JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
4426
View
38
Reply

[Pemandangan & Senibina] Scotland : Attractions Mesti Tengok

[Copy link]

Author: transporter       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-12-2017 12:08 PM | Show all posts |Read mode
Edited by bianglala at 9-1-2019 08:40 PM

Road Trip.jpg

Alhamdulillah, telah di izinkan menjelajah Scotland September lepas. Arrival di Scotland melalui airport Edinburgh jam 10:30 pagi, kemudian pick-up kereta dan bermulanya kembara kami. Tempat pertama di tuju ialah pekan kecil Falkirk, 19 batu dari airport yang mana terdapat 2 technological marvel yang patut kita lihat.

DSC02632.jpg
Selamat tiba di Edinburgh airport.

DSC02678.JPG
'The Kelpies', 2 kepala kuda yang di perbuat dari stainless steel seberat 300 tan satu, dibina dalam masa 90 hari saja.

DCS02718.JPG
Lima batu dari 'The Kelpies', terpadat pula 'Falkirk Wheel'. Ia semacam lif besar yang berputar mengangkat bot dari satu paras ke paras lain. Roda ini berputar menghubungi 'Forth and Clyde Canal' di bawah dengan 'Union Canal' di atas.


Dari Falkirk, kami menuju ke hotel kami di Glasgow. On the way singgah tengok St Andrews suspension bridge yang terletak berhampiran 'Glasgow Green', sebuah taman besar. Selepas berehat di hotel, kami ke bandar Glasgow menaiki bas memandangkan parking agak mahal.

DSC02749.JPG
St Andrews suspension bridge yang di bina pada 1855.

DSC02760.JPG
'Nelsons Monument' dalam 'Glasgow Green' berhampiran jambatan St Andrews. Di bina untuk memperingati Vice Admiral Lord Nelson yang gugur dalam 'Battle of Trafalgar'.

DSC02799.JPG
'Clyde Arch', jambatan merintasi sungai Clyde kelihatan dari bahagian belakang hotel kami.

DSC02776.JPG
'Clyde Clock' di hadapan stesen bas Buchanan.

DSC02781.JPG
Hard Rock, Glasgow yang terletak di Buchanan Street.


Hari ke-2, perjalanan adalah dari Glasgow ke Fort William. Permanduan akan melalui kawasan pergunungan atau di panggil 'Highlands' yang amat cantik, tenteram & menawan. On the way, kami berhenti seketika di pekan Balloch & perkampongan Luss. Nota: 'Loch' bermaksud tasik & 'Glen' adalah lembah.

DSC02829.jpg
Permandangan Loch Balloch pada awal pagi.

DSC02853.jpg
Perkampongan Luss yang menawan.


Dari Luss, permanduan lebih sedikit dari 1 jam, kami tiba ke 'Black Rock Cottage'. Tempat ni biasa2 aje hanya rumah2 yang bercat putih tu, best untuk ambil gambar. Ke dalam sedikit lagi terdapat Glencoe Mountain Resort.  Pun tiada apa2 special, tapi alang2 dah dekat, pegi tengok2 aje lah. Di sini boleh guna kemudahan tandas yang percuma.

IMG_8567.jpg
Antara pemandangan on the way ke Black Rock Cottage.

IMG_8568.JPG
'Black Rock Cottage'. Location picturesque favorite para juru gambar.

IMG_8582.JPG
Glencoe Mountain Resort ada chairlift untuk naik ke puncak gunung untuk bermain ski pada musim sejuk atau hiking pada musim lain.


Hadapan sikit dalam 2 batu, dari simpang masuk ke Black Rock Cottage, terdapat simpang masuk ke Glen Etive. Pemanduan selama 30 minit akan membawa kita ke jalan mati di Loch Etive. Bagaimanapun, pemandangan gunung kiri-kanan sungguh superb. Kita akan memandu menelusuri lembah di antara 2 gunung yang tinggi. Di kawasan inilah pengambaran James Bond 'Skyfall' di buat.

DSC03019.JPG
Sungai membelah batu2 di tepi jalan.

