Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Kolumnis
Search
14078
View
862
Reply

[Tempatan] Update [Kecuaian Atau Takdir??] Mereka mati syahid C Pengetua tahfiz

[Copy link]

Author: kentel    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 14-9-2017 04:35 PM From the mobile phone | Show all posts
renko replied at 14-9-2017 04:29 PM
kau pun salahkan orang tadi xsedar?

Dah puas ko salahkn org terlibat n putar belit ayat org apa salhnya kan me ketuk skit kepala tu biar kita sama2 terasa ..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:37 PM From the mobile phone | Show all posts
gibrana replied at 14-9-2017 04:34 PM
hihihi sy sokong.ustaz tu ckp mcm tu sy x terkejut.tapi bila baca komen suh public sama2 hulurkan  ...

See bila point kn peraman kita masing2 melompat tunding jari..
Ape pulak salh aku..

Tp ada hati nk kt warga negara prihatin sgt.. salhkn mangsa bulat2..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:38 PM | Show all posts
mcm anto anak kt taska..kt nak taska ada lesen..ada insuren..ada safety ikut sop..mcm gitu laa kalau anto anak pg tahfiz etc yer tak??takde beza ko anto anak pg mana2 pon..apa2 pun safety 1st..bila kemalangan mcm ni berlaku..baru laa logik nak ckp mcmana pon..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Buritan replied at 14-9-2017 04:28 PM
Sekolah tahfiz tak layak dihukum sendirian.. niat mereka baik selain dr menaikkan islam mereka jug ...

Itu maksud me.

Bukn bulat2 salhkn dorg..

Kita ni pon ada peranan..

Tp bila pointkn salh kita sendiri melompat masing2..
Apa pulak kan..aku xde kena mengena.dorg yg pandai2 buka pusat tahfiz tanggungla....tu ke prihatin?

Prfttttt..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:39 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:34 PM
Ini bab keselamatan tak sama lansung dengan cth pencuri yg u bagi..

Bab keselamatan tangungjawa ...

ok contoh laa...contoh la ekkk..umah mommy terbakar sbb litar pintas/gas tak tutup etc..mommy nak kata punca umah mommy terbakar sebab jiran sebelah tak inform wiring dah lama/bau gas bocor?..so jiran mommy pun salah gak selain dari mommy




gitu ka mommy?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku murung dgr sorang ibu mangsa yg sgt sgt redha dgn pemergian anaknya.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:41 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:37 PM
See bila point kn peraman kita masing2 melompat tunding jari..
Ape pulak salh aku..

betul .kenapa pulak insiden kebakaran ni salah sy sebagai  org awam
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:41 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 07:07 AM
Ramainya yang sibuk menghina dan menghukum je dalam ni.
Me xnak komenla bab ustaz2 dorg..hingga dah ...

it's very unfair nak heret nitizen sebab x hulurkan bantuan...it's a private school and the parents yang hantar dah well aware pasal sekolah tu.. dont expect orang2 luar nak hulur kan bantuan waima mak bapak sendiri yang masukkan anak dalam tu pun tak cakap pape..

actually dari mata aku, parents dorang sendiri yang patut responsible dan keluar duit untuk betul kan facilities sekolah tu..

jangan nak salahkan citizen yang dok x nak bg bantuan...as a citizen, kenape aku pernah nak bg bantuan pada sekolah berkenaan? kenape aku perlu kunjung ke sekolah berkenaaan atau mana2 sekolah tahfiz yang sah sah x ikut piawaian keselematan...

untuk yang bukak sekolah tu..dorang yang patut rasa bersalah.. and honestly, i am disgusted by the fact that some teachers atau principals yang senang2 je cakap "dorang mati syahid".. eh hello.. kalau dah ajal tu mmg la tak leh nak elak.. tapi hal keselematan, hazards and whatnots, boleh elak kot...

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:46 PM From the mobile phone | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 03:07 PM
Ramainya yang sibuk menghina dan menghukum je dalam ni.
Me xnak komenla bab ustaz2 dorg..hingga dah ...

Ada satu pusat twhfiz yg aku tau ni sbb ada anak bomba kot n peenah jd kebakaran sbb ada org pi bakar sebenarnya. So bapak dia bwk geng pi buat latihan fire drill n bagi fire extinghuisher seme..tu pun bgnan tu apa2 sebenarnya boleh lompat keluar ja sbb jenis bangunan 2 tingkat berkoridor...
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
kecimpret replied at 14-9-2017 04:39 PM
ok contoh laa...contoh la ekkk..umah mommy terbakar sbb litar pintas/gas tak tutup etc..mommy nak  ...

