Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
1140
View
46
Reply

"Orang Bukan Islam Minum Arak Itu Adalah Perihal Mereka"- Tun Mahathir

[Copy link]

Author: CARI-LTS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-10-2017 04:27 PM | Show all posts |Read mode


sumber : internet



Hampir sebulan isu Pesta Arak atau Festival Oktober menjadi kecoh sehingga kini masih hangat diperbincangkan.


Dalam hal ini, bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad berpendapat, tidak wajar dijadikan masalah berhubung isu orang bukan Islam minum arak.


Tun Mahathir dalam blog peribadinya berkata, "orang bukan Islam minum arak itu adalah perihal mereka, apa yang penting mereka jangan timbul masalah kepada orang lain atau memandu kereta ketika mabuk."


Sementara itu, beliau menggesa golongan muslim harus lebih mengambil berat masalah sosial kaum sendiri khususnya masalah dadah di kalangan orang muda yang memperlihatkan kaum Melayu lebih ramai berbanding orang Cina dan India.


"Orang Melayu berkata jaga tepi kain sendiri. Tentukan kita jangan minum bir dan kita tak ambil dadah. Itu lebih baik daripada pecah botol bir." - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul le ape Tun det kate
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
setuju..melayu x minum arak pn,bab buat jenayah,rogol,sumbg mahram tetap #1 jgk

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 04:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Betullah tun cakap tu. Yg dok sibuk butthurt tu kenapa? Si jamal ni kalau tak bertindak bodoh memang bukan jamal lah. Sampai abg jamil mampus jamal tetap gini gamaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 05:17 PM | Show all posts
hmmm. Malaysia kan Negara berbilang kaum... so normal le bukan islam nak minum..........
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 05:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tripleid replied at 10-10-2017 04:40 PM
setuju..melayu x minum arak pn,bab buat jenayah,rogol,sumbg mahram tetap #1 jgk

Kepala kurap lu. Sumbang mahram paling ramai orang kafir la walaupun mereka bukan majoriti kaum di malaysia

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 05:22 PM | Show all posts
mirzan mahathir adalah seorg islam?
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bodohnya pak nyanyok tu. Sebab kafir kat sini terlebih jerman la orang islam takut kena langgar pemandu mabok

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sebu1 replied at 10-10-2017 04:35 PM
Betul le ape Tun det kate

Bodoh. Nak suruh melayu saja elak dadah. Tapi kaum lain tak payah jauhi dari dadah pulak
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 06:13 PM | Show all posts
Tun Mahathir dalam blog peribadinya berkata, "orang bukan Islam minum arak itu adalah perihal mereka, apa yang penting mereka jangan timbul masalah kepada orang lain atau memandu kereta ketika mabuk."

Betul lah tu. Bukan Islam dibolehkan minum arak, tapi ada hadnya. Jangan sampai mabuk dan mendatangkan bahaya kepada orang lain.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Betul tu, negara berbilang bangsa ugama, xperlu nak halang org lain minum tonggang bagai. Alangkan filistin yg ummah puja tu pon ada pesta oktoberfest, ni pulak malaya.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 06:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Islam pula bileh sembelih lembu depan hindus kan?

Apa yg ko merepek lobai?
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 06:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Org mulayu isle suci murni kan selfish..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 08:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Btl tu tun m kata
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan setuju.. Tp pesta ini di adakan mmg anjuran bukan islam..
Tp yg slacknye tkt org islam yg sibuk mengimarahkn majlis..
Tgk.. Yg buat kj bodoh pun org islam kite..
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
yamseng menyamseng amalan yg seronok...
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 09:06 PM | Show all posts
org nk merokok ka , minum arak  ka . lantak deyols la.

Yg penting jgn di GALAKKAN . like siar iklan rokok kat tb & berpesta arak .

Lobai pun dh tolak ansur kan , kasi kedai juai arak & pub2 hiburan pun vley bukak. Jgn la over.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 09:54 PM | Show all posts
tak la dia nak bantah san miguel
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Meriah nya mod tolak kredit.
Reply

Use magic Report

Post time 10-10-2017 10:39 PM | Show all posts
Orang dh kata kan.  Nak melantak arak sampai muntah boleh je.  Buat dalam rumah masing2. Nak pesta apa kejadahnya.  Kalau degil juga nak pesta kau gi ke negara yang banyak buat. Tak payah tunggu Oktober. Ini Tanah Melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2017 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang letak signboard utk Muslim kena kecam pulak bila non muslim semua ok
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2017 03:01 AM | Show all posts
Saya sependapat dengan dr m 100%. Lobai lobai ni sebenarnya me4eka jeles dengan cara kehidupan non Moslem.  Bagi lobai nak khayal hanyalah marijuana sahaja sebab dalam quraan tak ada kata marijuana haram.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2017 03:17 AM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 10-10-2017 08:34 PM

Sebenarnya melayu lobai ni telah di brainwashed kau kau oleh lobai lobai bodoh yang baru keluar kampung tu. Tapi pada hakikatnya yang sebenarnya orang yang minum arak ni takda lah seperti yang di gambar oleh lobai lobai bodoh tu.  Mana mana lobai bodoh yang tak pernah bercampur dengan masyarakat tu mereka memang takut sekali dengan arak..sebab katanya arak=mabuk.

Cuba pergi di sepanjang riverbank yang ada pub di Singapura tu..sentiasa penuh dengan orang rami yang minum beer dan wine sewaktu happy hours.dan selepas office hours tak ada pun yang mabuknya tergolek sana sini, sama juga seperti di riverbank disini penuh dangan pub. Weekend dan happy hours dan selepas office hours penuh dengan manusia yang baru habis kerja berhenti untuk minum + berjumpa kawan kawan. Tiada pun yang minum sehingga mabuk tergolek sana sini. Kalau arak betul betul pemusnah takan lah negara barat boleh menjadi lebih maju dan  membangun semejak ratusan tahun dahulu sehingga kan negara arab pun memerlukan ummah negara barat untuk membangunkan negara mereka.

Mungkin dalam fikiran  lobai sahaja kot kalau mereka dapat minum arak biar sampai mabuk..baru puas hati.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2017 04:49 AM From the mobile phone | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 10-10-2017 11:01 AM
Saya sependapat dengan dr m 100%. Lobai lobai ni sebenarnya me4eka jeles dengan cara kehidupan non M ...

Bukan marijuana saja... air ketum feveret lobais tua .. leypak dengan kawan kawan sambil minum air ketum ... kata  nya rawatan alternative untuk penyakit 3 serangkai.. maklum lah ... malas exercise .. penyakit juga banyak .... mereka tak mabuk but still katil hospital penuh musim perayaan .... kita banned raya ... lol... sebab memudarat kan melantak banyak ....
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2017 05:28 AM | Show all posts
Wira Melayu













Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055703s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list