Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
6837
View
97
Reply

Ibu Mertuaku, petua&tips utk menangi hati

[Copy link]

Author: noraidil_06    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-1-2018 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
X rapat pon ngan mil.masa baru kawen mil sejenis control gak.setiap masa nk call.pastu semua benda ajak buat sama..actually susah jugak nk fit in ngan inlaw sbb citarasa kami almost semua opposite.bila inlaw call aku x pernah angkat sampai dia ngadu kat somi nape aku x angkat.actually aku ni jenis rebel x suka dikongkong.kalaua mak aku call slalu pon aku rimas nk jawab.lama2 inlaw paham kot..so sampai skang dah almost 13taun kawen dia jarang call.hubungan pon biasa2 je.better camtu..kurang sket drama.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2018 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
mother in law versus daughter in law joke...
" MIL said....i have carried him for nine months...
   DIL replied...just 3.5 kg, right? I carry him every night and he is 80kg now "..
Aku kawen ngan anak yatim piatu....so x leh komen lebih2...just dirty joke tu gembirakan hati TT n Dil yg ada masalah ngan Mil...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2018 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Tipsnya jangan duduk serumah n banyakkan bersabar..bukan senang nak ubah perangai orang. lagi2 yang dah berusia..doa banyak2.. insyaallah allah permudahkan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2018 11:31 PM From the mobile phone | Show all posts
moonbug replied at 13-1-2018 11:53 AM
MIL saya jenis open minded, tak campur hal rumahtangga anak menantu. Cuma walau dah dekat 10 years k ...

Sejuk mata hati bila baca tips awak. Tq share dekat sini

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 05:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Menarik petua2 kat sini. Tapi iols tak tawin lagi tak blh nak nak kongsi petua sendiri

Cuma kawan2 yang dah kawin ramai yang pesan jangan duk serumah seboleh2nya. Kalau gaduh suami terperangkap antara kita dan mak kesayangan dia.. suami tak boleh nak buat apa..
Dua2 pun dia sayang.

Kita sebagai anak menantu kena banyak mengalah la kot... biarlah dia dah tua... sabar la banyak2 nanti kita pula yang tua... pahit bersabar tapi manis jua akhirnya.

Kalau iols kawin nanti tak tau la pulak  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-1-2018 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeahhhh mendapat taburan kacang pertama dari momod @noraidil tq kaka
Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 10:17 AM | Show all posts
Mak ai ckp kalau ade jodoh nnt, nak kahwin cari bakal MIL yg boleh terima n suka ai.


Mak taknak nnt menantu dgn anak sama2 tersepit klau tak direstui.





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Lagi satu kalau boleh jangan gado ngan suami depan mil..I pernah Dua Kali gado, walaupun Tak sampai tahap terjerit2 and walaupun mil suruh my husband to cut it out, I perasan muka dia sgt2 sedih lepas tu..I realized camne pun I Ni tetap orang luar, harusla dia terasa orang lain marah2 anak dia..summore she is very the soft spoken type.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-1-2018 09:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Buat bodoh  jer,  jgn lawan,  rajin ke dapur,  inn sya allah mak mertua sayang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 09:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Amek masa jugakla baru bole masuk.dah nak dkt 5yrs kawen baru i rase betol2 bole serasi. Dahla iols x berapa paham loghat mil..lain dia tny lain yg i jwb..
Seb baiklah dgn ipar2 xde probs..bole masuk sbb jarak umo masing2 xbrp jauh..time tgk tv ti bole la join gosip2..
Mmg mil iols ni kalo ade x bkenan dimata dia akan sound lah..x kire menantu pompan ke laki sume kena..haha..tahan jelah tinge n buat dono je.. Kang kalo menjawab jadi gado plak walaupun berkorbar dlm hati nk jawab kalo bkn salah kite..
  I kalo masuk dapur mil, masak sorang or dgn ipar2 mesti ok no hal..tp bila mil ade skali masak tetiba i dgn auto jd bengap xtau nk buat apa..or serba x kena nk buat keje nk guna brg2 sbb rase diperhatikan gerak geri kita asik tanya nk buat apa dgn bnda tu,bahan ni.. Ke i sorang je rase cmtu..  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 17-1-2018 11:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi TT.. congratz dah upgrade jd mod..

