Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
2643
View
23
Reply

Hilang fokus nak habiskan thesis PhD

[Copy link]

Author: platipus28       Show all posts   Read mode

Author
Post time 7-12-2017 09:14 AM | Show all posts |Read mode
Salam semua,

Saya pelajar PhD tahun ke-4. Sekarang tengah proses utk habiskan penulisan thesis. Deadline thesis saya bulan 4 tahun depan. Mula2 progress ok tp sekarang ni macam dah hilang fokus. Nak masuk 3 minggu progress sgt2 slow. Padahal banyak lagi chapter nak cover. Sekarang ni banyak habiskan masa buat benda2 yang x berkaitan. Problem ni xde kaitan dgn supervisor, even tgh stage writting pun still ade meeting lagi dengan supervisor every week update progress (konon2).So masalah hilang fokus ni mmg 100% dari diri sendiri.  Nak tanya siapa2 ada masalah macam ni tak? And ada tips tak macam mana nk fokus and bersemangat semula?

Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 10:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Sayangnya nak habis dah... fokus2 go go go
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 10:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Chuols belajat apa ea?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2017 10:29 AM | Show all posts

electronic engineering. dh nk dekat deadline dia boleh hilang fokus pulak
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 10:41 AM | Show all posts
hebatnye TT amik phD Eng plak tu..dont give up TT cuba tenangkan fikiran
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2017 10:50 AM | Show all posts
Nak try mintak cuti dekat SV sebenarnye. Nk relax seminggu. Tapi SV pernah cakap last week kalau progress macam ni dia rasa sampai bulan 4 next year x boleh siap. Terus terbantut niat
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:03 PM From the mobile phone | Show all posts
platipus28 replied at 7-12-2017 10:29 AM
electronic engineering. dh nk dekat deadline dia boleh hilang fokus pulak

Kalau hilang mood memang ambil masa nak dapaykan mood semula. Cuba chuolls rilex dulu.. chill2 dulu pergi tenangkan fikiran... then tengom cerita yang menaikkan semangat. Baca kata2 hikmat. Dengar lagu2 yang memberi semangat. Pergi ke tempat2 yang orang jenis skema semangat belajar ni. Persidangan ke etc. Chuolls belajar sepenuh masa ke
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:09 PM From the mobile phone | Show all posts
    Untuk tt -
"Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal,tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah."
- Kopi pasta   
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
"Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya."
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga."
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
"Jika kamu berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut."
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-12-2017 07:37 PM | Show all posts
Edited by platipus28 at 7-12-2017 07:40 PM
Catpaw replied at 7-12-2017 01:03 PM
Kalau hilang mood memang ambil masa nak dapaykan mood semula. Cuba chuolls rilex dulu.. chill2 dul ...

Sebenarnya semua org bagi nasihat yg sama. Tapi terasa byk lg keje nk buat. Even postgraduate support group dkt uni pun suruh take a break . So pagi tadi kuatkan diri mintak cuti dkt SV seminggu padahal  23rd ni mmg university offically close 2 weeks sbb christmas and new year. Suprisingly dia sgt ok. siap suruh take care lagi. Ape2 pun thanks @Catpaw

*full-time student
Reply

Use magic Report

Post time 7-12-2017 08:16 PM From the mobile phone | Show all posts
platipus28 replied at 7-12-2017 07:37 PM
Sebenarnya semua org bagi nasihat yg sama. Tapi terasa byk lg keje nk buat. Even postgraduate supp ...

Ambillah masa rehat tu buat apa2 yang patut masa cuti tu.. ke ada hal lain yang  mengganggu fikiran u.. buat solat hajat minta tenangkan hati mudahkan urusan. Berdoa InsyaAllah dipermudahkan urusan. Belanja makan sedekah sikit sana sikit sini biar ramai merasa. Semoga tt dapat kembali semangat tu
Reply

Use magic Report

Post time 28-12-2017 12:26 PM | Show all posts
My friends cuti 6 bulan tanpa gaji sebab nak siapkan thesis PhD....mujur wifey doctor..ade jugak sumber pendapatan. Mmg susah sikit tapi kalau Berjaya...wow a new window of everything opened up. Nak naik pangkat, tambahan gaji, respek, peluang bagi motivasi kat staf, budak sekolah.
Tukar kereta baru.......berbaloi la jugak.
Cuma jangan 'break under pressure'.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-12-2017 06:10 AM | Show all posts
sranua replied at 28-12-2017 12:26 PM
My friends cuti 6 bulan tanpa gaji sebab nak siapkan thesis PhD....mujur wifey doctor..ade jugak sum ...

