Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
321
View
13
Reply

Usah Keliru Lagi, Ini 5 Jenis Daging Yang Sihat Dan Baik Dimakan

[Copy link]

Author: CARI-MAMS       Show all posts   Read mode

Author
Post time 14-9-2017 04:22 PM | Show all posts |Read mode
Bila bercakap tentang daging, masih ramai yang keliru apakah yang terbaik untuk mereka.


Adakah daging ayam kurang baik, daging lembu lebih baik..dan sebagainya. Mungkin itu adalah antara persoalan yang bermain di minda ramai orang.


Terdapat jenis daging yang anda boleh nikmati dalam hidangan dan ia tidak menyebabkan kolestrol anda melambung. Begitu juga sebaliknya.


Nak tahu apakah daging terbaik untuk anda ambil dalam diet? Berikut merupakan 5 jenis daging yang anda boleh ambil ya:






1. Daging kerbau


Daging kerbau merupakan alternatif terbaik yang baik untuk anda yang ingin mengambil daging merah.


Rasanya setanding daging merah (lembu) namun memiliki kandungan lemak yang lebih sedikit dan kurang kalori serta kolestrol berbanding daging lembu, ayam malahan ikan!


2. Daging ayam


Sangat sihat jika diambil tanpa kulitnya. Ia juga mengandungi sumber nutrisi seperti selenium, vitamin B6 dan bitamin B3.


Dan tahukah anda daging putih ini merupakan anti-depresi yang baik?






3. Daging ikan


Daging ikan dan ayam memang mengandungi kolestrol yang tidak setinggi daging merah. Malah, lemak dalam ikan dianggap dan dipercayai mempunyai manfaatnya seperti salmon.


Lemak omega-3 misalnya dalam ikan mampu menurunkan risiko terkena penyakit kardiovaskular.


4. Daging ostrich


Bagi anda yang ingin mengurangkan pengambilan daging merah, bolehlah mencuba daging ostrich atau burung unta.


Secara teknikalnya ia mengandungi lemak yang kurang separuh dari daging ayam. Malah tinggi pula kandungan proteinnya!

Foto: Carian internet



5. Daging panggang


Jika anda tetap mahu mengambil daging merah seperti lembu atau kambing, pilihlah daging yang dimasak secara panggang.


Ia kurang mengandungi lemak tepu dan juga menawarkan protein yang tinggi. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:23 PM | Show all posts
ok thanks info
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:38 PM | Show all posts
Grilled salmon..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 06:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Good info! {:good{:hooray
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Daging ostrich tu sedap...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 08:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Pernah  sekali je try sate kobau tp x berkenan  sbb warna hitam sgt..hehe..lg ske mkn ayam,ikan..daging lmbu jrg2 sbb mahal..seafood lg ler mahal..{:cryrun
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 06:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Daging ayam mutiara yg low fat. Lg low fat dari daging ayam.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 08:52 AM From the mobile phone | Show all posts
kat mana nk beli daging ostrich {:laugh
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 09:11 AM | Show all posts
good info. sedapnyaaa
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Kerbau liatlah.pyh empuk .ke aku xpndai msk
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Electromagnet: Kerbau liatlah.pyh empuk .ke aku xpndai msk


I pun tak reti daging kerbau ni. First time makan, mmg sedap cuma tough sikit sebab dia lean meat. Sangat sedap actually.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Thanks info
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 06:45 PM | Show all posts
Teringin nak mkn daging ostrich ni...sedap ke rasanya?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2017 08:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Off topic sket.. iols mmg obsess steak and lamb chop ni.. so selalu beli yg frozen n perap sendiri.. since kat umah ada airfryer,usually masak dlm air fryer.. and boleh nmpk kat situ lemak2 tu mencair  esp kalo lamb chop. Tp yg bestnya jd sedap pulak daging/lamb chop tu bila masak dgn lemak tu sendiri.. and siapa2 yg diet tu leh invest air fryer ni.. dijamin puas hati.. sbb yg tinggal the meat itself n lemak2 selamat mencair..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.055352s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list