Minat menulis? Ingin menjana pendapatan? Jom sertai kami sebagai penulis freelance. Daftar sekarang > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
2208
View
60
Reply

[Tempatan] Janji-Janji manis PRU-14

[Copy link]

Author: zidane_ziege    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 9-1-2018 06:16 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Kalau dulu janji air percuma di Selangor oleh Pakatan Rakyat dan Menurunkan harga kereta oleh Barisan Nasional..PRU kali ni apa pulak habuan untuk kita rakyat marhaen?

Kita mulakan dengan Pakatan Harapan..tgk bola percuma tu..wow!
FB_IMG_1515490985049.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 06:19 PM From the mobile phone | Show all posts
So jadi la tahun 2018 ni election? I taknak vote. Nak duk umah sambil makan popcorn jer hari tu.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
kalau nak tgk live voting tu kat mn ye? iolls malas kalau stay kat rumah tengok tibi tetibe blackout..
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 06:56 PM | Show all posts
pasal Bola tu tak wajib, rakyat susah , bola tu tak bagi rakyat hidup selesa senang. apa beza channel bola dengan channel rekoder najib bagi?

yang lain2 akak setuju.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 07:09 PM | Show all posts
kalau nak tgk najis epl apa susah ?suruh la kroni tun kerala tu jgn tamak haloba sgt....
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedehnya pakai phone i tak nampak apebende pun yg ditulis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2018 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
sebok je lobai..cer ko bentang janji2 manis ko plak..

ANTARA contoh pendekatan populis dalam politik adalah apa yang ditawarkan oleh pemuda PH sebagai janji jika menang PRU14. Mereka mahu berikan hak penyiaran EPL kepada RTM. Dengan erti kata lain, siaran tersebut bakal diberikan percuma kepada rakyat.

Persoalannya,

1. Apakah keperluannya anak muda dengan EPL? Apakah ianya satu perkara bersifat doruri? Apakah ia adalah masalah utama anak muda yang membawa kepada pengangguran dan ketirisan intelektualiti?

2. Apakah berbaloi untuk membelanjakan sekurang-kurangnya 1 bilion ringgit untuk mengambil alih hak penyiaran EPL daripada astro? Apakah sudah tiada keperluan lain untuk dibelanjakan jumlah wang sebesar itu? Apakah rakyat sudah kaya raya?

3. Apakah PH mampu melakukannya secara realiti? Ia terikat dengan kontrak dan pihak swasta. Atau apakah ia hanya sandiwara PRU sebagaimana janji DAP untuk menghaluskan tol di Penang semasa PRU13 dahulu?

4. Kenapa perlu menjanjikan hiburan kepada anak muda sebagai manifesto PRU? Adakah itu menggambarkan wawasan pemuda PH? Hedonisme? Bukan menolak hiburan, tetapi adakah ianya prioriti dan fundamental dalam membina generasi masa hadapan?

5. Bukankah dalam PH ramai so called profesional, progresif, proton? Takkan ini sahaja tawaran untuk anak muda? Bukankah Pemuda PH ada armada, ada AMK, ada macam-macam lagi nama bombastik? Kenapa tidak ada langsung idea membina untuk generasi masa depan negara?

Inilah pendekatan politik populis yang ditentang oleh PAS. Asal sahaja satu perkara disukai oleh (sebahagian) rakyat, kita gunakan untuk raih sokongan tanpa ambil kira baik buruk untuk negara.

Inilah bentuk politik populis yang memperbodohkan rakyat. Mereka hanya menabur janji tetapi ia sangat kabur dari realiti. Sangat tak logik. Percayalah, ia hanya pembohongan sebagaimana yang selalu BN taburkan dalam kempen pilihan raya. Sama sahaja.

Inilah populis yang merosakkan negara. Menjulang demokrasi sampai hanyut dengan kehendak jahiliah. Sepatutnya pemimpin perlu memimpin, bukan mengikut trend pengikut.

Maaf. Populis bukan budaya politik Islam. Ia budaya politik barat yang sedang menuju kehancuran. Belajarlah dari keruntuhan yang sedang melanda Amerika.

