Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6810
View
97
Reply

Ibu Mertuaku, petua&tips utk menangi hati

[Copy link]

Author: noraidil_06       Show all posts   Read mode

Post time 19-2-2018 11:26 PM | Show all posts
Edited by farlis at 19-2-2018 11:27 PM

I rasa why mil n i jarang ada mslh besar , sbb ktorang x serumah. Adik ipar i serumah dgn mil lps kawen, dlm 6 bln gitu, smpi skrg hubungan diorng suami isteri dgn mil berantakan.

I dgn biras i lg sorang, sbb duduk jauh dr mil, aman2 saja. Itu tips pertama, jgn serumah dgn mil. Bak kata org, jauh bau harum, dkt bau taik.. Betoii ka perumpamaan i ni ha ha..

Mil ni anak semua lelaki, so dpt menantu semua pompuan. Mil mcm lalang, kejap ckp yg tu anak kesayangan dia, kejap yg ni la.. Tp kitorang menantu x amik port sgt. Suka hati la. Yg pasti sapa bg duit bulan lebih, dia jd anak kesayangan.

Mmg mil suka jaja cerita anak menantu semua. Dkt i dia citer psl anak menantu yg lain, kt anak menantu lain jaja citer psl kami. Tp syukur la, kami anak menantu semua dh paham sgt peel mil. Dgr blh, percaya jgn. Setakat ni hubungan kami ipar duai semua ngam. And anak2 lelaki dia semua x termakan hasut ckp mil psl isteri2 diorng. Kami menantu pompuan ni amik sikap layankan saja. Mil i ni mmg mcm diva, mcm vvip. Dtg umah anak mmg xkan masuk dapur buat keje etc. Nk dilayan mcm raja. Mkn minum semua kena ready.

I kalo x sempat, ajak mkn luar saja.. Tapi i rasa dlm 3 org menantu pompuan, dia plg byk hrpkn i. Uruskan pencen arwah fil bagai. I la drive sana sini. End up blkg i, i dpt cerita mil ckp i jdkn dia maid kt umah.

Dolu2 awal kawen, i sll ngendeng blajar resepi fav hubby. Sll call dia, but now lps ada satu tragedy yg i terasa sgt2, i jarang dh call dia. I bebelkan maid sbb x ikut arahan i,  tp mil terasa. Kehadian berlaku waktu nk bkk puasa. Time bkk puasa elok ja bercerita bergelak ketawa dgn mil kt meja mkn. Tup2 esok waktu i g keje, mil call hubby i nangis2 ckp i marahkan dia. Hubby i plak terus marahkan i on the phone, tak tanya apa kes. Waktu ni hubby i os. Terasa sungguh i tau. Bila dia blk, dh puas marah i, barj nk tanya apa citer..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 09:04 AM | Show all posts
my MIL passed away exactly one year ago, today.
masa awal awal kawen ada juga i suka nak cari pasal walaupun mak mertua sebenarnya baik
eh... tak tau i yang cari pasal atau sama sama baru nak menyesuaikan diri

tapi lama lama makin ok. PIL boleh terima i ni jenis tak bersembang, tak peramah dengan adik kakak ipar. takkan telefon keluarga mertua. i untung sebab husband anak lelaki sorang dan dia kesayangan mak, jadi MIL takde komplen apa apa.

apa pun, i puas hati sebab few days sebelum arwah MIL meninggal, i sempat tunggu di hospital bermalam untuk tunggu MIL.

untuk sesiapa yang masih ada MIL, jagalah hubungan baik baik dengan ibubapa mertua.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 10:02 AM | Show all posts
tq mod. rajin bagi kredit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 20-2-2018 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
biskutsusu replied at 20-2-2018 10:02 AM
tq mod. rajin bagi kredit

Tengah semangat u.n nak welcome forumer kt bod sendu ni.tq sudi singgah kt bod ni.
Reply

Use magic Report

Post time 20-2-2018 10:50 AM | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-2-2018 10:45 AM
Tengah semangat u.n nak welcome forumer kt bod sendu ni.tq sudi singgah kt bod ni.

rasanya dah kurang sendu dah sejak chuolls jadi mod, sebab banyak topik menarik dah sekarang nii pun dah rajin masuk. kalau tak dok mengulang kat gossip kueenkepam je

eh, i  bodek ni. dapat kredit lebih tak???



