Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2441
View
47
Reply

Pernah tak adik-beradik sebelah ayah biadap dengan ayah kau?

[Copy link]

Author: tinacuak       Show all posts   Read mode

Post time 25-9-2017 08:53 AM | Show all posts

Bila manusia itu menzalimi diri mereka sendiri bermusuhan sedangkan Islam offers solution...




Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 10:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Leceh la layan makcik pakcik dah expired ni.
Kadang2 baik kita abaikan aje perangai tak semenggah dia orang ni.
Nasib baiklah sebelah I takde makcik pakcik dah tua tapi masih nak buat perangai...
Tapi sebelah en suami ada cuma takde la meluat sangat...
Setakat mintak duit raya sebab masa kecik2 en suami dia kata dah banyak kali bagi duit raya..
Hahahahaha...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 10:03 AM | Show all posts
post la dlm fb bgtau "alhamdulillah syukur rezeki dari Allah, ayah dpt bonus ribu2" insyaAllah nti makcik ko baik la tu ngn ayah.

org mcm mkcik tu takyah dilayan. seeloknya ko sbgai anak happy kan ayah.  bwk ayah pi jln2.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 10:31 AM | Show all posts
Cerita TT ni lebih kurang ke ngan citer aku tapi berlaku kat Mak aku.. sama gak mak aku baik sangat dengan adik beradik dia walhal macam2 benda adik beradik dia buat kat mak aku... ada satu perkara tu memang aku tak leh terima... semua berkisar pasal harta pusaka.. sekarang apa yang aku ngan adik beradik aku buat kitaorang bagi silent treatment at the end diorang perasan dan ada bagitau kat mak aku yang nak baik semua maam dulu2... aku cakap kat mak aku soryy.. sapa yang mula dulu.. siap cakap kat mak aku.. lain kali nak buat sesuatu perkara fikir dulu masak2.. sekarang ni klu diroang balik rumah aku kitaorang bertegur la tapi tak la semesra dulu dan aku pun perasan mak cik2 dan pak cik aku klu nak cakap dengan aku cam tgk2 dulu takut kene sembur.. pak cik aku siap boleh pergi arah lain klu terserempak ngan kitaorang adik beradik kat mana2.. sebab tindakan bodoh diorang la jadi gini pastu dah termalu sendiri...

Anyway klu bab harta elok lah diuruskan semasa hidup sebab adik beradik pun boleh berubah sekelip mata...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 11:20 AM | Show all posts
apa komen mak tt n adik bradik tt yg lain..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Aera replied at 24-9-2017 09:25 PM
Aku mmg taksuka la camtu.duit takdak pun,tp bila tang bergaya,nak makan eksyen kemain.makcik aku n ...

Aku mmg tak kisah la ayah aku nak tolong kakak dia, dah nama pun adik beradik kan..tapi kalau asikkk je nak menolong lama2 naik lemak la makcik aku tu..laki dia pulak main lepas tangan ..jenis laki menghamba bini..dah elok ada kerja bagus berhenti pindah kampung asal..berhijrah tu bagus tpi kalau dah 3thun berpindah hidup makin tersepit keja pun cukup makan kais pagi ,itu pun kerja kampung jaga kambing org punya dgn potong rumput..dgn anak2 bersekolah lgi mana nak cukup sara hidup.
..pastu anak dia yg no 2 tu asik la nak melaram..pakai brg semua branded2.
Aku dgn abg hidup tak ada la mewah wpun mampu..aku dgn abg pun belajar kat kolej biasa je ..abg aku tu lagi la dpt UM tpi sebab ibu aku tak nak anak2 belajar jauh2 nak anak2 depan mata abg aku mengalah belajar kat ILP jah dekat dgn rumah..alhamdulillah tak belajar U ternama pun skrg  abg aku dah jadi IT Eng kat Singapore nun..aku pun takat ada Ijazah je tu pun dari Kolej biasa.
Ni makcik aku dah la kewangan tak ada2 nak anta anak belajar jauh2..kereta dia pun nissan buruk entah tahun bila punya...tiap kali balik raya laki makcik aku tu meminjam kereta adik beradik dia..sat lgi bila adik beradik nak pakai keta., kelam kabut pagi subuh dha ckp dgn nenek tak dpt stay lama..nak pulang kan balik kereta pada owner..aishh.
Ni nak anta anak belajar kat Kl..entah kereta siapa la dia nak pinjam..ayah aku dah kasi jalan senang..tak nak dengar ckp..bangga bebenor anak dia dpt belajar kat KL nun.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 01:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah.bagi aku biarla ayah tt nak tolong adik beradik anak saudara dia walau ada sepupu tt yg biadap dgn ayah tt.mungkin ayah tt nak saham akhirat.pemurah n menghubungkan silaturrahim tu besar pahalanya. mungkin tu cara ayah tt nak kumpul pahala n berdakwah pd adik beradik.inshaallah makin murah rezeki keberkatan hidup ayah tt.pendapat aku biarlah jadi orang kaya yang pemurah dpd jadi orang miskin yang sombong.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 01:43 PM | Show all posts
Jangan putuskan silaturrahim ... lebih2 lagi adik beradik ...

