Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7856
View
138
Reply

Isteri Dalam Dilemma..Suami madukan senyap2

[Copy link]

Author: nurfazura81    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 29-12-2017 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam tt..
Me tau u tgh sedey tp Me bc pon sedey bila hb u hampir2 beberapa kali cederakn ank u..u xbuat report siap2..

I am sorry sbb have to say this..

u ada ckp pasal skandal laki u rupa paras gitu gini xseberapa n u pon org puji ada rupa.. i tell u..cantik bukn jaminan laki takkan ada skandal.. maybe u should muhasabah diri.. hidupbberumahtangga buknnya pada rupa paras atau bilik tdo je.. keingginan setiap org xsama..

Sorry again..

Hb u maybe suka paras rupa u..mybe ada tarikn lain yg xde pd u tp ada kt skandal2 dia ..maybe layanan..bukn di bilik tdo je layann ni..mybe cara bckp...sembang2..boleh 1 kepala sembang2 topik itu ini....hobi sama..gila2..kelakar.. sbb tu dia menncari2.. ada sesuatu yg dia rasa xlengkap..tp dia syg u..

N..klu pon u da perfect..senang citer mybe laki u just mmg jenis gatal.. so samada u redha or u move on...



Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 28-12-2017 11:59 PM
Cakap dengan dia baik baik..kalau u nak lepas..lepaskan cara baik.

Kalau dia ugut nusyuz, u cakap ...

yes, agree dgn munchkin
be a step ahead of him
jgn biarkan diri u
ditipu berkali2
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2017 04:02 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 29-12-2017 03:54 PM
Salam tt..
Me tau u tgh sedey tp Me bc pon sedey bila hb u hampir2 beberapa kali cederakn ank u..u  ...

yes i setuju..rupa paraa bukan jaminan..kalau x.. erra fazira pun x cerai berai kan..hehehe..yupp..i pun ckp lepas dia kantoi 1st time tu..after that hubungan i dah roller coster..i pun selalu ada rasa syak kat dia..yelah dha hp password bagai..n i memgaku i pun mcm ada ungkit2 pasal benda tu dlm post i tu..dr segi hobi semua kitorang sama2 suka  karok..almost once a month g karok..gi watch moviea with kids almost every week..tp tu lah i pun rasa ada gap jugak antara kami sebab kepercayaan i pun dah kurnag kat dia..

Well nampaknya sia2 jugak dia madukan i..nampaknya kekurangan pd i tu..dia x dapat jugak dr betina no 2 tu sebab husband i pun masih meseg2 whatsapp perempuan lain. Yang lagi buat i nak angkat kaki. Biar padan muka no 2 tu..dia pun dah tastes racun yg dia dah letak kat throat i..rasain kan..dulu dia layan mesg2 laki i..now perempuan lain pun layan2 meseg laki dia(hopefully soon to be ex laki i)..


Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 04:29 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 28-12-2017 08:15 PM
dik, sambil drive and drift ni kt bukit tangga ngeri 9, akak usaha reply thread adik.  mungkin cerai ...

Bukit putus kn? X pernah dgr bukit tangga
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 04:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by mommymonster82 at 29-12-2017 04:32 PM
nurfazura81 replied at 29-12-2017 04:02 PM
yes i setuju..rupa paraa bukan jaminan..kalau x.. erra fazira pun x cerai berai kan..hehehe..yupp. ...


So me rasa maybe hb u just jenis gatal gitu.... hobi dia..

Pendapat me la kan.. mmg mudahla nak bckap..tp just pendapat saja..bila kena kat me pon blm tentu me boleh buat tapi maybe boleh tryla...kita sama2 nasihat menasihati n share..

Kalau u rasa hb u dah jalankan tanggungjawab dia..
Baik ngan u..ngan anak..xde yg kurg..
Hp dia nak pasword ke dia nak skandal ke lantakkan jelah..
U pon nampak..pompuan lain senang2 je kena cerai.. tapi why u xde diceraikan pulak? Walau dia berskandal bagai nak rak..tapi dia tetap balik pada u.. u maki hamun dia..cakap teruk2..dia still balik kat u..

