Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2122
View
52
Reply

I am a mother, a worker and a student.

[Copy link]

Author: ainothman       Show all posts   Read mode

Post time 15-12-2017 02:01 PM | Show all posts
If you dont mind, boleh share x ur plan nak ambil degree apa? i mean, bachelor's degree, master degree or Phd degree. then baru boleh comment. tapi kalau u ambil bachelor's degree, all i can say is, it's tough my dear. hope u btl2 bertekad (org tua ckp, bulat hati) nak buat. kalau 50-50, agak susah la.
takut u give up stengah jalan. tapi kalau betul2 u bertekad, i'm sure u boleh survive.

but, kalau u nak ambil ACCA, i xleh comment, sbb i xde pengalaman ambil ACCA.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2017 02:22 PM | Show all posts
we are in the same boat TT, i mean having 4 months old daughter and working mom. Kalau u tanya i, i dont have a time for that. But for me the main focus is your baby not how you manage your time.  Put more attention to your baby first.
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2017 02:25 PM | Show all posts
i pun a mother, a worker and student

i buat bachelor degree kat oum
anak sorang, tapi dah 5 tahun lah
biasa i akan buat assignment lepas jam 10pm - 12am gitu
masa tu anak i dah tidur
kelas bukan everyweek, dalam sebulan ada lah 2 kelas macam tu

time nak exam pun macam tu lah, i start study from 10-1-2am depends'
kadang2 tewas juga.... so tido lah jawabnya
i pernah tak tido dari 24jam struggle menelaah last min, esok pagi jam 6 i masak nasi minyak dan ayam masak merah untuk husband n anak

so far... i enjoy mem'bzkan diri dengan cara ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2017 02:47 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 15-12-2017 02:25 PM
i pun a mother, a worker and student

i buat bachelor degree kat oum

Kata dah berbaik semula dgn laki......Tak jadi cerai? Tapi masih kena terus bekerja?

And now...nak ambik degree.....mesti hang kena kerja sampai mati Kan?

Kalau setakat jadi tunggangan laki kena generate income....apa beza dgn waktu sebelum dapatkan khidmat kaunselling tuh iris????

cerciter....


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 04:23 PM | Show all posts
wadiunong replied at 15-12-2017 11:35 AM
TT sendiri ada jawapannya. sebab yg menanggung ada la TT gak nanti. TT baru anak sorang ke? TT buat  ...

Its not really terdesak pun dia more to contohnya la kan

Kalau u kejegomen, u nak naik gred u kena ada certain cert, kursus ke degree master phd and so on, same goes here. Nak capai benda tu kena ada degree. i only have diploma jeww. Benda yang i nak capai tu memang benda yang i tunggu plus tambah basic and kukuhkan future la. Its either u get it or u leave it.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 04:24 PM | Show all posts
Edited by ainothman at 15-12-2017 04:26 PM
hijau_serindit replied at 15-12-2017 12:42 PM
nk sambung belaja ape dik?

based account,

I nak amek degree part time biasa2 je. My plan kalau lah amek nanti i nak amek HR. Not acc anymore and jauh sekali ACCA. Class memang on weekend la. mostly on Saturday. Thats why memang kne pk betul2 la kan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 04:28 PM | Show all posts
botol_tritan replied at 15-12-2017 02:01 PM
If you dont mind, boleh share x ur plan nak ambil degree apa? i mean, bachelor's degree, master degr ...

Planning nak ambil part time degree in HR. Mmg rasa tough da sebab amek masa 4 tahun with all the papers assisgment n bla bla bla
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 04:29 PM | Show all posts
Jajabeans replied at 15-12-2017 02:22 PM
we are in the same boat TT, i mean having 4 months old daughter and working mom. Kalau u tanya i, i  ...

