Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
123Next
Return to list New
1652
View
72
Reply

[Tempatan] Kerajaan Pertimbang 100 Peratus Pekerja Asing

[Copy link]

Author: dizzzek       Show all posts   Read mode

Author
Post time 12-10-2017 01:01 PM | Show all posts |Read mode
Edited by spiderman80 at 12-10-2017 10:56 PM

alasan: gaji rendah, masa kerja panjang
faktor sebenar: malas, nenek mati setiap tahun, mc setiap bulan, tidak mahu meningkatan skill diri, dll.

Kerajaan pertimbang 100 peratus pekerja asing


SHAHIZATUL FARHA S ROSLI 10 OKTOBER 2017

KULAI - Kerajaan sedia mempertimbangkan permohonan pengambilan 100 peratus pekerja asing dalam sektor pembuatan bagi memenuhi keperluan pengilang di bahagian pengeluaran produk.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, bagaimanapun polisi ini terhad kepada pengilang sektor pembuatan yang mengeksport produk masing-masing ke luar negara.

Katanya, pada ketika ini nisbah bilangan pekerja tempatan dan pekerja asing adalah 1:3 bagi semua sektor dan bahagian termasuk bidang pembuatan yang mengeksport produk ke pasaran global.

"Kerajaan baru-baru ini telah meluluskan untuk perkara tersebut dipertimbangkan. Terdapat beberapa masalah yang dihadapi pengilang sektor pembuatan termasuk masalah kurang tenaga kerja untuk memperluaskan operasi mereka," katanya.

Beliau berkata demikian selepas lawatan kerja ke V S Industry, di sini hari ini.

V S Industry merupakan salah satu syarikat pembuatan yang memerlukan pertambahan pekerja asing bagi sektor pengeluarannya berikutan permintaan tinggi daripada pelanggan dalam pasaran global.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Nenek mati setiap tahun....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:14 PM From the mobile phone | Show all posts
agak2 lepas ni gomen ambik pekerja asing tak? rasanya kalau menteri org luar pun much better kecuali menteri asal negara yg bermula dengan huruf I.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:24 PM | Show all posts
Nenek mampos

Tak sedap badan

Anak demam

Bini sakit

Laki hilang

Along carik

Bla bla bla

Dasar pemalas biawak idop
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:26 PM | Show all posts
selain rakyat pemalas..
majikan boleh save kos tak perlu mencarum utk epf dan socso
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:28 PM | Show all posts
100% untuk pengilangan la sgt..... setahun lepas tu hilang semua...buka kedai kat nilai3 la... kat yong peng la... plaza alam sentral lah.... pasar malam lah
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:30 PM | Show all posts
Terdapat beberapa masalah yang dihadapi pengilang sektor pembuatan termasuk masalah kurang tenaga kerja untuk memperluaskan operasi mereka," katanya.


mana tak hilang bangla dah lari buka niaga kedai pulak...niche sesama dorang mmg survive la
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
acik2 kepam swasta da komen. acah2 rajin tu semestinya. da mmg pon wktu kjer pnjg buto ko thun 2017 still kjer 6 hri. kjer 6 hri pastu smua kjer kena wat pastu majikan byr rm1k je. nk tnjuk baik skit bayar la rm1100 tp brlambak la kjer walaupun kjer kilang
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
AbukRokok replied at 12-10-2017 02:28 PM
100% untuk pengilangan la sgt..... setahun lepas tu hilang semua...buka kedai kat nilai3 la... kat y ...

pkrja asing ni klo agensi x pgg pasport dorg da lama da dorg blah kjer kilang. tahla bile rmai2 sameng mcm cilaka.  tahla pmlas, sama je mcm rkyat malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
acik kepam swasta kjer 5 hri smggu bru dpt gaji rm3k da brlagak dok ofis rasa da byk gile da la gaji tu. pastu suke dok ktuk org bwah.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:36 PM | Show all posts
Edited by fushimi at 12-10-2017 02:40 PM

makin bertambah la warga asing kat  malaysia ni

kadang aku rasa malaysia macam tong sampah pulek semua ada dan semua boleh sumbat

warga warga asing ni semua pengotor suka buang sampai merata



Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Lu pemalas apa tau tentang ekonomi dizzek ? Kilang picisan macam  vs industry takmampu bayar ganji lumayan sampai terpaksa bergantung kepada  buruh asing. Nur jazlan dungu mana pernah tau nilaikan sektor haprak dengan sektor bernilai tinggi dalam industri pengilangan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
fushimi replied at 12-10-2017 02:36 PM
makin bertambah la warga asing kat  malaysia ni

kadang aku rasa malaysia macam tong sampah pulek  ...

sbnya acik kepam swasta knom acah2 berada top management ni gak yg mnyebabkan pkrja sing brtmbah. bru dok level managemet gaji rm5k umo nk dkt 50 da brlagak dgn org muda ckp org muda pmlas. tak pnh aku tgok dorg ni suarakan masalah gaji org swasta tp x abes2 ckp pkrja bwahan dorg mlas. tp bile gomen naikkan gaji gomen dorg yg pling jaki
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Berenti la bagi alasan orang kita malas. Tak deny memang malas, tapi alasan utama adalah gaji. Tak cukup nak hidup gaji 1k utk orang Malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:44 PM | Show all posts
caprut replied at 12-10-2017 02:41 PM
sbnya acik kepam swasta knom acah2 berada top management ni gak yg mnyebabkan pkrja sing brtmbah.  ...

