Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
27733
View
518
Reply

Aku yang gemuk

[Copy link]

Author: Megikari    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 19-9-2017 06:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by eenhemo2 at 19-9-2017 06:06 PM

Berat een naik 30kg sejak een start keje sebab makan merapu & tinggalkan exercise. Pastu tiba2 timbul kesedaran nak diet sebab dah start sakit lutut.. time tu baru umur 25. Berat 80kg tinggi 184cm.

Mula2 een kurangkan pengambilan nasi. Sebelum tu makan bertambah, kali ni makan sepinggan aje. Pastu een makin kurangkan portion nasi tp lebihkan sayuran. Lauk pun een pilih2 jugak. Een makan ayam & ikan aje. Kalau x ada pilihan baru ambil daging. Dinner paling lewat kul 7. Minum air kosong banyak2. Een banyakkan jalan kaki.

Genap seminggu, een tukar buat atkins pulak. Memang seksa gila time tu sebab een mmg penggemar nasi & roti. Kawan2 lak jnis kaki makan & een start dengan phase 1 atkins. Time melepak ngan member, teguk air kosong aje. Nak order lauk, tak tahu ingredients apa yang tukang masak guna. Kira memang strict habis la..

Genap sebulan een diet + exercise (walaupun jalan kaki aje), een dapat kurangkan ke 69kg. Lutut pun dah tak sakit.

Pesan een kat tt, nak diet ni, mental kena kuat!! Baru aje nak diet, nampak orang makan sedap. Bukak socmed, melambak org post gamba makanan.. telan air liur ajela

Lagi satu, jangan lupa consult doctor sebelum tt decide nak diet yang macam mana.. takut nanti makin teruk lak sakit tt.  & jangan consume apa2 pil / supplement utk kurus ye tt. Bahaya tu...

Good luck ye tt

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 06:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada kwn aku..dia kata dia cpt naik bdn..tp xmkn nasi byk pun..aku dgr je la..sbb xprnh duk skali..satu time dia dtg lepak rmh..aku ingtkn mgkn sbb byk mkn bnda manis ke apa dia cpt gemuk..rupanya tak jgk..
Then 3,4 hari tu baru nmpk dia..jnis mkn bnda2 berat..cth kata kte mkn kerepek,kacang je time2 tgok tv ke..dia x..dia jnis mkn bnda2 bgoreng kuat..ayam kfc..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 06:46 PM From the mobile phone | Show all posts
I pon nak kurus..tp susah btol nak tinggal teh tarikk
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 06:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Kadang org diet gila gila tapi air manis tak tinggal. Kalau tinggalkan air manis minum air kosong saja sekejapan je berat turun.

Nasi tu simple carb. Gantikan dengan brown rice or slow releasing carb.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
eenhemo2 replied at 19-9-2017 06:02 PM
Berat een naik 30kg sejak een start keje sebab makan merapu & tinggalkan exercise. Pastu tiba2 timbu ...

tingginya 184cm
atlit ke
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:14 PM From the mobile phone | Show all posts
saya pun dah start diet
perut dah buncit beranak empat
walau pun kawan2 duk kata tak nampak berat 70kg tapi hakikatnya gitula
berat 70kg, tinggi 154 cm

minggu pertama diet gastrik campur pedih ulu hati, pastu asek migrain
tapi langkah drastik yg sy buat stop makan fast food mcdonald kfc piza pastu jajan
w
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:16 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 19-9-2017 01:49 PM
oat pun tak suka.. nestum tu makan la..
boleh tak nestum?
nak bancuh cam mana ek?

