Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2473
View
52
Reply

Walimatul Urus & Family

[Copy link]

Author: cubic_biru       Show all posts   Read mode

Post time 23-10-2017 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Belah i pulak mak i take control. Mula rasa rajuk hati juga. Sebab kita nak buat our style.  Tapi bila dah selesai baru nampak. Kawin tak keluar kos. Barang hantaran dia amik barang dia letak je atas dulang. Hantaran my mom buat sendiri. Terrelah tapi mcm pak abu wedding planner semua puji nampak mahal tapi berapa puluh je dia spend utk hiasan tu. It is just for show kata mak. Tak letak duit hantaran berapa kos dia kata we are not hard up and tak mahu menyusahkan menantu. Kalau orang menyysahkan anak dia pun dia tak suka. So jangan susahkan anak orang.  Duit hantaran suruh letak utk rumah berdua. Kasi warning awal banyak nak pakai duit lepas kawin. Duit salam tak sangka berlebih dan habis cover majlis makan baju makeup. Kami kawin kat golf club. 500 guests bahagi 2 family kira combine. 250 guests utk setiap pihak. Masa habis majlis my mom and mil pass duit, terkejut kami. Baru i faham kenapa my mom take control.

My mil sampai hari ni dok sebut. Mak tak keluar apa pun utk wedding korang. Sebab utk sil and bil dia keluar duit utk wedding depa.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:33 AM | Show all posts

x dan nk baca taksat...

hmm...boih laa kat bubun mak tu...boih ayat lembutkan hati...

dah semua x jalan...

adeh...
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:36 AM | Show all posts
byk2 kn berdoa.. mtk ayah bincang dgn ibu.. sbb tt kata kalau dia yg bbincang mesti ibu sakit hati kan..
cuba tanya kalau tt setuju keluar kn belanje lebih sikit utk jemputan ibu, blh tak bilik pengantin ibu yg ibu tolong sponser..ala katil murah2 je tak payah beli yg set2 tu asal ada katil baru sebijik nnt ibu jugak yg guna...

**cube buat kenduri konsep rewang, masak ramai2 dgn jiran tentangga/sedaramara lbh jimat byk dr pakai katering kn

** ibu tt tu sebenar nya dah ada impian dia sedari anak dara nya kecik lg... sll kn pergi kenduri sedaramara/kawan2 jdi dia pun ada impian nk kenduri yg elok utk anak dara nya... mgkn mak tt sedikit terkilan impian dia tk akan mjdi kenyataan***

apapun jgn samp ibu kecil hati

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Siannye kau dekk..mak kau nak majlis gah tapi taknak sponser sesen pun..ape kata kau bawak mak kau pegi butik pengantin, pegi catering, kedai just doorgift, biar dia tau sikit harga semasa dengan bajet kawen kau tu..orang tua gitu lah semua nak harap duit hantaran..ape je yang tinggal lepas kawen..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Tapi bab panggilan orang ni kau kena tolak ansur sikit la..dia ada kawan2, saudara mara yang dia nak jemput..biarkan lah k..up sikit la 200 panggilan ke..sikit sangat pun kadang catering taknak buat juga..tak balik untung katanya..tapi buat kat dewan tu elok dah tu..semua orang selesa..lepas akad nikah buat resepsi sekali..pakai je baju yang sama..jimat dah kat situ..
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:46 AM | Show all posts
cubic_biru replied at 23-10-2017 11:16 AM
Wah bestnye u, majlis u boleh u control sendiri.

Share la sikit apa yang u control apa yang ba ...

choyyy sangat hijau kuninggg...hahah..
yang i control ambience wedding tu macam tema warna, doorgift, pelamin, pemilihan lagu (sebab i tak suka lagu wedding yang biasa orang guna)..setengah orang anggap benda ni remeh tapi bagi i ambience yang elok wajib sebab nak tangkap gambar....lagi 20-30 tahun kita akan belek lagi gambar tu insyaAllah...

