Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1271
View
20
Reply

Pembantu Rumah.....Kemewahan atau Keperluan?

[Copy link]

Author: mannnaaakautau       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-11-2017 11:14 AM | Show all posts |Read mode


Jom kita selongkar...samada kehadiran pembantu rumah itu satu kemewahan  atau satu keperluan.....bagi keluarga  kita hari ini....dalam mengharungi kelansungan hidup seharian....

Hmmmmm








Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2017 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada pembantu pun ok..takde pun ok. Ada lagi bagus..lagi best kalau bawak pegi bercuti..bawak dapo siap2 dia tolong masak jaga budak..jimat duit makan kt hotel. Bawak lesung batu bagai. Wahh bestnya makan sambal belacan kt hotel..hehe

Hang jgn nak mengata pulak manak..ni ikhlas aku  komen..suci murni dari hati ku

Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2017 04:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Kemalasan.



Reply

Use magic Report

Post time 17-11-2017 05:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Keperluan utk housewife yg ada anak3 kecik Lebih dr 1 .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2017 06:22 AM | Show all posts
rospinki replied at 17-11-2017 03:19 PM
Ada pembantu pun ok..takde pun ok. Ada lagi bagus..lagi best kalau bawak pegi bercuti..bawak dapo si ...

Orang pi holiday..luggage  overweight diisi LV, Chanel, HERMES.....hang overweight Isi Batu lesung sebab nak buat sambal belacan kat hotel ...

harlowwwwwwwww????



Kalau dah nak pi interlaken, vienna, amsterdam..masih nak bawak satu malaysia( sambal belacan) jugak...hang dok Malaya sudah ler Tak payah travel....

Kasi malu orang kampong hang Nee tau......

Anyway back to topic...nak ambik pembantu, cost satu hal...tapi soal having a stranger living in the same house....hang ok kah????




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2017 06:32 AM | Show all posts

Menurut al quran, kemalasan ini adalah sifat orang munafiqin......

Hang Tak seram kah odah???

Anyway back to the discussion....the helper, as the term imply, really ber peranan  sebagai pembantu atau taking over your role as a Wife, and Mother to your hubby and  kids????

Beri contoh.....How you would draw the  line of distinction utk  pastikan pembantu hang itu berperanan hanya utk MEMBANTU hang dan bukannya MENGAMBIL ALIH peranan hang sebagai seorang Ibu dan isteri ???



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2017 06:35 AM | Show all posts
Joannalee replied at 17-11-2017 05:10 PM
Keperluan utk housewife yg ada anak3 kecik Lebih dr 1 .

Dalam konteks kehidupan milenia hari ini....gagasan org org dulu Yang menyebut....Ibu sorang boleh jaga Anak sepuluh dah Tak boleh pakai lagi kan joanne???


Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2017 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnaaakautau replied at 18-11-2017 06:32 AM
Menurut al quran, kemalasan ini adalah sifat orang munafiqin......

Hang Tak seram kah odah???

Peranan seorang ibu dan isteri tu contohnya?

Jangan pula manak jawab....... masak, cuci baju, kemas rumah, mop lantai, sapu daun berguguran di laman rumah, cuci longkang, sidai kain baju, lipat kain baju, iron dan semua kerja rumah pulak.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2017 07:10 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 18-11-2017 07:06 AM
Peranan seorang ibu dan isteri tu contohnya?

Jangan pula manak jawab....... masak, cuci baju, k ...

You don't have role you mean????



And you have that audacity nak tanya soklan kat full bright scholar recipient????

Hmmmm


Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2017 07:24 AM | Show all posts
i taknak bela bibik dalam rumah..
stranger satu hal, yang kedua boleh dipercayai ke?
ketiga, rasa tiada privasi gitu
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2017 08:26 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnaaakautau replied at 18-11-2017 07:10 AM
You don't have role you mean????



Orang tanya jawab je la.

Eheh...

Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
My maid do all the house chores while i watch tv. Keperluan lah tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2017 10:11 AM | Show all posts
sribayu replied at 19-11-2017 10:01 AM
My maid do all the house chores while i watch tv. Keperluan lah tu.

a fine thin line between wants and needs......


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-11-2017 10:20 AM | Show all posts
sarahmirza replied at 18-11-2017 08:26 AM
Orang tanya jawab je la.

Eheh...

Tang kemalasan Yang hang war warkan ada dalam diri hang adalah cerminan ciri org org munafiqun, hang setuju dan Dah jawab ke belum????


Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Pd pendapat sy, klu suami tlg buat kerja rumah sama2, maid tidak x diperlukan.

Lgpun isteri zmn skrg terutamanya d bandar, sama2 bkerjaya dan sama2 penat mcari rezeki utk keluarga.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2017 08:12 AM From the mobile phone | Show all posts
mannnaaakautau replied at 19-11-2017 10:20 AM
Tang kemalasan Yang hang war warkan ada dalam diri hang adalah cerminan ciri org org munafiqun, ha ...

Tak menjawab soalan.
Gagal.
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2017 02:35 PM | Show all posts
As for me i rasa mcm keperluan. Tp setakat part time maid mampu la.  Compare dgn my mom, dah la kerja, balik terus bersilat masak. Rumah bersih tip top, masak sedap.  Weekend my dad cuci toilet. So ape masalah nya sampai nak ber maid bagai.  I blame technology. Boleh?
Reply

Use magic Report

Post time 20-11-2017 05:44 PM | Show all posts
klu utk working mum..mmg keperluan..klu utk surirumah tak perlu la kot..
Reply

Use magic Report

Post time 21-11-2017 12:46 AM | Show all posts
aku nak jawab tapi memandangkan manak yang bukak topik, takyah la nak jawab beria.

Reply

Use magic Report

Post time 11-12-2017 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb hang yg beriya manak hang jwblah akunye jwpn hold dulu ok
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.104628s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list