Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4191
View
147
Reply

Cara-cara untuk mendapatkan zuriat -> pendapat

[Copy link]

Author: appleGold       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 4-10-2017 11:43 AM | Show all posts
gujiwa replied at 4-10-2017 03:40 AM
ye boleh je..

bawak pasangan sekali.. jangan uols sorang je.. bawak la document penting kad ni ...

Sorry i nak tanya, nak cakap sakit apa dekat doc?
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 11:45 AM | Show all posts
cara2 noh.. mmm.. period stabil dak

cer add aps period tracker kt tepon, time subor creet

sekian
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 11:47 AM | Show all posts
kawan akak, 8 tahun kwen bru dpt anak sulong,

sepupu akak 9 tahun baru merasa baby, ni baru setaun relek2 je

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2017 11:48 AM | Show all posts
manehnya replied at 4-10-2017 03:45 AM
cara2 noh.. mmm.. period stabil dak

cer add aps period tracker kt tepon, time subor creet

dah try follow apps tp non hado gak huhuhu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2017 11:52 AM | Show all posts
manehnya replied at 4-10-2017 03:47 AM
kawan akak, 8 tahun kwen bru dpt anak sulong,

sepupu akak 9 tahun baru merasa baby, ni baru setau ...

YaAllah bersabar betul mereka, mintak mintak sy kuat mcm mereka
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 11:53 AM | Show all posts
appleGold replied at 4-10-2017 11:48 AM
dah try follow apps tp non hado gak huhuhu

cuba bila lepas creet dalam,

cuba bend badan mcm ni


supaya senang berudu masuk


Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 11:53 AM | Show all posts
Dik,,
sila jumpa doktor sebab adik cakap ada senggugut yang teruk
senggugut ni salah satu punca sukar dapat anak
memang ada yang sengugut mudah dapat anak
setiap dari perempuan ni berbeza ya
sila check dengan doktor
sebab senggugut ni akan lead kepada endometrosis
endometrosis nilah yang buatkan sukar nak pregnant
adik dah setahun 1 bulan kahwin, so boleh jumpa doktor
doktor akan check circle period, salur fallopian sumbat ke tak
dan yang penting, senggugut tu, kalau kuat senggugut kemungkinan akan lead to endometrosis


kalau nak tradisional,
urutlah selalunya tapi yang ni pun tek menjamin ya dik
keadaan rahim berbeza bagi setiap perempuan

apa yang penting usaha

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 11:54 AM | Show all posts
appleGold replied at 4-10-2017 11:52 AM
YaAllah bersabar betul mereka, mintak mintak sy kuat mcm mereka

jenuh juga depa usaha, berurut segala...
tp tgk baru ni tips dr dr hamid arshad, dia suh bykkan sedekah dan berusaha jugak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2017 11:55 AM | Show all posts
manehnya replied at 4-10-2017 03:53 AM
cuba bila lepas creet dalam,

cuba bend badan mcm ni

Wahhhhhh thanks for sharing
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-10-2017 11:57 AM | Show all posts
Mokcun replied at 4-10-2017 03:53 AM
Dik,,
sila jumpa doktor sebab adik cakap ada senggugut yang teruk
senggugut ni salah satu punca su ...

Haritu p berurut makcik tu ada ckp jgk takut jd mcm mawar tu so dia suruh p jumpa doc tp lepas je dia urut dia ckp tkyah dik, kau tkde ape masalah pun.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:01 PM | Show all posts
Andyscenes replied at 3-10-2017 05:23 PM
Aku 3 tahun kawin anak pun xde lg

haha..sama la kita...dah dekat 3 tahun...
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:02 PM | Show all posts
appleGold replied at 4-10-2017 11:57 AM
Haritu p berurut makcik tu ada ckp jgk takut jd mcm mawar tu so dia suruh p jumpa doc tp lepas je  ...

dik..itu cakap tukang urut
tukang urut ni hanya boleh rasa, bukan boleh nampak apa yang ada dalam rahim kita
kalau doktor, dia akan scan ya
nampak segala mak nenek dalam rahim tu termasuklah saiz telur kita kecik besarnya
jadi, tolonglah make an appoitment dengan doktor dulu
jangan sampai melarat senggugut tu
mokcun ada kawan yng senggugut kuat dan ada endometriosis ni
dah hampir 15 tahun kawin, masih belum ada rezeki tapi depa suami isteri masih belum putus asa ya

satu lagi,
makan 7 biji habbatussauda setiap hari
insyaAllah, rahim akan rasa lega
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:08 PM From the mobile phone | Show all posts
alieyrina replied at 3-10-2017 11:01 PM
Aku tahun 1 kawen xdak apa..thn ke2 peknen..tp kandungan xjadi..gugur..thn ke3 mak aku suruh p urut  ...

