Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
2991
View
487
Reply

[Tempatan] Melawat kesan peninggalan sejarah di Melaka

[Copy link]

Author: kampring       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-11-2017 10:48 AM | Show all posts |Read mode




Sebahagian pelajar bersama guru SK Kubang Palas bergambar di Putrajaya.
A- A+ (Ubah saiz teks)
KUALA NERANG - Seramai 43 murid Tahun Enam dan kakitangan Sekolah Kebangsaan (SK) Kubang Palas  menyertai Program Lawatan Sambil Belajar ke Melaka dan Putrajaya, baru-baru ini.

Guru Besar, Zolkefli Ismail  berkata, program itu diadakan bagi melawat kesan sejarah dan pusat pentadbiran kerajaan  yang menjadi mercu tanda pada hari ini.

Katanya, program itu dianjurkan penyelaras Tahun Enam dan Unit Bimbingan Kaunseling  serta mendapat sumbangan daripada beberapa usahawan bagi menjayakan nya.

                  
Pelajar menjamu selera di restoran di Kuala Lumpur.
Menurutnya, sebelum ini pelajar hanya mampu melihat kesan sejarah di buku sekolah mereka sahaja,  tetapi pada hari itu  dapat menyaksikannya sendiri beberapa peninggalan sejarah yang masih ada lagi terutamanya di Melaka.

Pelajar sungguh teruja apabila dapat memegang struktur binaan A Famosa yang masih kukuh lagi walaupun sebahagiannya sudah roboh  semasa peperangan Portugis dengan Belanda hingga menyebabkan Melaka jatuh di tangan Belanda.

                  
Pelajar sempat menaiki beca di Bandaraya Melaka.
Beberapa peninggalan semasa pemerintahan Belanda dapat juga disaksikan  pelajar serta budaya orang Portugis yang masih menetap di sini. Penjajahan itu diharap juga dapat  memberi kesedaran kepada mereka apabila negara dijajah, katanya.

Menurutnya, pelajar turut dibawa ke Putrajaya bagi melihat sendiri kemegahan pusat pentadbiran kerajaan hari ini serta Masjid Putra di situ sempena nama Perdana Menteri Pertama Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj.

Dalam pada itu, saya sangat berterima kasih kepada individu serta usahawan yang sanggup  membiayai perjalanan serta menyediakan  makanan kepada rombongan itu, katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 10:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Isu semasa ni..
Dik, nak tau sejarah negara... baca buku sejarah yang takde kat sekolah.
Datang melawat ni... penat la dik jalan.
Baik jalan ke negara orang.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 10:57 AM | Show all posts
kate semenanjung tak pernah dijajah belande rupenye kalau tak de british sekarang dah jadi naungan persekeutuan belande kot
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:05 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 10:57 AM
kate semenanjung tak pernah dijajah belande rupenye kalau tak de british sekarang dah jadi naungan p ...

Tanpa belanda dah tentu negara indon tak wujud..
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:07 AM | Show all posts
dodifarid replied at 15-11-2017 11:05 AM
Tanpa belanda dah tentu negara indon tak wujud..

Tanpa sumatra  dah tentu bahasa kebangsaan semenanjung  tak wujud.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 11:07 AM
Tanpa sumatra  dah tentu bahasa kebangsaan semenanjung  tak wujud.

Tapi melayu sumatera dah hilang power...terus dijajah jawa
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:32 AM | Show all posts
Hujung hujung Parameswara yg hidopkan melaka..
Da dia nie Hindu...pastu Di iIslamkan..
Kalau tidak jatuh plak mertabat ISle di MAlaysia....
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:32 AM | Show all posts
dodifarid replied at 15-11-2017 11:28 AM
Tapi melayu sumatera dah hilang power...terus dijajah jawa

Tapi melayu sumatera tak  hilang power...terus ade otonomi sabah sarawak??
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:38 AM | Show all posts
Nokiaman replied at 15-11-2017 11:32 AM
Hujung hujung Parameswara yg hidopkan melaka..
Da dia nie Hindu...pastu Di iIslamkan..
Kalau tidak ...

para meswara masuk islam itu dongeng tidak ada naskah melayukuno yang mencatat nye  ,,tidak pernah ada bukti parameswara masuk islam kubur nye pun tak ade kat semenanjung,,kalau raje raje sriwijaya palembang kat bukit siguntang ade bukti  kuburnye
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 03:38 AM
para meswara masuk islam itu dongeng tidak ada naskah melayukuno yang mencatat nye  ,,tidak pernah ...

PancaSIAL indogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat ummah tolol goblok gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 03:32 AM
Tapi melayu sumatera tak  hilang power...terus ade otonomi sabah sarawak??