Dunia sudah bercakap mengenai Budaya Politik Matang dan Sejahtera. Dunia sudah berwacana mengenai Fourth Political Theory. Jangan bawa rakyat ke medan politik primitif lagi. C HARAKAHDAILY 7/1/2018
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa tak hapuskan gst?'
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
#10 tu biar betul. #8 kalau dah kerja bertahun-tahun gaji tak cecah pun RM4k then how.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
zidane_ziege replied at 9-1-2018 07:26 PM
sebok je lobai..cer ko bentang janji2 manis ko plak..

ANTARA contoh pendekatan populis dalam po ...

Hedonisme la sangat. Biar la habiskan kat EPL dari biarkan lanun bugis perabih duit buat filem separa porno di Hollywood.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 08:37 PM | Show all posts

Janji Manismu


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-1-2018 08:38 PM From the mobile phone | Show all posts
generate replied at 9-1-2018 08:07 PM
Hedonisme la sangat. Biar la habiskan kat EPL dari biarkan lanun bugis perabih duit buat filem sep ...

setuju..drp habiskan sekeluarga mcm si jibby..baik habiskan beramai ramai bagi rakyat gumbira..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 09:59 PM | Show all posts
Isa Samad (berdarah Melaka lahabau) jadi MB NS lebih 20 tahun.
Macam2 janji dia dok tabur..........kalau bolih nak bagi bulan bintang bagai kat rakyat NS
Tapi apa jadi pada NS ...........
Jadilah NS sebuah negeri yang 20 tahun terkebelakang dari segi pembangunan berbanding Selangor, Melaka dan Johor. Padahal negeri paling dekat dengan Lembah Klang.
Kepala ciput Isa Samad penuh dengan cow dung........intelligence dia zero.
Jadi usah percaya dengan janji2 manis PRU, baik BN atau PH........tapi tengok apa track record atau pencapaiaan yang telah dicapai olih parti masing2 samada sebagai sebuah Kerajaan atau pembangkang,
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 10:06 PM | Show all posts
apa maksud doruri?
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 11:46 PM From the mobile phone | Show all posts
zidane_ziege replied at 9-1-2018 07:26 PM
sebok je lobai..cer ko bentang janji2 manis ko plak..

ANTARA contoh pendekatan populis dalam po ...

taun 80-an,90-an slalu tgk bola epl ngn serie A kat rtm.
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 11:51 PM From the mobile phone | Show all posts
'Aku tak percaya lagi...dengan apa yg kau beri.....'-Berhenti Berharap.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2018 07:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Minami2013 replied at 9-1-2018 07:55 PM
Kenapa tak hapuskan gst?'

Mungkin tgu lobai pas hapuskan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2018 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
generate replied at 9-1-2018 08:06 PM
#10 tu biar betul. #8 kalau dah kerja bertahun-tahun gaji tak cecah pun RM4k then how.

drp bagi brim kat penagih dadah..baik salurkan ke student U..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2018 07:41 AM From the mobile phone | Show all posts
batu kikir replied at 9-1-2018 09:59 PM
Isa Samad (berdarah Melaka lahabau) jadi MB NS lebih 20 tahun.
Macam2 janji dia dok tabur.......... ...

kalau dimajukan mcm selangor..hujung2 melawan kerajaan pulak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-1-2018 07:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Skuau replied at 9-1-2018 11:46 PM
taun 80-an,90-an slalu tgk bola epl ngn serie A kat rtm.

time tu xde lagi astro..
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2018 07:43 AM | Show all posts
sepanjang jani BN kata nak turunkan harga kereta....ada turun ka? lepas GST harga mencanak naik
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2018 07:47 AM From the mobile phone | Show all posts
zidane_ziege replied at 9-1-2018 07:26 PM
sebok je lobai..cer ko bentang janji2 manis ko plak..

ANTARA contoh pendekatan populis dalam po ...

Dlm byk2 point, bola tu jugak yg disibukkan. Sendiri punya manifesto tak bentang pulak. Bengap punya lobai.
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2018 07:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Janji bn lahabau nam turunkan harga kereta mana??
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2018 08:04 AM | Show all posts
macam² hal kalau bab berjanji nie....
Reply

Use magic Report

Post time 10-1-2018 09:12 AM | Show all posts
aku nk cadangkan area pantai timur buat longkang besar
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.049132s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list