Nestum manis la syg.  Cer cut down portion dulu. Akak dulu bertahan 2 minggu x mkn nasi. Lps 2 minggu mmg x blh telan nasi byk2 dah. Blh muntah
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:17 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 19-9-2017 01:54 PM
tak pernah.. pernah try yg 3 in 1 je..
tu pun rasa mcm tak leh masuk

X yah la u. Asal nama 0at je kompom x sedap. buat sakit jiwa je
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:27 PM From the mobile phone | Show all posts
bulan puasa berat ada turun tak?
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:29 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 19-9-2017 12:46 PM
aku buat berjaya.. dr gedabak 90kg turun ke 67kg dalam masa 40 hari teruih aku cantik

Serius ka sis.iol berminatla nk follow.iol nk buang 10kg jahh.takut nk bergambar skrg psl kelihatan sgtla tembam dan bolat huhu iol dh try atkins tp tak larat.2 3 hari jah.mgkin cara u ni.iol boleh consistent follow sbb ambik nasik jgk
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Gemuk2 pun kawen jgk...ada yg kurus2 pun xkawen2.so bersyukur la.. Cuma jg mkn dan kesihatan baik2 try mkn tp jgn minum air.. Minum sejam kendian.. Also rajin2 berjln jauh2 bg bakar kalori tu.. Kdg2 tu lemak degil tu lambat n kalo boleh jaga diet...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Megikari replied at 19-9-2017 12:29 PM
I ekceli pernah pegi jumpa doc pasal kes ni. Doc tu terus kata "Dah makannn je pastu tido memang la  ...

Hahaha tapi mmg betul pun....elakkan lepas mkn tido. Lepas mkn tu buat aktiviti sket cam  menoreh getah ke,main ngan kucing sambil mencangkung ke, berdiri atas kusi sambil lap2 kipas angin ke hehehe
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:55 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 19-9-2017 12:46 PM
aku buat berjaya.. dr gedabak 90kg turun ke 67kg dalam masa 40 hari teruih aku cantik

Uish diet ape??
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 19-9-2017 07:17 PM
X yah la u. Asal nama 0at je kompom x sedap. buat sakit jiwa je

Aritu ade beli oat..konon2 nak diet..tapi failed..oat xsedap
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 07:57 PM From the mobile phone | Show all posts
onexox97 replied at 19-9-2017 07:14 PM
saya pun dah start diet
perut dah buncit beranak empat
walau pun kawan2 duk kata tak nampak berat  ...

So mcmane pogres??? I berminggu2 nak start diet..tp mak aii susah betol nak stop makan manis..goreng...rase mcm nak mati  je...badan pon dah gemokkks
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 08:02 PM | Show all posts
cut the portion la sis.


mula2 tu jalan kaki dulu utk prepare badan sblm bersukan. kalau terus bantai berlari,tabata mmg tak elok sis. shock badan tu karang.

bila dah lama2 jalan kaki tu, mula2 la aktif joging gitu. lagi elok buat senaman yg buat semua anggota badan bekerja

psl joging tu tetapkan berapa jarak sis. bukan main redah je ikut suka berhenti. kena konsisten. mula2 1km dulu, pelan2 naik 1.5,2 km, 2.5 km. jgn frust kalau turun sikit je sbb bila dah aktif sukan dia bakar lemak dan bina otot. gemok daging takpe jangan gemok lemak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 08:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Nham22 replied at 19-9-2017 07:56 PM
Aritu ade beli oat..konon2 nak diet..tapi failed..oat xsedap

Tu la. N x kenyang. Huwaaaa
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
ekselen replied at 19-9-2017 07:41 PM
Hahaha tapi mmg betul pun....elakkan lepas mkn tido. Lepas mkn tu buat aktiviti sket cam  menoreh  ...

Menoreh getah. Hurmmm kebun getah i jauh.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Selalu org gemok akan cakap makan sikit.. tp cuba ko check minumam ko... kalau nak diet x boleh langsung minum manis n ice.. cheat day boleh la minum manis 2 3 kali seminggu.. aku oernah gemok n aku control air jugak.. kene byk minum air masak.. sampai asek terkencing2
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 08:07 PM From the mobile phone | Show all posts
zawara replied at 19-9-2017 07:27 PM
bulan puasa berat ada turun tak?

Turun 2 kilo. Bln puasa sy plg x lalu mkn. I  all weak. Buka puasa minum susu n tgk mknn rase cam nak nangis sbb x larat sgt. Tp turun 2kg je. Kau ghase?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084688s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list