Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1234Next
Return to list New
3876
View
98
Reply

[Tempatan] Media Prima Di Ambang Bankrap?

[Copy link]

Author: pendeta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2017 12:20 PM | Show all posts |Read mode
Edited by spiderman80 at 7-12-2017 09:40 PM

Selepas VSS, Media Prima tawar cuti tanpa gaji

MEDIA Prima Berhad, konglomerat media terbesar di Malaysia yang memiliki antaranya TV3 dan New Straits Times, menawarkan kakitangannya pilihan untuk rehat sementara tanpa gaji, bagi mengurangkan tekanan kewangan syarikat.

Media Prima beberapa bulan lalu melaksanakan skim pemisahan sukarela melibatkan kakitangannya yang berumur lebih 50 tahun sebagai sebahagian langkah mengurangkan kos operasi.

Tawaran terbaru ini dimaklumkan kepada kakitangannya pada satu taklimat di ibu pejabat Media Prima di Bandar Utama, Kuala Lumpur semalam.

Mereka diberikan dua pilihan sukarela: cuti antara enam bulan hingga setahun tanpa gaji, atau kerja setengah bulan dengan separuh gaji.

Beberapa sumber memberitahu The Malaysian Insight tawaran itu dibuka kepada kakitangan yang berkhidmat sekurang-kurangnya tiga tahun.

Rehat sementara itu akan berkuat kuasa mulai Januari 2018.

Sumber juga memberitahu The Malaysian Insight, pada sesi taklimat semalam, pihak pengurusan Media Prima turut menjelaskan cabaran media baharu terhadap media tradisional.

Mereka menggesa kakitangan untuk bersama-sama dengan syarikat dalam pelan transformasi untuk mengharungi era Internet.

"Pengurusan syarikat dari awal taklimat lagi memberitahu bahawa industri sudah berubah dan banyak syarikat sekarang mengambil langkah ini. Media Prima juga mesti membuat perubahan strategik."

Konglomerat itu mencatatkan kerugian bersih RM171 juta bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini, berbanding untung bersih RM45.16 dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Ini berikutan pulangan rendah daripada iklan televisyen dan akhbar.

Media Prima juga mencatatkan kerugian bersih RM101.08 juta bagi suku ketiga tahun ini.

Media Prima, pada Mei lepas melalui anak syarikat milik penuhnya, Media Prima Digital Sdn Bhd, mengambil alih 100% kepentingan dalam Rev Asia Holdings Sdn Bhd pada nilai RM105 juta.

Rev Asia ketika itu memiliki penerbitan digital pelbagai bahasa termasuk OhBulan!, Says, Viral Cham, Rojaklah, Juice, 8Share, MyResipi, KongsiResipi dan SirapLimau.

Konglomerat media ini, pada 2014, melaksanakan skim pemisahan bersama. Ia melibatkan antaranya eksekutif kanan, penyampai berita dan penyampai radio.

Media Prima memiliki empat stesen televisyen: TV3, ntv7, 8TV dan TV9; akhbar New Straits Times, Berita Harian dan Harian Metro serta stesen radio Hot FM, Kool FM, Fly FM, One FM dan stesen radio berbahasa Melayu, Hot FM dan Kool FM. C 7 Disember, 2017.sos

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 12:24 PM | Show all posts
kesan boikot tv3 ke? tapi acik bawang kan setia nonton drama meleweh
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 12:25 PM | Show all posts
aik, kan ekonomi berkembang...?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 12:32 PM | Show all posts
patutla mcm slow je nak transmit fully HD utk semua channel
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 12:56 PM | Show all posts
suruh je bff najib.. cina prc ambik alih
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 12:56 PM | Show all posts
palmolive replied at 7-12-2017 12:25 PM
aik, kan ekonomi berkembang...?

nie klau ikut pendapat menteri kewangan pertama...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:08 PM | Show all posts
Nanti tinggal rtm & astro je la
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:09 PM | Show all posts
selayaknyalah bangkrap
kedekut punya kompeni
tonton punya web sgt tak berfungsi...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:09 PM | Show all posts
selagi melayu umno yg jadi kepala mmg tak kemana laaa