yang i suh depa handle totally yang i mmg taknak amik tau n masuk campur (sebab takmau pening) adalah guest list, nak panggil jemputan, menu makanan, orang baca doa, bunga telur (ni i takmau pun tp depa kata apa kawin takde bunga telur haa dah dorang suggest i cakap ha sila handle i dont want), flow majlis and the rest yang berkaitan dgn majlis...bapak i org seni2 so dia panggil gang2 dia yg bersilat la apa la..i ok kan aja sebab macam malas nak komen, takde silat2 pun takpa...tapi kes i ok sikit sebab family yang sponsor kenduri...sebab majority yang datang kenduri tu keluarga depa, kawan2 depa so layakkan ko tanggung kan hihi

yang part hantaran tu, i dgn husband discuss sendiri2 nak bagi berapa..family tak kacau pun..dorang tak kesah..cuma tok i la yang bersuara part hantaran...tu la kalau mak bapak tak kecoh, ada pulak orang lain yang kecoh...

husband i pun satu kepala cerewet macam i jugak..yang belah dia family jenis nak control semua...tp dia beriya bangkang..awal2 family in law nak kain kaler hijau..mmg tak laaa....last paksa2 kitorang pilih kaler putih je..biarrr...husband i jenis kuat bangkang tp dia soft sikit...bangkang2 tp soft last2 family ikut jugak la..kalau i bangkak mmg buat gadoh...sorry hahha..yang belah husband family handle semua kenduri kecuali tema warna, jenis cake, layout kenduri (buat dekat rumah)..lagu kenduri, request siap2 takmau DJ2 macam fun fair tuu...lagi apa yee..tu je kot...

bila fikir balik kita pulun risaukan benda2 yang kecik tp yang kecik tu laaa beri kepuasan ..dan bila difikir fikirkan balik, better semua benda simple, short n sweet sebab akan jadi evergreen..i  ada jugak nyesal atas decision yg i buat untuk wedding preparation tu sebab rasa macma ikutkan sangat napsu bridzella la kononnyaa...tapi takpe la kenangannn

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 11:51 AM | Show all posts
lagi satu..rajin pulak aku komen..
kalau panggil ramai orang let say 1000 jemputan, mmg boleh cakap boleh cover duit cost kenduri..kenduri yang buat dekat rumah n buffet style...bila cover tu rasa cam lega fuhh hahah..ni contoh kenduri belah husband
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 12:03 PM | Show all posts
Salam wbt TT ...

I feel u TT

Dulu, masa say anak kawen pon.. mendapat tentangan habis2an dari mak (pssst: mak saya org Kedah jugak hehhehe) ...

Mak saya menentang pilihan saya + mengimpikan yg gah2 untuk perkahwinan saya coz saya anak perempuan sulung ..

Cut short, saya menikah di Pejabat Agama je .. abah saya suruh proceed jugak2 ditemani abang2 saya and few friends ... sebab mak asyik x setuju and keep on postponed ...

Lepas tu baru buat majlis...masa ni kami ikutkan je cakap mak in term of special door gifts yang gah, hantaran yang vass (deco) and pilihan catering mak ... buat kat dewan ..

Tapi, bab2 barang bilik semua saya & suami x beli pon masa awal2 kawen, pakai apa yg memang ada .. membazir je nak beli baru ...


Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Ko beli je katil lipat or katil murah. Pastu beli cadar cantik. Katil lipat tu tinggal je kat rumah mak. Cadar tu bawak balik.

Or your mom ni tak suka pilihan u. Mcm nak susah susahkan aja. Hmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 12:22 PM | Show all posts
munchkin replied at 23-10-2017 11:23 AM
Tulah. Setepek mak mentua i bagitahu kat i. Kerja pun tak. Praktikal je. Kalau doktor or engineer  ...

keje pun tak perempuan tu ada hati nak majlis besar2. Bersyukur lah orang nak sunting buat majlis ala kadar sudah. Hijabista ke?
Tapi tulah kalau dah mabuk cinta lautan api sangup direnangi konon. Rugi sangat-sangat bayar rumah atas nama orang lain alahai sayangnya dahla tak stable lagi. Lelaki kawin lambat tak ape, jangan kejar cinta dulu bagi stable dulu.

Macam mana nak kahwin kalau duit pun mengharapkan mak ayah lagi.. Ramai ingat kahwin ni indah, indah sekejap je lepastu rasa la azab nak handle 2 kepala kena jadi 1(suami isteri), financial, plan selepas kahwin. Banyak sangat komitmen.


Kalau masing-masing ada kesedaran baguslah tapi orang zaman sekarang tahu syok kahwin je yang pandai nafkah batin, tanggungjawab kelaut. Ramai yang terpengaruh dengan cerita-cerita viral dalam FB.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 12:38 PM | Show all posts
bLuEsKy replied at 23-10-2017 11:26 AM
Assalamualaikum tt cubic_biru,

Tahniah kerana mengindamkan majlis yg serba sederhana. untung baka ...