Highfive!

so means u da decide yang u takkan continue to plan for your part time study ke mcm mana babe?
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2017 04:42 PM | Show all posts
Edited by LostStar at 27-12-2017 12:32 PM

saya pelajar pjj, seorg isteri dan pekerja.. cuma tak ada anak jek..

sekarang ni pon rasa dah tunggang langgang..  sbb punca utama adalah kerja yang tak balik tepat 5ptg.. kena ikot bos punya masa.. dan satu lagi sbb kelas setiap minggu.. dengan assignmnt lg, kuiz lagi, kadang wujud test pula tetiber.. mcm2 hal.. tu pon kadang sampai kne panggil maid yang boleh req hour utk dtg kemas uma.. tu baru berdua.. kalau dah bertiga ntah mcmne la..

oh husben pon mmg la mbantu.. tp sampai mana la nak mbantunya.. dia pon bz, keja kadang hujung mingu pon xdak uma.. kadang timbul kekesalan.. tp memandangkan setahun jek lagi.. tabah jua la..

utk tt, kalau nk sambung blajar, pastikan nekad habiskan.. tak kira apa jua rintangan dan halangan.. good luck tt..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2017 10:23 AM | Show all posts
LostStar replied at 15-12-2017 04:42 PM
saya pelajar pjj, seorg isteri dan pekerja.. cuma tak ada anak jek..

sekarang ni pon rasa dah tu ...

Wahhhhh gudluck sisturrr.

Bila baca ni rasa macam dah tak bernafas apatah lagi bila bersambung nanti.
Frankly said dalam hati memang berkobar2 nak sambung but somehow, tu laaa. Husband bagi masa lagi tuk pikir.


Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2017 11:05 AM | Show all posts
Pertama, Niat utk sambung belajar tu penting.
ada kawan/biras saya sambung belajar sbb takde anak lagi. pastu bila dah start,tetiba2 mengandung & beranak, mmg TAK le.

Kedua, ketekunan & Nekad.
kalau u boleh & mmg nekad abiskan belajar biarpun apa2 yang mendatang spt laki u bad mood ke, laki tu ada bunga2 skandal ke, anak u selalu jatuh sakit ke (mintak dijauhkan tapi, budak bawah setahun bila2 boleh jatuh sakit & pro long) biar pun orang2 akan MEMANG akan suruh behenti belajar & pilih antara 2 - belajar ke keluarga penting? u jenis FIRM & tidak mudah dipengaruhi oleh orang2 masyarakat totok, okl. boleh sambung belajar. Ianya mmg tak senang tapi u kena jenis nekad lah.

Good luck ye.
Reply

Use magic Report

Post time 18-12-2017 11:26 AM | Show all posts
hello sis. my husband pun tengah pjj kt ipta, at least 3 years to graduation.

studies - hes on hes own. sebab while hes away for classes and assignments and studying for exams, iols yang bekerja ni kena buat semua hal anak - hal rumah - hal kereta dan lain-lain.

so iols takde masa lah nak support him in term of his assignments and studying. i just give him room. tu pun dia memang tak terkejar. sebab walaupun classes is scheduled at once a month, tapi lecturers akan mintak students attend extra classes to cover syllabus, presentation n stuff. nak carik bahan for assignments, group discussion/ projects lagi etc.

he feels guilty not being able to be with us or take us to places or appointments or events, and a lotttt of time i get disappointed. tapi kena lah redhakan jah sebab he needs this to grow in career, and i gotta let him do this since hes the man of the family.

iols pun nak amik professional cert tapi tunggu la lega sikit. akhir kata, TIME IS LUXURY.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-12-2017 12:41 PM | Show all posts
blythes replied at 18-12-2017 11:26 AM
hello sis. my husband pun tengah pjj kt ipta, at least 3 years to graduation.

studies - hes on h ...

Hi Sis.

Yazzzzz weekend. Kena korbankan weekend juga.

Cuma now memang tengah betul2 focuskan apa yang I nak sebenarnya,

I really hopes that i can continue my degree and grad of course.

Gudluck to ur husband and no worries, pulangan dia In Shaa Allah yang terbaik.
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
i dulu dr thn 2007-2011 student outcampus gak utk degree..time tu da ada anak sorg..keje dr kul 9-6, kul 8-11 mlm pegi kelas..hari2..isnin-jumaat..anak time tu duk taska dr pg smpi tgh malam lah..yuran taska time tu xyah ckp..500-600 tu biasa..sabtu ahad adalah ms dgn family n kemas umah..time i nk exam..sy akan anta anak kat umah mak sy or mertua kejap..abis exam amik blk..kne disiplin n family kne paham..tumpang tgh anak sorg..n anak kecik lg tu..smbg la..by the time dia da tadika n pandai berckp actually lg susah..sb time tu dia da pandai demand nk pi jalan2..tnya nape kita asik kuar rumah bla bla..