Seronok kan bila komen pung pang pung pang salhkn org..
Bila point kn peranan sendiri berbelit2 keluar hujah.. tahu kan terlompat
Gas xtutup kalau kita jiran ada terbau..buat jelah xtahu kan sbb apa aku kesah bukan rumah aku.. bukan aku tak tutup gas..kalau ikut komen u gutulah patutnya yg me buat kan?
N litar pintas tu kalau punca dr sambungan yg xbetul ke mcm mn.. katala kita nampak jiran kita buat sambungan pelik2..

Klu kita dah nmpk jiran kita buat sambungan xsah adakh kita nak diam? Diam jelah alah lntakla bukan aku yg  buat tok sah campur hal org.. ninkalau ikut komen u la..ape2 hal bukan aku yg salah sbb aku tak buat pon sambungan tu..

Ke u nak laporkan pada pihak berkuasa?
N katalah sbg warga prihatin u dah lapor berkali2 tapi pihak berkuasa xkisah pon nak datang.. sebab alah..biarlah malas la janji bulan2 gaji masuk bukan kita yg rugi tnb yg rugi..udang2 ada x? Ada..tapi perlaksanaan?? Hurm..

Hurm..nak cakap pe? Sebab tu semua pihak kena main peranan jangan tahu nak lebih2 salahkan orang lain..kalau u tak suka disalahakn orang on macam tu jugak.. bulat2 tunding jari salah orang macam kita ni terbaik sgtdah..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:50 PM | Show all posts
Buritan replied at 14-9-2017 04:40 PM
Aku murung dgr sorang ibu mangsa yg sgt sgt redha dgn pemergian anaknya.

Pernah dgr perumpamaan kasih seorg ank kepada ibubapa seperti seketul garam.. Lama kelamaan haus.. Tapi kasih seorg ibu kepada ank berkorban nyawa.. Redha tu kat bibir je kut? Atau jauh di mata jauh juga di hati? Masih tak faham bila ada ibubapa sanggup berjauhan dgn ank2 kecil. Org kata ank2 tu pinjaman Allah swt, so masa kecil ni dipinjamkan sekejap pada kita, tak boleh ke kita hargai dgn sepenuh hati, dah besar mereka akan pasti berjauhan dgn kita, dah kahwin lagilah, kalau Allah ambil balik, lagilah.. Hargailah..

Sedikit kemusykilan lambat betul ustaz2 bangun. 5.30 kejadian tak ada ke yg dah bangun???
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
honeybee1802 replied at 14-9-2017 04:46 PM
Ada satu pusat twhfiz yg aku tau ni sbb ada anak bomba kot n peenah jd kebakaran sbb ada org pi ba ...


Terbaik sangat2..

Ginilah yg kita mahu..

Bukan tunggu je ustaz yg mengharapkan redha illahi tu buat je semua..

Tu pon kalau dia tahu..kalau dia xtahu maunya mati terbakar semua..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
kecimpret replied at 14-9-2017 03:16 PM
bagi aku bila ko tau dana masih x mencukupi tp masih nak bukak pusat tahfiz bagai, itu perbuatan yg  ...

Yup..itu yg aku fhm tentang mksd maza psl manusia bdosa kerana agama.xmampu tp gigih
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:54 PM From the mobile phone | Show all posts
sayang_mulut replied at 14-9-2017 04:41 PM
it's very unfair nak heret nitizen sebab x hulurkan bantuan...it's a private school and the parent ...

Penat dah nak ulang..kalau u rajin baca je komen2 me yang lain2...why me rasa isu ni tanggungjawab bersama.. bukan sekolah itu 100%.. bahagian kita pon ada.. so boleh baca komen2 me yag lain.. tu pon kalau u nak penjelsan why i blame myself as well sbg masyarakat..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:55 PM | Show all posts
arasham replied at 14-9-2017 04:50 PM
Pernah dgr perumpamaan kasih seorg ank kepada ibubapa seperti seketul garam.. Lama kelamaan haus.. ...

sy pun musykil apa guna duduk asrama kalau 5.30 pun belum bersedia nak solat subuh.lebih kurang 15 minit waktu subuh.anak sy pun bangun lagi awal dari tu
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Amiin. Insya Allah
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
gibrana replied at 14-9-2017 04:41 PM
betul .kenapa pulak insiden kebakaran ni salah sy sebagai  org awam

Baca komen2 yg lain..klu nk penjelsan sbb me da xlarat nk ulang..tq
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:58 PM From the mobile phone | Show all posts
arasham replied at 14-9-2017 04:50 PM
Pernah dgr perumpamaan kasih seorg ank kepada ibubapa seperti seketul garam.. Lama kelamaan haus.. ...

