Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
945
View
11
Reply

a sharing about family - not about love

[Copy link]

Author: Yuyu8934       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-9-2017 03:40 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Yuyu8934 at 22-9-2017 03:42 PM

Assalamualaikum dan salam maal hijrah


iols straight to the point je la, camni iols ad kakak ipar yang always macam nak attention lah. tiap kali pegi rumah dia
surely dia akan cerita pasal family dia (mean my bro family lah!) confirm mesti ada adegan kuar air mata cerita pasal  anak2 sampai kena tido rumah dia sebab abs cerita tu dah 12am.  anak dia yang sulung dah kahwin & ada anak (iols belum 30 lagi oi dah jadi nenek ) sblm ni anak dia memang stay bersama lah tp menantu dia kononnya tak selesa & asyik tarik muka dgn dorang satu family (dlm hati, iols cakap kalau iols pun nak duduk asing dgn mertua ) so berpindah lah anaknya tu dari rumah tu. time ni memang dia nangis oi.depan laki n abg iols sekali.

lepas tu cerita lagi pasal anak pompuan dia, yang ni iols malas nak layan apa taknya anak study tak abis tapi asyk nak menjodohkan anak tu dengan anak kwn dia lah (ritu dah penah tak jadi, siap kena merisik dah ) lagi terkejut time iols datang rumah tu ada kawan lelaki anak sedara iols tu sekali duk melepak (dah declare couple, bulan 12 ni katanya nak tunang dah) depan iols panggil i, u dengan that guy. what is thisssss. iols cant brain all of this. dont mind lah budak laki tu anak org  kaya ke tp napelah simply bagi dia datang lepak2. pagi esknya pun datang lagi oi. (both of them baru 21 n 22 ok!) bagi can lah kat dorang sebab anak sedara iols tu study jauh katanya. idk how my abang sendiri tak reti nak tegur pape. memang anak2 sekarang camni ke attitude? i is cant digest, i prefer tak pegi rumah dorang sebab rasa hati pun tak tenang n totally dari tak pressure terus rasa stress dgn peel masing2.


so korang ada ke masalah family yang bertingkat-tingkat macam ni? kadang tu jeles tgk orang yg ada strong relatonshp among siblings, banyak lagi prob tp ta boleh na share nnt jatuh pulak aib family sendiri. nampak mcm benda  kecik tapi benda camni akan distract hubungan sesama family.

kiranya tndakan iols yang kurang pegi visit tu elok ke ? or iols patut buat tak tahu n just focus on my own life?
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2017 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dengar je la luahan hati dia tt... apa boleh buat... masuk campur kang tetap jua tt yg buruk nanti...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2017 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Dengar je la luahan hati dia tt... apa boleh buat... masuk campur kang tetap jua tt yg buruk nanti...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2017 11:07 PM | Show all posts
Catpaw replied at 22-9-2017 10:17 PM
Dengar je la luahan hati dia tt... apa boleh buat... masuk campur kang tetap jua tt yg buruk nanti.. ...

memang tiap kali pegi rumah dia tadah telinga je. xtahu nak respon cane.
cuma dah blh expect apa yg dia nak share lah.

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2017 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Salam tt, i baca ok je dgn luahan masalah tt ni. Rase mcm xde yg berat pun. Tapi bila part ni : 'kadang tu jeles tgk orang yg ada strong relatonshp among siblings'.. dah terasa berat. Come on tt, tak yah la bezakan diri dgn org lain. Jalan hidup tak sama, dugaan tak sama, perangai semua org pun tak sama.

Lagi satu kan u cakap jeles tgok sibling org lain rapat antra satu sama lain..tapi nape u seolah2 x suka dgn sil u yg selalu nak kan perhatian tu? Bukan ke bila u bg perhatian lama2 korang akan rapat? Even dia asek ulang mende yg sama tapi rasanya dia appreciate betul kewujudan tt sbg sil dia, sbb x kan dia nak luah kan perasaan or hal peribadi keluarga kat org yg dia x rapat..

Pastu u x suka cara diorang and u stress lalu jadi x berapa gemar pegi umh diorang. Mcm mana nak rapat dgn adik beradik camtu? Every fmily ada cara dia, kalo dah u x suka cara diorang jadi x perlu la u jeles tgok sibling org lain rapat. Diorang rapat mngkin sbb sekepala, memahami. Kalo jadi mcm ni mmg susah la.. better u focus je dgn hidup u, kan senang gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2017 12:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Yuyu8934 replied at 22-9-2017 11:07 PM
memang tiap kali pegi rumah dia tadah telinga je. xtahu nak respon cane.
cuma dah blh expect apa  ...