Buat je baik setakat yang mampu, untuk ayah TT ... biarlah, itu adik dia ... saya rasa ayah TT tahu semuanya, tapi dia sayang adik dia ... so, let it be.

TT just tengok2 je lah .. kalau TT rasa ayah TT terlampau dipergunakan oleh adik dia, then u casually advised him. Jangan over-reacted.

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 01:57 PM | Show all posts
panjangnya korang komen

family i pun tak berapa baik dulu dengan belah ayah. diorang sisih kitorang skit. ayah i tau perangai diorang so dia bawak kitorang jauh sebab tak nak bagi masalah makin teruk... tapi ayah i sebagai anak, dia akan contact mak dia selalu...

tapi bila masing2 dah tua.. kitorang tetap cari belah ayah sebab tu je nenek yang ada. ayah i pesan, yang muda kena cari yang tua walaupun yg muda sana tak pernah cari yg tua (ayah i sulung). maybe berkat kesabaran ayah n mak i... lama2 lembut hati semua orang. i pun apa2 i akan pergi melawat nenek, bagi duit etc... sebab ingat pesan ayah dan memang nak belah sana accept kami. yang lama, weols lupakan je... now semua dah berbaik, rapat n kunjung megunjung...

legalah rasa.. beban ayah selama ni kurang satu-persatu. nampak dia pun makin happy.... lega rasa kami anak2...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Madel replied at 25-9-2017 12:29 PM
Aku mmg tak kisah la ayah aku nak tolong kakak dia, dah nama pun adik beradik kan..tapi kalau asik ...

Betul tu aku setuju.adik beradik dia,ayah kita nak tolong tak salah.tapi kalau dah kerap sgt tolongnya mmg naik lemak lah.yg lakinya pulak relex dah ada adik yg tolong.aku tak berkenan yg tula...kita dah bg jalan mai ja stadi dekat area rumah kita,boleh tgk2 kn.kalau masalah kewangan pun,atleast boleh jgk family ko tolong(bukan lah tolong bg duit ja,but atleast boleh jgk family ko tgk2 kan,hujung mggu boleh stay kat rumah ko dah tumpang ko pun adik beradik tak ramai kan).tp tula,nak menghebat konon stadi kat KL tu yg aku tak kenan sgt.awal2 ni seronok lagi la.nanti dah lama2 bgk nak pakai duit baru reti nak pikir.nak2 pulak kat KL tuh takdak sedara mara yg boleh menumpang.yg nan hado tp pakai branded tu aku sgt geram.lainlah kalau kita nan hado,tp nak branded bagai guna hasil duit kita sendiri.kalau semua nak kacau famili ja aku tak berkenan.tambah pulak zaman sekarang budak2 sekolah pun kemain hipster bagai,smartphone canggih2.zaman kita dulu2 masa sekolah,selekeh ja.kalau sampai nak kena meminjam kereta,payah jgk la.hmm.adik beradik yg lain pun bukannya tak boleh tolong,tp sampai bila.depa pun nak guna jgk kereta depa.hmm tah la...aku harap sgt kita dah berkeluarga beranak pinak nanti,hidup ala kadar ikut kemampuan kita la.takmau la sampai nak kena menyusahkan org even adik beradik sendiri.sbb kdg2 punca adik beradik ni jgk la yg nak boleh bergaduh tak tegur sapa.hmm
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2017 07:23 PM From the mobile phone | Show all posts
missunguviolet replied at 25-9-2017 11:20 AM
apa komen mak tt n adik bradik tt yg lain..

Sedih...kitorang sedih je..sebab ayah dok luah perasaan kat kitorang..dok cdg nk mntk yg bukan2 je tp xnak lah..sbb haram kan. Aku yg ank bongsu ni rasa hangat hati yg teramat...perangai anak makcik aku mmg tak semenggah.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2017 07:24 PM From the mobile phone | Show all posts
pumpkingirl replied at 25-9-2017 01:28 PM
Pernah.bagi aku biarla ayah tt nak tolong adik beradik anak saudara dia walau ada sepupu tt yg biada ...