IMG_8613.JPG
Pemandangan yang sungguh tenteram dan menakjubkan.

skyfall.jpg
Klip dari adengan 'Skyfall' dari filem James Bond.

IMG_8601.JPG
Inilah jalan single track dari simpang masuk dari jalan besar hinggalah ke Loch Etive. Banyak tempat begini untuk kita berhenti dan beri laluan kepada kenderaan bertentangan.


Selepas berpatah balik keluar dari Loch Etive kepada jalan besar, dalam 4.5 batu ke hadapan, sebelah jalan saja, kita dapat melihat air terjun yang di namakan The Meeting of the Three Waters. Tidak jauh dari sini, kita akan melalui banjaran Three Sisters sebelah jalan besar yang kita memandu. Seterusnya, kita akan sampai ke pekan Fort William di mana kami bermalam di sini.

DSC03038.JPG
Air terjun 'The Meeting of the Three Waters.

DSC03047.JPG
Banjaran Three Sisters.



bersambung .. Scottish Highlands, Isle of Skye & Edinburgh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 12:39 PM | Show all posts
jelesssssssssss
cantiknyaaaaa
doakan saya banyak duit supaya dapat pergi berjalan ke tempat2 semulajadi cantik menikmati keindahan ciptaan tuhan, amiiinnn
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 12:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Parking sini. Sambil take note ape yg patut,
mana tau ada rezeki ke Scotland
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Love love love
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bestnya. Salah satu my wishlist. Sambunglah lagi
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 02:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Nice. Hopefully sy pn sampai juge ke sini someday
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 03:23 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 11-12-2017 02:50 PM
Nice. Hopefully sy pn sampai juge ke sini someday

Scotland sgt best kak.d pnh g edinburgh...mmg wow sgt tmptnya especially pd mereka yg sukakan sejarah
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Deidra replied at 11-12-2017 03:23 PM
Scotland sgt best kak.d pnh g edinburgh...mmg wow sgt tmptnya especially pd mereka yg sukakan seja ...

Tatau la D akk leh sampai ke tak?  D blanje plss
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 03:42 PM | Show all posts
Black Rock Cottage.. memang ada penghuni la kan. kadang nampak macam "kosong", atau cottage yang ditinggalkan (tapi tetap dijaga rapi).
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2017 03:42 PM | Show all posts
airmineral replied at 11-12-2017 12:39 PM
jelesssssssssss
cantiknyaaaaa
doakan saya banyak duit supaya dapat pergi berjalan ke tempat2 semul ...

Doa sudah tentu setiap solat fardu/sunat. Follow up dengan list mana awak nak pegi, di Google map cari tempat2 tu, then guna street view seakan2 sdn memandu di sana. Listkan hotel/hostel mana nak menginap, tentukan masa/tempat utk solat, bawa Bhrahim jika tiada makanan halal. Monitor flight ticket samada direct atau multi destination, exchange rate, etc, etc, hari2 utk dpt bayangan. Ya .... banyak kerja sebelum pergi, sebelum duit ada pun. Sudah kena imagine kita berada di sana, sudah tau mana tempat2 nak tuju, dah tau jalan belok kiri ke kanan. Dah tau mana bas stop, bas no. brepa, train station, train no. brepa, airport dsb. Baru lah nnt seluruh alam membantu kita.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-12-2017 03:52 PM | Show all posts
bianglala replied at 11-12-2017 03:42 PM
Black Rock Cottage.. memang ada penghuni la kan. kadang nampak macam "kosong", atau cottage yang dit ...

