Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
1379
View
17
Reply

[INFORMASI] 7 Individu Popular Yang Terselamat Dari Tragedi 9/11 Secara Tak Sengaja

[Copy link]

Author: chacon       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-10-2017 02:43 PM | Show all posts |Read mode


Sudah 16 tahun berlalu tragedi yang menggemparkan dunia satu ketika dahulu. Bangunan kebanggan Amerika Syarikat, Pusat Dagangan Dunia telah hancur menyembah bumi akibat serangan pesawat oleh pengganas.

Seramai 2,996 kematian dilaporkan dan 6,000 yang lain cedera dalam tragedi yang telah mencetuskan "Islamophobia" di Amerika Syarikat. Namun, terdapat ramai individu yang bernasib baik secara kebetulan tidak berada di bangunan tersebut yang biasanya mereka hadir menyebabkan mereka terselamat.

iluminasi.com ingin berkongsi 7 individu terkenal yang terselamat dari tragedi ini secara tak sengaja.

1. Ian Thorpe




Siapa tak kenal dengan atlet renang dari Australia ini. Ian Thorpe adalah atlet Australia yang paling banyak memenangi pingat di Sukan Olimpik iaitu 5 pingat emas. Beliau juga telah memenangi 11 pingat emas di Kejohanan Dunia.

Ketika hari kejadian 11 September 2001, Ian Thorpe berada di luar untuk ber-jogging di sekitar New York, dan sampai di Pusat Dagangan Dunia. Kemudian Ian membuat keputusan untuk melawan bangunan tersebut untuk mengambil gambar dari dek pemerhati di atas bangunan pencakar langit tersebut.

Namun, beliau menyedari bahawa beliau terlupa untuk membawa kamera, menyebabkan atlet yang ketika itu berusia 18 tahun, terpaksa kembali ke hotel dengan menaiki teksi. Dan ketika beliau sampai di hotel, beliau terlihat Menara Utara bangunan Pusat Dagangan Dunia sedang terbakar, melalui televisyen.


2. Mark Wahlberg




Pelakon Hollywood yang berasal dari Boston, Massachusetts yang popular dengan filem Transformers ini juga terselamat dalam tragedi 9/11. Beliau dan beberapa orang rakan dijadualkan untuk berlepas ke Los Angeles dari Boston, menaiki Pesawat 11 American Airlines.

Namun, mereka telah menukar keputusan di saat-saat akhir untuk menyewa pesawat peribadi bagi menghadiri festival filem di Toronto, Canada. Dan daripada Toronto, mereka kemudiannya berlepas ke Los Angeles. Mark berkata beliau mungkin akan cuba untuk mematahkan cubaan pengganas untuk mengambil alih pesawat jika beliau berada dalam pesawat tersebut.

"Jika saya berada di atas pesawat tersebut bersama-sama anak saya, tragedi itu takkan berlaku. Akan berlaku pertumpahan darah di kabin kelas pertama dan saya akan berkata 'Okay kita akan mendarat dengan selamat, jangan risau'" - Mark Wahlberg


3. Seth MacFarlane




Seth MacFarlane adalah seorang penghasil animasi, penulis, pengarah, penerbit dan pelakon alih suara yang terkenal seperti "Family Guy" dan "Ted". Dan jika beliau tidak terselamat dalam tragedi itu, pastinya animasi "American Dad" tidak akan wujud.


Beliau, seperti Mark Wahlberg, juga dijadualkan menaiki Pesawat 11 American Airlines untuk pulang ke Los Angeles bagi menghadiri majlis di Rhode Island School of Design, tempat belajarnya satu ketika dahulu. Agen penerbangan Seth tersilap memberitahu bahawa pesawat tersebut akan berlepas pada jam 8.15 pagi, padahal ia dijadualkan berlepas jam 7.45 pagi.

Ketika sampai di lapangan terbang, beliau tidak dibenarkan menaiki pesawat kerana lewat dan diarahkan untuk menunggu pesawat seterusnya. Sejam kemudian, pesawat malang tersebut telah dibenamkan ke Menara Utara Pusat Dagangan Dunia menyebabkan kesemua penumpang mati. Seth berterima kasih kepada agen penerbangannya atas kesilapan itu yang telah menyelamatkan nyawanya.


4. Gwyneth Paltrow



Walaupun bukan Gwynet Paltrow yang terselamat dalam tragedi ini, namun beliau dianggap sebagai penyelamat. Pada pagi tragedi tersebut, seorang wanita, Lara Lundstorm Clarke, sedang berjalan untuk ke tempat kerja. Dan ketika ingin melintas jalan di West Village, Lara telah melanggar lampu merah untuk melintas jalan. Pada masa yang sama Gywneth Paltrow yang sedang memandu untuk pulang ke rumahnya melalui jalan tersebut, hampir-hampir terlanggar Lara.

Lara kemudianya berdiri di jalan, sambil melihat ke arah SUV tersebut, dan mendapati individu tersebut adalah pelakon Hollywood. "Pertemuan" itu telah membuatkan Lara terlepas tren untuk ke tempat kerja, membuatkan beliau lambat untuk masuk ke pejabatnya yang terletak di Pusat Dagangan Dunia. Beliau tiba di stesen berdekatan pejabatnya pada jam 8.47 pagi, dan mendapati bangunan tersebut telah terbakar.

