Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1639
View
39
Reply

[Tempatan] 'Jangan Panggil Kami Korea Utara'

[Copy link]

Author: lanesra       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-11-2017 08:56 AM | Show all posts |Read mode
                  
  
                                          
        MEDIA Malaysia yang membuat liputan perlawanan kelayakan Piala Asia antara Malaysia dan Korea Utara diberi pengajaran bagaimana untuk memanggil nama negara komunis itu dengan betul.

        Semasa sidang media sebelum perlawanan diadakan, seorang penterjemah dari Korea Utara meminta media Malaysia berhenti memanggil nama negara itu sebagai Korea Utara, sebaliknya menggunakan nama rasminya, Republik Demokratik Rakyat Korea (DPRK).

        Jangan panggil kami Korea Utara, tidak ada Korea Utara, kata pegawai negara itu yang kelihatan marah apabila media Malaysia berulang kali merujuk negaranya sebagai Korea Utara ketika sidang media di Stadium i-mobile di sini hari ini.
               
        Pegawai itu mencelah soalan yang dikemukakan oleh media Malaysia untuk membuat penjelasan mengenai nama rasmi negaranya itu.

        Pegawai itu bertindak sebagai penterjemah untuk kapten Korea Utara, Kim Yu Song pada sidang media itu, yang turut dihadiri ketua jurulatih pasukan itu, Jorn Andersen yang dilahirkan di Norway tetapi memegang kerakyatan Jerman.

        Malaysia akan bertemu Korea Utara sekali lagi jam 7 malam ini (8 malam waktu tempatan) di stadium yang sama, berikutan kekalahan 1-4 pada perlawanan pertama dua hari lepas.

        Perlawanan itu sepatutnya diadakan Mac lepas tetapi ditunda hingga kini kerana hubungan diplomatik antara dua negara berikutan pembunuhan Kim Jong Nam di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (KLIA2) pada Februari lepas.

        Perlawanan itu juga menjadi mangsa kepada keadaan yang semakin buruk di Semenanjung Korea berikutan pelancaran peluru berpandu Korea Utara.

- Bernama
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Demokratik kepala sepet lu. Tukar nama jadi "Kingdom Kim" saja la. Macam tak sedar negara dia diperintah raja mutlak dinasti kim
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:18 AM | Show all posts
LOL demokratik abah awak
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by OmJualGas at 13-11-2017 12:13 PM

Korea utara ka selatan ka demokratik ka .  Yang pasti team malaya seumur-umur macam tu saja la tetap kalah dulu kini dan selamanya.   
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:37 AM | Show all posts
demokratik la sgt ....................
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:43 AM | Show all posts
nama tak penting..yg penting kalah/menang....malay nama shj gah..harimau konok...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 09:45 AM | Show all posts
dah tu nak panggil apa?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Republik Cyborg Gemok
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 11:08 AM | Show all posts
Edited by tripleid at 13-11-2017 11:35 AM

suka suki jah panggil negara org..nak kena nuke ka
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 11:10 AM | Show all posts
negara republik korea demokratik kepala roket bapakkau...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 11:13 AM | Show all posts
ptutnya takya terlibat lagi dgn korea utara ni
dh dorg tk bagi kerjasama serah suspek kes bunuh tu
nk tunggu dorg bunuh anak VVVVVIP ka baru akal tu bergerak dgn sempurna

ni psl Piala, (juara,pangkat,status) terus tolak tepi kes bunuh tu, konon2 ats semangat kesukanan.
yelah, yg mati tu bukan adik bradik dorg.

apa punye pemikiran la..bermain ngn sahabat pembunuh seolah2 takde apa2.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 11:49 AM | Show all posts
bila org kutuk malaysia mcm2 kita melenting
tp kita sendiri pun xhormat negara org mcm mana tu
kt sini pun ckup la
nama negara pun kita kutuk ckp tu ini
suka dia la pun
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 11:53 AM | Show all posts
panggil je korea hulu
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Panggil je republic jong un babi gemok
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 12:05 PM | Show all posts
yindon panggil KORUT
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Call us winners..
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 12:08 PM | Show all posts
ala2 konsep tak boleh panggil indon la neh
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Tukar autokratik
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:19 PM | Show all posts
renko replied at 13-11-2017 11:49 AM
bila org kutuk malaysia mcm2 kita melenting
tp kita sendiri pun xhormat negara org mcm mana tu
kt  ...

kita maksum katanya.. haha

tapi memangkan.. kena kutuk pandai marah. tapi kutuk orang bole pulak.. pelik manusia

Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
patut panggil people republic of korea... kalau ada democratic mcm tak kenalah...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:26 PM | Show all posts

sehari tak mengutuk @dodolgemokgila takleh ke?
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:31 PM | Show all posts
negara depa...keputusan depa..suka hati la apa pun...
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Apa2 pun klu malam ni pun hauk, siap ah team msia! Tak kisah kalah, asal melawan abis-abisan.
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah macam indonesia,takmahu di panggil indon..
Tak hairan la nanti,kalau indonesia pun mahu di panggil republik of indonesia(roi).
Reply

Use magic Report

Post time 13-11-2017 05:16 PM | Show all posts
tetap sepet.. eh xde kaitan
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.059855s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list