Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7942
View
138
Reply

Isteri Dalam Dilemma..Suami madukan senyap2

[Copy link]

Author: nurfazura81    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 29-12-2017 09:31 AM | Show all posts
Powerocks replied at 29-12-2017 09:25 AM
Omg pemikiran kita sangat sama!!! kalauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu lah aku divorce kan, memang ku kasi ...

ROBINNNNNNNN, MYAAAAA..posting bola tanggung utk uols...........




Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
maannaakautahu replied at 29-12-2017 09:22 AM
Kalau Tak nak dimadu...Tak payah ler nak bogelkan suami sampai tinggal Kan spender teletubbies nye ...

Boleh manak... Kalau tuan rumah nak pilih jalan tu pon tak salah. Apa manak kata tu.. Kalau gitu takyah susah2 dia datang sini bercerita dilema dia.  Tapi dia tau diri dia. Hati dia. Dia takleh terima bak kata manak kongsi belalai.    that's why this topic. Tapi manak balik2 pukul gendang bunyi sama.  Org kata taknak  kongsi taknak lah..sedangkan agama pon kasi jln keluar manak pulak balik2 suruh orang kongsi... Apa kes?  Ahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Powerocks replied at 29-12-2017 09:25 AM
Omg pemikiran kita sangat sama!!! kalauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu lah aku divorce kan, memang ku kasi ...

Yeah gimme five!!
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 09:51 AM | Show all posts
Haliho replied at 29-12-2017 09:42 AM
Boleh manak... Kalau tuan rumah nak pilih jalan tu pon tak salah. Apa manak kata tu.. Kalau gitu t ...

Like I said...kalau isu sebenarnya memang TT nee jenis penggeli Tak boleh kongsi belalai dgn Wanita lain....Tak payah bukak Tred pun...hanya utk bukak aib laki sampai tinggal spender sopongebob...itu Yang Kita kena tegur.....sebagai ahli masyarakat....


Manak lihat dari sudut positive ..laki Dia kini dah ada bini lagi...Yang Dia nikahi secara sah...bukankah itu yang harus kita raikan??? ..dan Bukan terus terusan bergelumang memantat  didalam dosa????dgn Tak bernikah????




Hang paham Tak nee???



Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:01 AM | Show all posts

Say kalau perceraian hang itu Salah satu punca besarnya...laki hang dulu baran dan master of kickboxer.....would you have taken that risk utk campakkan Anak Anak dlm penjagaannya???


Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Haliho at 29-12-2017 10:20 AM
maannaakautahu replied at 29-12-2017 09:51 AM
Like I said...kalau isu sebenarnya memang TT nee jenis penggeli Tak boleh kongsi belalai dgn Wanit ...


Ala manak... Kalau dia cerita kat sini pon bukan kita tau siapa dia... Camana tu boleh bukak aib?

I also look at it from a positive view. She feels she deserves better than sharing one belalai of a man who couldn't be honest with het. If she can have one to herself why share and sakit hati.  why not? Someone yg lebih jujur.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:11 AM | Show all posts
sedihnya sis.. sy bc smpai habis semuanya dengan airmata..

x tau mcm mana cara/nasihat nk bg.. tp nti ada forumer yg lebih pandai akan bg cadangan..

hnya mampu berdoa smoga allah tunjukkn jalan terbaik utk sis n anak2.. dan smoga allah tabahkan hati anak2.......
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:13 AM From the mobile phone | Show all posts
maannaakautahu replied at 29-12-2017 10:01 AM
Say kalau perceraian hang itu Salah satu punca besarnya...laki hang dulu baran dan master of kickb ...

Kena lah ngk kes by kes ye tak? Tuan rumah tak kata laki dia kaki pukul. Awat jauh bebenar pikir manak? Kalau kaki pukul dah lama tinggal buat apa sampai anak 4? Cari penyakit namanya. Ahahaha Kalau pompuan baru tu nak kaki pukul ambik lah... Nobody would care.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:19 AM | Show all posts
As Salam,sye dpt rasakan kesedihan awk ni,tp ni smua ujian Allah utk hmba nya,mnt tlong ngn ALLAH,d sje blh bntu,zikir bnyk2 agr tenang,solat hajat dn puasa sunat,In syaa Allah akn d permudahkan...kuatkn semangt ye
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
kalo ko bace thread dlm ni bnyk kes same ngn ko..same2 la kte berusehe utk kebhagiaan sdri..aku doakan jln ko dipermudahkan..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:03 AM | Show all posts
Apakah yang dimaksudkan dengan nusyuz?

Nusyuz ertinya isteri enggan mentaati perintah atau permintaan suami yang sah di sisi syarak iaitu antara lain:

i) apabila dia menjauhkan dirinya dari suaminya;
ii) apabila dia meninggalkan rumah suaminya bertentangan dengan kemahuan suaminya;
iii) apabila dia enggan berpindah bersama suaminya ke satu rumah atau tempat lain, tanpa apa-apa sebab yang sah mengikut Hukum Syarak.