Biasalah tu org tua duk ulang2 cerita.. tadah je lah telinga tu... dengar je.. dah sedara kan... hadap je la

Pandai2 la tt nak elak dengar, alih la cerita bila dia nak berdrama air mata tu... pasang la video lawak2  kat tab etc tayang kat dia. Org tua kan mudah terhibur dgn lawak bdk2 ni...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2017 03:18 PM | Show all posts
Naatasha replied at 23-9-2017 12:09 AM
Salam tt, i baca ok je dgn luahan masalah tt ni. Rase mcm xde yg berat pun. Tapi bila part ni : 'kad ...

what u feel bila ur sil talk bad bout ur own bro (not her husb) pdhl abg i tu yg byk tlg parent i to start buss n other siblings. i xpena berkasar dgn dia pun. even dia share pape pn i just listen whatever she want to share. hormat je dia as sil. gap umur jauh tu yg buat siblings i x close to each other. i baru msk u smua dah kahwin, i grown up dgn style sendiri. tnya khabar tu mmg jrg sekali lah msg2. i do understand msg2 dah ad wife n life msg2.
i yg create group fmly dkt whatsapp to make sure ad medium utk ktorg share anything. smpi sil tu pena left group sbb sentap xthu psl apa. i add balik dlm group sbb i pun xnk fmly gdh2. i ni adik bongsu, i pulak yg main peranan for all of this. nak arrange fmly trip tp sil ni asyik ckp xde duit (anak bg pakai iphone, kereta honda) so cm mana tu? xkan nak expect me to sponsor for the trip (i pakai axia je, gaji blh la nk survived sebulan) laki i lagilah dgn parents dah xde, adik 2 org lagi tgh stdy. dia nak hdp senang tp nape lah asyk nak atur life anak yg xabs stdy, nape x encourage anak tu stdy betul2 dlu then kerja tlg mak ayah first. ank pmpuan kalau dh kawen surely lah kena follow husband.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2017 03:24 PM | Show all posts
Catpaw replied at 23-9-2017 12:45 AM
Biasalah tu org tua duk ulang2 cerita.. tadah je lah telinga tu... dengar je.. dah sedara kan... h ...

kang i pgg fon dia ckp i xrespect dia pulak haha husband i yg baru kawen dgn i 6 bulan pn dh fhm perangai sil tu.ktorg ni dh la pjj, nak ad time bersama tu mmg jrng. tiap kali suami trn kl mmg i ajak pegi visit my siblings.
tp drag kena tdo kt rumah dia suami trn 2 hari je, kau rasa? hahaa.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2017 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Yuyu8934 replied at 23-9-2017 03:18 PM
what u feel bila ur sil talk bad bout ur own bro (not her husb) pdhl abg i tu yg byk tlg parent i  ...

Bila sil talk bad bout ur brother, pls stop her. Bgtau je u x suka bila dia ckp mcm tu.

Pastu bila u arrange family trip x leh nak expect sume dpt join. Bila dia kata dia xde duit then ckup la smpai situ. X yah persoalkan dia bg anak dia pakai iphone ke honda ke apa..itu hal fmily dia.. mungkin dia ada duit tapi duit tu dia nak guna unt benda lain. Lagipun dia minta u sponsor unt family trip tu ke?

Sorry if u rasa x suka dgn pendapat i. Tapi bg i buat je hal masing2. U bukan alone, u dah ada suami. Bila dah berkhawin ni msing2 ada hal dgn family maaing2. I sndiri pun ada ajak fmily trip jenuh i tag trip budget ke, trip yg x budget kat fb tu tapi dipandang sepi je oleh family i. Jadi i faham diorg mngkin skrg xde duit sgt. So xpe, i plan pegui dgn husband lagi best kot..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2017 05:26 PM | Show all posts
Naatasha replied at 23-9-2017 03:50 PM
Bila sil talk bad bout ur brother, pls stop her. Bgtau je u x suka bila dia ckp mcm tu.

Pastu  ...

takkan i simply nak suruh stop talking bout my bro. dia dah la jenis kuat sentap. left group lg. dah parent i pk apa pulak.
i cuma xselesa je, dia nk cite psl anak2 blh consider lg. tp ckp benda xbaik pasal my own bro. tu yg xbkenan. i mampu senyap je.
i xpena cte pape kat abg i tu. my bro (her husband) suka ke dgr wife cite buruk psl adk sndri

pasal trip tu asalnya sbb sil tu bunyi fmly i xde ke buat fmly trip pegi memana. tp dia sendri yg ckp xde duit. siblings dh la xsmua kat kl.
so i pn jd mls nk plan pape dh. i peg memana mmg last minute je dgn husband sbb pjj. so smua benda unplanned. supposed kalau dia nk peg
bercuti pn blh plan dgn anak2 dia sbb dua org dh keje, collect lah bt tabung monthly ke
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2017 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Yuyu8934 replied at 23-9-2017 03:24 PM
kang i pgg fon dia ckp i xrespect dia pulak haha husband i yg baru kawen dgn i 6 bulan pn dh fhm ...

Pandai2 la u... u kan muda lagi. Buat2 la stail anak muda berjahit tangan dengan phone tu tapi dengan cara sopan. Sambil dengar dia bercerita tu pandai2 la u cari time nak tunjuk video ke apa ke.  Kita tak dapat nak memenangi hati semua org... plus kak ipar u sejenis kuat sentap... kalau u try hard jaga hati dia pun ada masa dia akan sentap juga... memang jenis macam ni semua benda nak sentap... tu la keburukan semua benda nak kecil hati. dah sentap tu cepat2 la lupakan.. rilex2 udah..dunia bukan berputar keliling kite je nak sentap 24jam khenn
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2017 06:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Luah mati emak..telan mati bapak..betul ke aku ckp tu..pasang telinga je la..tp tu la kan..benda cam gini kejap je leh tadah telinga..lama nanti bikin makan dalam gak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.097884s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list