Hubungan i dgn MIL biasa2 aja.. xde la xbaik..tp xde la baik sgt.. so far xde major prob Alhamdulillah. Sikit2 hal tu ada la sbb cara kita mestilah xsama mcm cara dia..
I jenis ramah..MIL jenis pendiam.. mula2 igt dia xsuka kat kite.. then lama2 baru paham pattern dia gitu.. so i buat baik jela.. tiap kali dtg bw buah tgn.. bila bday or mothers day bg hadiah kalau terasa nk bg.. so dia pun jd tak berkira sgt la dgn kita sbb nmpk mcm kita x kedekut..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 22-1-2018 03:04 PM | Show all posts
Edited by AznieBunnie at 22-1-2018 03:07 PM

mula baik dengan MIL dalam 7-8 tahun lepas. kawin dah nak masuk 14 tahun. hehehe
idea timbul lepas terilham 1 ayat, "everybody have their price".

so saya beli beg, kasut kat MIL. bawakan dia makanan yang dia tak penah rasa sebelum ni; cheery la, macaroon la. kebetulan opis dekat shopping complex, so mana ada offer je, terus sambar. siap buat deal dengan salesgirls; 'simpan tepi utk saya'.

then alhamdulillah, lelama hubungan bertambah baik. lebih baik dari hubungan saya dengan mak sendiri. kalau kami pergi rumah dia, dan time tu tak ada lauk, dia akan bergegas masak. tolong la mana patut. and always puji makanan dia. tanya dia macam mana dia masak, kemas rumah ke...

bila birthday hubby, raikan MIL dulu.
ayat cheesy tapi ada kebenarannya, "saya meraikan syurga kepada syurga saya".

hahahhaa... good luck! - menantu hantu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-1-2018 04:03 PM From the mobile phone | Show all posts
AznieBunnie replied at 22-1-2018 03:04 PM
mula baik dengan MIL dalam 7-8 tahun lepas. kawin dah nak masuk 14 tahun. hehehe
idea timbul lepas  ...

Sweet la u
Reply

Use magic Report

Post time 24-1-2018 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Dah kawin lebih 10thn.stakat ni aku biasa2 je dgn mil.jarang call mil.tp mil rajin jugak call aku tanya kabar aku n kids esp kalau husb aku outstation.aku tak byk ckp dgn mil..mil yg byk meluah itu ini dgn aku.aku just dengar je.masak2 pun aku tak rajin.tapi aku akan bawak mil outing,keluar mkn kalau mil dtg rmah aku or kalau kami balik rumah mil.jarangla mil nak masak2..taknak susahkn mil lagi senang tapau atau keluar mkn je.kdg2 aku bagi duit..kdg2 bagi hadiah baju ke handbag ke pokok bunga ke..apa2lah..hrmm tu jelah petua n tips aku utk bbnu yg baru dpt mil

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-2-2018 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Mmg tk ok..mcm2 dia buat.
Mcm cerita ramadhan yg sheila rusly jd mil, siti saleha jd menantu tu

Sya lyn dia sebaik mgkin, tak amik hati apa yg dia buat...brdoa agar hati dia lembut n terima saya sepenuhnya.

Sya ikut ja apa yg dia suka n tk suka..cara potong bwg pun..kat rmh mil...sntiasa pastikan hati dia tak sakit..elakkn smua bnda yg dia tk suka.
Tp kdg2 trbuat silap..kdg pd kita ok..di.mata dia tk ok.