Terima kasih nasihat kau ni. Sangat menusuk sanubari. Kesian kat ayah aku
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 25-9-2017 07:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Banyaklah masalah macam keluarga aku dalam dunia ni...dapat tengok banyak sudut dalam ni.

Betullah aku rasa adik beradik ni tunjuk perangai teruk bila masing2 dah tua...sebab ayah aku cakap dulu ayah aku dgn makcik aku kamceng gila. Lepastu maybe pengaruh anak2 dengan ipar tak guna, hubungan adik beradik tu berantakan.

Ayah aku ni boleh dikirakan macam suka menegur bila tengok adik dia buat benda bertentangan dengan agama. Ayah aku tegur pelan3.. tapi diorang tak boleh terima.

Cth: pernahlah satu majlis anak makcik aku ada bersanding atau nyanyi, ayah aku tak suka, dia buat kerja belakang tabir. Kira tak join sangat orang dok bergencok sukaria. Lepas habis majlis tu, makcik aku mai nyendeng kat aku tanya pak hang kata apa kat majlis makcik tu? Mesti tak suka kan?

Korang rasa apa? Aku ni punyalah back up ayah aku 'ayah xkata apa pun makcik.' lpas tu aku tak sembang apa dah sebab meluat.

Pernah lagi makcik aku ni mai dekat aku cakap 'syok la ayah hang bila abang hg dapat kerja gov.'  alahai ya Allah.

Kenapa makcik aku macam ni ??????

Kami tak pernah merendahkan anak2 makcik aku. Anak2 makcik aku yang kurang ajar lagi ada kat ayah saudara dia ni. Tapi aku xpernah bt kurang ajar dengan dia sekeluarga lg.

Meluat gila aku. Semoga Allah bukaklah hati makcik aku dengan sekeluarga dia agar lebih menghargai abah aku. Jauh sangat salah faham depa kat ayah aku. Sedih aku
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 10:17 PM | Show all posts
tinacuak replied at 25-9-2017 07:38 PM
Banyaklah masalah macam keluarga aku dalam dunia ni...dapat tengok banyak sudut dalam ni.

Betulla ...

You cannot control what others do...but you definitely can control what you do, kata Anak buah manak yang Dua tahun setengah...

..hang tengok level pemikiran  Dia dgn hang????beza Tak???


Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2017 10:18 PM | Show all posts
tinacuak replied at 25-9-2017 07:24 PM
Terima kasih nasihat kau ni. Sangat menusuk sanubari. Kesian kat ayah aku

Hang Kesian Kan diri hang tuh dulu sebelum nak Kesian Kan orang lain...be it your own father...

Bak kata Anak buah manak Yang 7 tahun


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2017 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
maannaakautauu replied at 25-9-2017 10:17 PM
You cannot control what others do...but you definitely can control what you do, kata Anak buah man ...

Hahahaha bahasa sarkastik ka apa ni? I will try behave myself from doing stupid thing like them
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2017 07:36 AM | Show all posts
tinacuak replied at 26-9-2017 06:35 AM
Hahahaha bahasa sarkastik ka apa ni? I will try behave myself from doing stupid thing like them

you don't have to try ...you are already one by opening this thread

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-9-2017 08:02 AM From the mobile phone | Show all posts
maannaakautauu replied at 26-9-2017 07:36 AM
you don't have to try ...you are already one by opening this thread

Wei hg jangan ckp omputih dengan aku..aku ni payah sikit nak paham maksud tersirat dr english org...nak kritik cakap la kritik. Nak nasihat ckp nasihat. Hehehe. Bahasa melayu senang lah nak paham
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2017 08:05 AM | Show all posts
tinacuak replied at 26-9-2017 08:02 AM
Wei hg jangan ckp omputih dengan aku..aku ni payah sikit nak paham maksud tersirat dr english org. ...

Harlowwwww...itu Bahasa Melayu DELI lah.....apa lak omputih????
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2017 12:46 PM | Show all posts
laki aku selalu jadi bahan rujukan ank2x buah nak masuk belaja..
tapi uols selalu bagi nasihat jangan berlebih sgt..

biar mak ayah dorng yang buat keputusan.. setakat nk bg tips sket2x boleh
nak suruh masuk itu ini toksah..

hati orng ni bukan nye leh di pahami..

penah juga aku suggest budak2x yg study asyik nengok hp 24 hours dah mcm buat bisnes online ni..
cuba la kau merasa bekeje dulu.. kau tgk mcm ne mampu ke tak

ni belajar ala kadar nak masuk U yang gempak2x.. course pun gempak2x..
dulu zaman aku dulu.. tak dapat ipta jangan harap la nak smbung blaja..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.080849s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list