Tak tau laa aku.... nmpk mmg sgt kuat.. tapi dlm aku tak tau laa.. aku pun sependapat dgn ko.. masa kecik kecik ni laaa dpt bermanja dgn derang.. bila dia dah besar nanti mgkn nak.mkn sepinggan dgn dorang pun dah tak dapek..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 04:59 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:49 PM
Seronok kan bila komen pung pang pung pang salhkn org..
Bila point kn peranan sendiri berbelit2 k ...

kalo kebakaran rumah kul 5.30am nak bau gas celah mana org tgh nyenyak tido?..camana nak tau buat wiring tak ikot spec ke apa kalo jiran tak tau lsg pasal wiring?..nak salahkan public gak?




sama la kes dgn pusat tahfiz ni...igt org2 keramat tau ka dorang tu tak dpt kelulusan bomba ka,pusat tahfiz x daftar ka..parents yg hantar anak2 dorang tau la kottt


Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:00 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:57 PM
Baca komen2 yg lain..klu nk penjelsan sbb me da xlarat nk ulang..tq

no need.your point are weak.sy pun xlarat nak baca byk kali.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Sy harap, isu keselamatan menjadi tajuk kutbah jumaat minggu ini. Nk tau detailed, boleh invite jabatan polis, bomba, kesihatan setempat ke kwsn komuniti melalui persatuan/organisasi. Pastu ambik gambar post kt socmed, include dlm report roc/ros, etc.
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:03 PM | Show all posts
mommymonster82 replied at 14-9-2017 04:49 PM
Seronok kan bila komen pung pang pung pang salhkn org..
Bila point kn peranan sendiri berbelit2 k ...

*sila baca dengan nada lembut

macam ni lah mommy
kita dah tau bangunan tu tak menepati piawaian adakah mommy tetap nak letak anak kecik mommy sekolah tu?
duduk dalam tu hidup bukan sehari 2 tapi bertahun2
mommy nak?

again kenapa society kena pantau dan inspect sekolah anak orang pula?
it suppose to be done by the parents itself lah not society
awak yang nak hantar anak kat situ, kenapa society pula nak inspect dan keluar modal beli fire extinguisher bagai?
its not our responsibility pun, kita lagi concern sekolah anak kita... anak kita come 1st

masa i nak masuk kolej dulu, ayah i gigih call kementerian pengajian tinggi nak tau kolej tu ada LAN ke tak
kalau takde, dia tak kasi masuk
parents also should do the same lah sebelum masukkan anak kat mana2 sekolah pun





Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
kecimpret replied at 14-9-2017 04:59 PM
kalo kebakaran rumah kul 5.30am nak bau gas celah mana org tgh nyenyak tido?..camana nak tau buat  ...

Nampak tak reaksi bila diri sendiri dipersalhkn?

Ada je 5.30 org terjaga tdur? Takkn klu i terjaga u terbau u nak buat xtahu? Kurg2 u bangun cek kan asal usul bau tu..
Klu tak terbau tu lain cerita.. takkn nk salhkn juga..gitu pon xkan u xleh fikir..ini logikla..

Nmpk x betapa melompatnya u terasa  bila kita nk sedarkn yg masyarakt pon kena main peranan?
Sbb semua rasa bukn tanggungjawab dia..  sedapla kutuk org..
Klu ikut ckp u..u terbau gas jiran pon xyah la sibuk2 nk ketuk rumh jiran..biar jerlah sbb bukan aku punya hal..janji bukan gas rumah aku yang terpasang..gitu lah kan?
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:04 PM | Show all posts
MyNameIsIris replied at 14-9-2017 03:01 PM
sanggup tinggal ke atau kena paksa?

Y do i have to agree with u?  Y.  
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2017 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
gibrana replied at 14-9-2017 05:00 PM
no need.your point are weak.sy pun xlarat nak baca byk kali.


Terpulangla..
Bukn paksaan..
Klu u tak larat bc mcm mn u tahu my point are weak?

Hurm....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2017 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.048123s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list