PancaSIAL indogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat ummah tolol goblok gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:43 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 03:07 AM
Tanpa sumatra  dah tentu bahasa kebangsaan semenanjung  tak wujud.

PancaSIAL indogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat ummah tolol goblok gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 11:38 AM
para meswara masuk islam itu dongeng tidak ada naskah melayukuno yang mencatat nye  ,,tidak pernah ...

Parameswara ketika di palembang amat lemah..datang ke semenanjung terus jadi berani bunuh wakil siam dan rampas tanah siam, tubuh kerajaan melaka kemudian orang sumatera pula melutut ke melaka...heran yer kenapa bumi semenanjung ni boleh merubahkan orang yang pengecut menjadi berani bak kata sejarawan mandailing
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 02:57 AM
kate semenanjung tak pernah dijajah belande rupenye kalau tak de british sekarang dah jadi naungan p ...

PancaSIAL indogneSIAL garuduburku...

Indon jongos sampah sial lahanat bangsat keparat ummah tolol goblok gagal total keturunan babu pelacur henjutan Belanda...
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
levo replied at 15-11-2017 11:38 AM
para meswara masuk islam itu dongeng tidak ada naskah melayukuno yang mencatat nye  ,,tidak pernah ...

Sejarah penghijrahan        Sunting

Menurut Basyral Hamidy Harahap, orang Mandailing yang merantau ke semenanjung tanah melayu memiliki sifat-sifat keberanian, berilmu agama, elmu hadatuon (ilmu pendukunan) dan memiliki semangat ingin maju. Penghijrahan beramai-ramai dipercayai berlaku selepas Perang Padri (1816-1833). Selain itu keinginan untuk menuntut ilmu agama, berniaga, membawa diri kerana perselisihan faham di kalangan ahli-ahli keluarga atau menghindarkan penjajahan Belanda juga menjadi faktor kedatangan mereka ke semenanjung.
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:47 AM | Show all posts
dodifarid replied at 15-11-2017 11:45 AM
Sejarah penghijrahan        Sunting

Menurut Basyral Hamidy Harahap, orang Mandailing yang merantau ke  ...

itu orang mandailing bukan orang palembang
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:48 AM | Show all posts
Edited by levo at 15-11-2017 11:49 AM
dodifarid replied at 15-11-2017 11:44 AM
Parameswara ketika di palembang amat lemah..datang ke semenanjung terus jadi berani bunuh wakil si ...

parameswara kan lanun ,,kalau die berani die takkan bunuh dari belakang,,sumatra melutut ke melaka?? tak pernah ade sejarahnye orang melaka sampai jajah ke palembang  ,,,sejarah palsu pun ade manuskrip melayu kunonye ade raje melayu kat temasek ???
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:50 AM | Show all posts
levo replied at 14-11-2017 03:07 PM
Tanpa sumatra  dah tentu bahasa kebangsaan semenanjung  tak wujud.

Tanpa batak, terselamatlah babi hutan
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:50 AM | Show all posts
Bedah.Cun replied at 15-11-2017 11:50 AM
Tanpa batak, terselamatlah babi hutan

Tanpa bugis , terselamatlah babi hutan semang  
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:51 AM | Show all posts
levo replied at 14-11-2017 03:38 PM
para meswara masuk islam itu dongeng tidak ada naskah melayukuno yang mencatat nye  ,,tidak pernah ...

Mana foto kuburannya? Babu sembang kencang
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:52 AM | Show all posts
Bedah.Cun replied at 15-11-2017 11:51 AM
Mana foto kuburannya? Babu sembang kencang

Mana foto kuburannya? Babu sembang kencang
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:52 AM | Show all posts
Tanpa hendhon, kurang semak dunia neh. Menyemak jer babhu jongos
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:54 AM | Show all posts
name raje raje melayu asli,,kalau kat semenanjung sumnye name ereb nape ye ??

Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:56 AM | Show all posts
levo replied at 14-11-2017 03:52 PM
Mana foto kuburannya? Babu sembang kencang

Hello, guwe bukan orang Melaka. Makanya guwe gak pernah sembang kencang macam babhu batak hendhon

Ini ada dong foto babhu batak bela babi ngepet


Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2017 11:58 AM | Show all posts
Bedah.Cun replied at 15-11-2017 11:56 AM
Hello, guwe bukan orang Melaka. Makanya guwe gak pernah sembang kencang macam babhu batak hendhon  ...

Hello, ko orang semenanjung  . Makanya ko selalu   sembang kencang macam babhu batak malon

Ini ada dong foto babhu semenanjung  bela babi ngepet


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055308s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list