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:12 PM From the mobile phone | Show all posts
harap kamarudin mape dgn fetri yahya direhatkan..bukan main kuat menjilat depa tu..
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:12 PM | Show all posts
tonton boleh untung kalau buat free content semua...tapi siap ada pakej vvip kne bayar tapi tu pun siap kne komplen lg lembab..lagging...baik mampos je media prima ni
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalo dari dulu lg projek MEGA TV diperluaskan dgn saluran yg lebih byk....dh tentu org tak langgan ASTRO..  

Biasa la...bisnes ketuanan...hangat2 tahi ayam...
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Padan muke, jilat jibun lagi...klu dulu org mmg tgk berita ko, skrg org tua kt kampung pun jijik tgk berita jilat ko.
Nilah hasil perkembangan ekonomi pesat yg ko warkan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:26 PM | Show all posts
Baguslah bankrap. Aku pun malas dah tengok TV3, NTV7, 8TV, TV9 semua ni.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:28 PM | Show all posts
aku tgk cenel media prima ni pun sbb anak aku..tiap 7.30pm ada upin ipin


Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:33 PM | Show all posts
serius? kesiannya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 7-12-2017 01:12 PM
tonton boleh untung kalau buat free content semua...tapi siap ada pakej vvip kne bayar tapi tu pun s ...

Kalo ko google type of digital viewing rakyat malaysia.. Tonton neh ciput jah.. 1% ja kot.. Majorith malaysian ni layan citer thru youtube n fb.... Why? Sbb ada personalization kot. Tgk kt umah kita je la.  Anak nak ngk katun.... Pak nak ngk hal bisnes.. Mak layan kdrama....
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:46 PM | Show all posts
foxs replied at 7-12-2017 12:56 PM
nie klau ikut pendapat menteri kewangan pertama...

menteri kewangan pertama menurut laporan berita media prima gigih nak sediakan peluang kerja pada golongan muda supaya mereka tidak merosakkan masa depan sndiri...another persoalan, aik..kan ekonomi berkembang...so ada la banyak peluang kerja
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 02:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku mmg dah xde bkk cenel ni...cukup2 lah byk sgt agenda kiri kanan dpn blkg lagi2 bab politik. Berita tu dah xmenyampaikan ilmu,kebenaran tp lebih kpd utk kepentingan sendiri..pdn lah muka.elok bungkus jah lama2 jadik surat khabar lama huhu
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 02:08 PM | Show all posts
palmolive replied at 7-12-2017 01:46 PM
menteri kewangan pertama menurut laporan berita media prima gigih nak sediakan peluang kerja pada  ...

tu laa pasal...peluang kerja banyak jackass...klau gaji 1200 mcmana nak survive umah sewa, makan, transport ape semua tu...ckp serupa bontot cirit
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 02:26 PM | Show all posts
"Rev Asia ketika itu memiliki penerbitan digital pelbagai bahasa termasuk OhBulan!, Says, Viral Cham, Rojaklah, Juice, 8Share, MyResipi, KongsiResipi dan SirapLimau"

Aritu ada org kata media prima dah beli Siakap Keli. So tak betul la.




Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
zidane_ziege replied at 7-12-2017 01:12 PM
harap kamarudin mape dgn fetri yahya direhatkan..bukan main kuat menjilat depa tu..

Diorang cacai umngok ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 02:30 PM | Show all posts
I tak ingat bila last time I tengok channels Media Prima and RTM. Bertahun2 dah rasanya.
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 02:35 PM | Show all posts
gaji pembaca berita besau ke?
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 03:01 PM | Show all posts
harap tv3 buang la si fiza sabjahan ketet dan puting hitam tu skali
menyampah tgk sheols..dah la terang2 menyokong keganasan rumahtangga
ko dah tau si farah tgh berhempas pulas nak dpt anak dia balik,ko bleh sapot lagi ex-laki dia yg maha celaka tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048957s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list