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2018 10:38 AM | Show all posts
skg ni iols menjaga mak mer yg sakit sbb diabetis n depression...

jujur iols ckp iols stress kadang2 sbb jaga org sakit fizikal campur sakit emosi ni mmg buat kita lg penat

tp nak buat cane..iols cuba sabar je la sllu anggap Allah pilih kita sebagai anak yg mejaga dan berkhidmat org tua

my MIL sejak sakit ni suka ckp benda sama berulang2 kali..kadang fedap gak la..so tips nye iolss buat xtau je dia ckp kalau benda tu benda sama

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2018 02:18 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 9-3-2018 10:38 AM
skg ni iols menjaga mak mer yg sakit sbb diabetis n depression...

jujur iols ckp iols stress kad ...

tq beb tambahkan kredit i. hehehhehe

btw, semoga bertabah menjaga mak mertua. Banyak pahala nanti. Alangkan menjaga mak sendiri pun kadang kadang rasa stress, inikan pula kena jaga mak mertua. Mak mertua tinggal sekali ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-3-2018 02:36 PM | Show all posts
biskutsusu replied at 9-3-2018 02:18 PM
tq beb tambahkan kredit i. hehehhehe

btw, semoga bertabah menjaga mak mertua. Banyak pahala nan ...

ha ah chuolss ada kt rumah iolss

drama tak yah ckp la...iols pnh sekali menangis sbb stress sgt..dia pny peel unexpected..pastu xnk g umah anak2 lain nak umah kami je... iols layan2 mcmtu je sbb iols keje gak..my hb la 100% buat sume benda..mlm kelmarin hb iols lgsg x tdo risau tgk mak dia..mak nye hampir kene ptg kaki..skg ni kaki mak dia luka bernanah sume..pastu semangat hilang terus..jd mcm org lain duk dlm dunia sendiri

stress uolsss iols nk blk rumah hari2 rasa tak seronok..dah la dia ada kt umah iols..pastu skg jd port anak beranak hb lepak every weekend n weekdays...

anak iols nk belajar pn xtau bila sbb cousin asik dtg je..tak tau nk ckp cane..tak kan x bg dtg..kang tak dtg kata x jenguk mak plak..bila dtg bertambah2 keje iolss..mengemas tak yah ckp la....penat uolsss....rasa nk lari je kadang2 tu


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-3-2018 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 9-3-2018 02:36 PM
ha ah chuolss ada kt rumah iolss

drama tak yah ckp la...iols pnh sekali menangis sbb stress sgt ...

Kesiannya,i paham perasaan u..jaga org tua sakit ni lagi susah dr jaga budak2 sakit..byk ragam.mil i pun mcm tu..dulu dia sihat..cukup sekadar kami lawat kdg2,bagi barang n duit..akhir2ni dia byk sakit..bermula la fasa lain..duit dan barang dah tak berharga..kena sumbang dr segi tenaga dan masa pulak..tp i boleh terima ragam mil i.yg i tak boleh terima ialah ragam anak perempuan kesayanagn dia iaitu kak ipar i..dahla tak ambil tahu pasal sakit mak dia..takde nak urut2 ke..sapu2 minyak ke..yg dia tau bebel2 komplen2 pulak cara kami jaga mak dia..lepas tu mengadu hal adik beradik lain..hal ipar2 lain..cucuk ni cucuk tu..jadi batu api..lagi menyusahkan hati mak dia..kdg rasa mcm nak tampar je mulut dia..tapi i tabahkan hati je la dpt sister in law from HELL gitu.urut dada je dan istighfar byk2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
I belum kahwin tp i enjoy baca semua replies kt topic ni.
Tp, kalau ikutkan my mom pn bukan menantu pilihan jugak kot. Masa kecik2 dulu i tak perasan tp bila dah besar panjang, baru i tau yg mil mcm kat drama tu mmg wujud. Dari mymom pregnant anak first, setiap kali balik kampung, nenek i mesti layan buruk2. Kalau ada family gathering  mymom la yg paling dikerah tenaga. Yg lain relax2 je dduk kt meja dapur makan kacang sembang dengan nenek i. Bila raya, nenek i suruh my family tido bilik stor. Tp mymom jenis tak kisah. Tp result nye  mymom pn jadi tak rapat dgn mil dia. Balik pn jarang. Tambah skrg dah tua2, sibuk dgn kitorang anak2 dia je.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-3-2018 02:48 PM | Show all posts
So far alhamdullilah hubungan i dgn MIL sgt2 baik setakat ni, husbang mmg manja dgn MIL. yelah anakkan, kdg2 rasa jeles jugak tp sentiasa pujuk hati, ibu dalam dunia ni ada satu je. tu tgjwb seorang anak lelaki.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-4-2018 06:55 PM | Show all posts
MIL saya baik. cuma atas faktor usia, ada menda yg saya tak agree dgn dia la. contoh cara pantang or cara treat anak kalau tak sihat.  eg kalau anak demam, dia tak kasi mandi and kena bungkus kan dgn selimut supaya bepeluh. saya dah ckp doc suruh mandi, pakai baju nipis dan jgn kelubung. tapi dia insist jugak. so biasanya kalau saya ada yg tak sependapat dgn MIL. saya ckp dgn husband and justify my actions. so saya suruh dia ckp dgn MIL.