Tuan tanah tergolong antara tiga di atas tak? Kalau tak ada, jangan takut dengan ugutannya yang kata nak failkan tt sebagai nusyuz.  Setakat naikkan suara dan maki dia tak dianggap sebagai nusyuz. Tak menghormati suami, itu ya. Tapi nak tuduh nusyuz...macam tidak.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:21 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 28-12-2017 08:27 PM
pastikan sebelum cerai family laki tu tahu perangai dia dik

amboi cilipadisedap nh... nh bukan sedap dah nh pedas nh... kikiki #baturonson eh... hahaha btw ts pikir elok2 jgn ikut hati... kalau nak cerai pun kena gi kaunseling dulu kalau kes2 mcm nh... lain la kantoi beromen ke tangkap basah ke... sedap gak blh picit harta suami hahaha. 38 thn ada kerjaya ada rupa pun suami cari lain eh... semoga ts dipermudahkan segala urusan
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Beratnya dugaan sis...tabahla ye..hny yg alami je tau peritnya rasa..semoga sis bahagia slalu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Sis..sementara tu blaja la drive kereta
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak, saya nasihat akak fail sajalah fasakh. Teruk benar dah tu sebab jelas2 dia tak hormat dan sayangkan the union antara korang. Kalau akak baca thread saya, suami saya pun kantoi bermesej lucah dan plan nak kawin dgn pompuan lain tetapi telah dikantoikan. Kalau tak nasib saya cam akak agaknya, lepas 2 tahun baru tau.

Saya masih dlm tempoh bertenang skrg, tak buat apa2 lg tp saya plan nak buat taklik tambahan lepas ni (rujuk thread saya), sbb sejujurnya rasa cinta tu dah hampir tak ada. Saya tak nak buat keputusan terburu-buru. Tapi bg saya apa yang suami akak lakukan dah melampaui batas, berdosa pulak tu padahal suami tahu agama. Apa salahnya jujur?
Keluarga akak dh tau ke hal ni? Diorang kata apa?
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 01:24 PM | Show all posts
Rasanya u bukan dalam kategori nusyuz sbb u ada sebab which is sbb husband u kahwin lain and main kayu tiga belakang u.  Lainlah u yang main kayu tiga, or keluar rumah tanpa sebab yang munasabah.  Trust me, dia xnak cerai u bukan sbb sayang lagi kat u... isteri pertama adalah rezeki, lagi satu kalau cerai kena bagi harta sepencarian and kena bayar nafkah anak2..  
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
lovechaser replied at 29-12-2017 01:24 PM
Rasanya u bukan dalam kategori nusyuz sbb u ada sebab which is sbb husband u kahwin lain and main ka ...

lg satu kes laki xmo lps tp buat zalim kt bini
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by pinky_gurl_2007 at 29-12-2017 03:11 PM

TT..  saya ade kawan yg kes hampir sama dengan TT. Tapi kawan tu terpaksa lari dari rumah tinggal anak2 sebab suami berkasar + halau. Kawan tu rujuk pegawai syarie & cadang kawan tu buat report polis dulu kemudian fail cerai dengan bukti2 yg ade. Kalo fasakh akn ambil masa lama. Hal anak pegawai syarie tu kata settle dulu hal cerai kemudian baru tuntut anak.

So TT.. kalo dah berniat yakin tak boleh berbaik tak boleh percaya lg juz mohon je cerai bersekali bukti2 yang ade. Slow talk dengan laki tak guna tu lepas cara baik atau TT yg fail kan.

