Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
1063
View
23
Reply

Persiapan Majlis walimatul urus...The DO'S and the DONT'S....

[Copy link]

Author: mannnaaakautau       Show all posts   Read mode

Post time 22-10-2017 05:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 22-10-2017 12:14 PM
Assalammu'alaikum manak dan pembaca budiman yg beragama islam.  Selamat sejahtera.
Kalau jemput  ...

Iye... bg la telur rebus atau kerepek2 ke.
Masuk plastik je.
Kalau tak nak bagi makanan, bagi la benda yang orang gunakan i.e surah matsurat, yaasin.
Bagi perhiasan botol, mangkuk kecik tu kdg tak sampai rumah dh kena buang.
Hari tu i pergi kenduri kawin dapat air kotak marigold 1 liter. Ni pun best juga.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2017 09:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Tips yg I akan bagi kat org skeliling I yg I utamakn sangat2 is kalau boleh khidmat apa2 dalam majlis jangan pakai sedara mara punya melainkan dorang yg sanggup nk sponsor..Tak kisah lah,bab mak andam ke..katering ke,jurugambar ke mahupun dejay..Sebabnya I dah terkena and sampai sekarang terkilan tak habis lagi..

I upah jurugambar pakai sepupu sendiri..I bayar 1.5k and bayar semua sebelum majlis.dah la masa I tgah solek2 jurugambar takde, boleh pulak dia layan makcik2 I dekat tmpt sambut tetamu..buat kerja cincai,main2..Gambar angle entah apa2 and sangat la amatur.Pastu hasilnya I dapat album seketul,itupun separuh je yg ad gambar.yg lain2 dia bagi soft copy je..Pastu kata nak bagi frame la hapa siap nak cuci gambar saiz besar la tp nak masuk 3tahun habuk pon takde..Nak meroyan sedara sendiri nanti kang ada yg sentap jadi majlis nanti jangan lah pakai sedara mara punya.biar dorang datang semata nak meraikan majlis kita je.i pon dah belajar dari kesilapan..huuu

Reply

Use magic Report

Post time 23-10-2017 01:55 PM | Show all posts
buat mana yg mampu ............
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2017 12:00 PM | Show all posts
mannnaaakautau replied at 21-10-2017 08:52 AM
Anak buah manak Yang Dua tahun setengah tuh cakap kat manak..."Uncle manak, you travel the world o ...

Apa meaning kalau buat majlis mewah2, belanja sampai beratus ribu, or juta ringgit.
last2 kawin tak sampai beberapa tahun dah bercerai....

Yg penting:
1) ikut kemampuan
2) jangan sampai kena berhutang. no meaning kalau majlis mewah2 tapi terpaksa tanggung hutang bertahun2. Sampai dapat anak, anak naik sekolah pun hutang masih tak habis.

kalau nak nilai pembaziran, let me give 2 scenarios:
1) pakej wedding RM25K utk 1000 tetamu termasuk pelamin, sewa baju pengantin, dewan/ballroom, dj, etc
2) paket wedding RM80K utk 1000 tetamu termasuk everything, tapi sewa banglo + taman, wedding bertema dlm garden.

pakej ke 2 kos memerlukan hampir RM55K extra.
Instead of spending RM80K tu, kan lebih baik spend extra RM55K tu dgn beli kereta cash.

Lagi pun kemeriahan majlis kahwin tu takat 4-5 jam.
so, kalau yg sampai berhutang rm puluh ribu utk kemeriahan malis 4-5 jam, lepas tu suffer bertahun2 menanggung hutang.
to make it worse, tak sampai berapa tahun dah asyik gaduh or bercerai.

so lebih baik majlis yg sederhana tapi keberkatan dan kebahagiaan yg berpanjangan.


Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071567s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list