Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
7339
View
94
Reply

[Idea] ...HUTANG TAK BAYAR...

[Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-10-2017 11:23 AM | Show all posts |Read mode
Banyak kes yang setelah dibagi wang untuk dipinjam...terus senyap...
http://keretamayat.blogspot.my/

Oct 30, 2017                  Bagaimana mintak Hutang?
(Bagaimana berhutang cara Islam dalam dunia moden)


Korang ada masalah kawan hutang tak bayar? Buat bodoh?Bergaduh bila tuntut hutang dan sebagainya?

Lepas tu ada lagi kawan, adik beradik, sedara mara datangnak pinjam duit?

Tak nak bagi takut putus kawan, dah bagi takut pulak nakmintak hutang?

Nak buat macam mana?

InsyaAllah, Keretamayat ada penyelesaianya.

Mula mula korang Buat Whatsapp group, Add empat orang yangboleh dipercayai, atau best friend, atau adik beradik, atau ibu bapak, atausuami atau isteri, tak kesah, janji ada empat orang.

Tajuk Group tu: HUTANG CARA ISLAM

Lepas tu jika kawan ada nak pinjam, paste ayat ini.

(((Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu menjalankanurusan hutang piutang yang diberi tempoh hingga ke suatu masa yang tertentu,maka hendaklah kamu menulis (hutang dan masa bayarannya) itu. Dan hendaklahseorang penulis di antara kamu menulisnya dengan adil (benar) dan janganlah iamengurangkan sesuatu pun dari hutang itu. dan hendaklah kamu mengadakan duaorang saksi ldari kalangan kamu Dan janganlah saksi-saksi itu enggan apabilamereka dipanggil menjadi saksi. Dan janganlah kamu jemu menulis perkara hutangyang bertempoh masanya itu, sama ada kecil atau besar jumlahnya. Yang demikianitu, lebih adil disisi Allah (ringkasan ayat 202 surah Al Baqarah))))


Lepas tu Paste ayat ni pulak:

(((Kita orang islam hendaklah beramal dengan apa yangterkandung dalam Al quran, (menolak ayat al quran akan menjadikan kitakafir..,) maka sesuai dengan firman Allah, dari surah Al baqarah ayat 282 yangmemerintahkan supaya semua hutang ditulis tidak kira kecil atau besarjumlahnya, dan hendaklah ada dua orang saksi. Maka kerana Allah peminjaman iniditulis, dan kerana Allah saya memberi hutang dan kerana Allah juga kamu akanmembayar hutang. Maka dengan ini saya (Nama Pemberi Hutang:________) telahmemberi kepada (Nama Penghutang:___________) dan telah di saksikan oleh semuaahli group ini.)))

InsyaAllah, jika korang bagi hutang dengan cara Islam, makamudahlah dia bayar sebab bukti semua dah ada, sampai masa bayar up status dalamWhatsapp. Jika ada orang dia segan dalam group tu lagilah cepat dua bayar.

So malasah selesai, moralnya: Jangan lagi korang bagi hutangsecara rahsia, cara begitu tak islamik. Tulis hutang dan bawak saksi itu ajaranAl quran dan Sunnah.

Ikut Islam, kita selamat.

Jangan kata abang keretamayat tak payung! Woha!


ps: Untuk detail boleh rujuk buku Kamar Sutera karanganHamka Kereta mayat.

Borang Hutang jika korang tiada Whatsapp


Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 12:52 PM | Show all posts
baru akak faham maksud kamasutera = surat beri hutang
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 08:43 PM | Show all posts
Betul tu  kena ada black and white tp org kita especially kalau nk pinjam tu saudara-mara mana nk buat mcm tu. Mcm2 ayat keluar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2017 08:44 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 31-10-2017 12:52 PM
baru akak faham maksud kamasutera = surat beri hutang

Tertinggal huruf 'r'
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 07:30 AM | Show all posts
Serba salah dibuatnya. Kadang-kadang kita yang bagi pinjam duit ni malu nak mintak duit kita balik yang orang yang meminjam. Orang yang meminjam buat tak tahu je kadang-kadang. Macam mana tu. Terbalik pulak dah. Patut dia yang malu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 03:08 PM | Show all posts
tetiba teringat jd penjamin kat  ipar....dpt surat perintah mahkahmah... dia xbayar penjamin yg kono...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 04:52 PM | Show all posts
ayat Al Quran tentang perihal hutang adalah ayat yang terpanjang di dalam Al Quran.. betapa seriusnya prosedur dalam meminjam dan memberi hutang... Allh berikan wahyu untuk menjaga maslahah bab hutang ni. sebab kerana hutang, silaturrahim boleh jadi binasa.

waktu terdesak nak meminjam, macam2 janji manis dan rayuan, bila dah dapat duit buat dunno sajok,,, haishhh

tapi kena ingat, hutang ni dibawa mati... jangan buat main2

kadang2 orang yang memberi hutang dah macam peminta sedekah menagih agar hutang dibayar, tapi yang berhutang boleh wat lek wat pisss   je,,, siap update kat socmed makan restoran mahal, bercuti ke oversea,,, tapi bab hutang buat2 lupa plak ya.... hmmmm

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 04:53 PM | Show all posts
freezyout replied at 1-11-2017 03:08 PM
tetiba teringat jd penjamin kat  ipar....dpt surat perintah mahkahmah... dia xbayar penjamin  ...

samalah ngan i freez, ipar duai siap pujuk i suruh buatkan loan kereta untuk diorang lagi... jem palo wehhh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 05:09 PM | Show all posts
kuihbakar replied at 1-11-2017 04:53 PM
samalah ngan i freez, ipar duai siap pujuk i suruh buatkan loan kereta untuk diorang lagi... jem p ...

susahkan....
Reply

Use magic Report

Post time 1-11-2017 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
kena ingatkan dulu org tu tentang hutangnya, mungkin terlupa atau buat2 lupa ,
lepas tu buat tuntutan , maklumkan pada dia yg kita nak hutang tu dibayar, bincanglah dulu cara baik, ambik kira semua faktor, capai kata sepakat.
pentingnya ada surat perjanjian bersaksi yang dimatikan setem semasa nk beri hutang, begitu juga surat sepakatan tuntutan hutang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2017 02:37 PM | Show all posts
From my experience, tak jalan semua nie..

dia buat bodoh ajer..