Actually, mak & ayah hubungan tak berapa baik since ayah pernah la emmm... curang dulu. Ibu saya macam hilang respect dekat ayah cuma masih suami isteri tapi tak berapa nak mesra. Asyik gaduh ja. Ibu dah hilang kepercayaan & dia macam trauma sangat2. Dia selalu menangis & sedih.

Dia ada cakap, lelaki nak dekat anak aku bukan senang2 boleh dapat. Biar rasa terseksa nak kahwin baru ada akai nak curang ke tak. Lebih kurang gini lah dia cakap sebab tu dia demand macam-macam & duit hantaran tinggi. Tu tak masuk lagi set barang kemas serba 1 dia nak minta tapi saya bangkang. Sebelum nak boleh kahwin kena ajar lelaki tu betapa susah nak dapat seorang isteri.

Dia juga cakap jangan bagitahu sapa2 saya nak kahwin even atuk tokwan makcik pakcik. Tunggu edar kad baru beritahu dia takut malu kalau tak jadi kahwin. Jadi saya tak boleh la suruh makcik/pakcik sedara2 pujuk. Nanti lagi dia marah, cakap saya pandai-pandai bagitahu orang pasal kahwin & suruh pujuk dia.

Tq atas advised awak saya akan terus berdoa, mana tahu the power of doa InshaAllah 1 hari nanti tiba2 dia lembut hati kan.. saya faham trauma dia tapi dia tak boleh pukul sama rata semua lelaki. Saya pun tak nak dapat suami yang curang dekat saya nanti huhuu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 12:43 PM | Show all posts
munchkin replied at 23-10-2017 11:32 AM
Belah i pulak mak i take control. Mula rasa rajuk hati juga. Sebab kita nak buat our style.  Tapi bi ...

Alhamdulillah rezeki kahwin u mudah dpt duit siap cover balik. Beruntung sangat2. Duit boleh guna untuk benda lain kan.. Pandai take control ke arah penjimatan bagus la.

Ibu i ni macam ke arah pembaziran je gayanya haa....haa...

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 12:43 PM | Show all posts
bLuEsKy replied at 23-10-2017 11:33 AM
x dan nk baca taksat...

hmm...boih laa kat bubun mak tu...boih ayat lembutkan hati...

kena buat ayaq jampi neh hahaha...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 01:00 PM | Show all posts
Ratutulip replied at 23-10-2017 11:36 AM
byk2 kn berdoa.. mtk ayah bincang dgn ibu.. sbb tt kata kalau dia yg bbincang mesti ibu sakit hati k ...

** ibu tt tu sebenar nya dah ada impian dia sedari anak dara nya kecik lg... sll kn pergi kenduri sedaramara/kawan2 jdi dia pun ada impian nk kenduri yg elok utk anak dara nya... mgkn mak tt sedikit terkilan impian dia tk akan mjdi kenyataan***


Touching pulak bila baca  ni .

Seboleh-bolehnya nak sangat memenuhi impian dia tak nak dia kecil hati. Saya ok je jemputan tu kalau family terdekat & orang kampung berdekatan je. At least dia topup sikit sebab dia nak jemput 2,3 buah kampung di kedah(belah ibu) & orang-orang kampung di perlis (belah ayah).

Hehe dah banyak kali dah tanya bab sponser ni ayat dia tetap sama.

"aku dulu semua pakai duit sendiri. Kerja kilang ja boleh beli perabot2. Hang reja gaji besar tak kan tak leh"

ape pun thank you, saya akan terus tanya sampai dia fedup haha... kadang2 kena selalu sebut2 mana tahu dia tetiba nak sponser kan...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 01:07 PM | Show all posts
missDollie replied at 23-10-2017 11:42 AM
Tapi bab panggilan orang ni kau kena tolak ansur sikit la..dia ada kawan2, saudara mara yang dia nak ...

Jemputan ni kalau family terdekat & orang-orang 1 kampung tempat tinggal saya ok je lagi. Ini dah list kena panggil kampung sebelah-sebelah lagi 2,3 buah kampung di mukim tu, adik beradik di Alor setar lagi, belum campur kampung2 sebelah ayah saya di Perlis lagi. Saya dah slow talk dah panggil sekadar mampu sudah la kan tak payah beria. janji ada juga buat kenduri




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 01:26 PM | Show all posts
KulitKayuManis replied at 23-10-2017 11:46 AM
choyyy sangat hijau kuninggg...hahah..
yang i control ambience wedding tu macam tema warna, doorg ...

