CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
View: 3425|Reply: 13

Macam Tak Percaya! Buat Kek Coklat Moist Dalam Rice Cooker Je. Tetap 'Gebu Gebas

[Copy link]
Post time 19-12-2017 10:37 AM | Show all posts |Read mode
Katanya "No Oven No Problem". Macam tak percaya, walaupun tanpa oven, kita mampu menghasilkan sebiji kek coklat moist dengan hanya menggunakan rice cooker sahaja.



Jom cuba resepi mudah Coklat Moist menggunakan rice cooker

Bahan-Bahan:

1 1/2 cawan tepung
1/2 cawan gula
4 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil soda penaik
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1/4 sudu kecil serbuk penaik
90ml minyak bunga matahari
1/2 sudu kecil ekstrak vanilla
1 sudu besar cuka
1 cawan air

Cara Membuat:

1. Campurkan tepung, gula, serbuk koko, soda penaik, garam, serbuk kayu manis, serbuk penaik. Kacau sehingga sebati. Asingkan.
2. Untuk adunan seterusnya, masukkan minyak, ekstrak vanilla, cuka dan air. Kacau sehingga sebati.
3. Campurkan kedua-dua adunan (adunan 1 dan 2) kering dan basah, kacau sehingga lembut.
4. Sapukan mentega sebagai pelincir ke dalam periuk nasi. Tuangkan adunan dan masak untuk 60 minit.
5. Periksa kek dalam masa 45 minit. Cucuk kek dengan lidi untuk memastikan kek telah masak.
6. Setelah kek masak, biarkan kek sejuk untuk 15 minit sebelum dikeluarkan dari periuk.
7. Apabila sejuk, terbalikkan kek ke atas pinggan leper. Taburkan gula ising ke atas kek atau curahkan dengan coklat ganache.

Resepi Toping Coklat Ganache

Bahan-bahan:


1/2 cwn serbuk koko
1/2cwn susu pekat manis
1 sb minyak

Cara Buat:

1. Masuk serbuk koko dan susu pekat manis dalam periuk. Gaul hingga sebati
2. Panaskan atas api yang kecil. Masuk minyak. Gaul sekejap dan matikan api.
3. Curahkan ke atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu.



Selamat mencuba.. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 19-12-2017 11:22 AM | Show all posts
nampak sedap menyelerakan
nanti boleh try
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 11:24 AM | Show all posts
Edited by sabar_sabariah at 20-12-2017 09:23 AM

tapi nape nak letak cuka ye?
serbuk kayu manis?

most barang dah ada..nak beli minyak bunga matahari je
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 12:17 PM | Show all posts
jimat duit takyah beli oven...
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 03:58 PM | Show all posts
Letak cuka? hmmm pape pun try dulu. Jadi x
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 04:52 PM | Show all posts
klu ade periuk nasi ada mcm2 bley masak..just kena sabra sket sbb bukan mcm dapur bley tenggek 2 lauk skali
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2017 10:08 PM From the mobile phone | Show all posts
syue86 replied at 19-12-2017 04:52 PM
klu ade periuk nasi ada mcm2 bley masak..just kena sabra sket sbb bukan mcm dapur bley tenggek 2 lau ...

Slow2 memasak.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2017 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
deathacker replied at 19-12-2017 03:58 PM
Letak cuka? hmmm pape pun try dulu. Jadi x

Utk ap ek cuka tu? Jarang plk mndengarnya
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 19-12-2017 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
myakayina replied at 19-12-2017 12:17 PM
jimat duit takyah beli oven...

Kan. Boleh cuba. Mudah pun iya juga
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 19-12-2017 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
sabar_sabariah replied at 19-12-2017 11:22 AM
nampak sedap menyelerakan
nanti boleh try

Jgn lupa utk cuba ya sis
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2017 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh cb nnti...tq bg resepi
Reply

Use magic Report

Post time 3-1-2018 05:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Up.........{:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 01:52 PM From the mobile phone | Show all posts
sabar_sabariah:    Edited by sabar_sabariah at 20-12-2017 09:23 AM  tapi nape nak letak cuka ye?serbuk kayu manis?most barang dah ada..nak beli minyak bunga matahari j ...

rasa tak payah letak pun takpe sbb dulu i pun ada dapat resepi kek coklat guna sunflower oil ni tapi takde pun cuka n cinnamon powder tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-1-2018 03:54 PM | Show all posts
siapa yg da cuba
ok ke taruh cuka tu..
pernah gak buat kek coklat tp xde lak taruh cuka n serbuk kulit tkayu manis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

30-9-2022 07:31 AM GMT+8 , Processed in 0.084786 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list