Memang/confirm burn laa...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2017 03:23 PM | Show all posts
kita ni punya la kesian kengkawan. duk minta tolong, kita pun tolong lah apa mampu. rupanya kena kencng je

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-11-2017 05:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Meluat sbnrnya nk mintak hutang ni. Pndai2 la baya sendiri kan, nk kene mintak pulak. Sbnrnya baya cket2 pon ok asalkan bayar dan konsistent. Baya cket2 lame2 abes jgk hutang tu. Paling xbagusnye ade stgh org yg mmg liat nk baya hutang. Mcm pengalaman aku dulu bagi pinjam name dkt kwn utk beli motor. Motor abes baya da tp saman sangkut ade 10. End up aku yg kene baya sume saman tu dan die hidup mcm biase je. Bila mintak ckp nti baya, sedar2 da 3 thn tp xbaya jgk. Da mcm acara tahunan pulak aku mintak hutang kt die ni Bila berhutang ni sikap bertanggungjwb penting ye. Ape pon kite buat, take the responsibility. Biar misikin asal hutang sume baya. Gituh

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2017 02:46 AM | Show all posts
sunnah RSAW tu ie bila hutang kita tulis..
saya ni dah RM44,000 beberapa org hutangkan, tetapi tak jugak mahu bayar mereka ni semua.. sy pulak hanya sekadar mampu mintak gitu gitu je..
sekarang, org yg memang betul-betul perlukan bantuan pon sy dah tak berapa nak beri. ini semua kerana perbuatan org org yg sebelum mereka, yg bila diberi hutang, terus lari tak bayar. byk salah mereka yg lari tu, sebab sy masih rasa kelat dan jauh disudut hati, sy masih rasa tertipu dgn mereka.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2017 04:13 PM | Show all posts

** hutang piutang sesama manusia, banyak buruk dari baiknya. mudah hubungan menjadi rosak kerana hutang. jiwa tak tenteram keduanya. sama ada penghutang mahupun pemiutang.

** seeloknya elakkan berhutang. takut jadi kebiasaan, sekali berhutang, pastu nak hutang lagi dan lagi. dah macam ketagih.

** apa yang pasti, ayat "esok bayar balik" tu memang tak boleh pakai. setakat ayat penyedap. tak tahu la berapa peratus penghutang-penghutang yang menunaikan janji "esok bayar balik" tu..


** yang bagi hutang, bagi pinjam setakat mana yang termampu, yang boleh dihalalkan. kalau rasa taknak hilang kawan, saudara mara, tolak cara baik. be firm.

lebih baik gaduh sebab tak bagi pinjam duit daripada gaduh sebab nak mintak hutang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-11-2017 05:25 PM | Show all posts
somehow, saya lebih suka dengan kejujuran sewaktu meminta pertolongan (berhutang), rather than "pinjam sekian ringgit, besok bayar" tapi 10 tahun depan pon belum bayar juga.

and yes, tolonglah, elakkan lah berhutang.

dan jangan berhutang untuk tutup hutang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-11-2017 04:48 PM | Show all posts
Pernah pinjamkan duit pd kawan. Sbab kesian biz tgh prob. Tp lama sgt die xbayar smp da hint kat facebook. At the end, sbb x tahan n mmg emergency nak pakai duit terus msg minta bg balik duit. Lepastu terus lost contact.  😕

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2017 10:41 AM | Show all posts
hutang menyebabkan I dengan so called  'best friend' tak berckap for almost 1 year, dia pinjam duit I bgi alasan kawan dia yg lain dlm masalah, sudhnye dh dekat 2 tahun msing2 diam seolah macam tak de apa2 je, hutang ni boleh mnyebabkan maslah jd lgi teruk..so beware with seblum you berhutang...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2017 10:17 AM | Show all posts
Hutang Tidak Akan Diampuni

Semua dosa orang yang mati syahid akan diampuni kecuali hutang. (HR. Muslim)

Dalam hadist ini juga disampaikan bahwa hutang menjadi dosa yang tidak diampuni jika sengaja tidak dilakukan pembayaran atau pelunasan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-11-2017 05:27 PM | Show all posts
ROH ORG BERHUTANG TERGANTUNG DI LANGIT
Apakah hukum bagi orang yang sengaja tidak mahu membayar hutang? Sekadar Renungan..

Soalan:-

Apakah hukum bg orang yang sengaja tidak mahu membayar hutang? Bagaimanakah dengan amalanya,
Apakah hukum menganiayakan orang yang telah membantunya dengan ikhlas?



Jawapan
Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayar-nya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya :
i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya.   
ii. Hidup mereka tidak akan mendapat keredhaan dan keberkatan   Allah.   
iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim.   
iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima.

Sabda Rasul S.A.W.  Maksudnya : Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya)

(Riwayat Ibnu Majah)
Sabda Rasul S.A.W.  Maksudnya : Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas.  (Riwayat Baihaqi)

Disediakan oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.129797s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list