acik kepam swasta ke gomen ke semua sama jek perangai

acik kepam pun pemalas nak nak kalau gomen.Lagi 5 tahun nak pencen dah buat perangai macam lagi 5 hari nak pencen

sorry acik gomen aku hencap korang
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 12-10-2017 02:42 PM
Berenti la bagi alasan orang kita malas. Tak deny memang malas, tapi alasan utama adalah gaji. Tak c ...

tahla rm1k gaji pastu kjer 6 hri pastu smua bnda kena wat. pastu acik swasta kepam umo 40 gaji bru rm3k dok ckp pemlas. bru gaji rm 3k da brlagak
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:48 PM | Show all posts
apa kata menteri pun kita gantikan dengan menteri warga asing.....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:50 PM | Show all posts
kalau orang kita pemalas..tak adanya mereka pi austerlia, new zealand, dubai sana...hong kong sana semata nak jadi macai sana....
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:50 PM | Show all posts
Edited by trakea at 12-10-2017 02:57 PM

Pemalas la sangat. Amoi Johor sampai jadi amah di australia. HahahaJakun bawah tempurung hadap sanagat eksport barang murahan. Pengilang kalau buat barang mahal tak akan ada masalah cari pekerja sebab mampu bayar gaji mahal. Sama ada mereka eksport atau tidak itu semua tak relevan.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
slavehunter replied at 12-10-2017 02:42 PM
Berenti la bagi alasan orang kita malas. Tak deny memang malas, tapi alasan utama adalah gaji. Tak c ...

majikan ni klo lubg bontot ko ley digunakan , lubg jubo tu pon dia sruh guna kan. tp ni acik2 swasta yg kjer mkan gaji pon poyo lebih. gelak btol aku.

adik aku ni kjer satu kedai baju dkt subg parade. knl da lama. ko bygkan kjer sehari 12 jam xde cuti lansung semggu. mmg kje jela. pastu dok ckp adek aku mlas. pastu adek aku bhnti dia dok ckp cmni la org skrg bhnti kjer. pastu dok bndingkan dia yg kjer media prima dlu. ehh buto ko, ko kjer media prima dlu gaji dkt rm30k mmg la mmg la tggungjwab ko byk. ko gaji rm30k pon cuti entitled 2 hari smggu . ini gaji adek aku rm900 12 jam shri cuti lnsung xde

ironik skli , dok ckp adik aku pmlas , ank die xnk lak ckp pmlas, kjer coffe bean sehari bhnti xtahan kena wat smua, kjer guardian bhnti sehari xtahan.

sbb tu aku gelak je aku tgok acik kepam dlm forum ni . stok2 spesis bekas majikan adik aku. suke dok bandingkan zman dia ngn zmn skrg dok tnjuk smua melayu pmlas knon nye dia la pling kritis pmikiran tp bile bnda sma trjadi pd kluarga dia tau la plak ckp company tu byr gaji x setimpal
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:53 PM From the mobile phone | Show all posts
caprut replied at 12-10-2017 02:45 PM
tahla rm1k gaji pastu kjer 6 hri pastu smua bnda kena wat. pastu acik swasta kepam umo 40 gaji bru ...

3k tu kan consider miskin bandar. Tahun 2005 gaji aku pun 3k pun tak cukup, inikan pula sekarang. Adik aku dah grad 2 tahun degree pun still salary 1.8k. Padahal kerja international company tu. Tapi yang untungnya manager2 gaji besar selalu bawak belanja lunch, aku rasa manager pun tengok gaji adik sendu so selalu belanja.
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
fushimi replied at 12-10-2017 02:44 PM
acik kepam swasta ke gomen ke semua sama jek perangai

acik kepam pun pemalas nak nak kalau gome ...

at least di acik kepam gomen wat prnagai sbb ada security utk long term. yg swasta ni tahla gaji rndah pastu dok acah2 lak. ko rajin2 pon klo company tu muflis ko gak kena buang, ko kjer bagai nk rak pon company tu x pndg gaji tahap tu gak la
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:55 PM | Show all posts
AbukRokok replied at 12-10-2017 02:30 PM
mana tak hilang bangla dah lari buka niaga kedai pulak...niche sesama dorang mmg survive la

Yg jual dubur sendiri pun ada
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2017 02:56 PM | Show all posts
palmolive replied at 12-10-2017 02:26 PM
selain rakyat pemalas..
majikan boleh save kos tak perlu mencarum utk epf dan socso

tp kena sediakan tpt tinggal, api, air, dll
2x5 pls
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2017 02:56 PM | Show all posts
tagas replied at 12-10-2017 02:24 PM
Nenek mampos

Tak sedap badan

terima kasih
tambah lagi
kenduri kawen
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.071168s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list