Kita xleh nak kontrol apa dia nak buat.. maybe u kena cuba redha jelah laki u gtu.. just make sure dia buat pemeriksaan kesihatanla .. jgn bawak penyakit plak kat u nauzubillah..
So maybe u terima dia sedaanya, ignore je apa yg mencurigakan..xyah siasat2.. n try be happy dgn keadaan gtu.. me rasa maybe u akan rasa lebih bahagia...
Sbb dr cara u cakap me rasa u pon mash lagi syg gila2 ngan hb u..
N mana tahu ada org ni bila kita start buat xnampak je kejahatan dia..buat xtahu dia plak tiba2 rasa serba salah n nak berubah ...
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 04:56 PM | Show all posts
pichee replied at 29-12-2017 04:29 PM
Bukit putus kn? X pernah dgr bukit tangga

ada org tempatan panggil bukit putus, kalau orang luar bukit tangga ( atau kaka confuse)
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 05:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Sister pls pls save yourself and your kids from him!
Dan bagi I you should have reported to the police pasal dia cederakan anak you tu.
Takpa first thing first, now you tell your family. Its okay, they are your family afterall, they deserve to know.
Bagitau depa, dan minta tolong diaorang and from there slowly you pi mahkamah failkan permohonan fasakh.
Hrmmmmm, allahu. How I wish I could say more but for now this is what I can only think of.
To you and children, stay strong okay? Dan berdoa banyak2 kepada Allah supaya diberikan kekuatan dan dont be afraid to fight back!
Pls, pls fight back and dont stay in this toxic relationship.
Kelak, you akan lagi sakit and anak- anak you pun akan nauzubillah hrmmmm( I taknak cakap) but trust me, it wont be pretty sebab banyak sangat kes terjadi macam ni di sekeliling I.
Kepada TT, I doakan supaya Allah kuatkan semangat dan hati you, ameen.
I percaya you seorang yang kuat TT, cuma you perlukan orang dan need some guidance sahaja.
All the best to you.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
TT, simpan duit byk2, pastu start mahirkan diri drive kereta. InsyaAllah boleh.. semoga Allah permudahkan urusan TT..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
nurfazura81 replied at 29-12-2017 03:29 PM
Suami i orang yg panas baran jugak..pernah naik tangan kat i..masak i dalam pantang yg dia kantoi tu ...

buat la keputusan yang terbaik untuk masa depan sis dan anak2

dia guna point tt nusyuz alasan dia rapuh sangat, xda points pun sebenarnya
eloknya tanpa dimadukan pun tt dh boleh fasakh
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 08:33 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 29-12-2017 04:56 PM
ada org tempatan panggil bukit putus, kalau orang luar bukit tangga ( atau kaka confuse)

X pernah sy dgr org panggil bukit tangga sis...hihi..

Jln yg sis maksudkan adalah jln yg menghala ke k.pilah n seremban kan?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:03 PM | Show all posts
kesian TT

speechless sgt
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:05 PM From the mobile phone | Show all posts
sayawifenikmie replied at 28-12-2017 08:04 PM
... hmmmm .... saya baca habis walau tak ada perenggan ... cerita biasa ... tapi pastinya menyakitka ...

Kak lid dah lama kawen.. Mesti dh mcm2 cobaan kan. Pernah tak alami suami curang? Posting kaklid slalu relax2 je.. Share tips ckit
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:45 PM | Show all posts
nurfazura81 replied at 28-12-2017 10:02 PM
i maki2 guna bahasa yg teruk jugak(why oh why)..
and i kutuk2 husband i jugak guba point hantar m ...

Apakah maksud Isteri Nusyuz?[color=rgba(0, 0, 0, 0.54)]




[color=rgba(0, 0, 0, 0.54)]Disember 21, 2015





Bismillah.



Jawapan ini, saya perolehi daripada Klip Soal Jawab Agama Ustaz Azhar Idrus @UstazYouTube di Facebook.



Nusyuz bererti keluar dari ketaatan. Para ulama asy-Syafieyah mentakrifkan nusyuz seorang isteri ialah keluar dari (melakukan) ketaatan yang wajib terhadap suaminya.
.
Terdapat tujuh perkara yang menunjukkan ketidaktaatan kepada suami yang dianggap nusyuz itu ialah seperti berikut:

.
1. Pertama : Keluar dari rumah tanpa keizinan suaminya. Terkecuali daripada keadaan ini apabila isteri keluar berjumpa qadi untuk menuntut hak, mencari nafkah apabila suami tidak berkemampuan memberi nafkah kepadanya, meminta fatwa atau hukum jika sekiranya suaminya bukan seorang faqih dalam bidang agama.
.
Jika seorang isteri meminta izin untuk keluar rumah menziarahi kedua ibu bapanya atau ingin melihat jenazah ibu atau bapanya atau anaknya (yang tidak tinggal bersamanya), maka suami berhak untuk tidak mengizinkan. Walau bagaimanapun dalam hal ini, adalah lebih utama jika suami mengizinkan isteri.
.