TT pesan jugak kat laki tak guna tu dia takde alasan nak tuduh TT nusyuz. TT bleh claim maki2 tu berlaku sebab ape yg suami buat menyebabkan TT tertekan emosi lg2 masa dalam pantang. Hakim akn dengar ni dan tak kan senang2 jatuh salah ke TT sahaja. So jangan risau yg ni. TT pesan jugak kat laki tak guna tu yg bukti skandal sebelum ni & isteri orang boleh dibawa ke court. Even yg dengan ofismate tu TT boleh emel ke ketua jabatan dia. Yg aib dia ni mesti dia tak nak orang lain tau kan??? Kalo dia jenis tak kisah tak nak cerai cara baik & psiko ugut psl nusyuz psl anak so TT tak perlu nak jaga aib dia lg & jangan takut dia. Ingat yg laki TT tu dah tak hormat TT sebagai istri sebagai ibu kepada anak2 sebab tu dia buat semua tu tak berubah & siap ugut psl nusyuz.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2017 03:29 PM | Show all posts
Suami i orang yg panas baran jugak..pernah naik tangan kat i..masak i dalam pantang yg dia kantoi tu..dia yang marah lebih2 plak sampai naik tangan n kaki.Nasib baik ada abang ipar yg selamatkan i..masa...a few months back kami ada bergaduh..tak ingat issue apa tapi ada dia naik tangan and action dia hampir mencederakan one of my children.Masa tu i share dgn my bestfriend..dia ajak i pergi hospital buat check up and report.Tp i report utk diri i je..so ada rekod kat hospital pasal domestic abuse ni.But for my kid..i x buat report sebab time tu i fikir kesian kat husbane kalau kena panggil polis.periuk nasi dia.etcc. Then yg kes kantoi dia meseg2 bini orang baru2 ni.I ada maki2 semua..maybe i provoke time tgh makan..dia campak pinggan corelle i(ouch!) yg i beli dgn duit i..hampir kena kat anak i..eventho i provoke ke..dia x sepatutnya buat camtu..tp yg ni i report lah.Tapi anak2 jd saksi.Bila i maki2 marah2 dia ugut nak tampar lah apa lah..bukan nak pujuk betul2ke apa.bila i cakap dia x sayang i lagi..dia ckp siapa ckp x sayang..inipun dia lebihkan rumah sini(rumah i)..belanja semua yelah sana x de anak lagi..betina sorang tu je..well..i x nafikan ada baiknya husband i tu..memang dia more kat rumah i pun..tapi itu tatau betul ke tidak..entah2 hari2 bekerja balik rumah betina tu siang hari..opis dekat2 kan.Kpd yg ckp i penggeli ke apa tu..yes i mengaku i jijik geli nak bermadu dgn perempuan yg dah meseg2 x bermoral lucah ngan laki i masa i dalam pantang..n i know maybe sebelum tu lagi n berlanjutan sampai kawin. Kalau perempuan yg baik2 mungkin lah jugak i akan rasa rendah diri ke apa..ni setakat betina yg jual diri kat laki orang..perempuan jahat macam tu..i x nak ada kaitan langsung. Memalukan dan merendahkah maruah perempuab..sepatutnya dia lebih faham hati perempuan bukan dia pun sama naik.And yy buat i paling x boleh terima is my husband tipu i bertahun2..after i dah kasi.peluang kat dia utk berubah. I dulu masa kerja ada laki orang yg berminat..gaji 5 angka OK while my husband(bf then) gaji x sampai rm3k.gaji i lebih dr dia.Tapi i tahu tu laki orang.Bila dah kena kacau i inform husband i..pandai plak dia mengamuk telefon orang tu bagi amaran. Yang bujang pun ramai gaji power2.Rupa pun ada.Tapi sebab cinta.I terima husband i seadanya. But look what he has done to me. I memang x boleh terima. dia sorok dr i kawin pun dah menunjukkan dia bukan suami yg adil. he has denied my rights from d very beginning. I ckp kat dia..sampai hati dia ada peluang utk tak tipu i..tapi dia chose to tipu i..mana dia.letak maruah i sebagai isteri..I just cannot accept that. Susah senang dr awal sama2. Sanggup dia tipu i macam ni.

Now dah berbini 2 pun dok sibuk msg betina lain plak..i was like..playboy bersiri ke apa ni. 2 orang pun x cukup..ingat bini no 2 dah beri apa yg konon2 i kurang kan..tp masih mencari2 nampak nya..hehehe..so i told him...if dia nak meseg2 ngan bini org ke..nk kawin lebih ke..by all means..silakan..tapi leave me alone..tak nak.langsung terlibat dgn perbuatan tak bermoral dia tu. I deserve someone better yg boleh honest with me.Yg x sorok2 hp berpassword bagai..Yang tak tipu isteri and ibu anak2 dia ni..

I tak cerita kat family pun.I just share with my bestfriends..and they are very supportive. Now..i dah start rancang plan utk future. I dah cari2 condo utk disewa area dekat sekolah anak i..i dah increase my monthly saving..i nak.tukar penama EPF i..insurans i..walaupun hati ni masih berbolak balik..tapi 70% kalau husband i nak lepaskan i..i am ready to take up the role as ibu tunggal...Mungkin susah sket awal2 Coz single income..hutang banyak..tapi in Allah i trust..dari hidup bergelumang dosa kat suami hari2 nak marah je..baiklah i hidup sendiri..

Cuma tulah..husband ni asyik ugut nusyuz je..Dia ckp kalau i failkan perceraian. Dia akan fight habis2an. Sebab dah melibatkan maruah dia. Oh pandai.plak ckp pasal maruah..perbuatan dia dulu n skrg meseg2 bini orang tu bermaruah sangat..haaa..kan dah geram balik..hahaha..camne i nak go on ngan dia..kejap je mcm sayang..pehtu mula.lah teringat balik semua..macam orang gile rasa..

Bila Fikir apa yg berlaku ni..rasa macam stop bernafas..sesak dada..besarnya dugaan i..altho i know ada yg lebih berat ujian..

So i dah set apppoiment dgn yg bagi.legal advices..next week i akan pergi and tanya habis2 an on my rights..especially pasal nusyuz tu..sibuk.kata bini.nusyuz..dia sendiri pun nusyuz..haiii..short them memory loss kot.

Thanks uols.kasi input..
Reply

Use magic Report

Post time 29-12-2017 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
nasihat i....
mohon cerai je
u pun ada kerjaya kan
jgn biarkan jantan tak guna mcm ni
musnahkan hidup u
tapi FIRSTLY...
tukar penama KWSP & insurans
dia tak layak dpt duit2 u semua tu
ACT NOW!
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080447s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list