Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
27851
View
518
Reply

Aku yang gemuk

[Copy link]

Author: Megikari       Show all posts   Read mode

Author
Post time 19-9-2017 11:44 AM | Show all posts |Read mode
Aku nak luahkan perasaan kat sini hari ni. Kalau ada yg pernah alami, mohon share la apa yg korang buat untuk atasi.

Aku gemuk. Berat aku 96kg, tinggi aku 151cm je. Gemuk wehhhh... Kalau tengok dalam gambar macam sebijik belon sebab aku gemuk pendek. Sebelum kawen berat aku 68kg, walaupun kategori bam2 tapi masih comel gebu. Memang jauh gila rupa aku dulu dgn sekarang.
Kadang2 bila berbual dengan kawan2 n timbul topik pasal kegemukan, aku gelak2 je n pretend macam aku cool dengan isu diorang tapi sebenarnya dalam hati aku sedih. Serius aku cakap, aku makan tak banyak pun. Pagi aku brunch nasik segenggam dengan lauk. Tengahari aku tak makan. Makan malam kadang2 seciput je nasik. Tapi badan aku masih tak kurus2. Aku bukannya pemalas pun, aku masak, buat housework, sental rumah segala.. Bukannya jenis yang lepas makan terus baring menghadap tv.

Now dengan laki pun aku dah rasa rendah diri. Laki aku badan elok je, tinggi pulak tu. Kadang2 aku rasa macam dia malu nak jalan dengan aku cuma takde pulak dia pernah cakap or tunjuk terang2. Mungkin aku yang paranoid. Kalau time jalan tu tetiba ada awek body cun lalu n laki aku tertengok, aku punya sentap tu boleh makan sampai keesokan harinya. Banyak kali gak aku terpikir yg lambat laun mesti laki aku bosan dengan bini gemuk dia ni n akan cari pompuan lain yg cun. Ada tak siapa2 yang pernah rasa macam aku. Ke aku je?

Kalau balik kampung laki aku, lagi la aku rasa segan. Raya puasa yg lepas ni aku sampai tak pergi ke rumah makcik2 laki aku sebab mesti diorang komen badan aku makin naik. Benciiii sangat mokcik2 mulut puaka tu. Laki aku macam tak paham perasaan aku n still salahkan aku konon taknak bergaul dengan sedara mara dia. Aku malu sebenarnya weyyy...

Aku dah cuba diet atkins, makan pil kurus, minum detox lemon, tabata kat rumah... Takde 1 pun yang menjadi. Lagi aku sakit ada la sebab aku ada heart disease jugak. Aku jeles tengok opismate yg boleh makan macam orang bela saka tapi body maintain cun. Sedihhhh.

Paranoid ke aku ni? Ada tak orang lain yg macam aku? Macam mana korang kuruskan badan?


Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 11:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Kau g zumba jela utk permulaan.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku dlu kurus tp skng dh gain weight..wlupn xla gemuk sgt tp perut prob la sbb branak dlu perut bsr...aku fhm la perasaan ko... nk kurus mmg ssh tkut ko depress..why not ko dptkn confident diri..wlupn gemuk tp cantikkan diri ko...drp nk hrpkn kurus
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:02 PM From the mobile phone | Show all posts
My friend dulu gemuk berat 100++..dia diet x mkn nasi, elak segala jenis gula dan garam.. hari2 mkn oat dan lauk.. skrg berat 70.. cubalah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2017 12:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 19-9-2017 11:49 AM
Kau g zumba jela utk permulaan.

Aku ada heart disease beb, kalau tak dah lama aku join zumba ke aerobik ke
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2017 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
umbut replied at 19-9-2017 12:02 PM
My friend dulu gemuk berat 100++..dia diet x mkn nasi, elak segala jenis gula dan garam.. hari2 mkn  ...

Berapa lama dia nak turun berat tu?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2017 12:12 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 19-9-2017 11:51 AM
Aku dlu kurus tp skng dh gain weight..wlupn xla gemuk sgt tp perut prob la sbb branak dlu perut bsr. ...

Kat luar rumah, kat opis memang aku dress up lawo2. Orang nmpk mcm aku kompiden tp deep down sbenarnya aku pura2 kompiden je
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Megikari replied at 19-9-2017 12:10 PM
Aku ada heart disease beb, kalau tak dah lama aku join zumba ke aerobik ke

Citer dia kau diet jelah. jd vegen utk beberapa bulan ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2017 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Andyscenes replied at 19-9-2017 12:14 PM
Citer dia kau diet jelah. jd vegen utk beberapa bulan ni

