Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4458
View
82
Reply

Kakak lain ayah sakit mental

[Copy link]

Author: terma2nkondisi2       Show all posts   Read mode

Post time 12-10-2017 12:15 PM | Show all posts
adik TT, apa cerita ttg your kakak A tu
harap semuanya aman2 hendaknya
Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:11 PM | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 11-10-2017 10:00 AM
kalau ada apa2 yg forumer2 nak tanya, silakan tanya

cerita sbenarnya lagi kompleks

sah dah..... memang manak Dah agak dari mula hang masuk sini...hang nee nick gilaglia..........yg telah lama Menghilang





Reply

Use magic Report

Post time 12-10-2017 02:14 PM | Show all posts
chazey replied at 11-10-2017 05:31 PM
TT, ai think all your sister wants is to be heard, 'seen',  understood and happy...

Ai tatau nak ...

Your family members give you all the support dalam keadaan mental hang sejauh nee...ok jer cheezel????

Tak susah pun kan???


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-10-2017 05:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam semua

Terima kasih atas semua sokongan dan idea

Keadaan reda tp belum ok sepenuhnya

Sekarang ni fokus dgn kerja, cari duit dll

Hujung minggu nanti saya reply komen para forumer sekalian

Thanks
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2017 11:55 AM | Show all posts
org yg sakit mental ni mmg kesian...kt rumah aku ada sorang (lelaki)...jiran mak mertua aku...bila lupa makan ubat dtg la penyakit dia tu...dh 2x terjun flat...nasib baik tingkat 1 jer...patah kaki & pinggang...
bila dia ok dia rajin la sembang dgn org...mmg baik sgt2...rajin pulak tu ke surau...
org penyakit mental ni kena slalu bg mkn ubat jgn bg dia agresif...diorg kena bnyk rehat...slalu kena pg terapi..cuba suruh bnykkan berzikir...
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 02:02 PM | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 11-10-2017 10:31 AM
aku sorang je laki

adik pompuan dan kakak-kakak yag lain tak termasuk Kakak A

I think , kalau u rasa dia sampai tahap psychosis ni - dah tak adae awareness macam ni , sila call tempat  / ward atau minta tolong  pihak hospital tanjung rambutan tu yg dah ada sesiap fiel pesakit kakak you tu untuk bantu you.

look for these signs - ada tak dia mencederakan diri dia
dan membahaykan orang lain

dan ade unsur pengabaian diri - like makan minum etc

so , now if i were you

u tentay dah tahu perihal implikasi undang undang  yg dinamakan ' sectioned' so  i think pihak perubataan  atau team psychiatry kat tanjung rambutan tu boleh bagi nasihat

i think dari penceritaan you  ni - i  tak tahu sama ada kakak  ni ambik atau comply tak dengan rawatan yg diberikan oleh pakar psychiatry?

so, good you are handling the situation the best you could but tolong - call up pihak tanjung rambutan tu

i would say tanya doktor yg tahu kes kakak ni.


i wish you well. semoga kakak dapat dikendalikan dengan sebaiknya , it is okay. just call for help dari pihak yg dah managed case kakak you kat hpospital mana yg familiar.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 02:06 PM | Show all posts
apa trigger factor  untuk episode kal ni , ye? stress ke ?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 07:06 PM | Show all posts
moga tt dan family tabah dan saling memberi sokongan antara satu sama lain. Bukan mudah nak menjaga kakak tt dan bkn mudah juga utk kakak tt melalui ini semua.
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Abang meols juga dulu pesakit mental. Kalau dia di luar kawalan, ayah meols akan call polis utk redakan abang meols yg mengamuk tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
terma2nkondisi2 replied at 12-10-2017 05:20 PM
Salam semua

Terima kasih atas semua sokongan dan idea

Simpati dgn dek terma.  Penyakit keturunan susah nak ubat dan bahaye tinggal bersama.  .  Nasihat kak sebu dek terma dan ayah hantar je mane2 family yg ade masalah mental ni ke rumah sakit jiwe.  
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Abang meols juga dulu pesakit mental. Kalau dia di luar kawalan, ayah meols akan call polis utk redakan abang meols yg mengamuk tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ape update tt?
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2017 10:18 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 14-10-2017 07:41 PM
Abang meols juga dulu pesakit mental. Kalau dia di luar kawalan, ayah meols akan call polis utk reda ...

Camne abg awak jadi cmni?
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
epis replied at 14-10-2017 10:18 PM
Camne abg awak jadi cmni?

Dari kecil kena demam panas
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2017 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
kuihbakar replied at 15-10-2017 04:45 PM
Dari kecil kena demam panas

Kasihannya.. harap sekarang keadaan dia terkawal..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2017 02:46 PM | Show all posts
Deidra replied at 11-10-2017 11:25 AM
Teringat plak kisah kat kampung arwah atuk. Pun mental short gak.lelaki,tak kawin dan hidup sorang-s ...

sama gak ngan kes abang aku...

endingnya diumur 48 tahun dia meninggal sorang2 kat rumah dikg ... dah 3 ari meninggal masa tu

kesian sedih semua ada padahal abg aku tu bdk pintar anak kg yg dibanggakan, emak pak aku lagi lah bangga, aku pun tumpang bangga sbb cikgu ramai puji n kenal abg aku

punca putus tunang dan terus abg aku x tentu arah... suka cakap sorang2,suka marah2 , sampai mak aku takut nak dok skali ngan dia.. ajak ke hospital check dia mesti hilangkan diri, dia kata dia sihat

semoga arwah abang aku tenang disana...alfatihah





Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 10:25 AM | Show all posts
chipsmoremore replied at 17-10-2017 02:46 PM
sama gak ngan kes abang aku...

endingnya diumur 48 tahun dia meninggal sorang2 kat rumah dikg . ...

cerita chipmore ni teringat cerita dammerung dekat board misteri , yg abg kwn dia kalau tak silap , Kisah 20: Cerita Bersiri - Misteri Yurizawa (Bahagian I), (Bahagian II), (Bahagian III), (Bahagian IV), (Bahagian V), (Bahagian VI), (Bahagian VII), (Bahagian VIII - Akhir)
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 10:43 AM | Show all posts
ada seorang wanita ni , Ummi HaniAqil kat facebook pun mcm ada mental disorder
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 04:04 PM | Show all posts
kat fd pon ada sorang nampak normal tapi sebenarnya tak

itulah dia si @sebu1
Reply

Use magic Report

Post time 26-10-2017 04:18 PM | Show all posts
ada juga pengalaman pakcik saudara..
dia awalnya normal, bijak, pandai semua tapi bila dah start amik drugs, dah jadi tak keruan...bila dah stage amuk n ngamok2 pastu sampai polis datang then masuk ke tanjung rambutan..treatment tanjung rambutan tu dorang karenkan dia..rasanya jadi lagi tak betul sebab kena karen kot...kesiannn
dari umur dia belasan sampai sekarang dah umur nak 70an..hidup sebatang kara laa walaupun ada saudara mara terdekat jaga...
makin tua makin tak ngamok dah..dah tak larat kot
masa dia aktif ngamok2 tu bila makan ubat, ok laa...taktau bagus ke tak ubat tu...macam pain killer kann..
kesiannn
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076001s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list