Mslh kita sama..aku sthun kahwin, pegi urut..makcik urut kata rahim tggi.. lps 3bln urut lekat
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:13 PM | Show all posts
kawan meols pun pergi berurut, sebelum tu dia makan supplement shakl** kalau tak silap..
pastu stop makan & pergi berurut terus lekat (lepas sebulan dua gitu je)..
sambil tu dia makan acid folic..

yang sorang lagi pulak terus gi specialist..
dorang bagi supplement & schedule bila nak bersama..
pastu dalam masa yg sama makan acid folic jugak..
baru beberapa bulan lepas dah lekat..
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:14 PM | Show all posts
Bila jumpa doktor, doktor akan tanya berapa lama kahwinSila datang sekali dengan suami ya

selalunya, kalau less than one year, doktor tak akan treat
kalau dah lebih one year, doktor akan proceed
antara yang doktor tanya:

1. cirlce period

2. senggugut ke tak
3.bila bersama suami sakit ke tak
4. doktor akan bagi nasihat tentang waktu subur
5. selalunya doktor akan scan keadaan rahim(normal ke introvert)
6. ada juga yang doktor suruh buat pap smear
7. doktor akan beri folic asid atau clomid untuk permulaan
8. untuk suami, doktor akan check bilangan sperma dan keaktifan sperma

lepas tu, kalau still tak pregnant jugak,
doktor akan buat treatment lain,
check endometriosis, tiub fallopian tersumbat ke tidak, ada fibroid ke tak, cyst etc

itu yang bila doktor detect semua tu,
doktor sarankan buat IUI atau IVF

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:20 PM From the mobile phone | Show all posts
awekjepun replied at 4-10-2017 12:08 PM
Mslh kita sama..aku sthun kahwin, pegi urut..makcik urut kata rahim tggi.. lps 3bln urut lekat

Good for u! Lani kena kontrol..kalau x anak bederet
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
appleGold replied at 4-10-2017 11:55 AM
Wahhhhhh thanks for sharing

Betui..lps kena urut rahim tu aku tiap2 kali lps make love aku buat mcm ni..tukg urut pesan ..
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:24 PM From the mobile phone | Show all posts
spankee_fili replied at 4-10-2017 12:01 PM
haha..sama la kita...dah dekat 3 tahun...

Knnn relaks je. Adalah nnt anak tu. Cuma x bersedia je.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:24 PM | Show all posts
aku dulu 5 tahun kosong.. ade try 2-3 jenis makanan/minuman local product.. tak rajin nak berusaha.. urut pon 2 kali je dlm tempoh tu.. cukup 5 tahun takde jugak aku berserah.. tak pikir langsung..

cara aku yg aku prasan.. sebelum lekat aku aktif minum herbalife dan main badminton.. tak pikir langsung pasal nak anak.. minum pon sebab kaki kerap lenguh.. pastu ade la 3 kali mintak kirim doa kat sedara dan jiran yg pegi haji supaya doakan kami dikurniakan zuriat.. kirim je.. tapi tak mengharap pon.. dan ade jugak sedara yg tolong belikan buah zuriat.. sekali je minum pastu malas dah nak buat.. leceh.. nak kene ketuk bagai pastu rebus pulak.. pastu tahun ke 6 lekat tapi gugur.. tahun 7 baru btol2 lekat... pastu yang 1st tak sampai setahun trus ter accident dapat yg kedua

kawan aku pon sama.. 5 tahun kosong.. cara dia pulak doktor nasihatkan klo nak anak kene kuruskan badan... sebab ade lemak2 yg berkumpul menghalang dari conceive.. die ikut cakap doc.. dia diet dan nahhh...  trus ngandung.. nak dapat anak kedua pon sama.. dia rase dah bersedia nak yg kedua dia pon diet.. dan taraaaa.. dapat anak kedua.. cuma anak ketiga tak sempat nak diet trus termengandung  pulak time anak yg kedua setahun lebih  
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2017 12:29 PM | Show all posts
Andyscenes replied at 4-10-2017 12:24 PM
Knnn relaks je. Adalah nnt anak tu. Cuma x bersedia je.

tula...aritu pernah terlewat dekat seminggu..
terasa cuak pulak instead of happy..
mungkin sebab tak bersedia kot..
tapi seronok tengok baby2 yang kawan2 share..
tadi ada yg share antar anak ke kindergarten, muka bambam plum2 tapi kemetot pastu galas beg besar..
aaaaa comelnyaaa....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.073740s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list