Tq share pengalaman majlis u. Majlis akan jd lebih mudah kalau masing-masing main peranan masing-masing & tak masuk campur task orang lain kan.


guest list, nak panggil jemputan, menu makanan, orang baca doa, bunga telur , flow majlis and the rest yang berkaitan dgn majlis family u handle
ambience wedding - u control

I nampak la balance majlis u dengan part masing2. Thanks u! I dah nampak dekat sini apa patut i suggest my mom buat.


Nanti i usulkan dekat my mom, dia handle majlis, jemputan, makanan, flow, tablecloth kaler kuning hijau ke hehe... terpulang pada dia. Nanti dia busy dengan benda ni dia macam lupa benda lain ke kan.. Cuma bajet makanan nak kena adjust dengan list jemputan dia kan bab ni sensetif sikit sebab dia xmo sponser haha.. kena gula-gula sket. Mak mana tak nak tengok anak dia kahwin kan.

Part i - doorgift, baju (warna, tema), kalau dia nak pelamin i DIY sendiri ikut creativity sendiri sebab kena matching dengan warna baju kan. Nanti jadi macam fun fair pula too colourful kalau semua orang nak campur tangan. Kalau dia setuju dengan plan ni bagus sangat2.



Thanks u!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 01:28 PM | Show all posts
KulitKayuManis replied at 23-10-2017 11:51 AM
lagi satu..rajin pulak aku komen..
kalau panggil ramai orang let say 1000 jemputan, mmg boleh cakap ...

Kalau boleh cover tu duit tu boleh guna buat benda lain kan... i harap kenduri i nanti dipermudahkan juga tak kira lah berapa jemputan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 01:36 PM | Show all posts
Loh_83 replied at 23-10-2017 12:03 PM
Salam wbt TT ...

I feel u TT

thanks share your story

kalau wali tidak ada masalah nikah ja dkt pejabat agama. i pun cadang nak macam tu juga kalau habis2 semua tak boleh jalan. Kahwin lari kang baru tahu malu dekat orang. Ayah i ok je dia cool je i nak kahwin. Biasala mak excited lebih sebab i pon anak perempuan & anak sulung.

Yang penting benda wajib dulu. I kalau boleh nak nikah, buat kenduri sikit & teruskan kehidupan macam biasa, hidup macam biasa je. I rimas nak gah2 ni i tak suka.

moga majlis i dipermudah la gah ke sederhana ke i cuma nak ia smooth ja dan semua orang happy.
Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 02:25 PM | Show all posts
cubic_biru replied at 23-10-2017 01:26 PM
Tq share pengalaman majlis u. Majlis akan jd lebih mudah kalau masing-masing main peranan masing-m ...

betul..kalau u bagi dorang tugas, ada high possibility dorang tak akan sebok2 yang lain, hopefully..
u lebih tau your ibu, so u misti tau cara nak nego dgn dia kan...u know the best....nak buat kenduri ni tak syok la kalau ada emo2 kan...majlis kawin kot...ada kawan i (org kedah gak) haha dia mmg nak ikut kepala dia untuk wedding yang mana genetik perangai tu turun dari mak dia jugak la..pastu mak dia pun nak in charge semua benda...then clashing of ideas last2 mak dia cam "ha buat ja la pandai sgt"...lama jugak mak dia tak pedulikan dia...last2 hujung2 nak kenduri tu baru hati mak dia sejuk sikit...tak best la kalau bermasam muka dgn mak pasal hal2 nak buat kenduri niii
didoakan majlis u dipermudahkan dan berjalan lancar hendaknyaa...walaupun lambat lagi tapi better u plan awal so that boleh buat sikit2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-10-2017 02:34 PM | Show all posts
KulitKayuManis replied at 23-10-2017 02:25 PM
betul..kalau u bagi dorang tugas, ada high possibility dorang tak akan sebok2 yang lain, hopefully ...

thanks u...


Alhamdulillah bagus juga i buka thread dkt sini dah nampak cahaya2 tu kembali. Kalau tak suram kelam mendung je i rasa.. down je rasa


Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.095114s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list