Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
6938
View
294
Reply

Tujuh Produk Kosmetik Diharamkan Berkuat Kuasa Serta-Merta : KKM

[Copy link]

Author: CARI-LTS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-10-2017 11:22 AM | Show all posts |Read mode


sumber : Berita Harian



Berikutan dikesan mengandungi racun hidrokuinon, tretinoin dan merkuri, tujuh produk kosmetik yang berada di pasaran diharamkan dan dibatalkan pengedarannya berkuat kuasa serta-merta.


Memetik laporan Berita Harian, arahan tersebut dikeluarkan menerusi satu kenyataan oleh Perkhidmatan Farmasi Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini.


Antara jenama produk yang diharamkan termasuk :


1. D'Solve Plus, Nuriz Kosmetik (mengandungi hidrokuinon dan tretinoin)


2. Krim pemutih 3 dalam 1, Nuriz Kosmetik


3. Penyegar wajah Cantiqa, Pusratu Global Academy (hidrokuinon)


4. Penyegar wajah Rzac Platinum, R-ZAC Sdn Bhd (hidrokuinon).


5. Magic Cream, Malia Mellia (merkuri)


6. Krim siang Dnars, Onew Cosmetics (merkuri)


7. Krim malam Dollys Pinky, Legacy Jaya Enterprise (merkuri).


Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah mengingatkan sekiranya penjualan dan pengedaran produk kosmetik tersebut masih dijalankan, penjual terbabit dianggap melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.


"Mereka yang melakukan kesalahan mengikut Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984, boleh didenda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama."


"Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya."


Dr Noor Hisham berkata, orang awam yang menggunakan tujuh produk kosmetik itu dinasihatkan menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat pakar kesihatan jika mengalami ketidakselesaan atau kesan buruk.


Sementara itu, orang ramai boleh mengajukan pertanyaan berkaitan produk kosmetik kepada kosmetik@npra.gov.my atau menghubungi talian 03-78835400.- CARI

sumber : Berita Harian

sumber : Berita Harian

sumber : Berita Harian

sumber : Berita Harian

sumber : Berita Harian

sumber : Berita Harian



Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
mmg iols xnak beli dah produk mcm ni, takut. .dlu pernah try dnars, muka first bagus licin lama2 naik jerawat. .lepas tu dah taubat xnak beli dah, beli yg dekat watsons/guardian ja. .
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Produk smpah timbang kilo mmg sebegitu. Hadap sgat nk beli kayakan puak2 tu watpe? Cashlah!
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:37 AM | Show all posts
elok la KKM cepat2 haramkn produk timbang kilo ni....

nnt ada pulak yg komen:
nak jatuhkan biz org islam, dengki sesama melayu, tak blh tgk melayu maju
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa produc2 ni tk di saring dulu sblm dijual ye? Mcm mudah sgt nk dijual. Sah2 bende timbang kilo tu diimport masuk ke malaysia. Mcm mana bole terlepas masuk di awalnya.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:43 AM | Show all posts
selayaknya la kan.. belum kira lagi akan fefelin cosmetic tycoon tu.. seb baik baik duit boleh suap
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:45 AM | Show all posts
nanti kang founder mula la kata itu produk tiruan..
yang asli adalah selamat
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:46 AM | Show all posts
baik pakai safi jee
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:47 AM | Show all posts
Baguslah dah didedahkan jenama berserta gambarnya sekali supaya pengguna tak tertipu lagi dengan iklan product timbang kilo ni
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:51 AM | Show all posts
aritu ade nmpk dlm fb
cara2 packing produk timbang
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:56 AM | Show all posts
haram kt sini..tp kt fb still lg org duk suruh pm...
serupalah mcm jual pendrive yg ada mcm cerita dlm tu...nak nmpak mulia jual himpunan doa
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:56 AM | Show all posts
dah la timbang kilo.. harga pulak merapu mahal nak matik... manalah tokey tak kaya raya
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Rakyat msia ni obsess sgt ngan kecantikan. Walaupun usahawan kosmetik tumbuh mcm cendawan, ttp dorang boleh hidup kaya raya dr hasil jualan
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:15 PM | Show all posts
isk..tgk packaging pon mcm was-was nk beli...mesti takde tulis ingredient kat botol tu
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah la mahal gedabak. Kalu local patut leh jual murah mcm Good Virtues tu. Even 2 thn R&D (Citychemo Manufacturing Sdn. Bhd.) pun still leh jual murah, ada jual kat Watsons, siap dh leh tembus pasaran Singapore, Indonesia, US, UK, Belanda, Maldives bagai dlm masa 3 thn. Malaysia ramai chemists, pharmacists, dermatologists yg bagus2 kot. Ni tak, semernya nk ikut jln mudah. Last2 Cina yg hired muslim chemists, pharmacists, dermatologists buat produk selamat dan halal. Founder Melayu? Timbang kilo kan hader.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 13-10-2017 11:37 AM
elok la KKM cepat2 haramkn produk timbang kilo ni....