Kurang pasti. Mati akal cuba cari info pasal BRC tapi tak dapat. Mungkin untuk di sewa memandangkan berhampiran dgn Glencoe Mountain Resort. Otherwise, tempat ni takde apa2.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 05:08 PM | Show all posts
Waaaaa...niceeee
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 05:29 PM | Show all posts
transporter replied at 11-12-2017 03:42 PM
Doa sudah tentu setiap solat fardu/sunat. Follow up dengan list mana awak nak pegi, di Google map  ...

nicesaya pon suka guna streetview utk tgk tempat orang.huhu
kalau x kisah, boleh x share website yang awak selalu guna utk travel cthnya nak cari flight murah, penginapan.
Thanks in advance!
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt, share jugak kos trip ni.. excluding mkn & shopping... tq
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 07:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Yes  kalau dpt share bajet bagos jugaa. Makasih tt
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 09:30 PM | Show all posts
Alhamdulillah dh merasa jejak kaki ke scotland 2 bulan lepas wpun 3 hari je.sempat ke glasgow n edinburgh.tp tempat2 yg TT pergi tu cantiknye..
Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Cantik nye scotland
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2017 02:53 PM | Show all posts
Sambung cite semalam.....

Hari ke-3, kami ke 'Glenfinnen Viewpoint', 17 batu dari barat Fort William yang mengambil 30 minit pemanduan. Dari atas bukit yang tidak berapa tinggi (berjalan 5-10 minit) di mana 'Glenfinnen Viewpoint' terletak, kita boleh lihat 'Glenfinnen Viaduct', jambatan keretapi yang di gunakan dalam penggambaran Harry Potter. Di arah bertentangan pula, kelihatan 'Glenfinnen Monument' di tebing Loch Shiel.

Hari ini cuaca agak baik dan terang dan itinerary kami adalah memandu terus ke Portree, Isle of Skye. Jarak pemanduan adalah +/- 110 batu dan di anggar mengambil masa 2j 30m. However, kami mengambil masa hampir 5 jam kerana kerap berhenti untuk ambil gambar.

DSC03086.JPG
Pemandangan hebat ke arah 'Glenfinnan Viaduct', aka 'Harry Potter Bridge'.

DSC03128.JPG
'Glenfinnen Monument' membelakangi 'Loch Sheil'.


Berpatah balik ke Fort William, kami mulai pemanduan arah utara ke Isle of Syke. Berikut adalah gambar2 pemandangan perjalanan dari Fort William hingga ke jambatan 'Skye Bridge' yang menghubungi tanah besar dengan Pulau Skye.

DSC03150.JPG
Biri2 di tepi jalan sejurus keluar dari pekan Fort William.

DSC03574.jpg
'Commando Memorial' di luar pekan 'Spean Bridge'.

DSC03164.JPG
Pemandangan gunung di tebing 'Loch Lochy'.

DSC03181.JPG
Pemandangan Loch Garry dari 'Glen Garry Viewpoint'.

IMG_8693.JPG
Beberapa batu dari 'Glen Garry Viewpoint', terlihat permandangan awesome ni. Ini adalah pagar masuk ke ladang persendirian.

IMG_8699.JPG
Tempat ini di panggil 'Stone Balancing' menghadap 'Loch Loyne'. Ingatkan tayar aje kena balancing.

DSC03222.JPG
Jalan on the way ke Isle of Skye melalui tepi tasik.

IMG_8696.jpg
Musim luruh baru hendak bermula. Daun2 mula berkuningan.

DSC03246.JPG
Beberapa batu sebelum sampai 'Skye Bridge', kita singgah melihat 'Eilean Donan Castle'. Di sini kita berada di paras laut bukan lagi di 'Highlands'.

DSC03265.JPG
Entrance ke castle ialah 7.50. Kami tak minat jadi tak masuk.

DSC03287.jpg
Skye Bridge kelihatan dari 'Plock Viewpoint' di atas bukit yang boleh kita pandu naik.

Sejurus menyeberangi jambatan Skye, ambil lah detour ke kiri selepas round-about pertama untuk pandu lalu perkampongan Kyleakin. Apabila zaman Skye Bridge belum di bina, Kyleakin adalah tempat ferry berlabuh untuk mengambil atau menurunkan kenderaan dan penumpang. Kini ia menjadi satu perkampongan nelayan yang sunyi.

DSC03300.JPG
Perkampungan Kyleakin dan Caisteal Maol di background, sebuah kubu yang hampir runtuh.


