Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2366
View
52
Reply

I am a mother, a worker and a student.

[Copy link]

Author: ainothman       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-12-2017 04:03 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ainothman at 14-12-2017 04:16 PM

Salam Kalian,

Saya nak minta pandangan berkenaan dengan part time study for a mother. Saya sememangnya seorang ibu yang baru melahirkan, i have 4 months old daughter. Saya bekerja dan pekerjaan saya memerlukan saya untuk sambung belajar which now saya tengah mempertimbangkan benda itu.
I am so sure yang kat dalam ni mesti ada part time student which is also a mother and an employee too. How you manage your time. How you manage to spend time with husband and your kids and even masa nak balik kampung on weekend.
My constraint is, saya sekarang selalu penat and rasa sentiasa tak cukup masa (tak tahu kenapa sentiasa rasa tak cukup masa haha). Mana nak urus anak, nak urus dapur and rumah. Frankly said husband sangat membantu dari semua segi, sometimes dia yang mesin kain, masak, jemur kain serba serbi he is really helpful and he willing to help even masa saya continue study nanti which require me to study at night or weekend. Tapi cuma satu soalan dia pada saya, am I strong enough to continue my study? Strong dari segi masa, mostly kekangan saya adalah masa dan mungkin dia takut saya penat dan dia taknak saya berhenti separuh jalan.
I need your experience or advise.

Thankyouuuuuu
xoxo


Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 04:11 PM | Show all posts
kerja apa tt ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2017 04:17 PM | Show all posts

Based account. kerja office hour
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 04:34 PM | Show all posts
makan jamu dik
org kata jamu boleh beri extra tenaga
tak taulah betul ke
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 14-12-2017 04:34 PM
makan jamu dik
org kata jamu boleh beri extra tenaga
tak taulah betul ke

Lawaks la penmerah. What kind of jamu
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik... kesian sy dengar... jgn yg dikejar tak dapat , yg dikendong berciciran pulak
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 04:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Opinion sy ialah...sejauh mana suami, ibubapa, ipar, mertua react. Kalau suami sahaja yg bagi full support pon dah cukup sebenarnya... nnt dia tolong cover yg lain2 tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 04:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Teruskan tt.  Dulu aku pun study dan kawin dan beranak masa study.  If suami byk membantu mmg oke sangat2.  Aku dulu pun suami yang byk bagi perangsang dan akhirnya berjaya capai apa yang kita nak. Insyaallah teruskan juga tt
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 04:53 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 14-12-2017 04:34 PM
makan jamu dik
org kata jamu boleh beri extra tenaga
tak taulah betul ke

I rebus manjakani pagi.bw bekal air minum sesikit smpi ptg..memang badan rasa lain.bertenaga je.xrasa letih pun..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
ainothman replied at 14-12-2017 04:17 PM
Based account. kerja office hour

saya ada nampak iklan edu jobstreet kat ig
professional certificate business accounting course
flexible hours (online course) duration dlm 12-18 mth
saya ada simpan email mereka, jika you nak just PM
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Camarlaut replied at 14-12-2017 04:53 PM
I rebus manjakani pagi.bw bekal air minum sesikit smpi ptg..memang badan rasa lain.bertenaga je.xr ...

you beli manjakani kat mana? care to share? please
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 07:58 PM | Show all posts
OMG I tabik you, sekarang dah iolls tua tapi dlm hati tak pernah lupa rasa nak sambung belajar.
Sekurangnya tak ambik course yg sama ambik aja pelajaran yg kita nak sangat belajar walaupun sedar kalau grad nanti tak sempatpun nak kerja dah...sekurangnya ada satu perasaan puas, ilmu tu aku ada
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 08:02 PM From the mobile phone | Show all posts
meow_tompok replied at 14-12-2017 05:02 PM
you beli manjakani kat mana? care to share? please

Beli kat kipmall, bangi.kedai yg jual jamu2.tak pun i beli langkawi.kat nusantara.murah skit..beli buat stok.i rebus pun 2/3 biji je.buat xpekat sgt.menggelegak je tutup api.pekat sgt xlalu nk minum..
Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 09:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Camarlaut replied at 14-12-2017 08:02 PM
Beli kat kipmall, bangi.kedai yg jual jamu2.tak pun i beli langkawi.kat nusantara.murah skit..beli ...

Ye ke? Terima kasih share
Nanti nk cariklah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 09:43 AM | Show all posts
TravellingBear replied at 14-12-2017 04:40 PM
Dik... kesian sy dengar... jgn yg dikejar tak dapat , yg dikendong berciciran pulak

waaaa tu laaa...

Dia macam nak belajar tapi at the same time mampukah sayaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 09:45 AM | Show all posts
TravellingBear replied at 14-12-2017 04:41 PM
Opinion sy ialah...sejauh mana suami, ibubapa, ipar, mertua react. Kalau suami sahaja yg bagi full s ...

Suami kata sampai Ahad ni dia bagi masa fikir. Dia memang bagi saya berfikir dari dua hari lepas. Cuma saya taknak jawapan saya tu pusing balik kat saya. End up diri saya sendiri kannn
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 09:46 AM | Show all posts
sebu1 replied at 14-12-2017 04:52 PM
Teruskan tt.  Dulu aku pun study dan kawin dan beranak masa study.  If suami byk membantu mmg oke sa ...

Thank you for support. Itu lah sekarang tengah duk fikir lagi macam mana. Either Yay or Nay.

Sebab kalau sambung akan ambil masa 4 tahun baru akan grad.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-12-2017 09:47 AM | Show all posts
cmf_blingblings replied at 14-12-2017 07:58 PM
OMG I tabik you, sekarang dah iolls tua tapi dlm hati tak pernah lupa rasa nak sambung belajar.
Se ...

Thankyouuuu
Memang tak pernah lupa nak sambung. FYI suami suh fikir betul2 sebab before ni dah register MUET tapi tak pergi ambil paper sebab baru2 pregnant. So thats why dia mungkin suh fikir betul2 kot. hahahaha
Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2017 11:35 AM | Show all posts
TT sendiri ada jawapannya. sebab yg menanggung ada la TT gak nanti. TT baru anak sorang ke? TT buat la list Pro & Con kalo further study.


TT terdesak sangat kah nak study untuk waktu terdekat ni?   arahan dari majikan atau initiative TT sendiri untuk develop karier TT in future? lagipon anak TT kecik lagi, perlu lebih perhatian.

Kalau TT memang perlu sangat untuk further study, TT carila course yg tak bebankan sangat TT dari segi masa & tenaga




Reply

Use magic Report

Post time 15-12-2017 12:42 PM | Show all posts
nk sambung belaja ape dik?

based account,
nk amik ACCA ke? - ni paper though. Kalo baru ada anak kecik, I suggest tangguh dulu. Tapi kalo mmg bijak dan boleh absorb tekanan dari kerja n belaja, sila proceed.
nk amik degree ke? sebab u mentioned on register MUET. Degree on what basis? Full time? part time? dah tgk jadual kelas mcm mana? Class & paperwork? Class only?

I tak tau how heavy your daily workload. Kalau light sahaja n boss flexible (boleh masuk lambat, boleh working from home, boleh cuti bila nk buat revision time  exam) then ok to proceed. But remember, masa dgn suami, anak n family akan berkurangan. This is something that u have to sacrifice. If your support system is ok with all these, then please proceed.



Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.089027s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list