Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4612
View
94
Reply

Pandangan dan pendapat mengenai ayah nak kahwin lagi walaupun arwah ibu pergi tak sampai 6 bulan.

[Copy link]

Author: pin0t       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 29-11-2017 01:31 PM | Show all posts
Minggu lepas kitorang satu famili ada buat sesi "Meet n Greet" dua-dua famili. A bit reluctant, tapi tengok ayah bersungguh pastu nampak agak happy n tak sabar nak kenalkan kitorg dengan bakal isteri dia secara formal (tak formal sangat pon), jadinya pegi jugak laa. Buat dekat kedai makan je. Sambil makan sambil kenal2. Okay laa, takde laa awkard sanggat rasa sebab ramai.

Dia cikgu sekolah rendah, anak sorg (syukur). Nasib baik da besar anak nya, takde la pening nak menghadap budak kecik. Cantik jugak laa, pandai jaga penampilan (maklumlah, cikguu). Lagi kurus dan kecik dari aku. Bhahahahaaa Nampak la dia ikhlas dengan ayah. Ayah pon kata dah buat solat istikharah apa semua. So aku pon ok je laa dengan keputusan ayah. Iye lah, sekurang2nya ada yang jaga ayah nanti, nie pon tengah gout nieee

Last but least, doakan majlis merisik hujung minggu ni berjalan lancar. TQ
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2017 01:19 PM | Show all posts
Betul susah nak terima bila ayah nak kahwin lain walau mak baru je meninggal. saya ada bapak saudara yg kematian isterinya. anak2 mmg tak setuju tapi pak cik saya ni memang boleh kata hari2 menangis. dia dah bersama hampir 40 tahun. anak semua dh besar duduk rumah sendiri. pak cik saya dok sensorang di rumah. sedihnya memang tak terkata. sunyi. sepi. anak2 mungkin tak faham tapi org yg sebaya dgn pak cik saya mereka faham keadaan dia. akhirnya, merekalah yg tolong carikan. dia pun akhirnya kahwin dgn seorang janda anak dua. anak janda tu pun dah besar2. jadi mereka jadi peneman satu sama lain. alhamdulillah, bahagia.

Nasihat saya, biarlah ayah awak berkahwin. Biarpun awak rasa sedih dan saya tak nafikan yg awak rasa seolah ayah awak tak sayangkan lagi mak awak tapi hakikatnya dia sayangkan mak awak. Cuma soal hati dan perasaan ni, kita takkan faham perasaan orang lain. Mungkin rasa kehilangan seorang emak itu lain dari rasa kehilangan seorang isteri.
Reply

Use magic Report

Post time 2-12-2017 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dik TT apa kata adik terima niat ayah nk kawin tu sbg sstu yg positif..kan bagus nanti ada tempat utk adik bincang hal2 pompuan dgn mak tiri..tempat adik nk luahkan perasaan (mungkin skarang adik rasa x perlu sbb x kawin lg)
adik perlu ingat keperluan org laki ni x sama ngn org pompuan..mgkin bila adik dh kawin nt, baru adik faham kot..but for now terima dgn hati terbuka dan jgn biar emosi mengganggu pertimbangan adik.
Selalunya anak pompuan la yg susah nk terima bila ayah dia nk kawin lg..maybe sbb pompuan ni species yg complicated & terlebih emosional kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 09:28 AM | Show all posts
nadeaosmand replied at 2-12-2017 01:19 PM
Betul susah nak terima bila ayah nak kahwin lain walau mak baru je meninggal. saya ada bapak saudara ...

Memang biar ayah kawin pon. Dorg pon da selamat bertunang Sabtu lepas.
Tapi tu laaa, susah sikit nak terima sebagai "mak tiri".Kita terima sebagai "isteri ayah". Hahahaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 09:33 AM | Show all posts
shy79 replied at 2-12-2017 06:52 PM
Dik TT apa kata adik terima niat ayah nk kawin tu sbg sstu yg positif..kan bagus nanti ada tempat ut ...