Meneruskan pemanduan ke pekan Portree, selepas 25 batu atau 40 minit pemanduan, kita akan melintasi jambatan 'baru' Sligachan. Bersebelahan nya ialah jambatan lama 'Old Sligachan' bridge. Di sini juga adalah tempat yang picturesque untuk mengambil gambar berlatarbelakang 'Black Cullins Hills' yang nampak nya bewarna hitam.

DSC03325.JPG
'Old Sligachan' bridge yang tidak di gunakan lagi di hadapan dan jambatan 'baru' di belakang.


Pemanduan 20 minit atau perjalanan 10 batu lagi, tibalah kami ke pekan terbesar di Isle of Skye, Portree. Kami menginap di B&B di sini selama 2 malam. B&B ni tidak jauh dari pekan, boleh berjalan kaki dalam 15-20 minit. Portree juga merupai sebuah pekan perlabuhan dan juga terdapat aktiviti nelayan.

DSC03356.jpg   
Pemandangan pekan Portree dari Portree Sailing Club.

DSC03365.jpg
Pekan Portree dari dekat. Kebanyakan hotel & restaurant di jalan mati ini.



Bersambung .. Isle of Skye & Edinburgh.


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-12-2017 04:37 PM | Show all posts
aduhai gambar first tu.. cantiknya... kalaulah kebetulan train tengah lalu... fuhhh.

terasa kembali ke zaman silam je, dengan jambatan lamanya, castle...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-12-2017 11:17 PM | Show all posts
bianglala replied at 12-12-2017 04:37 PM
aduhai gambar first tu.. cantiknya... kalaulah kebetulan train tengah lalu... fuhhh.

terasa kemb ...

Jacobite steam train dalam filem Harry Potter akan lalu jambatan ni pada waktu 11:00 pagi & 3:00 petang bulan May ke Oktober saja. Boleh naik train ni di Fort William dan buat day trip ke pekan Mallaig. Walaupun jambatan tu nampak lurus, ia sebenar nya melengkung. Panjang nya 1,000 kaki & berada di paras 100 kaki dari tanah. Ke hadapan sedikit dari Glenfinnen Viewpoint, kita boleh naik lerang bukit berhampiran landasan keretapi tu dan mengambil gambar dari jarak dekat. Timing kami sampai Glenfinnen tak ngam, jadi tiada keretapi yang lalu waktu kami di situ.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-12-2017 10:12 AM | Show all posts
Hari-4, kami memandu keliling pulau Skye. Walaupun cuaca kurang baik pada awalnya, telah beransur cerah kemudian. Banyak tempat yang menarik di Skye ni, tapi ada beberapa tempat hanya boleh di kunjungi dengan kereta. Bas2 tidak di benarkan masuk kerana jalan yang sempit dan berliku serta tiada tempat parking yang luas.

DSC03402.JPG
Cuaca yang agak menghampakan pada awal pagi.

DSC03397.JPG
Pemandangan melalui pulau Skye.

DSC03384.JPG
'Old Man of Storr' adalah puncak batu yang boleh di lihat dari jauh Satu tempat hiking yang ramai kunjungi. Parking terhad ada di tepi jalan.


Seterus nya kami melawat 'Kilt Rock' & 'Mealt Falls Viewpoint'. Sini terdapat air terjun yang melimpah ke 'Sound of Raasay' di bawah. Kilt Rock pula, adalah formasi batu setinggi 90m yang nampak semacam skirt bagpipers pakai.

DSC03417.JPG
'Kilt Rock' di background tu, manakala waterfall paham2 lah.

DSC03449.jpg
Garrafad adalah sebuah kampong kecil bersebelahan pantai yang berbatu. Yang menarik cerunan batu macam 'kilt'.

DSC03453.JPG
Cerunan batu hadapan pantai Garrafad.

DSC03442.JPG
Pemandangan dari Garrafad ke Quiraing.