Sabar ja la...sbb dia..suami membesar dgn elok dan sihat..dia ttp seorg ibu..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-2-2018 12:34 PM | Show all posts
Menantu tetap orang luar sampai bila. Walau kita dah berkorban segalanya.  Dah 14 tahun hadap semua lakonan dorang. So skrg masa utk family sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 13-2-2018 02:15 PM | Show all posts
aku pun pernah ada masalah dgn mil. sebab ada orang 3rd party yg melaga-lagakan kami. masa tu marah sgt dekat mil.. tapi kesannya sampai sekarang mil x rapat dgn saya dan x suka anak2 kami.

kes aku simple aje sebenarnya.. tapi diperbesar2kan dan dibatu apikan...hmm....

okey now, husband beli rumah utk kami. tapi kami duduk jauh. jadi fam in law yg duduk sana dan jadi hak mereka. even one day husband meninggal dunia pun, rasanya aku yg akan teruskan bayar.. kalau balik ke rumah tu, aku now buat pekak aje... eventho fam in law tak layan, aku still tolong masak, still tolong buat kerja rumah. uruskan anak2 sendiri... dorang borak, aku x join pun takut dorg salah ertikan... borak bila perlu saja... yg penting dah x gaduh.

oh ya...even sepinggan makanan aku amek drp peti ais pun dorang heboh.. sedih betul. jadi kami kalau nak makan, kami tanya dulu, boleh tak nak mintak sikit, nampak mengemis, tapi kadang2 x sempat beli makanan extra.. kalau sempat, kami simpan makanan dlm bilik, utk menampung makanan kami sepanjang berada di kampung.

phewwww... dah 5 tahun aku survive mcm tu.. moga TT berjaya.. sabarkan hati ye... pekakkan telinga saja. kalau x puas hati, masuk bilik.. main dgn anak2...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-2-2018 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
biozipstar replied at 13-2-2018 02:15 PM
aku pun pernah ada masalah dgn mil. sebab ada orang 3rd party yg melaga-lagakan kami. masa tu marah  ...

Sy ni cerita silam je. Mil sy dh x de.tp dendam sy tetap ade sampai skrg.sy hrp sgt dendam tu surut.tp payah rupenye.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak share juga, my mil is the best, sangat penyayang dan  bertimbang rasa. First year kahwin sakit jugalah sbb duduk serumah tapi i pegang pesanan my mom & my elder sister.
1. Hormat dan sayang mil sama macam kita hormat emak kita sendiri.

2. Jangan rebut anak lelaki dia aka suami kita dari dia tapi gunakan pendekatan berkongsi, mmg sgt membantu.

3. Kalau pun kita ni malas bila tinggal atau ziarah rumah mak mertua perangai malas tu tinggalkan kat luar pintu rumah.

4. Kalau suami belikan kita hadiah/ole2 tapi dia terlupa beli untuk ibunya, kita remindlah suami if not belilah dgn duit kita sendiri utk ibu mertua.

5. Hal dia orang ank beranak kita jgn campur unless kalau pendapat kita diminta.

Ada byk sebenarnya kalau nk type panjang 5 tu pun cukuplah dulu. Nnti lain kali free2 aii sambung.
Reply

Use magic Report

Post time 18-2-2018 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak share juga, my mil is the best, sangat penyayang dan  bertimbang rasa. First year kahwin sakit jugalah sbb duduk serumah tapi i pegang pesanan my mom & my elder sister.
1. Hormat dan sayang mil sama macam kita hormat emak kita sendiri.

2. Jangan rebut anak lelaki dia aka suami kita dari dia tapi gunakan pendekatan berkongsi, mmg sgt membantu.

3. Kalau pun kita ni malas bila tinggal atau ziarah rumah mak mertua perangai malas tu tinggalkan kat luar pintu rumah.

4. Kalau suami belikan kita hadiah/ole2 tapi dia terlupa beli untuk ibunya, kita remindlah suami if not belilah dgn duit kita sendiri utk ibu mertua.

5. Hal dia orang ank beranak kita jgn campur unless kalau pendapat kita diminta.

Ada byk sebenarnya kalau nk type panjang 5 tu pun cukuplah dulu. Nnti lain kali free2 aii sambung.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085253s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list