nnt ada pulak yg komen:

Produk terlajak laris cowhite pun aku rase ade something.  Cerahkan kulit seawal 3 hari.. gilo ko.. ramai jah org beli..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:21 PM | Show all posts
Kittie replied at 13-10-2017 12:15 PM
Dah la mahal gedabak. Kalu local patut leh jual murah mcm Good Virtues tu. Even 2 thn R&D (Citychemo ...

masaalh paling besar ialah consumers...kalau tak de pembeli produk timbang kilo ni takde la berlumba2 org nak jual..



Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:24 PM | Show all posts
Buritan replied at 13-10-2017 12:17 PM
Produk terlajak laris cowhite pun aku rase ade something.  Cerahkan kulit seawal 3 hari.. gilo ko. ...

alif sukri ke?

aku tak tau sgt produk2 diorg ni sbb aku pakai neutrogena je

nak cerah sgt, alih2 bersopak muka

rasanya tak lama lagi kena la tu dgn KKM

jgn ada yg guna sentimen agama, bangsa dah la...naik semak dgr
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:26 PM | Show all posts
adik ipar aku dulu guna TATI..cantik sangat muka dia. sekali dia stop bila KKM kata TATI contained mercury.

in 2 weeks after stop, kulit dia sangat teruk. melepuh, jeragat, jerawat halus penuh 1 muka..
kesian dia..

but still, she berani beli product timbang kilo lepas tu untuk cure muka dia...setiap seminggu try product lain..now still tak okay.

kalau aku jadi dia, beli product without paraben etc n try pakai at least a month. ni nak kesan cantik cepat..memang tak lah
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:27 PM | Show all posts
pprt.com nya packaging masing2
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:34 PM | Show all posts
kos produk dlm rm5, jual rm50
untung besar,mmg cepat kaya
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Vavi sgat Dnars tu... dh byak kali kena dgan KKM pn tak serik2 lg...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
prizadane replied at 13-10-2017 12:26 PM
adik ipar aku dulu guna TATI..cantik sangat muka dia. sekali dia stop bila KKM kata TATI contained m ...

Dia kena pegi tanam pokok aloe byk2. Guna tu jer utk normalize acid mantle kulit dia tu.

Masa Kittie wat research kat satu hospital, ada girl ni yg kulit dia ada kesan sbb salu buat radiation, kulit dia jd tak sihat, gelap mcm nk terbakar, kering bagai, kat bhg yg sihat sikit ada breakouts. So doc suh dia cuci muka dgn air jer, lukewarm, jgn panas sgt, suam sikit dr suhu bilik jer, pestu doc suh dia letak aloe. Lps 1 year jumpa dia balik, nmpk lg muda, kulit lembap licin, glowing, cantik dah dia. Kanser dia pun dh sembuh, dah takyah wat radiation dah. Tp dia still follow la amalan basuh muka dgn air jer dan guna aloe tu, sbb cara tu works well for her.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:44 PM | Show all posts
prizadane replied at 13-10-2017 12:26 PM
adik ipar aku dulu guna TATI..cantik sangat muka dia. sekali dia stop bila KKM kata TATI contained m ...

yesss.aku dh tpengaruh ngn products free paraben & sls, wlpn PW ckp xda scientific prove.
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ada satu brand nama mukolawo. kawan aku pakai 3 hari dah licin putih muka
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071057s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list