Next, kami anggap ini paling best di Skye, ialah dataran gunung di Quiraing, 3.5 batu dari Garrafad. Ia adalah dataran tinggi yang memberi pemandangan yang sungguh menakjubkan. Dari sini, kita boleh melihat lautan melepasi Garrafad. Kita pandu naik dataran ni yang ada kawasan parking yang luas. Tidak perlu mendaki dataran ni, cukup sekadar berjalan rilek2 aje. Dengan cuaca yang redup, suhu yang nyaman ..... eh rasa tak nak balik.

DSC03460.JPG
Bermula pendakian bukit ke Quiraing.

DSC03498.JPG
Jalan naik Quiraing yang sempit. Ada overtaking spots.

DSC03500.jpg
Exploring dataran Quiriang.

DSC03504.JPG
Menikmati keindahan Quiriang.

Melintasi pulau Skye dari timur ke barat, kita menurun bukit ke pekan Uig. Beberapa batu dari Uig, terletaknya Fairy Glen. Tempat ini ada kolam dan bukit yang tidak seberapa tinggi jika berhajat untuk daki untuk pemandangan yang cantik.

DSC03507.JPG
Pandangan pekan Uig dari atas bukit.

IMG_8988.JPG
Fairy Glen. Kerusi, kolam & bukit. Resipi yang menawan.

DSC03528.JPG
Bukit yang boleh di daki. Ada walking path untuk naik.


Bersambung .. Edinburgh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-12-2017 12:56 PM | Show all posts
Edited by Ipo at 13-12-2017 12:58 PM

Subhanallah cantiknya
saya pergi ke Edinburgh dulu, tak melawat pun tempat2 macam ni..huhuhu tak sempat sebab dah nak rush balik ke London semula
jelesnya...nanti ada masa, nak pergilah tempat macam tu..
sempat tengok pemandangan laut masa naik bas ..memang cantik
tapi sempat la pergi beberapa tempat di Edinburgh...

Princess mall
princess mall.jpg
Scott monument
scott monument 1.jpg

Princess street
princess street 1.jpg

Princess street..time ni hujan rintik-rintik..
Princess street.jpg


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2017 12:22 PM | Show all posts
Edited by transporter at 14-12-2017 01:36 PM

Hari ke-5 kami berangkat pulang ke Edinburgh. Route pemanduan tidak sama seperti kami datang ari tu. Kami akan melintasi Scotland dari Portree (barat) ke Pitlochry (timur) sebelum berakhir di Edinburgh. Jarak perjalanan dalam 240 batu dan di anggarkan driving lebih 5 jam. Pemandangan kali ni tidak secantik seperti melalui jalan 'highlands'. Hanya 1-2 tempat nampak country side menarik tapi itu pun tidak cukup untuk membuat kami stop atau ambil gambar.

Pemanduan ke Pitlochry mengambil masa kurang sedikit dari 4 jam dan kami tiba pada jam 1:00 tengahari. Pitlochry adalah sebuah pekan kecil dengan tarikan nya tersendiri yang terletak di luar pekan. Tetapi pekan ni sentiasa sebuk mungkin kerana location nya yang sesuai untuk pelawat berhenti untuk makan tengahari. Bangunan2 di pekan ni dengan gaya senibina Victorian sungguh menarik seakan2 membawa kita ke era itu. Usai sarapan Brahims, kami teruskan pemanduan ke Edinburgh yang di jangka mengambil masa +/- 2 jam.

DSC03604.jpg
Bangunan2 di Pitlochry gaya era Victorian.

IMG_9049.jpg
Jalan besar Pitlochry dengan barisan kedai souvenir & kedai makan.

Untuk ke Edinburgh, kita akan melalui 'Queensferry Bridge' yang baru saja di resmikan pembukaan nya. Jambatan ini menggantikan 'Forth Road Bridge' yang kini di gunakan oleh kenderaan awam sahaja. Bersebelahan dua jambatan ini pula terdapat 'Forth Rail Bridge' untuk laluan keretpi. Kami berhenti di kawasan jambatan2 ini untuk ambil gambar.