2. Kedua : Enggan mengikut suami berpindah ke negeri lain tanpa ada keuzuran yang dibenarkan syarak seperti isteri sakit atau perjalanan menuju ke negeri tersebut tidak aman atau suami berpindah ke negeri yang ditimpa wabak atau taun.
.

3. Ketiga : Tidak membukakan pintu untuk suami masuk ke rumah atau ke bilik dengan tujuan menegahnya daripada masuk ke dalam rumah atau bilik.
.

4. Keempat : Tidak menyerahkan diri pada suami (ketika suami berhajat kepadanya) tanpa ada keuzuran seperti sakit. Setakat malas atau letih bukan alasan yang menasabah.
.

5. Kelima : Tidak mengendahkan panggilan suami kerana sibuk dengan keperluannya.
.

6. Keenam : Isteri mendakwa suaminya telah mentalaknya sedangkan dakwaan tersebut adalah palsu.
.

7. Ketujuh : Isteri merahsiakan perhubungannya dengan lelaki lain, selalu chatting, telefon dan hantar pesanan ringkas tanpa pengetahuan suami untuk berseronok-seronok dan menceritakan aib suaminya.


________________________________________________________________________


Dalam rumahtangga, perlu ada sikap bertolak ansur antara suami isteri. Jika salah seorang sedang marah, yang seorang lagi perlu berdiam diri atau mendengar sahaja apa yang dimarahkan itu. Jika mampu bertindak, jadilah sebagai pendengar kepada apa yang sangat dimarahkan itu dan muhasabah diri.

Saya bukan memandai-mandai ataupun mahu tunjuk pandai, Dari pengamatan saya, perlu ada sikap "give and take" dalam rumahtangga. Dari situ akan ada "win-win situation". Jika sebelum kahwin kita adalah seorang yang "happy go lucky", cuba kekalkan sikap begitu dalam rumah tangga. Jadikan suasana dalam rumahtangga sesuatu yang dapat menyejukkan hati dan menceriakan seperti membuat jenaka sesama pasangan.

Jadi, tidaklah suram dan kaku suasana dalam rumahtangga kita.In syaa Allah.


Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:47 PM | Show all posts
nurfazura81 replied at 28-12-2017 10:02 PM
i maki2 guna bahasa yg teruk jugak(why oh why)..
and i kutuk2 husband i jugak guba point hantar m ...

[size=11.664px]Bila isteri dianggap nusyuz.
[size=11.664px]Isteri dianggap nusyuz apabila ada tanda-tanda nusyuz. Nusyuz isteri ditandai oleh dua perkara. Pertama, melalui perbuatan dengan menjauhkan diri, bermasam muka dan enggan ketika dipanggil. Semua ini berlaku setelah sebelumnya dia bersikap mesra. Kedua melalui perkataan seperti berinteraksi dengan suami dengan perkataan yang kasar, ia berlaku setelah sebelumnya dia bercakap lembut. (Prof. Dr. Wahbat al-Zuhaili: op.cit 7:338).

Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Powerocks replied at 29-12-2017 09:25 AM
Omg pemikiran kita sangat sama!!! kalauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu lah aku divorce kan, memang ku kasi ...

Sama jugak aku wei. Tapi kena tgk jenis laki jugak.kalu mmg jenis rajin jaga anak basuh berak mandi bereh boleh je bg tak payah rebut2 trun naik mahkamah. Kita grooming blik mana2 yg kurang tu kan kan kan. Dia plak jaga dgn bini baru
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:20 PM | Show all posts
pichee replied at 29-12-2017 08:33 PM
X pernah sy dgr org panggil bukit tangga sis...hihi..

Jln yg sis maksudkan adalah jln yg mengha ...

haah, sorry bukit tangga tu batu caves
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis fazura berat kes laki u ni. Memang selayaknya u minta cerai. Memang layak u maki dia pon. Sedap kotey dia je.. Move on jela dr u maki2 dia pendam rasa dan dendam.
I tak faham u kena madu br dua tahun atau lepas dua tahun kantoi yg dulu2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sis, Klu dah naik kaki tangan ape sume better blah je La... xde maknenye sbb maki je Hakim nak jatuh nusyuz. Hakim bukan nye bodoh... Klu die x sexting. N kantoi xde nye u nk maki3 die... bini  pantang pun nak pukul... ape jenis jantan ntah... pg je tanye lawyer shariah ..mintak nasihat n etc . xpyh nk takut die gertak2 mcmtu... layak ke die jadi ketua keluarga dgn Skandal sexting bini org. Ada hati nak ugut2 pasal anak.

