Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7228
View
94
Reply

[Idea] ...HUTANG TAK BAYAR...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Post time 2-10-2018 01:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Satu lagi..org tua2 cakap.
Kalau yg suka mintak pinjam duit malam buta tu, sila pikir byk2 sebab chances depa nak bayar tu tipis sangat. Depa licik. Dah tau orang lembut hati, kalau minta duit malam hari mesti org macam kesian dan akan transfer cepat. Tapi kalau ada yg betul2 perlu tu takleh nak kata apa dah. Suka hati la kan duit kita nak transfer pukul berapa hari apa



Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah org hutang, dkt setahun tak bayar2. Sbb kawan pejabat so kita takde la remind dia ke apa. Sendiri ingat la. Entah mcm mana satu hari tanya la balik bila nak bayar. Boleh dia cakap " kenapa ko tak mintak, duit tu aku ada dlm ASB ". Oppss bukan hutang wajib bayar ke. Nak suh aku mintak lak. Pening dpt kawan mcm ni.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 2-10-2018 01:48 PM | Show all posts
payahla nak mintak hutang kat orang,
macam kite pulak yang hegeh2 kat die..
yg die..buat muke seposen jek..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 04:41 PM | Show all posts
mochi1098 replied at 2-10-2018 01:15 PM
Satu lagi..org tua2 cakap.
Kalau yg suka mintak pinjam duit malam buta tu, sila pikir byk2 sebab c ...

pakcik meollss laki bini sampai skang xbyar utang arwah bapak meollss..dorang ingat rm15k tu sikit duit..tapi tu la yg peliknya org yg berhutang ni jnis rezeki xputus2 ye..deyoollss siap ade biz pastu ade 2-3 biji rumah plus da pergi umrah, sllu melancong kat oversea sedangkan meollss 1 family ni pernah jejak kat singapore jahhh..kecewa bila pkir2 sampai hujung hayat bapak meollss pakcik n makcik meollss xnk bayar hutang tu siap xdatang pn time bapak meollss meninggal..

dasar %^&%**(^

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 04:52 PM | Show all posts
Our tricks laki bini skrg.. Org nk pinjam 1k, ko bg 500, org nk pinjam beriban2, kena tanya details ko nk buat apa.. Ala2 nk pinjam loan bank. Ko kata nk buat modal bisnes, hubby ku sekolahkan dulu cukup2.. Sbb dia dh buktikan buat bisnes tanpa modal. Kalo kata nk byr loan rumah, sewa rumah smpi nk kena halau keluar, bg setakat cover sebulan ja. Kalo takat kereta nk kena tarik,  hubby ku ckp biar je la kena tarik pali g kuat nama blacklisted by bnk ja. Knp?  Sbb ktorang dh lalu zmn susah ni dulu. Yg penting x nyusahkan org, setakat ko dgn baik. Konsep ktorang, baik bergaduh sbb x bg hutang skrg, drpd bergaduh waktu nk tagih hutang. Lagi sadis.

