Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
425
View
11
Reply

All I need is a little respect...

[Copy link]

Author: J4I    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 8-12-2017 01:18 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by J4I at 8-12-2017 01:19 AM

Macam mana nak buat supaya semua orang hormat saya terutama sekali kalau orang tu adalah daripada ahli keluarga sendiri (adik2)?

Kadang rasa seolah-olah adik2 saya sudah hilang rasa hormat mereka pada saya. Ada masa bila saya tengah marah adik, boleh pulak dia suruh saya senyap dan perkara ni sudah pun berlaku lebih daripada sekali. At first, saya memang just senyap je sebab tak nak benda ni jadi lebih teruk tapi bila dah banyak kali jadi, saya pun marah dia balik (which only makes thing worse). Dia kecik je lagi tapi boleh cakap macam tu pada saya yang lebih tua (sembilan  tahun) dari dia. And sekarang ni dia dah mula jadi rebellious. Bagi arahan sikit mesti nak menjawap...

A little info about me, just a small person. Sometimes malu dengan budak muda yang tinggi dari saya especially kalau budak sekolah rendah. Dah banyak kali junior2 sangka yang saya ni adik ke apa tapi sekali diorang tahu, memang terkejut beruk laa ( action lebih je kot). Even my friends (before they know me) fikir  "adik sape la ni" bila kali pertama jumpa saya.

Was it because I'm just too small for him to respect me atau sebab dia pun ada character yang sama seperti abang dia? Kee cara saya marah yang tak kena? Kadang bila marah, boleh pulak tersalah cakap/tersasul...   
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt ni lelaki ke.  Umur brp tt ni?. Akak sebu pun ade adik yg melawan tapi akak sebu x le jdkan ni masalah besar dlm hidup akak sebu.  Bile pikir balik kite nk org respek kite,  kite kena respek org lain.  Mungkin ego kite sbg lebih tua tinggi sikit tu sb kite terase yang bawah mesti dgr ckp kite kdg2 tanpa kite sedar diri kite pun x brp betul.  Mungkin adik2 rase mrk betul dan kite x sedar kite tersilap cara.  Nk berbaik dgn adik beradik mudah sgt.  Sgt2 mudah sb mrk darah daging kite.  Darah mrk dan kite adelah sama dari satu punca =ibubapa kite.  Hormat menghormati diantara satu sama lain. Tu je cara.  X rugi kita beralah dgn adik beradik.  Wl kite betul X rugi kite berbaik dan mengalah dgn adik beradik.  
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 08:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Ambil contoh keluarge azwan hafilda dan azmin tu. Salah satu contoh bile masing2 ego masing2 keras kepala. Mrk hanye suka ambil wartawan dan socmed sbg org tengah.  Yg nyata socmed dan wartawan hanya lebih melaga2kan lagi,  menambah minyak lagi pergaduhan keluarga mrk.  Memalukan.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 08:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Akak sebu ssmbung lagi kisah keluarga azwan azmin hafilda ni.  Mrk akhirnye terpengaruh dgn komen2 masyarakat yang akhirnye lagi mengeruhkan suasana.
Utk tt,  jgn terpengaruh dgn komen negatif org sekeliling sekiranye tt bercerita pade org luar ttg keluarge sendiri. Sayangilah keluarge sendiri spt menyayangi diri kite sendiri.  
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 10:04 AM | Show all posts
Ahakssssss bile @sebu1 memberi pandangan ibarat khayalan di alam cyber jauh api dari panggang, bagai langit dengan bumi, laksana lobang kumbahan dengan air terjun dingin nyaman. Indah khabar dari rupe.

Kalau nak berlagak gud2 itulah @sebu1 di alam maya.

Stakat caye kata2 so gud2 @sebu1 ni boleh jer dik tapi in realiti tak payah lah...

Poyo jer lebih ahakssssss

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 10:14 AM From the mobile phone | Show all posts
petaiterbang replied at 8-12-2017 10:04 AM
Ahakssssss bile @sebu1 memberi pandangan ibarat khayalan di alam cyber jauh api dari panggang, bagai ...

Contoh syaitan. Bila mak bapa petai terbang gagal mendidik anaknya.  Berusaha log in nick petai terbang ni. Guna ajela nick asal kamu.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 10:19 AM | Show all posts
See? Misi sudah terlaksana

#donebantutunjukkanimejsebenarsebu1

#kelasgittew

Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 10:21 AM From the mobile phone | Show all posts
petaiterbang replied at 8-12-2017 10:19 AM
See? Misi sudah terlaksana

#donebantutunjukkanimejsebenarsebu1

Mak bapa petai terbang yg gagal mendidik anaknya.  Mission kamu accomplished ke petai.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 10:25 AM | Show all posts
sebu1 replied at 8-12-2017 02:21 AM
Mak bapa petai terbang yg gagal mendidik anaknya.  Mission kamu accomplished ke petai.

back to topic pls fokus plis


Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 10:33 AM From the mobile phone | Show all posts
petaiterbang replied at 8-12-2017 10:25 AM
back to topic pls fokus plis

Ketahuilah kamu petai.  Buangkan sifat syaiton itu. Buangkan.  Kesian ibu bapa yg gagal mengajar kamu.  Ketawa jgn x ketawa.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Respect is earned, not demanded.
Reply

Use magic Report

Post time 8-12-2017 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
mantapkan diri tt
jangan buat salah yg boleh demerit hormat org kat tt
saya personally mmg tak mampu nak hormat kat suami
bukan taknak bukan tak cuba
tapi bila kelaku dan pemikiran dia tu pelik lagi la sy xreti nk hormat
lagi satu jangan cuba buat adik tu rasa bodoh, rasa takut, rasa tt lagi hebat
ini juga mendatangkan rasa tak hormat
saya cakap dari pengalaman kenapa saya tak hormat
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055196s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list