Die tau u syg anak3 tu sbb die ugut mcmtu...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-12-2017 12:07 AM | Show all posts
naina replied at 29-12-2017 11:26 PM
Sis fazura berat kes laki u ni. Memang selayaknya u minta cerai. Memang layak u maki dia pon. Sedap  ...

kantoi kali pertama masa tahun 2008..then ingatkan dah insaf...then recently bulan Nov 2017 kantoi lagi dia meseg bina orang..Then dia dropped another bomb..dia cakap..sedih sket nak bagitau..tapi dia dah kawin dgn yg dia skandal tahun 2008 tu..dah kawin dlm 2 tahun lebih..so i was wondering selama2 yg 2008 sampai depa kawin tu..depa mmg berhubungan lagi ke..if yes..OMG..i was being lied to sepanjang perkahwinan..sepanjang kelahiran anak no 1 sampai no 4..i cannot accept that..and of course i takkan dapat jawapan bila depa start berhubung balik coz my husband will never tell kan..

And itulah my husband just reveal pasal dia dah madukan i baru2 ni..after 2 years dah kahwin 2..i ada tersyak2 jugak tengok perut kemain memboroi..hehe..tapi x sangka betul2..it broke my heart so much to d point i cudnt breath bila fikir nasib i ni..

I rasa my husband ingat i main2 nak cerai lah.Dia ingat i wont go tht far...i meseg dia pasal serius muktamad nak berpisah...dia x reply.mintak boleh ckp depan2 ngan dia..nanti dia naik angin..dia kata asyik cakap benda yg sama je..n berlaki lagi perbalahan..i sebolehnya tak nak..nanti kesian anak2.so macamana..i want to be heard..dia ingat i tak kan sanggup pisah ngan dia kot..

ni baru2 ni gi perabot baru plak..nak beli katil baru lah apalah..yg dr dulu2 i dah ckp kena beli..tiba2 ajak solat berjemaah walau it lasted sekejap je masa lepas kantoi..la ni..solat sendiri2 je..tiba2 pandai plak nak basuh pinggan sendiri..maybe he is trying to tell me dia nak berubah..but for me..its either dia ceraikan perempuan tu or ceraikan i.
or i bagi lagi senang.ceraikan i je..dia n that perempuan boleh go to hell..hubungan dijalinkan pun dr awal dah menipu byk orang..dah start dgn benda2 x bermoral..i wonder how long they can last..even now my husband pun dah msg2 perempuan lain belakang i n betina murahan tu. Maybe i.. husband terasa yg i x layan dia mcm dulu..i mean x de lah tunjuk sayang sangat..dah kantoi curang kot..perasaan wife mesti dah x sama..tapi yg no 2 merampas tu..berbaloi ke rampas laki i..lol..now dia pun dah kena game kat belakang..serves her right..

I nak angkat kaki..tp husband buat2 tak tau hasrat i..acts mcm biasa..since hr gaduh tu..dah a month ni..dia hri2 balik rumah i..kerja malam pun siap call i..siap kasi gambar lepak ngan kawan2 kat kedai mamak..maybe nak bagitau dia x balik rumah perampas tu..but how do i know hr bekerja tu dia actually cuti n spends masa ngan betina tu..yes..this kinda thoughts yg non stop kat fikiran i..how do i go on with my life kalau macam ni..i terus terang kat husband..i memang x kuat n x sanggup bermadu..husband dlm 1 bulan ni..dah 3x hantar bunga kat ofis...i told him..kasi sekali nampak sweet..if dah kerap sgt..people might think u hev done something wrong...kat kad siap tulis be strong..i always love you..i tak cair pun..rasa menyampah adalah..too late for everything..

Cuma tu lah bila tengok muka 4 anak ni..rasa sedih plak..dapat parents mcm we all..and yg kata kasi anak kat husband jaga..maybe anak no 1 n 2..no 3 n 4 ni masih kecil and lebih perlukan i...i am not sure he still loves me or he tak nak let go sebab takut malu..bercerai sebab dia kawin lain..reputasi di kat ofis semua..coz all this while..i am the wife yg kawan2 ofis..staff2 dia n bos2 dia kenal..I just dont know..

Utk share dengan family..i masih x kuat..i takut my dad mengamuk nanti...and jadi kecoh..i pun plan kalau bercerai..i x kan share...i just bagitau husband pindah keje sabah or sarawak.better offer....i x boleh ikut sebab keje i..hmm..too many things to think about..hari2 berendam air mata..i cant believe this is my life right now..
Nasib baik ada anak2..boleh lah dapat cari kekuatan..

Reply

Use magic Report

Post time 30-12-2017 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Doa kn semuga dipermudah kan segala urusan..wat istikharah dear...dh dpt jwpn proceed...nnti apa terjadi seterusnya inform kami ta
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081063s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list