Ramai ja nk pi jam puluh2 ribu nk cover bisnes. Selama ni watsap apa x pernah, tetiba muncul baik2 terus nk pinjam duit. Kalau kenalan rapat yg kita kenal, terdesak nk duit sbb nk bg anak bini mkn, takat 2-3ratus, hulur je la.. Halalkan..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-10-2018 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Cerita pasal hutang ni, teringat masa mula2 keje, baru grad gaji tak seberapa. Orang keliing ramai yg selalu sesak2 takde duit, carik i nak pinjam sebab ingat i grad gaji banyak walapun hakikatnya sedih sebab baru nak start hidup sendiri kan.
Yang i pulak tak boleh tengok sedara2 susah takde duit, dorang mintak nak repair motor la, kereta servis la,takde duit nak beli susu anak la macam2, i pun kesian punya pasal bagi. Walaupun at the end i yg ringgal rm50 je nak buat belanja.
Pastu Janji macam2 nak bayar balik last2  senyap. Pastu boleh muka tebal bulan2 depannya nak pinjam lagi.Lama2 i buat decision, first time i tolong, second time mintak i tak bagi selagi hutang first tu tak bayar.Dah kena cop sombong berlagak la. Masa tu muda hati tisu sedih org kata macam2.
Tu bab sedara mara. Bab adik beradik pun sama tapi i ada soft spot pasal adik beradik kan. Yg nak kawin tak cukup duit, bagi la 7 ribu buat topup.Sekarang buat acah2 org kaya eh tak paham la .Yg nak beli keter, nah rm5 ribu. yg sikit2 tu dah tak ingat dah, dgn adik beradik kira sedekah je la.
Bila diperhatikan org yg suka berhutang ni selalunya tak tau apa priority dlm hidup. Patut dpt gaji settle semua bil dulu baru enjoy, ni terbalik enjoy dulu baru pikir.Duit habis kat rokok pastu anak tak cukup susu, so hutang la.
I sekarang buat hati kering je, kalau org nak pinjam duit, kalau i nak bagi i kira sedekah, kalau taknak bagi i takkan bagi lantak la nak cakap apa pun. Gituuu...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2018 04:37 PM | Show all posts
sedihnya kalau hutang tak dibayar ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-12-2018 06:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bahaya hutang tak bayar ni.. Hutang ni gak yg halang kita masuk syurga..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak bayar habislah susah hidup nanti
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 06:45 PM | Show all posts
habis macam mana hutang tak bayar kalau macam itu patut susah la h oj habis habis dekat mana mana kena sudah macam
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2019 11:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Pernah bagi adik bradik sendiri pinjam duit tapi smpai ke sudah x dibayar. Kalu dulu mmg la dia susah tpi skrg dh senang dh buat2 lupa hutang dulu tapi xpe la kita halalkan aje

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 02:59 AM From the mobile phone | Show all posts
Org yg suka berhutang ni.. mmg akn sentiasa berhutang... Tak dan abis kambus hutang ... Gali semula
I tgk org jgk nak bg hutang pun... Mmg selidik sungguh.. sbb nilai yg nk tu besar jg.. yg dah tau liat bayar mmg xkan bagi berhutang.. tapi xsemua jumlah yg mntk dibagi
Kalau 1k.. i just bagi 500 jer
Kalau sikit sikit tu kira bg aje lah
Sbnarnya kalau tgk.. yg suka berhutang ni bermasalah dr segi pengurusan kewangan.. awal bulan enjoy katak.. hujung bulan mula lah
Hutang ni blh buat putus kawan.. putus saudara .. bahaya
Kalu berhutang tu.. sila bayar dgn sesegera mungkin.. baru berkat

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila ingatkan orang yang berhutang untuk bayar dah jadi si berhutang masam muka. Kita jadi serba salah.
Dah ingatkan dia dan tak bayar jugak..doa je lah mintak Allah buka kan hati dia untuk ingat dan bayar hutang kita.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-10-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Hutang keliling pinggang, bila family tanak tolong bayar hutang dia.. Mula la dia buat wayang. Dah tau duit tak banyak tapi beli keta mewah. Dah tau gaji tak mantap, nak juga buat pinjaman peribadi. Dah tau tak mampu settle bil air bil elektrik, nak juga pakai iPhone.. Nafkah mak ayah pon tak penah nak bagi, nak juga mohon kad kredit. Bulan ni pinjam duit akak, bulan depan pinjam duit angah. Bulan berikut pinjam duit bongsu.. Macam tu la hidup orang yang suka berhutang. Tak tenteram...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila yg berhutang tu adik beradik... Tu jadik susah.. Kalo seratus dua, biase jadik halal je la.... Tu yg kalo tetibe nk pinjam nama la... Pinjam ini la utk buat pinjaman... Sumpah. Xnk tlg yg tu.. Sbb sure ke akan dilunaskn pinjaman tu?kang dia buat diam... Haruuu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2019 04:10 PM | Show all posts
baru terkena ni..pinjam 1000  dari tahun lepas..takat ni bayaq tak sampai 500..nasib la..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
1.187753s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list