4 daripada rakan sekerja Lara terkorban pada hari tersebut.


5. Michael Lomonaco




Michael Lomanco adalah seorang chef di sebuah restoran terkemuka dunia iaitu Windows on the World yang terletak di tingkat 106 dan 107 Pusat Dagangan Dunia. Ketika beliau ingin menaiki ke restoran tersebut kira-kira jam 8.15 pagi, beliau teringat bahawa beliau mempunyai temujanji untuk membetulkan cermin matanya tengahari tersebut di Lens Crafter yang terletak di loby Bangunan 1 Pusat Dagangan Dunia.

Beliau kemudiannya menuju ke Lens Crafter untuk mencuba nasib jika dapat membaiki cermin matanya lebih awal. Ia membuatkan Michael lambat 30 minit untuk sampai ke restoran tersebut, yang telah menyelamatkan nyawanya.

Beliau menceritakan detik-detik cemas ketika tragedi itu berlaku. Beliau keluar daripada bangunan tersebut dan melihat restoran tersebut sedang terbakar. Beliau cuba untuk membantu dengan menuju ke pintu kecemasan dan ketika itu, beliau terlihat kapal terbang kedua terbenam ke dalam bangunan kedua. "Saya tidak menonton melalui TV, saya berada di situ, dan saya tak akan pernah melupakan saat-saat itu," jelas Michael.


6. Larry Silverstein




Seorang pembina dan pemilik hartanah yang kaya raya, Larry Silverstein yang memegang sewa di bangunan WTC itu perlu menghadirkan diri ke tempat kerja pada pagi tersebut. Syarikat miliknya, Silverstein Properties mempunyai pejabat sementara di tingkat 88 bangunan tersebut.

Namun, pada pagi tersebut beliau juga mempunyai temujanji bersama dermatologis dan beliau tidak boleh terlepas temujanji dengan doktor kerana isterinya akan marah. Dan disebabkan itu beliau tidak hadir ke pejabat ketika WTC diserang. Selain itu, kedua-dua anaknya Roger dan Lisa yang kerap menghadiri mesyuarat bersama klien penting di restoran Windows on the World juga tidak hadir pada hari tersebut.

Mereka dikatakan terlewat pada hari kejadian. Ketiga-tiga anak-beranak ini terselamat daripada tragedi tersebut membuatkan ramai yang beranggapan mereka tahu lebih awal mengenai kejadian tersebut. 4 daripada kakitangannya terkorban yang mana 2 daripadanya baru sahaja diambil bekerja.


7. Jim Pierce



Jim Pierce adalah pengarah urusan AON Corporations yang berpangkalan di New York. Beliau juga merupakan sepupu kepada Presiden Amerika Syarikat George W. Bush. Jim dijadualkan menghadiri konferens perniagaan pada 11 September 2001 di tingkat 105 di Menara Selatan bangunan Pusat Dagangan Dunia.

Namun disebabkan terlalu ramai orang yang ingin menghadiri konferens tersebut, lokasi konferens telah ditukarkan ke Hotel Millennium di seberang jalan Pusat Dagangan Dunia. Bangunan yang sepatutnya Jim berada merupakan yang kedua dihentam oleh pesawat kedua. 11 daripada 12 individu yang berada dalam bilik tersebut terkorban.





Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 03:31 PM | Show all posts
wow..ini menarik
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 12:38 PM | Show all posts
Wah menarik citer memasing
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 02:15 PM | Show all posts
nyaris2 je korang yek
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 05:24 PM | Show all posts
dh mcm final destination je
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 09:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan main Mark Wahlberg tu ya... Ingat macam dia berlakon
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:30 PM | Show all posts
Bersyukurlah masih dipanjangkan usia!
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ok menarik.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
hihihi...macam cite final destination
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 10:50 PM | Show all posts
Xsangka pelakon pn ade skali dlm geng2 yg tselamat tu.. Kalu x, pelakon laen la blakon transformers, deep water horizon..
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
Tu maknanya ajal belum sampai..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2017 10:57 AM | Show all posts
Ntah2 semua dah tau kot..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2017 04:43 PM | Show all posts

dengarnya 4,000 yahudi terselamat nyawa.
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2017 07:33 PM | Show all posts
agenda yahood itu hari celebration mrk


xkan ada stand by  camera rakam pelbagai sudut.
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2017 11:05 AM | Show all posts
wah info yg menarik, belum sampai ajal lagi tu
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2017 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku percaya ada je yg dh tahu.. sbb tu terselamat
Reply

Use magic Report

Post time 20-10-2017 04:55 PM | Show all posts
ada sorang lagi...Michael Jackson pun patutnya ada kt situ..ada meeting.tapi dia terbangun lambat sbb mlm sebelumnya ada concert. Info dari site apentah kt instagram.
Reply

Use magic Report

Post time 22-10-2017 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Belum ajal lg..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.054595s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list