mcm tu jugak la pasal menda lain jugak. sbb sy takot kalau sy betegas, akan jadi rude. saya tak nak la MIL or husband saya kecik hati. tapi kekdg ada gak telepas.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-4-2018 05:22 PM | Show all posts
wah topik menarik...
i hanya baik dgn fil shj.
mil n ipar2 suka badmouth & buat perangai kalau i ada...
tapi i amik keputusan xbalik selepas 7 tahun menahan perangai2 penunggang agama theyols tu
tp i tetap encourage laki i balik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-4-2018 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Tallcat replied at 8-4-2018 05:22 PM
wah topik menarik...
i hanya baik dgn fil shj.
mil n ipar2 suka badmouth & buat perangai kalau i a ...

Alaa typo.jejari Dompok iols ni. Cerita kite hampir sama.
Reply

Use magic Report

Post time 15-4-2018 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 8-4-2018 07:36 PM
Alaa typo.jejari Dompok iols ni. Cerita kite hampir sama.

Hakak nak pm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-4-2018 03:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Tallcat replied at 15-4-2018 02:04 PM
Hakak nak pm

Reti dop pm? Sila la
Reply

Use magic Report

Post time 16-5-2018 04:58 PM | Show all posts
Edited by daisy_dukes at 16-5-2018 05:00 PM

Saya masih ingat pesanan mak dulu, masa sebelum pulang ke rumah mertua untuk turn kenduri di sana.

Mak pesan :

1. Kalau kita tengah duduk di atas sofa/kerusi, dan bila mak mertua atau orang yang lebih tua datang.. cepat2 duduk di bawah dan pelawa dia duduk di atas sofa/kerusi. kalau depa tolak, hang duduk jugak kat bawah. jangan nak galak pi duduk balik kt atas sofa/kerusi. tu adalah satu tanda hormat kepada orang yang lebih tua.

2. Jangan dok menyampuk bila dengar depa bergossip apa-apa hal keluarga. Dont take sides. itu lebih selamat untuk long terms

3. Jangan buat suami kita berada dalam keadaan di tengah-tengah antara kita dan mak dia. Belajarlah untuk redha, in sha Allah akan dipermudahkan urusan kita.

Alhamdulillah, saya ambik dan semat pesanan mak. hubungan sayadengan mak mertua pun okay dan kami selalu berhubung di telefon untuk bertanya kabar.  ada sesetengah perkara, dia lebih sporting dari mak saya sendiri. hehehehe..
kecik hati tu perkara biasa. dengan mak sendiri pun kita selalu kecik hati, apatah lagi dengan mak mertua. cuma saya pilih untuk tak simpan lama-lama dalam hati.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-5-2018 07:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Terima Kasih Mod bagi tacang
Reply

Use magic Report

Post time 18-5-2018 10:22 AM | Show all posts
dah lama juga kawen. hubungan dengan MIL, FIL dan ipar biasa-biasa jer
tak mesra sangat, biasa-biasa jer.
suami pun tak kisah sangat. as long as pandai sesuaikan diri sudah..
tak tinggal serumah.
kalau MIL tak kisah kan i..i pun tak amik hati..i biasa-biasa jer..i pun buat tak kisah juga.
malas nak panjang cerita, i buat jer hal sendiri kalau balik rumah MIL. layan suami lagi bagus...
MIL i pun tengok anak dia happy..dia pun ok jer...
suami i anak lelaki tunggal. dan agak dominant dlm family dia..
mungkin i yang bernasib baik kot.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 20-5-2018 04:58 PM | Show all posts
ai mmg dengan MIL tak pernah nak baik
masa memula kawin, ada la juga buat baik...call tanya khabar...

tapi makin lama macam x de beza...

tapi alhamdulillah kami sekeluarga dah 8 tahun migrated ke luar negara
so hanya setahun sekali je berjumpa
time raya la, ajak dia shopping bagai...bagi duit raya
so far shes ok, tak seteruk dulu hehehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093590s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list