Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2671
View
49
Reply

Kesihatan mak bertambah teruk (update- dah meninggal)

[Copy link]

Author: True-X       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-11-2017 04:40 PM | Show all posts |Read mode
Edited by True-X at 5-1-2018 05:38 PM

sorila kl topik ni cmm buang mase korg yg baca... nampak mcm remeh temeh... tp hati aku berattt...
mak aku kesihatan tidak bertambah baik..... semakin tahun semakin teruk......  skrg dah x boleh jalan.... kalau dalm rumah boleh la menapak pakai tongkat 4 kaki tuh... kl keluar ke klinik kene pakai kerusi roda

aku rase dia ade mase 2-3 tahun je lagi....... aku rase sedih sgt...   x puas nak bawak dia g jalan makan angin... main2 ngan cucu....

dia pon mcm tak happy... dia pon stress x leh ke sane ke mari..

mcm mane ek... dunno laaa... aku risau laaaa

how do you cope with this feeling?....

nanti adelah kot yg kata aku rase mak aku ni beban sebab tuh aku stresss.. hehehehe.... bukan mcm tuh.... aku just risau tengok dia x happy... dan aku pon x happy... x taw nak buat mcm mane...

*********************************************************************
UPDATE
salam uolss.

mak aku dah meninggal pada 2 JANUARY lepas... sangkaan aku meleset.. ketika aku up posting ni... aku ingat dia akan bertahan lagi 2-3 tahun lagi... rupenyer selepas sebulan lebih posting ni dibuat.. dia pon meninggal selepas duduk ICU hampir 2 minggu....

thanks for all yg sharing advices and stories....






Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 04:50 PM | Show all posts
dik, kalau adik tak happy dengan keadaan mak, mak adik lagi banyak tak happy dengan keadaan dia. sebagai anak, adik kena happy diri sendiri supaya adik boleh happy kan mak adik. buatlah apa sahaja yang termampu untuk mengembirakan mak.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 04:55 PM | Show all posts
paham dgn keadaan itu...

just enjoy every day with her, spend more time.. gembirakan dia, cuba alihkan fikiran dia dr dok pikirkan sakitnya.. just be strong sis
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Pd me..
Selagi dia bernyawa..bawak jelah..
Kesian gak klu biar  dia terkurung je..
Tryla buat apa yg patut untuk mudahkn dia dibawa travel..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:24 PM | Show all posts
my mom pun skang berkerusi roda..dah 3 tahun lebih..dia mmg x suka jenis ke sana sini altho masa sihat dlu dia pantas gak wat keje ke sana sini..eversince dah berkerusi roda, mmg jarang lah nk kemana2..plus badan dia xleh renyah sket, atau travel naik kete lama2..so once a year, at least sekali kitorg adik beradik bawak la di jenjalan.. x jauh pun sekadar langkawi, kb, mana2 destinasi yg x jauh la sekadar dlm malaysia..bg dia rest tgk laut, amik angin..sementara ada umur ni kan, cuba la usaha sket..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:25 PM | Show all posts
Berpantang ajal sebelum mati...

Hang kata she probably has 2-3 yrs to live...for all you know...hang yg keok dulu....

Soal ajal nee Urusan DIA.....hang jangan nak jadi nujum cik belalng......instead yg perlu hang terus lakukan adalah doa.....macam yg Anak buah manak yg baru Dua bulan tuh ajarkan

"Ya RABB....jika terus hidup itu adalah yg terbaik buat ibuku..makan KAU sembuhkanlah dia sepenuhnya....tapi jika sebaliknya KAU lebih menyayangi nya dari kami anakanaknya...maka KAU ambillah dia dalam keadaan tenang dan ISLAM...."

Hang mau sambung leleh dalam Tred ini kah  true x????
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:26 PM | Show all posts
kaksarah66 replied at 29-11-2017 04:50 PM
dik, kalau adik tak happy dengan keadaan mak, mak adik lagi banyak tak happy dengan keadaan dia. seb ...

TT yg lebih ngengada dari ibunya ler.....

Hang Tak boleh nampak Kah???


Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:28 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 29-11-2017 05:14 PM
Pd me..
Selagi dia bernyawa..bawak jelah..
Kesian gak klu biar  dia terkurung je..

Masa org tua nya Tengah sihat malas nak manpos bawak kesini kesana...hang ingat org Tua tuh dah nak tunggu Hari mati TT nak buat up and above???




Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:33 PM | Show all posts
manehnya replied at 29-11-2017 04:55 PM
paham dgn keadaan itu...

just enjoy every day with her, spend more time.. gembirakan dia, cuba al ...

Mak Dia Tengah sihat setahun Dua kali jer Dia jengok...Raya posa...Raya haji...Nee org Tua tuh dah restricted mobility camnee hang ingat Dia boleh up jumpa Hari Hari????

My toes are giggliNg you know...



Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:36 PM | Show all posts
harkktuih replied at 29-11-2017 05:24 PM
my mom pun skang berkerusi roda..dah 3 tahun lebih..dia mmg x suka jenis ke sana sini altho masa sih ...

Kan?? Baru setakat berkerusi roda...TT dah kecoh satu forum....kalau agak membebankan...bawak Mak Dia tuh naik bukit bendera...pastuh tolak jer ler bawah Gaung...habis citer..Kan???




Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:45 PM | Show all posts
God has mysterious ways dalam menguji hamba2NYA......buat TT mungkin selama ini dalam keadaan ibunya sihat langsung Tak dihiraukan...tuh Yang Tak mustahil TUHAN Uji Dia Adik beradik dgn Mak nya sakit  yg memerlukan perhatian lebih bersifat tertumpu...

Menjawab ler hang TT....nak sedih kohnon

Weiiii..hang simpan hang punya sedih tu ler....meluat  tau tengok.....



Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 05:46 PM | Show all posts
Manak Hayun mangkuk jugak TT nee...se lagi Dia masuk Tred Dia nee...cayalah.....
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 06:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikhlas la hati jaga ibu bapa selagi ada nuawa...Bioe ikhlas baru la x rasa stress..TT sila muhasabah diri okehhhh..
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 07:40 PM From the mobile phone | Show all posts
My late dad 8 yrs bed ridden. Dia mmg x nk ke mn2. Sbb both leg amputated.mak yg jaga.

Now ayah dh x de. Alhamdulillah mak sihat lg. Mampu jaga diri n mampu berjalan. Kdg2 Kami adik-beradik htr dia jln2 oversea dgn kwn2 dia. But now mcm dh takut nk bg dia jln jauh2 sbb insurance  x nak cover warga emas mcm mak sy.  

Susah nk jaga org tua. Sbb kite ade kesibukan msg2. Tp i adik-beradik gilir2 la. x de la rase pressure sgt
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 11:37 PM | Show all posts
noraidil_06 replied at 29-11-2017 07:40 PM
My late dad 8 yrs bed ridden. Dia mmg x nk ke mn2. Sbb both leg amputated.mak yg jaga.

Now ayah  ...

Emak sorang Anak berderet waktu Kita dulu takda masalah utk jaga waktu sakit terlantar kita Nora...

Ini Emak baru tahap restricted mobility, kena ber wheel chair...anak buluh betong dah ngadu kat forum......

Macam nak kena tapak boot timberland manak jerk Kan????




Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
maannaakautahu replied at 29-11-2017 11:37 PM
Emak sorang Anak berderet waktu Kita dulu takda masalah utk jaga waktu sakit terlantar kita Nora.. ...

X reti la nk ckp la manak.  Hrp2 i sampai  bile2 blh layan mak dgn baik.
Reply

Use magic Report

Post time 29-11-2017 11:57 PM | Show all posts
Edited by maannaakautahu at 30-11-2017 12:01 AM
noraidil_06 replied at 29-11-2017 11:49 PM
X reti la nk ckp la manak.  Hrp2 i sampai  bile2 blh layan mak dgn baik.

Nak jaga Mak tuh konsepnya Bukan tunggu orang tua tuh dah terlantar atau berkerusi roda baru nak terkedek kedek macam penguin kat penguin island tuh...Kalam kabut...kohnon Tak sanggup lihat Mak stress ler itu ler ini lah sedangkan diri sendirik tuh Yang Tak sanggup Nak jaga emak...

kejanggalan untuk jaga Mak tuh akan berlaku kerana Kita sendirik selama ini care less about her.......take things for granted..Yang Dia akan Berada dalam keadaan sihat se Panjang umurnya...dan bila TUHAN Bagi sedikit ujian macam nee...Dah jadik macam orang hilang arah ..sampai sanggup bukak Tred mintak pandangan forummers...

Harlowwwwwww...for goodness sake...this is your damn own Mother, and not the rest of us here...no one knows your own mother's needs more than you as her kids...Kan???? Unless of course you have been giving her hell life all this while that you know nuts about her???

Make sense???
Reply

Use magic Report

Post time 30-11-2017 08:25 AM | Show all posts
my friend sejak mak dia duduk wheelchair lagi ligat bawak mak dia merata berjalan, EU/Asia semua dia tolak mak dia..maybe your mom murung sebab dah terbiasa boleh berdikari - you never elaborate what kind of sickness she is facing

kalau mak suka JJCM, bawak lar..asalkan tak membawa mudarat pada dia. hantar mak kelas2 agama, so dia boleh bergaul dgn rakan2 sebaya etc.there are a lot of ways to make her happy, surely you know how to

Take care.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2017 09:02 AM | Show all posts
kaksarah66 replied at 29-11-2017 04:50 PM
dik, kalau adik tak happy dengan keadaan mak, mak adik lagi banyak tak happy dengan keadaan dia. seb ...

terima kasih baca luahan kita..
kadang2 kita nak try happykan mak... mak pulak asik tak happy sebab dia kene pakai wheelchair... skrg selalu marah2... kita pon jadi sedih dan susah hati,,,

insyallah things will get better.... tq again



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-11-2017 09:05 AM | Show all posts
manehnya replied at 29-11-2017 04:55 PM
paham dgn keadaan itu...

just enjoy every day with her, spend more time.. gembirakan dia, cuba al ...

tq u..

kekadang teringat zaman iols bujang dulu... sibuk ngan kengkawan.... keje outstation.. balik sebulan sekali..... time tuh mak sihat... xde pulak rase cmmni..

skrg.. mak dah sakit.... rase sayuuu sgt.... rase mcm... kenape la time dia sihat dulu aku x sibuk2 nak dekat ngan dia.... skrg risau mase x cukup puas nak bersama dgn dia....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.117357s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list