Tuhla org lain siap kene amek cuti sbb nk focus utk thesis . Patutnye org mcm sy ni lg boleh focus sbb buat PhD full time and 7 bulan terakhir ni mmg utk writing je. X payah nak buat experiment dah sebab semua dah siap tp boleh pulak sebulan tu dia x boleh nk fokus. baca x faham. nak tulis satu sentence pun ssh mcm ade something block . Padahal tulis balik je results ikut paper yg dh publish hari tu tp x boleh copy sebijik. asyik fikir boleh ke aku siap bulan 4 next year. org lain boleh je dh siap cepat.  rasa byk lagi chapter x cover.tapi lps cuti seminggu hari tu, Alhamdulilah everything dh on track balik. dah bleh focus balik
Reply

Use magic Report

Post time 31-12-2017 11:10 AM | Show all posts
TT chaiyol2, jgn cepat mengalah, sikit je lagi tu

Doakan siput pulak, masih berkire-kire utk sambung PHD tapi tkut tak mampu
Reply

Use magic Report

Post time 13-1-2018 05:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Syukurlah sv sgt supportive.
Buat kat local uni ka abroad ?
Marital status ?
Kalau takde gangguan, insyaAllah sempat. Come on tt. G.luck future Dr !
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-2-2018 02:31 PM | Show all posts
babynina30 replied at 13-1-2018 05:31 AM
Syukurlah sv sgt supportive.
Buat kat local uni ka abroad ?
Marital status ?

Buat dkt UK. Dah kahwin tapi tak ada anak lagi . Alhamdulilah..baru je submit thesis 2 hari lepas. Expected viva lagi 2 minggu. Thanks bagi sokongan .  

Reply

Use magic Report

Post time 5-3-2018 01:18 PM | Show all posts
platipus28 replied at 9-2-2018 02:31 PM
Buat dkt UK. Dah kahwin tapi tak ada anak lagi . Alhamdulilah..baru je submit thesis 2 ...

hi platipus..sy jumpa thread ni from google searching on hilang fokus tulis phd tesis..baca dr 1st post tiba2 je dah submit on early feb?? huhu bestnyaaa..maybe dh viva pun skrg kot since its already mac?

btw sy tgh stage writing skrg..start writing since end dec 17..omg mmg susahnyaaa..tlg bg tips pls..nk submit cpt jugak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-4-2018 07:45 AM | Show all posts
rmin replied at 5-3-2018 01:18 PM
hi platipus..sy jumpa thread ni from google searching on hilang fokus tulis phd tesis..baca dr 1st ...

hi rmin.. viva dah end of february hari tu . Ya Allah time viva banyak jugak x boleh jawab..Rasa nk failed pun ade time tu. .tapi Alhamdulilah  minor correction tapi byk jgk nk betulkan.  

Saya terpaksa submit jugak february tuh sbb supervisor push suruh cepat . sbb dia pencen april  n bulan 3 tu dia cuti sebulan. Sebenarnya saya start writing last year bulan 6. Bulan 4 ni kira cukup 4 tahun sy buat phd. Xtau nak bagi tips mcm mane sbb sy pun writing lama and bg sy mmg susah. Pdhal results and paper dh ade. Cuma supervisor sy ni even time writing pun ade meeting and discussion every week. So hantar je ape yg dh buat n dia bg feedback. By bulan 12 tuh dh start x boleh nk fokus n x boleh nk tulis langsung. Sv plak expectation tinggi n strict. Semua chapter yg dia dh bg feedback x boleh nk jawab n fikir. Sbb fundamental x strong so struggle gile nk hadam scientific explanation.

Tapi lps cuti seminggu tu saya dh boleh focus blk. So baca balik theory2 tuh. Maybe sbb sebenarnye dh byk kali hadap bende tuh so dh makin faham and discuss balik dgn dia and improve chapter2 yg dia dh  feedback. Cuma last2 tu dia jadi makin laju. Tidur pun 3 jam je. Tapi bg sy kalau results research bagus, InsyaAllah boleh tulis cepat and feedback sv sgt2 membantu sy. kene ade motivation and support system yg kuat.   
  



Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.085570s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list