Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4306
View
88
Reply

[Momod baik hati nak bg kredit banyak!] - Share tips nak handle or atasi boss perangai azab kt tempat kerja anda!

[Copy link]

Author: idakamaruddin       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-1-2018 02:37 PM | Show all posts |Read mode
memandangkan iols official nye menjalan kan tugas hr ni, n iolss berazam nak jadi momod yg pemurah meh la uols sume share tips2 petua nk handle boss yg perangai hauk kt tempat keje like mcm cite movie horrible bosses

meh meh la jgn memalu share2 la tips or petua kot2 la kita bole guna pakai in future kan

iols nk share my current boss skg ni sllu sgt tertido kt opis.. tgh2 bercakap pn bole tido..so sbbkan iols kene jg imej team maka, iolss sllu cover heolss.. cth kalau nmpk big boss tgh lalu dr jauh iols akan call extention my boss yg tgh tdo tu..so heols terkejut dgr bunyi ringing then terus terbangun... so selamat la heols dr kantoi dr tdo..

sorry my boss blm horrible lg.. cuma peel heolss suka pass2 keje je la

so what say uolss?








Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow sis. Bertegur sapa dengan boss
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 03:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Boss iols kerap lepak kat pantry..pemalas....dahla demok... iols geram je tgk..tp sbb iols nk mrkah cantik,iols terpksa bodek...

Comments

bodek bodek pun bodek la kan haha  Post time 11-1-2018 04:25 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 04:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols boss.jgn la bos yg horrible lak

Tapi kepantangan kaka adelah staf wasap berderet-deret.mmg 1 pun kaka x baca.kaka who r yus kan je.

U wanna tell sthg important, u call me.bknnge kaka makan org.

1 lg kaka plg pantanng staf dtg dgn gaya baru mati laki. Tlg ye dress up skit.bibir tu ltk lipstik skit.

N no jubah to my office ye staff. Mcm khemah bergerak.rimas.awk muda lg, so act like one.

Comments

harap2 kaka jd boss kesayangan kt staff ye... hehe  Post time 11-1-2018 04:26 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 04:23 PM | Show all posts
bos i tak suka org melayu tapi dia suka pokey melayu.. dia cut rehat muslim staff dr 1 jam ke 30 minit dgn alasan kalau rehat 1 jam nnti kerja lambat siap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2018 04:27 PM | Show all posts
abangadek replied at 11-1-2018 04:23 PM
bos i tak suka org melayu tapi dia suka pokey melayu.. dia cut rehat muslim staff dr 1 jam ke 30 min ...

mohon share tips uols handle boss uols mcm ni
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 04:31 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 11-1-2018 04:27 PM
mohon share tips uols handle boss uols mcm ni

i layan dia baik2 ja.. tak mau dia benci melayu lagi

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2018 04:35 PM | Show all posts
abangadek replied at 11-1-2018 04:31 PM
i layan dia baik2 ja.. tak mau dia benci melayu lagi

cakap je uols bodek kipas mati kan senang...org kg paham


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 05:11 PM | Show all posts
idakamaruddin replied at 11-1-2018 04:35 PM
cakap je uols bodek kipas mati kan senang...org kg paham

hahaha.. i xreti la nk bodek bos i kalau dibodek nnti harus dia ajak check in
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 05:29 PM | Show all posts
Dulu i ada bos yg i tak suke... solution nya i tukar kerja

Bukan nak kata apa lah... 5 hari seminggu & 9 jam sehari nak ngadap bos perangai hazab... boleh murung i... utk rekod i dah tukar 4 tempat kerja sbb tak ngam dgn 4 bos... i can handle work stress but i cannot ngadap perangai bos yg discriminate, take advantage on me, ambik credit drpd kerja i solely konon kerja die padahal 100% i buat, talam 2 muka....

Setakat ni alhamdulillah, Allah mudahkan urusan i... in between tukar kerja sempat holiday & travel berbulan....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-1-2018 05:44 PM | Show all posts
Minami2013 replied at 11-1-2018 05:29 PM
Dulu i ada bos yg i tak suke... solution nya i tukar kerja

Bukan nak kata apa lah... 5 hari ...

ye la kalau dh x leh nk tahan lg solution dia mmg kene benti keje la

mcm kt tmpt keje lama iolss...sheols lgsg x paham pasal staff yg perlu bg masa kt family..dia expect kene jd mcm dia, x kuar lunch, buat keje mcm robot, nk blk pn kene pikir bole blik ke padahal dh lama dh end shift...

kemuncak nye masa tu sheols argue iols cuti sbb my baby sakit..iols bengang esk iols resign 24 hrs terus..padan muka sheolss..n selama tu iols jd suri rumah selama stahun then br dpt keje baru which is current job skg...


Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 05:52 PM | Show all posts
Cara nak handle bos: Depan bos jgn bagi nampak free takder kerja. Pura2 bz kalau perlu... lagi2 jenis bos yg diam2 ubi berisi. Bos2 ni selalu tak peduli apa yg dia tak nampak.. yg penting apa yg dia nampak.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
idakamaruddin replied at 11-1-2018 09:44 AM
ye la kalau dh x leh nk tahan lg solution dia mmg kene benti keje la

mcm kt tmpt keje lama iols ...

Ada hikmah nya kan.. current tpt keje jauh lebih baik drpd sblm nya... bos u ni hamba kerja ke... expect org lain pun jadi hamba kerja... dah la tk de consideration...selayak nye u kasi notis 24 hour..
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Bos o mmg jenis pilih bulu. Selamanya la i ni di rate under perform. Tapi klu i cuti panjang Da kalut sapa nak siapkan kerja i. Takkan kerja org yg under perform ni xde org yg leh buat ya tak. Abis2 lantak ko la. Bukan ko yg bg aku rezeki.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Bos o mmg jenis pilih bulu. Selamanya la i ni di rate under perform. Tapi klu i cuti panjang Da kalut sapa nak siapkan kerja i. Takkan kerja org yg under perform ni xde org yg leh buat ya tak. Abis2 lantak ko la. Bukan ko yg bg aku rezeki.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
3 thn lepas iolls pnh keje kat kilang kecik, cina punye. Boss ok jek just nmpk cool n slow. Tp masalah dr bini dia. Rupe2 majority benti keje sbb bini dia. Dia jenis x caye kat pekerja n extra cerewet. Sblm2 ni tahan keje sminggu jek. Iolls jek leh saba lgi lyn perangai bini dia. Sampai supplier yg Tanya iolls ok ke keje situ, iolls Tanya la blk, nape, dia ckp biase tiap2 minggu tukar org baru. Terkejut iolls supplier leh ckp gitu haha.
Last2 iolls benti. Sbb, iolls mengandung anak sulung, pastu hb low kne sll gi clinic, tp wife boss tu x nak caye walaupon iolls tunjuk buku pink. Dia mcm saje nak cr pasal ngan iolls. Last2 iolls nekad anta notis 24hours sbb iolls takut nnt muke dia kenan kat anak iolls lak, sbb asik mrh n skt ati ngan dia. Huhuhu.
Tp iolls plg lame kot tahan, almost 3 bulan lebih.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Biasanya bos yang sombong dan panas baran ini orangnya jenis high expectation. Citarasanya tinggi. Dia agak cerewet. Cakapannya kekadang sedikit kasar kerana emosinya sensitif pada perubahan situasi di sekitar tempat kerja. Sebab itu asal ada sahaja yang tidak kena, dia akan cepat melenting.
Tips 1: Tonjolkan diri.

Untuk mengambil hati seorang bos yang sombong dan panas baran, anda perlu mencapai ekspektasi yang dimahukannya. Anda kena tunjukkan kepadanya kerajinan anda, professionalisma, juga kecekapan anda bekerja supaya dia sedar yang anda ada kelebihan tersendiri. Berikan kepadanya idea-idea bernas yang anda fikirkan. Beranikan diri memberi pendapat di kala rakan-rakan sekerja anda teragak-agak untuk mengutarakan pendapat mereka. Stand out from the crowd! Sikap sombong dan panas baran itu jika dipandang dari sudut positif, sebenarnya mendesak anda untuk memajukan diri sendiri supaya prestasi anda sama seperti prestasi kecemerlangan yang dimahukan oleh bos anda itu.

Tips 2: Dalam dia marah-marah tu, mesti ada waktu untuk dia cool seketika.

Orang yang sombong dan panas baran ini, hatinya perlu dirawat dengan pujian namun janganlah pula berlebihan. Dari luar terlihat keras dan angkuh, tapi di dalam begitu lembut dan rapuh. Ya, seperti buah durian. Kebanyakan orang yang bersikap sombong dan panas baran memiliki hati yang lembut. Disinilah kunci utamanya! Orang yang memiliki sifat seperti ini sangat mengharapkan perhatian yang lebih, kerana dia akan menyimpan dan memandam segala masalahnya sendiri. Ada sisi rapuh di sini, di mana dia mudah terkoyak oleh sesuatu yang mengena seperti kasih sayang. Ambilah sisi ini, kerana sisi tersebut sangat sensitif dan mudah mempengaruhinya.