skrg da abis la dugaan belaja tu..da grad n anak pon da msuk 2..penah smbg master..tp end up 1/2 day sb komitmen anak2 n keje xleh dah..huhu..anak2 da pandai ckp ni lain mcm cket..derang da pandai boring..pastu derang pon da ada komitmen sdiri..da sekolah kan..byk la aktiviti sekolah plk..sabtu ahad n weekdays mlm nk kne anta tusyen la, kelas taekwando la..ms bila la i nk smbg belaja blk..

sb tu rs lega ms anak kecik2 xpandai komplen lg..n x terikat aktiviti sekolah lg..i redah jugak smbg belaja smpi abis..skrg tgh menikmati manisnya hasil sakit2 dulu tu..TT ptt cuba juga..utk ms dpn bkn utk siapa2 pon..utk diri TT gak..n anak tu pon nnt..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-12-2017 01:40 PM | Show all posts
sitisitu25 replied at 19-12-2017 12:33 PM
i dulu dr thn 2007-2011 student outcampus gak utk degree..time tu da ada anak sorg..keje dr kul 9-6, ...

Alhamdulillah. Thank you for the last words. Manis sekarang dari sakit dahulu.


Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 02:04 PM | Show all posts
Edited by sitisitu25 at 19-12-2017 02:06 PM
ainothman replied at 19-12-2017 01:40 PM
Alhamdulillah. Thank you for the last words. Manis sekarang dari sakit dahulu.

mmg kene byk sabar..tp xlama pun sabar nye..abih lama 4thn je..tp i dulu degree akaun..lama akaun..4thn tu kira i speeding 5paper 1 sem..kalau HR rasanya kejap je..3thn je kot..xde la kne sabar smpi 20thn kan..
sb tu skrg bila da abis belaja (i konvo 2012)..since then i mmg keje nk jalan je..tiap thn jalan pi negara tu negara ni..sb nk balas dendam dulu ms belaja xleh pi mana2 pun...hehe..

senang citer..kalau u nk smbg belaja mcm ni..' only tough will survived'..so u rs u sado x? hati chipsmore xleh smbg study ni..
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 03:04 PM | Show all posts
aku pon a student, a worker. tp blum kawen..hehe. tu pon dah membuatkan aku busy. mcmcne la yg dh kawen
Reply

Use magic Report

Post time 19-12-2017 03:28 PM | Show all posts
Just sharing

sy pon partime student  Law. my husband also partime student law jugak. insyallah grad sem depan. we have 10mths baby. a bit hectic lifestyle sebab both also working and also a student. weekeend ade class sabtu ahad. 2 mggu sekali. or 3 mggu sekali. depend jadual. tp sbg ibu which also im breastfeed my baby a bit tough.

jadi emak2,selalu mmg emak yang x ckup tido.nk prepare barang baby, makanan baby (cerewt jgak) , masak (kalau penat beli jela), kemas rumah (vakum mop buatla seminggu skli), basuh baju..lipat bju (buatla time rase free). boleh bgun study revision dalam pukul 2,3 pg. sejam pon da ckup..yang penting dtg every class unless emergcy x bole elak.time lecturer ajar kne fokus jgn men hp.

husband tolong jugak tp dgn cara org lelaki.which kalo dia nak buat dia buat la..klo x idoklerr.
rumah xdela kemas sgt..xdela bersepah sgt..so so je..tido pon pukul 10mlm..awlnye..hahaha
my advise. buat schedule for ur routine. nanti lame2 biase. xckup tido tu biase la. tp moment dgn anak and family pntg. btw sbb class time weekend slalu x dpt penuhi undgan walimatul urus kawan2 or sedara mara T_T
Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2017 07:34 AM | Show all posts
blythes replied at 18-12-2017 11:26 AM
hello sis. my husband pun tengah pjj kt ipta, at least 3 years to graduation.

studies - hes on h ...

Upon his graduation...seandainya ditakdirkan Dia bawak balik bini baru....hang mintak cerai tak???

Just curious...


Reply

Use magic Report

Post time 20-12-2017 07:37 AM | Show all posts
sitisitu25 replied at 19-12-2017 12:33 PM
i dulu dr thn 2007-2011 student outcampus gak utk degree..time tu da ada anak sorg..keje dr kul 9-6, ...

Laki mana???


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.084856s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list