Ada niat nak try gak...semoga aku tak pengsan ahaha
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:18 PM | Show all posts
hang mkn jajan2 ni dak, nasi kurangkan lah, hang tibai nasik sampai 3x sehari mana badan hang nk kurus mlm pun hang tibai nasik.. mlm jgn mkn yg berat2

cuba diet cara aku

pagi pukui 10: roti wholemeal 2 keping dgn milo o suam (gula sikit ja)
tengahari pukui 1 : nasi ikut hang la bnyak mana, ikan/ayam goreng dgn sayur hijau goreng ka sup ka ikut selera ang
ptg ulang breafast td
mlm pkui 7-8 ulang breakfast tadi jugak

jajan jgn makan, nk kurus semangat kena kuat, jgn 2-3 hari ja ang jaga mkn lepas tu bosan xjaga dh.. sampai mati pun hang gemok.. xguna nk terasa hati dgn ejekan org, hang tu kena diet betui2.. kurus tu cantik okay xleh nafikan

hang ingat ni Beauty is pain!
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2017 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Huhu... Ayat ko pedih but true!
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:24 PM | Show all posts
Megikari replied at 19-9-2017 12:10 PM
Aku ada heart disease beb, kalau tak dah lama aku join zumba ke aerobik ke

Diet tu bkn boleh diet ikot dan je TT.

Kena tau keperluan badan kita.

Utk permulaan, TT boleh start dgn diet yg seimbang. which means TT kena rajin google psl calorie intake TT.

Exercise tu penting dan kena selari dgn pemakanan kita. Utk kes TT, untuk permulaan, i sarankan TT jalan2 mcm biasa kat taman ke, dalam 15-30 mins. Then bila badan dah selesa, upkan lg msa tu. Cuba mintak pendapat doc, exercise ape yg TT boleh buat. Kalau HIIT ke, Zumba ke, maybe tak sesuai knowing u r having a heart disease.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:27 PM | Show all posts
Edited by bel146 at 19-9-2017 12:28 PM

kalau boleh breakfast amik yg ringan jek...pastu lunch mkn nasi mcm biasa...kalau sy suke tunggu da lapau betol br sy mkn lunch...dinner jgn mkn nasi...elakkan jugak minum air manis...bape kalori da tu...jajan biskut2 pon jgn...minum air masak banyak2...kompom kurus...try la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2017 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
I ekceli pernah pegi jumpa doc pasal kes ni. Doc tu terus kata "Dah makannn je pastu tido memang la gemokk". Hoiii la, aku punya bengang rasa macam nak terajang je ko*#k dia kat situ.
Maybe perlu try cari dietitian yg betul pulak lepaz ni
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:31 PM | Show all posts
Megikari replied at 19-9-2017 12:17 PM
Ada niat nak try gak...semoga aku tak pengsan ahaha

jangan cuba mendadak..
maybe kurangkan portion makan sikit demi sedikit sampai body boleh terima..
selalu yang jadi masalah bila set nak diet, terus mendadak..
mana badan tak terkejut..
dan cuba puasa selang seli..
kalau nak seribu daya..
and jangan lupa exercise..
stop guna sakit jantung tu sebagai alasan..
tak perlu exercise yang extreme..
berjalan satu taman tiap petang pun dah ok..
tak perlu running pun.. jalan je slow-slow sampai berpeluh..
dan jangan lupa minum air putih banyak..

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:33 PM From the mobile phone | Show all posts
abangadek replied at 19-9-2017 12:18 PM
hang mkn jajan2 ni dak, nasi kurangkan lah, hang tibai nasik sampai 3x sehari mana badan hang nk kur ...

Waaaa.... ni mcm teratur jer..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:36 PM | Show all posts
cut sugar intake plz...
join program yg loose weight..kena ada personal coach...skrg ni ramai yg buat program camni...
oh ye sblm tu dptkan pandangan dari doktor juga sbb anda ada heart problem...
buat ringan2 pagi2 & petang2 sabtu & ahad (& weekdays) even jalan2 kat taman for 30 minutes pun dah burn byk fat.
bila dah turun sikit then try brisk walk pula...x perlu lari2 pun brisk walk ni sbnrnya boleh bakar byk kalori...tp turunkan dulu sedikit sbb takut effect pergelangan kaki.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:46 PM | Show all posts
AyaqMeloSuam replied at 19-9-2017 12:33 PM
Waaaa.... ni mcm teratur jer..

aku buat berjaya.. dr gedabak 90kg turun ke 67kg dalam masa 40 hari teruih aku cantik
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:51 PM | Show all posts
posa sunat seni khamis dulu... tapi jangan time buka posa tu makn tak hengat... lepas tu posa selang sari... lama lama body dah biasa... makan pun sikit2 jer...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2017 12:57 PM | Show all posts
abangadek replied at 19-9-2017 12:46 PM
aku buat berjaya.. dr gedabak 90kg turun ke 67kg dalam masa 40 hari teruih aku cantik

macam nak ikut tapi i tak suka roti..
and tak suka telur rebus juga
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.093047s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list