Tak berapa nak positif kot. Hahahahaaa. Takpe, tempat ngadu saya kakak, takpon bff.
Nak ngadu kat "dia" (bakal-isteri-ayah), mmg tak laaaaaa
Yes, tak dinafikan kaum perempuan nie species yg complicated & terlebih emosional, tapi itu laa kami.
Kalau tak gitu, bukan perempuan laaaa. Hahahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
pin0t replied at 4-12-2017 09:28 AM
Memang biar ayah kawin pon. Dorg pon da selamat bertunang Sabtu lepas.
Tapi tu laaa, susah sikit ...


Sabtu lepas i pergi kenduri kahwin duda kematian isteri.
Tiba2 teringat TT...

So bukan bapa TT la yang kahwin sabtu lepas.
Lucunya, encik suami bukannya baca kad jemputan tu sangat.
Dia tengok tarikh dan tempat kat mana.
Beriya kita orang ingat anak pakcik tu yang kahwin...
Rupanya pakcik yang jadi pengantin
Wife baru sama umur dengan I.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 01:09 PM | Show all posts
pin0t replied at 4-12-2017 09:28 AM
Memang biar ayah kawin pon. Dorg pon da selamat bertunang Sabtu lepas.
Tapi tu laaa, susah sikit ...

knp ayah tak nikah terus? sorry tak baca sgt dari start, anak dara ker yg ayah dok syok nak kahwin tu? knp nak bertunang bagai?

taktuangtaktuang
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
OsHiN_hOnEy replied at 4-12-2017 01:09 PM
knp ayah tak nikah terus? sorry tak baca sgt dari start, anak dara ker yg ayah dok syok nak kahwin ...

Single mom anak satu tak silap.
Ikutkan adat la tu..
Nnt tak bertunang ada pulak makcik bawang mengata kena tangkap basah.
Harapnya tunang sekejap je..
Bulan mac tahun depan nikah la nanti.

Eh.. org lain pulak yg sibuk
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 01:33 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-12-2017 01:25 PM
Single mom anak satu tak silap.
Ikutkan adat la tu..
Nnt tak bertunang ada pulak makcik bawang m ...

orang utara kata dah tua renta masih nak bertunang bagai,nanti orang usik darah manis, baca kat BG pun mak si zahirah bertunang, alah leceh semua tu Sarah (btw your name diseru2 di BG)

ehh kahwin jer lar. benda yg baik kot, bakal anak tiri tak suka tu biasa jer.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
OsHiN_hOnEy replied at 4-12-2017 01:33 PM
orang utara kata dah tua renta masih nak bertunang bagai,nanti orang usik darah manis, baca kat BG ...

Doa yang baik2 aje utk ayah & bakal mak tiri TT.

Yg diseru2... cant help sis.
Orang punya ramai peminat memang begitu la.
Nak kata retis tak, tapi sedikit sebanyak kisah hidup i ni kan memberi impak kat kehidupan mereka.

Hahahaha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 03:33 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-12-2017 11:45 AM
Sabtu lepas i pergi kenduri kahwin duda kematian isteri.
Tiba2 teringat TT...

Hahahaha. Idok lee. Ayah baru tunang jaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 03:37 PM | Show all posts
OsHiN_hOnEy replied at 4-12-2017 01:09 PM
knp ayah tak nikah terus? sorry tak baca sgt dari start, anak dara ker yg ayah dok syok nak kahwin ...

Dah ada yang jawabkan. Hehehehee. TQ sis @sarahmirza
Entah laa kenapa nak bertunang2 bagai. Ikutkan aje laa
Kita nie anak jaaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 03:39 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-12-2017 01:25 PM
Single mom anak satu tak silap.
Ikutkan adat la tu..
Nnt tak bertunang ada pulak makcik bawang m ...

Memang kejap pon sis. Kata nya hujung bulan nie nikah. Entahh laaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 03:40 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-12-2017 02:13 PM
Doa yang baik2 aje utk ayah & bakal mak tiri TT.

