Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
413
View
21
Reply

Cermin Kereta Pecah Terkena Batu? Jangan Gaduh, Ini Langkah Utama Yang Anda Perlu Lakukan

[Copy link]

Author: CARI-MRO       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-11-2017 04:36 PM | Show all posts |Read mode
Malang tak berbau! Perkara buruk boleh menimpa diri kita bila-bila masa sahaja.


Antara kecelakaan yang selalu berlaku adalah cermin kereta terkena batu. Sedang asyik memandu di atas jalan, tiba-tiba cermin kereta pecah akibat batu yang melantun dari pekerja yang sedang memotong rumput di tepi jalan.




Tak perlu marah atau bergaduh dengan si pemotong rumput, jangan panik atau bimbang, ikuti perkongsian dari Facebook Malaysian Response Team. Ini apa yang perlu anda lakukan:


1. Berhenti dan ambil gambar






2. Tahukah anda setiap kerja pemotongan rumput di tepi jalan mempunyai insurans?







3. Buat laporan polis dan bawa kereta ke bengkel panel






Benar kata orang, jika kita banyak pengetahuan tentang pelbagai perkara, pastinya masalah yang datang dapat ditangani dengan jayanya tanpa sebarang pergaduhan. -CARI
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:55 PM | Show all posts
biasanya sedar dah crack bila dah jauhhhh tinggalkan mamat potong rumput. claim windscreen insurance sendiri je, malas nak susah2 deal ngan another party. nanti nk kena follow up banyak kali leceh gila.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
bukan sahaja tepi2 jalan tapi benda nh boleh digunakan juga didalam kawasan2 kerajaan cth klinik kesihatan dan hospital yang mana mempunyai vendor bagi kerja2 sebegini.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 05:36 PM | Show all posts
Haritu ade terbaca kalau tayar kene barang atas highway PLUS pun ade insuran drpd PLUS kan?
Ke cane.
Sape ade tolong tepek info.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 07:39 PM From the mobile phone | Show all posts
I kalau tengah drive nampak org potong rumput ni sempat lagi tunduk2 sambil drive takut batu kena mata {:smile bahaya gila
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:19 PM | Show all posts
na3uzubillah perit jika kena mcm ni.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Potong rumput penah, batu melantun dari lori pon penah.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo mesin rumput guna tali selamat sikit.. Biasa kes batu melanton ni yg guna bilah pisau..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 12:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalo mesin rumput guna tali selamat sikit.. Biasa kes batu melanton ni yg guna bilah pisau..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 07:20 AM From the mobile phone | Show all posts
kivio: Haritu ade terbaca kalau tayar kene barang atas highway PLUS pun ade insuran drpd PLUS kan?Ke cane.Sape ade tolong tepek info.

Leceh dik, berjoget baru dpt claim, dia ambil gambar estimate value, suruh report balai, bg surat kt tol, lepas tu repair guna duit sendiri baru claim..

Dh jelas nyata ada 6 biji kereta kt tol terlanggar babi tercabut serpihan tayar.menangis akak bumper honda civic jadi jongang.. nanti akak lekat braces kt bumper akak
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 07:22 AM From the mobile phone | Show all posts
lasagnaklcc: Potong rumput penah, batu melantun dari lori pon penah.

Kasihannya, nasib baik xrosak bumper
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 07:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Jorja: I kalau tengah drive nampak org potong rumput ni sempat lagi tunduk2 sambil drive takut batu kena mata {:smile bahaya gila

Cermin kereta ada dua layer. Jgn risau takkan kena kepala kecuali 1 layer.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 07:26 AM From the mobile phone | Show all posts
RatuDunia94: Kalo mesin rumput guna tali selamat sikit.. Biasa kes batu melanton ni yg guna bilah pisau..

Biasa mesin mata besi akak buat berkebun bila musim durian, kalau kebun  semak lalang , org kampung suka dan berani curi durian akak.. lepas lalang hilang kejadian curi durian lenyap..
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 08:50 AM | Show all posts
cuz aku kena
park depan rumah je pun
continental car
rm4k oi windscreen sajaaa
2 minggu la ke  hulu ke hilir dgn cermin crack
tunggu order sampai
nasib baik la subcon yg potong rumput tu nak tanggungjawab
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 09:36 AM | Show all posts
pernah kena pastu pi  jumpa pekerja yg tgh mesin rumput ...
abg  tu kata ...ambik la gmbr then buat aduan kat company ...dia bg alamat semua....
tapi kat penghujung ayat dia...nnti bos tolak dr gaji.
Aduiii..trus terpikir berapa plak tinggal gaji dia nnti....then tak jadi claim.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 02:00 PM | Show all posts
kivio replied at 13-11-2017 05:36 PM
Haritu ade terbaca kalau tayar kene barang atas highway PLUS pun ade insuran drpd PLUS kan?
Ke cane ...

kes aku, ada keta depan belah kiri terlanggar amende ntah terus melayang hentam pintu keta aku...  bila buat report, diorang suruh amek gambo menda yang hentam keta tu...  dah kejadahnya nak patah balik carik...  lagipun time kena tu takkan nak emergency break pastu terus kena hentam ngan keta belakang semata2 nak carik barang tu...

last2 repair sendiri jek...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 04:53 PM | Show all posts
eyansss replied at 14-11-2017 02:00 PM
kes aku, ada keta depan belah kiri terlanggar amende ntah terus melayang hentam pintu keta aku...  ...

Eh bodoh nye permintaan dia nak minta bukti benda yang melayang.
Mgmt sume dah tua tua bebal agaknye, takleh pikir logik.

Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 04:55 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 14-11-2017 07:20 AM
Leceh dik, berjoget baru dpt claim, dia ambil gambar estimate value, suruh report balai, bg surat  ...

Payah betul tolong pon kan.
Terang-terang tak ikhlas nak setel.
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 05:04 PM | Show all posts
kivio replied at 14-11-2017 04:53 PM
Eh bodoh nye permintaan dia nak minta bukti benda yang melayang.
Mgmt sume dah tua tua bebal agak ...

tu yang buat kami bengang...  last2 laki aku cakap, repair sendiri je la...  malas nak gado...
Reply

Use magic Report

Post time 14-11-2017 06:00 PM | Show all posts
kivio replied at 14-11-2017 04:55 PM
Payah betul tolong pon kan.
Terang-terang tak ikhlas nak setel.

biasa kena cmni kt highway johor dik sbb dua link lepas tu gelap.

akak masuk jajahan highway johor akak buka lampu spotlight kapal kontena. 2KM boleh nampak bayang2 lori kat depan.. daripada rosak kereta baik pasang spot light highway johor gelap gulita. mohon upgrade highway jadi terang dan selamat. akak kena akciden langgar serpihan lori kat ayer hitam
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2017 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Batu melantun dari lori mmg selalu kena. Retak cermin depan. Pasal batu dr mesin rumput ni penah jadi kt bapak ku. Nasib masa kejadian org mesin rumput tu ada. So terus confront je la. Kalau x, mmg xtau nk buat ape. Good info.
Reply

Use magic Report

Post time 19-11-2017 10:54 AM | Show all posts
sangat setuju
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053910s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list