umah dia Pon, iols kena pulau. Tapi iols xpeduli Pon.

Tips iols, jaga Hati sendiri je. Xyah nak amik hati bagai kalau Dari awal dia xsuka Kita. So iols happy je skrg. Kalau kena kutuk Pon, iols buat xtau je. Iols byk membawang dgn mak iols je.

Dan kalau ditakdirkan Satu Hari nanti , suami tersepit atau diarah oleh mak dia, suruh pilih mak dia or iols? Iols dgn rela Hari sanggup berundur diri. Xpela bercerai, malas la nak gaduh2 berebut suami iols Tu. Bukan dapat ape Pon. Anak2 nanti pandai la iols fight tuntunan nafkah. Ni incase kalau Mak dia soh ceraikan iols la.

I xkisah Pon. I lagi selesa hidup dgn parent I Dari hidup dgn family suami even suami sgt baik. I bertahan Pon sbb suami I sgt baik dgn I. Tu jela.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2019 03:22 PM | Show all posts
berbasa basi dgn mertua and family... tak kira laa mertua or mak pak kita sendiri pun, bila berjumpa tu kena laa selalu bawak buah tangan even simple2 pun...

contoh, bawak buah2 or food bila dtg berkunjung...

kalo balik kg seminggu dua, belikan groceries

selalu call tanya khabar,,, selang sehari ke canne

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-5-2019 04:14 PM | Show all posts
setakat ni..ape yang saya buat, apa2 yang saya beli untuk mak saya, mak mertua saya pun akan dapat. sama brand, harga, jenis, bilangan. Setiap tahun saya belikan kain untuk buat baju raya. Cuma beza warna je dengan mak saya. Harga, jenis kain semua sama.

Kalau balik rumah mertua, memang tolong le buat ape2 yang patut. saya lebih fokus pada mengemas dan kalau kerja dapur, saya rela basuh pinggan. kalau nak masak, saya akan tolong proses penyediaan je. sebab mak2 ni memang nak masak untuk anak dia, biar le dia yang masak.

Kalau naik kereta, bapa mertua tak naik sekali, saya suruh mak mertua duduk depan, saya duduk belakang dengan anak2. Lebih kepada hormat dia sebagai orang tua dan mak kandung suami kita

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.087629s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list