Yg diseru2... cant help sis.

utk sesapa jer lar kita doakan yg baik2 sarah. its hard for TT sebab mcm ayah dia khianat kat kenangan bersama arwah mak dia. but most orang lelaki mmg hidup cuma nak tuuu jer (alasan takda orang jaga) ada jer yg kematian isteri or bercerai hidup, terus decide to be single for life. but ramai yg mcm ayah TT ni..and one day TT will also find her soulmate, mak tiri over kalu, jgn di layan.

your second para - ..i know you know how to handle it. hihi

*dah pergi paradigm mall? Ikea bersepah tu tak terliur pun nak jejak, dgn ramai orang serbu.. tak boleh nak pastikan that the food are prepared throughly or the utensils are sterlized properly.*
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 03:41 PM | Show all posts
OsHiN_hOnEy replied at 4-12-2017 01:33 PM
orang utara kata dah tua renta masih nak bertunang bagai,nanti orang usik darah manis, baca kat BG ...

Takde nak darah manis bagai laaa. Da pahit da pon dedua. Hahahahaa
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 03:43 PM | Show all posts
pin0t replied at 4-12-2017 03:37 PM
Dah ada yang jawabkan. Hehehehee. TQ sis @sarahmirza
Entah laa kenapa nak bertunang2 bagai. Ikut ...

dah takmo majuk2 dgn ayah. nanti ayah dah kahwin, adik tinggal dgn ayah ker mcm mana? anggap jer mak tiri tu mcm kawan baru.takmo stress2 ok syg? nak advise lebih2 adik belum boleh terima.jalani apa adanya jer dik.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 03:44 PM | Show all posts
pin0t replied at 4-12-2017 03:41 PM
Takde nak darah manis bagai laaa. Da pahit da pon dedua. Hahahahaa

kihkihkih,tau pun..kan selalu orang kata masa bertunang darah manis, takkan dah umur gitu orang nak kata darah manis bagai.
Reply

Use magic Report

Post time 4-12-2017 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarahmirza at 4-12-2017 03:57 PM
OsHiN_hOnEy replied at 4-12-2017 03:40 PM
utk sesapa jer lar kita doakan yg baik2 sarah. its hard for TT sebab mcm ayah dia khianat kat kena ...


My bapa mertua pun kahwin lagi selepas mak mertua meninggal 4 tahun kot. Kahwin andartu umur nak pencen. Takpe la sebab nampak sangat dia kesunyian ya amat bila tinggal sorang2 kat rumah lama. Sebab itu dia balik kampung asal terus duduk sana. Masa kat kampung tu la jumpa mak mertua tiri ni. Kahwin je la... hihihi

Ikea ada singgah hari tu sekejap. Panjang betul orang beratur nak makan meatball.. macam jakun je masing . Paradigm mall pun dah pergi sekejap makan kat subway. Ingatkan nak survey tengok rupa GSC dia tapi ada sikit incident bunyi lif bising2 terus tak jadi naik. Pusing separuh mall then balik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 03:59 PM | Show all posts
OsHiN_hOnEy replied at 4-12-2017 03:43 PM
dah takmo majuk2 dgn ayah. nanti ayah dah kahwin, adik tinggal dgn ayah ker mcm mana? anggap jer m ...

Tak majuk daaa. Haritu jee diam seribu bahasa, 2-3 hari gak laaa. HahahPastu cari ayah jugak, kereta problem   
Dasar anak manje ayah. Apa2 cari ayah jugakk.
Adik2 semua kat madrasah. Sesekali je balik umah.
Kalau balik pon yg laki dok umah kakak, yg pmpuan dok dengan kita


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-12-2017 04:02 PM | Show all posts
sarahmirza replied at 4-12-2017 03:55 PM
My bapa mertua pun kahwin lagi selepas mak mertua meninggal 4 tahun kot. Kahwin andartu umur nak ...

Ouke la tuu da 4 tahun baru kahwin lagi.
Ayah nie belom 6 bulan da ada yg lain
Mana pegi ntah kata2 dia dulu masa ibu baru pegi, "doakan ayah tak kahwin lag?".
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.075054s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list