Ajak dia bercerita tentang kisah hidupnya, bercerita pasal anak-anak, ahli keluarganya, majlis-majlis tertentu, sukan rekreasi yang dia selalu lakukan. Seorang bos akan merasa bangga apabila ada dikalangan para pekerja atau orang bawahannya yang ingin tahu bagaimana dia berusaha untuk berjaya sehingga sampai ke tahap kedudukan dan jawatannya sekarang ini. Sudah tentu dia akan menceritakan segala pengalamannya dengan senang hati. Bila dia sudah senang hati, mudahlah untuk anda berhadapan dengannya bila-bila masa. Anda boleh dekatinya, dan dia juga akan merasa selesa untuk bergaul dengan anda.

Tips 3: Bila bos anda marah anda, biarkan saja dia memarahi anda semahunya.

Orang yang sombong dan panas baran ini, memiliki perasaan sakit hati pada situasi-situasi tertentu dalam hidupnya. Semua perasaan sakit hati itu telah terkumpul lama dalam ingatannya. Makin lama semakin bertambah dan makin membanyak. Mungkin dia ada masalah kewangan, masalah perhubungan atau merasa tertekan dengan tanggungjawab kerjanya yang bertimbun. Bila dia ada peluang untuk marah, dia akan melepaskan semua perasaan sakit hatinya yang terkumpul selama ini.
Apabila anda berdepan dengan bos yang pemarah, panas baran atau cepat naik angin, biarkan saja dia melepaskan kemarahannya selagimana dia mahu. Beri peluang untuk dia lepaskan kesemua yang terbuku di hatinya. Dia gunakan kemarahannya itu pada anda sebagai cara untuk dia lepaskan geram.

Elakkan untuk memberi apa-apa respon pada waktu itu. Lama kelamaan bila keadaannya sudah reda, bila geramnya sudah hilang power, dia akan menjadi seseorang yang amat baik. Masa inilah anda boleh gunakan untuk mendekatinya. Pastikan suasana ketika itu sunyi, bebas dari apa jua gangguan. Beritahu bos anda yang anda faham dengan situasi-situasi sukar yang dihadapi olehnya.

Pasti hatinya luluh dengan keikhlasan anda. Bos anda akan menganggap anda seorang kakitangan yang boleh dipercayai. Selepas itu, setiap kali anda berdepan dengannya atau duduk berhampiran dengannya, anda akan merasa selesa, tidak ada lagi perasaan takut-takut atau segan-segan.


Kesimpulannya

Setiap orang yang kena marah memang agak sukar untuk melupakan rasa dimarahi itu, melainkan kita mengganggap yang kita sedang memberi peluang kepada bos kita untuk melepaskan tekanan yang telah lama terbuku di hatinya. Inilah caranya untuk kita memiliki ketahanan apabila dimarahi. Jika fikiran anda terganggu dengan seseorang yang berwatak sombong atau panas baran, bukan berarti bos anda tersebut telah melakukan kesalahan. Perasaan jengkel anda disebabkan cara berfikiran yang berbeza. Anda melihat situasi dari sisi anda sendiri. Anda berfikir segala yang terjadi seharusnya sesuai dengan cara anda. Sedangkan bos anda mempunyai cara berfikiran yang lain. Memang rumit, tapi bersangka baiklah dengan kemarahan orang yang memarahi anda!

Belajarlah menerima sesiapa sahaja dengan seadanya. Yang penting mulakan segala kebaikan pada diri sendiri terlebih dahulu. Jika kita inginkan kebaikan orang pada kita maka kita hendaklah terlebih dahulu memulakan kebaikan itu pada diri sendiri. Dengan cara ini kita akan mampu bergembira apabila bertemu dengan sesiapa sahaja, walaumacamana sekalipun perangainya. Moga Allah SWT memberi kelapangan dada untuk kita menghadapinya, insya Allah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
. Act as the Leader

When dealing with an incompetent boss, sometimes it's best to make some leadership decisions on your own.

If you know your area well enough, there is no reason to not go ahead creating and pursuing a direction you know will achieve good results for your company. People who do this are naturally followed by their peers as an informal leader. Management, although maybe not your direct boss, will notice your initiative. Of course, you dont want to do something that undermines the boss, so keep him or her in the loop.
Reply

Use magic Report

Post time 11-1-2018 10:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Make Sure Youre Dealing With a Bad Boss

Before trying to fix your bad boss, make sure you really are dealing with one. Is there a reason for her behavior, or are you being too hard on him or her?

Observe your boss for a few days and try to notice how many things she does well versus poorly. When she is doing something bad, try to imagine the most forgiving reason why it could have occurred. Is it truly her fault, or could it be something out of her control?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-1-2018 01:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Boss i dulu asalnya racist yg amat. Dia tak prcaya i bole buat keje lg baik dr kaum dia. Asyiklah kena marah. Tp i sabar jek, i buat keja elok2, buat ikut cara dia, layan jek kerenah dia. Dia mrh i xlawan.. alhamdullilah skg dah jd mcm member hahah.. lg satu tiap hari i doa dia ok dgn i

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.092068s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list