IMG_9055.JPG
Di belakang sekali 'Queensferry Bridge' macam Penang Bridge tu. Hadapan nya 'Forth Road Bridge'. Yang merah tu, 'Forth Rail Bridge'.

Meneruskan perjalanan kami ke Edinburgh, kami ke 'Dean Village' suatu perkampongan industri yang dulunya menggunakan kuasa air sungai untuk menjana tenaga. Sekarang ni, apartment2 & condo yang terdapat di tebing sungai 'Water Of Leith'.

DSC03650.JPG
Suasana 'kampong' dalam kota Edinburgh. Tidak jauh dari city centre.

Sejusrus dari Dean Village, kami ke Circus Lane. Tiada apa2 di sini, cuma hendak ambil gambar lorong ini sebab pernah nampak gambar location ni best.

DSC03673.JPG
Circus Lane yang pada kami, charming. Tengok gambar musim spring, superb lah bunga kiri-kanan.

Dari Circus Lane kami memandu ke selatan Edinburgh ke Ogilvie Terrace untuk cari Ashley Boathouse. Sekali lagi, tempat ni tiada apa2 tarikan, hanya pernah tengok gambar boathouse yang menarik.

IMG_9085.JPG
'Ashley Boathouse' di Ogilvie Terrace.

Dengan sampai nya ke Ogilvie Terrace, tamat sudah itineray attractions yang kami nak tengok untuk hari ni. So, kami terus ke hotel untuk check-in.


Hari ke-6, kami round Edinburgh on the way nak return kereta di Edinburgh airport. Kami akan menaiki keretapi esok hari nya ke London. Sepulang nya dari airport menaiki tram, kami sambung ronda Edinburgh berjalan kaki & naik bas.

Mula2 gi cari location Hard Rock dan selepas itu meninjau Edinburgh Castle dari beberapa tempat berlainan. Kami tak minat castle, jadi tak melawat nya.

DSC03697.JPG
Hard Rock, Edinburgh.

DSC03702.jpg
Edinburgh Castle dari 'Castle Terrace'.

DSC03724.jpg
Ini pula dari 'Johnston Terrace'.

DSC03728.JPG
Photo yang agak menarik dari 'Kier Street'. Hujan membasahi tangga.

Akhir sekali ke Victoria Street untuk ambil gambar bangunan2 yang bewarna-warni di situ. Kebanyakan kedai souvenir aje di sini.

IMG_9129.JPG
Victoria Street.

Sekambali dari airport selepas menghantar pulang kereta, kami menuju ke Royal Mile berjalan2 di situ dan kemudian ke Princess Street sebelum kembali ke hotel.

DSC03793.JPG
Suasana 'Royal Mile'. Orang ramai tu, menunggu guide untuk 'Free Walking Tour'.

DSC03774.jpg
'Princess Street', jalan utama kota Edinburgh. Banyak kedai branded di sini. Bangunan yang bumbung tajam tu, Scotts Monument.

DSC03820.jpg
'Princess Street Garden' sebelah Princess Street. Musim autumn, bunga tak banyak.

Selesai sudah road trip kami ke Scotland. Subhanallah, Scotland amat cantik. Seterus nya kami ke London sebelum penerbangan balik. Cost road trip ini, saya akan update kemudian.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 14-12-2017 12:27 PM | Show all posts
Ipo replied at 13-12-2017 12:56 PM
Subhanallah cantiknya
saya pergi ke Edinburgh dulu, tak melawat pun tempat2 macam ni..h ...

Bila berkesempatan, kunjungi lah ke Glencoe 'highlands' & Isle of Skye. Jika minat keindahan alam, pasti terpukau.

Reply

Use magic Report

Post time 14-12-2017 01:09 PM | Show all posts
transporter replied at 13-12-2017 10:12 AM
Hari-4, kami memandu keliling pulau Skye. Walaupun cuaca kurang baik pada awalnya, telah beransur ce ...

berkali-kali tengok gambar yang ada lembu ni, macam lukisan! subhanallah lawa sungguh area ni. sejuk mata memandang.




Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.060882s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list