Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
4278
View
134
Reply

Taktik licik pemandu Uber, GrabCar makin berleluasa

[Copy link]

Author: memeque20       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-11-2017 07:37 AM | Show all posts |Read mode
Taktik licik pemandu Uber, GrabCar makin berleluasa                                                                                                                                                                                                                                                                                       
                                                                                                                                                                                                      
14 November 2017 3:00 AM                                                                        
KUALA LUMPUR 13 Nov. C Taktik licik pemandu Uber dan GrabCar semakin meluas dalam kalangan mereka semata-mata untuk mendapatkan pelanggan dengan cara lebih mudah dan keuntungan berlipat kali ganda.

Pemandu GrabCar, Mohd. Idris Said (bukan nama sebenar), 30, membe­ritahu taktik mematikan aplikasi GrabCar bertujuan mendapatkan pelanggan dengan lebih mudah dan harga tinggi kerap dilakukan pemandu sejak tahun lalu.

Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu yang sengaja meminta bayaran lebih dengan alasan kesesakan jalan raya dan sebagainya, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Mohd. Idris berkata, antara alasan lain mereka mematikan aplikasi tersebut adalah untuk mengelak daripada bayaran Fee GrabCar&Uber yang berjumlah 25 peratus daripada keseluruhan tambang dalam setiap perkhidmatan.

Sementara itu, pemandu Uber, Ali Husin (bukan nama sebenar), 27, mendedahkan bahawa pemandu Uber dan GrabCar sebenarnya melakukan pelbagai taktik licik seperti melalui jalan jauh bagi meningkatkan jumlah tambang.

Ada antara kami menggunakan kaedah Fake GPS semata-mata untuk mendapatkan pelanggan dengan cara mudah tanpa perlu beratur panjang dalam tempoh lama sehingga empat jam bagi mendapatkan pelanggan se­perti di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), katanya.

Sementara itu, Pengurus Besar Kanan Bahagian Penguatkuasaan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD), Datuk Che Hasni Che Ahmad berkata, pihaknya menyedari kewujudan taktik tersebut dan kerap berlaku di kawasan tumpuan seperti di bandar Kuala Lumpur, terminal dan KLIA.
        
              
                                                                        





Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 07:45 AM | Show all posts
rezeki ko dpt tuh bkn nk bg famili ko mkn ke
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 07:50 AM | Show all posts
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu yang sengaja meminta bayaran lebih dengan alasan kesesakan jalan raya dan sebagainya, katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Bolehke mntak byr lebih? bukan ke da fix price..selama aku naik grabcar x penah plak pemandu mntak harga lebih
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 08:37 AM From the mobile phone | Show all posts
So ini baka teksi bangsat la Kan yg buat keje ni.

Yg pulangkan permit teksi Dan bawak uber?

Senang je nak tahu puak ni. Kereta dlm Kotor mcm teksi wira buruk, ye la tu.

Most bona fide Uber drivers kete dlm immaculate.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 08:42 AM | Show all posts
saladin780 replied at 14-11-2017 07:50 AM
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu  ...

penumpang pun bukan semuanya cerdik.  walhal kalau lapor kpd Uber/Grab secara pantas pemandu2 ini akan diBAN  oleh kedua2 syarikat tersebut.   
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 08:45 AM | Show all posts
kasibiman replied at 14-11-2017 12:37 AM
So ini baka teksi bangsat la Kan yg buat keje ni.

Yg pulangkan permit teksi Dan bawak uber?

pikir gitu jugak..puak2 fake teksi ni yg buat keje jahat, saja nak sabotaj uber dgn grab...kasi busuk nama....
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 08:57 AM | Show all posts
pelik bukan ke kita boleh charge terus ke kredit kad dengan harga yang tetap.    ada unsur sabotaj di sini
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
saladin780 replied at 14-11-2017 07:50 AM
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu  ...

aku dah kena haritu.aku boleh je drive.tp xlarat hadap jalan sesak.aku selam ni puji uber tau x dlm thread sblum ni.

dekat apps tu tambang aku perlu bayar rm26..tetiba sampai destinasi dia suruh aku bayar rm43.aku dh berkali pergi situ..tambang mmg sama..la ni dia tekan aku.bukan sekali dua naik uber.

aku cakap mana boleh mcmni,cakap baik2.lpstu dia buat muka selamba cakap mana boleh u kena bayar i..aku cakap u tipu i masalahnya.aku mmg panas hati sgt2 time ni..aku cakap xpe sy bayar.aku campak je duit rm50,muka dia mmg biadap gila.

aku turun aku report kat uber semua..siap uber reply aku dia bagi duit aku balik dlm bentuk credit..lepastu dia minta maaf lagi sekali,siap bagi aku 10 perjalanan dgn setiap perjalanan diskaun 50%.skrg apps uber tu aku dh delete terus..bye2 lah.kimk sgt

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:03 AM | Show all posts
Super-M replied at 14-11-2017 08:59 AM
aku dah kena haritu.aku boleh je drive.tp xlarat hadap jalan sesak.aku selam ni puji uber tau x dl ...

bagi low rating je kak..biar drebar tu mereputaku pnh sekali je naik uber..kebanyakan masa naik grab..setakat ni oklah..pemandu semua baik2..x pnh lagi mntak bayar lebih
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:08 AM From the mobile phone | Show all posts
saladin780 replied at 14-11-2017 09:03 AM
bagi low rating je kak..biar drebar tu mereputaku pnh sekali je naik uber..kebanyakan masa na ...

low rating mmg seharusnya..yg ptg aku nak dia lingkup terus..aku buat aduan terus..bio padan muka..rm17 tu aku boleh buat makan kfc..dia sedap nak tipu aku.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:11 AM | Show all posts
saladin780 replied at 14-11-2017 07:50 AM
Ramai pelanggan tidak sedar perkara ini dan ada antara mangsa terpedaya dengan permintaan pemandu  ...

Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, lps tu kereta pun mcm kereta sendiri.  Entahla, tak yakin la.  Tentu ia bukan ada meter bayaran kan? mcm teksi2 biasa
abih camana nak tau bayaran perjalanan sebenar?

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:23 AM | Show all posts
Nie yg kasi rosak U/G nie...rider boleh terus report dgn
HQ U/G utk diambil tindakan
pihak Hq akan terminate akaun driver tersebut

..dah lah cari duit bg anak bini makan or tamping belanja harian
tp cara n kaedah yg tak berkat...

satu lg jgn salahkan driver semata2 perkara nie.
pihak HQ pun kena lah tgk rate per kilometer skrg nie..
dgn harga minyak yg makin tinggi tp rate x berubah2...

bkn minta di naikkan melampau tp biar lah berbaloi
dgn apa yg driver bg servis utk rider..


Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:26 AM | Show all posts
Pernah driver Grab cerita cara kotor dia nak dapatkan lebih penumpang dan lebih duit. Katanya, dia tak pernah cerita kat sesapa sebab cara kotor tu memang berkesan tapi kita kena pandai untuk dapatkan rezeki lebih katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:31 AM | Show all posts
cirit la burung2 ni
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Super-M replied at 14-11-2017 09:08 AM
low rating mmg seharusnya..yg ptg aku nak dia lingkup terus..aku buat aduan terus..bio padan muka. ...

Dapnye kepci..tp baca pengalaman sis,x sangka jgk ada driver y sggup bt mcm tu..dorg taw kan harga da fixed tp sesuka hati mtk lebih..kalau lalu tol tu betulla,tmbh payment tol tu jgk..kalau saja2,mmg mendapat laa...hrp pihak uber/grab dpt detect manusia2 mcm ni..

Tp so far sy naik grab,xde lg laa driver y mtk tmbg lebih..y promo brg tu ade laa..hehe..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
iznanaziz replied at 14-11-2017 09:11 AM
Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, ...

Pd apps tu dh tulis berapa tambang kita.fix fare.so kalau driver sebut lain confirm dia tipu.kalau guna card akan auto deduct.so mmg xkan tertipu punyalah
Tp kalau guna cash ni kdg2 dpt driver biadap suka2 nk tipu duit org.ai jarang guna grab.tp kalau uber,after kita report dia akn refund.sekejap je dh dpt refund tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
iznanaziz replied at 14-11-2017 09:11 AM
Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, ...

Pd apps tu dh tulis berapa tambang kita.fix fare.so kalau driver sebut lain confirm dia tipu.kalau guna card akan auto deduct.so mmg xkan tertipu punyalah
Tp kalau guna cash ni kdg2 dpt driver biadap suka2 nk tipu duit org.ai jarang guna grab.tp kalau uber,after kita report dia akn refund.sekejap je dh dpt refund tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:41 AM From the mobile phone | Show all posts
zalll replied at 14-11-2017 09:23 AM
Nie yg kasi rosak U/G nie...rider boleh terus report dgn
HQ U/G utk diambil tindakan
pihak Hq akan ...

Spe ckp rate xberubah?dh naik la skrg
Ai guna dr nama grabtaxi lg.rate mmg dh naik.sbb tu skrg ai naik uber je.uber dh jd fix fare.dulu kalau ikut meter sbnrnya lg murah kalau xjammed.tp still murah dr grab
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:44 AM | Show all posts
mcm ni pun ade??? alahai
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:49 AM | Show all posts
Super-M replied at 14-11-2017 08:59 AM
aku dah kena haritu.aku boleh je drive.tp xlarat hadap jalan sesak.aku selam ni puji uber tau x dl ...

wah dasyat tul nak menipu org...biasa ko naik G/U ni ko bagi tips ke? sbb ada sorg forumer kata dia selalu bagi tip...

agaknya dia anggap yg balance tu mcm tip kut
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 10:01 AM From the mobile phone | Show all posts
coco replied at 14-11-2017 08:57 AM
pelik bukan ke kita boleh charge terus ke kredit kad dengan harga yang tetap.    ada unsur sabotaj d ...

Entah cerita propa dari bukan pemandu uber grab pun. Kalau bayar credit card celah mana heshe boleh minta bayaran extra?? sah sah kalau bayar guna kad payment masuk kat frab uber dahulu, gps pun bukan kah pelanggan boleh check kalau heseh tak display sekalipun?? kenapa macam propa jah dek. akak pernah guja uber memang bayar guna cc jah dan kat aplikasi akak boleh jah check eriver lalu ikut crlah burit mana
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Super-M replied at 14-11-2017 08:59 AM
aku dah kena haritu.aku boleh je drive.tp xlarat hadap jalan sesak.aku selam ni puji uber tau x dl ...

so mereka minta bayaran.lebih untuk kakak kakak primitif yang bayar cash la ya, bimbo sangat sister
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 10:02 AM | Show all posts
so far naik grab xde pulak kena tipu...kalau tambang mmg murah sgt slalunya bg lbh..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
iznanaziz replied at 14-11-2017 09:11 AM
Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, ...

ni sekor lagi bimbo primitif zaman batu
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 10:09 AM From the mobile phone | Show all posts
iznanaziz replied at 14-11-2017 09:11 AM
Saladin,

Saya tak pernah naik Uber ataupun Grab Car sebab saya takut.  Dah la pemandunya muda2, ...

Install je grabcar apps ke uber apps kt semartpon...pastu sis godek2 la..x susah mana pon..dont worry ok sgt banding ngan taxi
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.058474s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list